Edward Riedl (M)

Mail från Afghanistan…

Igår kväll fick jag ett mail från lillebror som befinner sig i Afghanistan. Första duschen på en vecka varade dessvärre bara i två minuter pga vattenransoneringen skriver han. Det är något vi som syskon är vana med från när vi växte upp som barn på landet. Det eldades med ved och vattentanken var begränsad. Förvisso tog aldrig vattnet slut – Men likväl varmvattnet.

Det är alltid lika roligt att höra av honom därnere. Samtidigt kan mailet redan vara gamla nyheter när jag läser det. Trots att han hoppades på att få sova i sängen nyduschad på campen kan han lika gärna vara på väg ut på uppdrag igen.

På Nolia stannade jag något extra vid försvarets monter. Jag fastnade med blicken vid Galten (jeepen svenskarna använder i Afghanistan) och hålet i taket. Jag vet att lillebror tillbringar många timmars patrullering vid kulsprutan i just det hålet i taket på ett likadant fordon. Det kändes helt overkligt.

Jag har skrivit ett mail tillbaka och besvärat honom med lite planering inför jul. Tanken är att fira jul hela familjen hemma hos mig och Lena Öst på stan i år. Hela familjen ser fram emot att han åter skall komma hem och allt bli som vanligt. Men både i mail, telefon och under hans permissioner i Sverige har jag förstått att inget kommer att bli precis som förr. Varken för lillebror eller oss i den övriga familjen. Det är något vi troligen delar med alla andra soldater i Afghanistan och deras anhöriga.

De som varit på plats har upplevt och utsatts för sådant ingen av oss här hemma någonsin kommer att kunna förstå. Att vara involverade i eldstrider där kulorna och granaterna viner runt omkring är inget som kan förstås av den som inte varit utsatt för det. Trots det kommer kanske det värsta vara allt lidande de sett hos de människor de hjälper.

Men det viktigaste för våra soldater på plats är att de känner stödet hemifrån för sitt arbete. Varje dag riskerar de sina liv för att förbättra livet för människor i ett mindre lyckligt lottat land. Detta skall vi här hemma vara stolta över. Åtminstone är jag det.

Edward Riedl, gruppledare i landstinget (M).

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.