Edward Riedl (M)

Läkemedelsindustrin köper patientföreningarnas åsikter?

Läkemedelsindustrin har under många år marknadsfört sina läkemedel direkt till de förskrivande läkarna och även i viss del till ansvariga politiker. Flådiga bjudresor har inte varit helt ovanligt när läkemedel skall marknadsföras. Idag har vi i de flesta landsting i Sverige tydligt stramat upp regelverken kring hur den sortens marknadsföring skall få bedrivas.

Vi politiker har mycket kontakt med olika patientföreningar inför beslut i landstinget. De som ofta nyttjar sjukvården är givetvis ovärderliga som kunskapskälla när vi fattar politiska beslut. Dessvärre kan det snart vara ett minne blott med den senaste utvecklingen. Bara under den första halvan i år visar det sig nu att olika patientföreningar skrivit avtal värda 21 miljoner kronor med läkemedelsindustrin. Även om jag förstår lockelsen för patientföreningarna att ta del av dessa stora summor pengar det handlar om kommer deras makt och inflytande att i samma utsträckning minskas.

Läkemedelsindustrin har inte någon tillgång till oss förtroendevalda i samband med olika beslutsprocesser. De är ett uttalat särintresse. Om patientföreningarna nu låter sig sponsras alltför ivrigt riskerar även deras inlagor att ses som rent ekonomiska särintressen i förlängningen. Det vore olyckligt för både brukare och politiker som hitintills kunnat föra samtal inför beslut utan ekonomiska särintressen.

Jag hoppas att Sveriges patientföreningar tar sig ytterligare en funderare innan de låter sig köpas.

Edward Riedl, gruppledare i landstinget (M).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.