Edward Riedl (M)

SAAB måste leva på egna meriter med egna pengar

Både statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och näringsminister Maud Olofsson (C) har tydligt deklarerat att staten inte lånar ut det mest riskfyllda kapitalet i en tänkt SAAB-affär. Kan någon förklara varför staten skall gå in och ta den största risken i denna affär. En risk som ingen marknadsaktör är beredd att ta med egna pengar. Varför skall vi i det läget låna ut skattepengar som bättre behövs i den gemensamma välfärden?

Känslomässigt vill nog de flesta svenskar att företaget både förblir i svensk ägo samt att det skall gå bra för dem. Dessvärre tycks många, framförallt sossar, glömt att det var bra många år sedan företaget gick med vinst. Det innebär med andra ord mycket höga risker. Deta är givetvis också förklaringen till att inga privata finansiärer vill vara med och låna ut de sista miljarderna i affären.

Men som vanligt är sossarna ute och skriker på mer pengar till allt. Klagosången blir alltmer bekant. För ett år sedan skulle staten köpa olönsamma företag och rädda storkapitalet. Nu vill de låna ut det mest riskfyllda kapitalet i SAAB-affären. Tack och lov styr inte Mona Sahlin och socialdemokraterna Sverige.

Edward Riedl, gruppledare i landstinget (M).

Etiketter:

2 kommentarer

  1. Carl Schmidt

    Ingen ska inbilla sig att GM ägt SAAB i ca 20 år utan något utbyte/vinst. Det handlar om teknik, kunnande och att äga ett choice fritt prestige märke såsom SAAB är. Tyvärr har ju SAAB inte fått den uppbackning av GM som de förtjänat. Nya modeller har uteblivit i den stora (modellösteuropa)byråkrati som verkar rått inom GM. Vidare så kan jag bara ana att GM valt att ta vinster för b la SAAB i GM Mexico då skattetrycket är betydligt lägre där än i Sverige (i vart fall förut…). Det tråkiga är att regeringen i form av Maud och Jöran sladdrat (tyvärr..) om SAAB – att de bygger fel bilar, att vindkraftverk ska byggas på stallbacka (SAABfabrikens och utveckl avd position) och att ”läckt” info till pressen. Sådant får icke ske!

    Vad som jag undrar över är vad de 28 miljarderna som är avsatta för fordonsklustret fastnat?

    Skattmedel skall hanteras med största respekt och ansvar men i vissa fall måste vi satsa för att säkra teknikutveckling och tillverking. naturligtvis med avsatta medel!

    Carl SAABägare och industrivän

  2. Edward Riedl

    Svar till Carl Schmidt (2009-08-21 12:03)
    Jag är precis som du SAAB-ägare (nöjd sådan) och industrivän. Men om nu SAAB vore ett intressant bilmärke så borde rimligen investerare stå på kö – Men så är tyvärr inte fallet. Den så här långt mest intressanta köparen av SAAB vill att någon annan (staten i det här fallet) skall ta riskerna. Så kan inte modern konkurenskraftig industri fungera.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.