Edward Riedl (M)

Yttrandefriheten innebär också medialt ansvar

Aftonbladets chefredaktör Jan Helin är närmast pinsam i sitt försvar av yttrandefriheten. Det finns ingen politiker eller ambassad som vill begränsa yttrandefriheten eller ifrågasätta fri media. Däremot kan det ibland bli fel. Jan Helin själv, om någon, borde rimligen vara medveten om detta. Fri media har ett stort inflytande – Med det följer också ett stort ansvar. Aftonbladets innehåll häromdagen där en skribent får breda ut sig och konspirera fritt inte bara tangerar gränsen, den har också passerat gränsen för anständighet. Det är inget sakligt inlägg i debatten kring Israel utan snarst bara ett plumpt försök att misskreditera den enda fungerande demokratin i området.

Visst gjorde ambassadören fel. Men Aftonbladet skadade själva yttrandefriheten mer än vad nämnda ambassadör gjorde. Att Aftonbladet sen inte kan erkänna sina fel är bara än mer beklagligt. För inte är det väl så att Aftonbladet tar in vilket material som helst i sin tidning utan vare sig källgranskning eller etiskt avvägande?

Edward Riedl, gruppledare i landstinget (M).

2 kommentarer

  1. Ingemar Wincent

    ”misskreditera den enda fungerande demokratin i området”

    Måhända var Aftonbladets agerande i samband med införandet och försvarandet av Boströms artikel anmärkningsvärd och diskutabel, men vad har Israels demokratiska samhällssystem med det hela att göra?

    Att ett land är demokratiskt innebär inte nödvändigtvis att det är ”snällt”. Israel har i likhet med andra länder – såväl demokratier som diktaturer – begått övergrepp genom historien, även om de kanske inte har gjort det i den utsträckning som Boström m.fl. anser.

    Att ”misskreditera” en demokrati är väl för övrigt inte värre än att ”misskreditera” en diktatur? Osaklig och obehaglig kritik är ju lika osaklig och obehaglig oavsett vem den är adresserad till…

  2. Edward Riedl

    Svar till Ingemar Wincent (2009-08-21 12:21)
    Du har helt rätt. Att Israel är den enda demokratin i området har givetvis inget med det övriga att skaffa. Men det kan samtidigt inte upprepas tillräckligt många gånger att så ändock är fallet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.