Äntligen en bok…

…som jag gillar, orkar läsa och dessutom HINNER läsa:

Den är precis som Läckbergs andra böcker HUR spännande som helst. Igår kväll orkade jag läsa hela tjugo minuter innan jag knoppade in bredvid den lugnt sovande sonen som mår bättre utan snörvel tack vare nässugen. Tack och lov för det.

Nåväl, kom förresten att tänka på barn med astmatiska besvär. Fy vad hemskt att ha det jobbigt med andningen varje dag. Man lider verkligen med de små.

På tal om det så såg jag nåt riktigt vidrigt häromdagen när jag var på stan. En gravid kvinna som gick med sin röda prince i högsta hugg och rökte som en borstbindare. Så jäkla äckligt alltså. Kan inte fatta hur gravida tjejer kan vara så otroligt egotrippade att de inte låter bli cigaretterna under graviditeten? Ett stackars ofött barn påverkas ju av nikotin som är ett skitfarligt gift.

Det visar ju om inte annat att en sån mamma sätter sina egna behov i första rummet utan en tanke på hur det påverkar det ofödda barnet som absolut inte mår bra av att utsättas för rökning redan som ofödd.

Plötslig spädbarnsdöd och rökning har ju oftast ett samband så det är för mig en gåta att blivande mammor vågar äventyra sina barns liv på det sättet. Jag blir ledsen och förbannad när jag ser en kvinna med gravid mage och ciggen i mungipan. Det äcklar mig. Och jaja, jag vet att man inte ska döma.. men när det kommer till tobak, alkohol och narkotika så kan man väl ändå låta det sunda förnuftet styra och inte låta sina barn bli utsatt för sånt?

Och säga att man "inte kan" sluta röka FAST man är gravid är ju bara bullshit… För det är trots allt hjärnan som bestämmer över kroppen i det avseendet och när det handlar om ett oskyldigt och skört litet foster så borde det vara skäl nog att skippa ciggen!

Eller?

Nu kanske folk i allmänhet (gravida och rökande mammor?) blir arga på mig igen? Vad vet jag? Men personligen så skulle jag skämmas ögonen ur mig om jag lät mina egna äckliga ovanor gå före mitt barns välmående.

Så det så!

Etiketter: , , ,

8 kommentarer

  1. Marja Granqvist

    Det spelar ingen roll om någon blir arg på dig, för jag tycker att du har alldeles rätt. Man MÅSTE tänka på fostret/ barnet i första hand. Tycker man det är svårt att sluta röka, finns det hjälp att få.
    Hoppas Bastian slutar snora snart.
    Kram

  2. Maria Lundmark Hällsten

    Jag bolmade och rökte med bägge våra barn, tyvärr så var man inte så upplyst då man var 17 år 🙁
    Med Nicco i magen så drog jag ner en hel del på rökningen men jag vet, idag, att det spelar ingen roll om du röker tjugo cigaretter eller om du röker tre stycken/dag, syrebristen barnet får i magen håller i sig i 7 timmar för varje ciagertt du röker. Jag får vara glad att dom klarade sig och jag är tacksam över att jag inte röker längre. Ha det gott!

  3. Malin

    Om du gillar Läckberg (vilket jag också gör, kan inte släppa hennes böcker när jag börjar läsa) så kan jag rekommendera Viveca Stens böcker, tre st har hon hunnit skriva i en serie som utspelar sig o Stockholms skärgård. I de lugnaste vatten, I den innersta kretsen samt I grunden utan skuld.
    Måste tillägga att det ser fantastiskt mysigt ut med lille Bastian, har nästan glömt hur det var och emd första har man ju så bråttom.

    Ha det bra!

    M

  4. Helena Nilsson Springare

    Svar till Marja Granqvist (2010-04-25 13:01)
    Tack Marja 🙂 Nu verkar snoret ha tagit slut.. Tack och lov! Ja, det är så trist när man ser rökande mammor.. med gravid mage eller barnvagn. Rökning och barn är en ekvation som inte går ihop känns det som!

  5. Helena Nilsson Springare

    Svar till Maria Lundmark Hällsten (2010-04-25 13:31)
    Jag har också varit rökare.. i alldeles för många år. Usch vad jag ångrar mig och numera är jag så otroligt antirök så man kan inte tro att jag varit rökare. Men jag slutade ett par år innan jag fick min lilla Fsson 🙂 Och det är ju sant att idag är man ju mer upplyst vad gäller nikotin. Skönt att du lyckats sluta tycker jag!

  6. Heidi Piisinen

    Jag rökte någon cigaret i veckan när jag väntade Michela för 11 år sedan 🙁 men oj vad jag ångrade det när hon föddes och hade en infektion, nu visade det sig ju visserligen inte bero på det men jag kan lova att jag inte dragit ett blåss med varken Jaymie i magen eller bebisen som spenderar sista natten där nu.. Och det går att sluta som gravid, om man bryr sig om någon annnan mer än sig själv, så går det 🙂

  7. Helena Nilsson Springare

    Svar till Malin (2010-04-25 19:45)
    Tack för tipset 🙂 Då ska jag se till att läsa dem i rätt ordning för det gjorde jag INTE med Läckbergs första. Så det var lite oordning på det mesta innan man lärt känna alla karaktärer 🙂 Har inte hunnit så långt ännu men fasn vad spännande den är!

  8. Helena Nilsson Springare

    Svar till Heidi Piisinen (2010-04-25 21:18)
    Jag har varit rökare i nästan tio år 🙁 Började när jag var tolv, tretton år och slutade när jag var 22 och jag har under den tiden dragit på mig både allergier och ständiga åkommor i mina luftrör. Läkaren upplyste om att det mest troligt berodde på att jag börjat röka innan jag var färdigutvecklad och jag är fortfarande så arg på mig själv för att jag började röka 🙁 Det är ju farligt för alla, ofödd eller ej. Lycka till idag nu med allt. Härligt att det är dax 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.