Integritet på internet.. eller inte?

Jag har tänkt mycket senaste tiden… på att jag borde vara lite mer restrektiv med min integritet. Jag googlade lite på det hela idag och detta hittade jag:

"Det är viktigt att du skyddar din integritet på Internet så väl som i verkligheten. All personlig information du delar med dig av på sociala nätverk eller andra hemsidor kan ses som ett onlinerykte, där du förmedlar en bild av dig själv som en person. Dessutom kan ljusskygga personer utnyttja informationen om dig.

 Sociala nätverk så som Facebook, Myspace, Bilddagboken och LinkedIn har massiva användargrupper av människor. I vårt moderna samhälle blir det allt vanligare att människor delar med sig av ytterst personliginformation på Internet, till just sociala nätverk. Man bör tänka över vilken information man vill dela med sig av till andra, och dessutom fundera över vilka andra än sina vänner som kan ta del av informationen. Det är väldigt lätt för kriminella att pussla ihop din identitet med hjälp av personlig information som du har lagt upp på olika hemsidor på Internet. De kan därefter utnyttja din identitet utan att du vet om det.

Som om det inte vore nog med att kriminella kan utnyttja din information, så kan även arbetsgivare, potentiella arbetsgivare och andra även se din information. Se därför till att du inte delar med dig av information som kan skada dig, en bra tumregel är att inte dela med dig av information i sociala medier, som du inte hade sagt till någon i verkliga livet. All information som finns om dig på Internet ses som ett online rykte och förmedlar en bild av dig som person."

Detta har jag cåppypejstat rakt av från sajten mjukvara.se

Det skulle ju vara lite pinsamt om man lagt ut något i bloggen som skulle ifrågasättas av en framtida arbetsgivare eller någon annan som skulle kunna tycka att man varit olämplig på något sätt.

Och när jag tänker efter… hmm… Jag vet en person som jobbar som sjuksyrra här i stan som glatt poserar helnaken på fyllan med cig o öl i högsta hugg ute på sin egen gård mitt på ljusa dagen med en massa lekande barn i bakgrunden. På facebook. Lämpligt eller olämpligt?

Småbarnsmorsor som poserar med dildos, på fyllefester och / eller visar sig med kriminella och andra högst olämpliga personer på icke rumsrena fester. Lämpligt eller olämpligt?

Småbarnsmammor som visar upp barnens blöjor med kletigt bajs i sina icke lösenordsskyddade bloggar. Lämpligt eller olämpligt?

Små fjortisgrabbar som "coolt" poserar med vapen och knivar på diverse communities. Lämpligt eller olämpligt?

Självklart är det upp till var och en vad som är lämpligt eller direkt olämpligt, men en vacker dag kanske man möter någon (en ny chef kanske?) som ifrågasätter en rätt kraftigt hur man tänkte då man till exempel la ut en bild på facebook där man poserar naken på fyllan.

Tål att tänkas på? Och jag har ifrågasatt mig själv och mitt bloggande rätt kraftigt de senaste dagarna. Har inte riktigt bestämt mig för ännu vilken nivå jag ska lägga mig på.

Men jag tror att min gräns får gå vid att åtminstone kunna stå för både text och privata bilder. Även allt som har med mina barn att göra måste jag ta och göra lite nya riktlinjer för. Men! Naken och på fyllan lär ni då inte se mig….

….

….

På bloggen i alla fall haha…

Jag funderar vidare. Ursäkta för ett aaaaaningens FÖR långt inlägg.

Etiketter: , , ,

6 kommentarer

  1. Johan Fredriksson

    Du har helt rätt i det du skriver, men i samband med detta bör man även, i dagens skämt till juridisk utveckling, betänka ALL elektronisk kommunikation, ”privat” som publik, på samma sätt.
    Detta efterssom access för personer som är måna om den kommer att bli otroligt mycket mer omfattande och lätt i framtiden. Tacka upphovsrättsmaffian, vår kära regering (båda blocken) och vår passiva befolkning för det.

    Försök tala om för mamma eller mormor och morfar att ALL deras post ska öppnas och sparas i 6mån så får du se vad de säger. Är det elektronisk information… vem bryr sig?

    Ngt att skiva om

  2. Maria Lundmark Hällsten

    Jag skulle kunna skriva saker som kunde uppröra vem som helst, lägga ut idiotiska bilder, namnge personer etc, men jag har en farstu, och tror mig veta ganska så väl vad jag kan skriva och lägga ut. Dessutom brukar jag fråga innan jag sätter ut bilder på andra människor. Men, det finns dom som inte har alla hemma, en av dom finns här på bloggen, och jag har anmält denna någon tre ggr till Vk, men inget har hänt, Vk har inte ens svarat på mina frågor. Detta handlar inte om bilder utan direkta hot i bloggen. Din blogg tycker jag att du fixar galant, men…det finns väl alltid dom som ska klaga.

  3. Marja Granqvist

    Bra inlägg! En av orsakerna till att jag inte är med i Facebook är att det är så stort och kan bli okontrollerbart.
    Jag brukar alltid fråga om lov innan jag lägger ut bilder på människor eller deras hem på bloggen. Tycker mest synd om ungdomar som inte fattar att fyllebilder eller fylleskryt kanske kommer att ligga dem i fatet i framtiden. Kram

  4. Helena Nilsson Springare

    Svar till Johan Fredriksson (2010-12-01 21:06)
    Hej Johan. Det känns som att vi inte hunnit hålla jämna steg med vår fantastiska utveckling vad gäller sociala medier. Dels tycker jag att det finns för lite kunskap hos ”vanliga” människor i det ”vanliga” livet. Till exempel lärare och föräldrar behöver skaffa sig mer kunskap om hur det funkar och hur mycket folk faktiskt LEVER hela sina liv via internet.
    Men jag tror ju inte att vi ska ha ett samhälle där man kontrollerar allt som skrivs i den virtuella världen. Men med detta inlägg menar jag bara att det vore bra om folk tillämpade lite mer sunt förnuft! Inte bara… IRL 😀

  5. Helena Nilsson Springare

    Svar till Maria Lundmark Hällsten (2010-12-01 21:31)
    Hej Maria. Jo, nog är det viktigt att man har lite farstu. Både irl och här på nätet. Det gäller ju att ha någon slags balans. Just nu känns det bara som att vissa människor har noll respekt för sig själva och hur de ställer till det för sig själv genom att hänga ut varenda milimeter av sitt liv. Men… vem är det som inte sköter sig? Nu blev jag faktiskt lite nyfiken. Lite dåligt av vk att inte bemöta det också!

  6. Helena Nilsson Springare

    Svar till Marja Granqvist (2010-12-01 22:58)
    Hej Marja. Ja, med internets hastighet så kan ju folk idag ställa till med sociala katastrofer bara genom att lägga upp en bild eller en text som de kanske måste äta upp flera år senare. Sådant vill jag gärna undvika. Jag försöker i alla fall. Självklart finns det ju dem som tycker att jag skriver massa dumt, men jag vill ju kunna stå för det både nu och om tio år 🙂 Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.