Överviktiga barn….

…såg just de lokala nyheterna på tv.

Under en tioårs period så har andelen överviktiga barn i en viss ålder fördubblats här i Sverige. Hur läskigt är inte det? Är vi på väg mot ännu en amerikanisering? Och vad gör man åt det?

Jag tycker att det är så motsägelsefullt att det är så här. Jag menar: Vi lever ju i ett ständigt informationsflöde om precis ALLTING. Vi har det mesta lättillgängligt och borde egentligen ha hur mycket kunskap som helst gällande vad som är bra kost för barnen. Och för oss vuxna också för den delen.

Att bra matvanor grundläggs tidigt, det vet nog de flesta. Och ändå ökar andelen överviktiga barn. Det känns ju hemskt, eller vad tycker ni andra?

Det jag först kommer att tänka på är att när barnen faktiskt är små och det är vi vuxna som bestämmer vad barnen ska äta så borde det ju vara helt självklart att grundlägga matvanorna på ett bra sätt. Har man inte gjort det, utan tidigt introducerat allt som är direkt farligt ur matsynpunkt så får man ju kanske anta att barnen fortsätter att sträva efter sådan kost när de blir större och man då dessutom inte har samma möjlighet att kontrollera vad de äter och inte?

Någon som förresten minns de pyttesmå godispåsarna som fanns när vi 70-talister var små?

Det rymdes inte så många karameller i en sådan liten påse och man valde vanligtvis ut varje enskild godisbit med STOR omsorg. Man visste dessutom hur många godisar man hade köpt och dessa åt man med stor andakt under veckans höjdpunkt (lördagen) och sedan var det bra med det.

Idag ser det ut så här:

Och detta SLEVAR vi ner, kilovis i jättepåsar. Vi äter godis vilken dag som helst i veckan och en del till och med prackar på små barn sånt här, fast det inte ens efterfrågas. Helt galet!

En del tycker att jag är en töntig morsa som tillämpar uråldriga saker såsom lördagsgodis och läskförbud. Om man äter pizza eller hamburgare så går det minst lika bra att dricka mjölk som läsk och ingen av mina barn har någonsinn klagat. Hittills i alla fall.

Som förälder kan man ju faktiskt göra det lilla, även om omgivningen många gånger tycker att man är riktig löjlig och fjantig.

Ja, men tyck det då. Jag bryr mig inte om det och det funkar bra för oss. Jag kommer aldrig att bli intresserad av att proppa i mig och mina barn chips och läsk framför tvn flera dagar i veckan och jag kommer nog att fortsätta servera saften aningens svagare än den borde vara och jag kommer med all sannolikhet att hålla koll ett bra tag till på vad familjen äter och inte. Dessutom kommer jag att vara stenhård vad gäller LÖRDAGSgodiset i några år framöver.

För vet ni vad?

En del saker VAR faktiskt bättre förr!

"Man behöver ju inte vara extrem, men man kan väl åtminstone låta det sunda förnuftet råda vad gäller allt man stoppar i munnen? Du är vad du äter helt enkelt"

Etiketter: , , ,

10 kommentarer

  1. Catharina Alperud

    Tror precis som dig på att konsekvent hålla på speciella godisdagar, ingen läsk osv. Det är när de själva får tillgång till egna pengar osv som saker kan försvåras men då har man förhoppningsvis lärt dom lite kring matintag, godis, läsk osv. Är inte heller något fan av snabbmat, tillsatser och glutamat osv. Brukar bli hånad över mitt hysteriska läsande på innehållet i mat men….Skam den som ger sig. Övervikt hos barn orsakas av oss vuxna. Hur det orsakas är däremot olika tror jag. Tröstätning är ju rätt vanligt tyvärr. Omsorg om våra barn i grunden är viktigast.

  2. Lisa

    Nog minns jag också de där söta påsarna, jag som är 80-talist, och hur man i kiosken bredvid mormor och morfar fick välja godis från små lådor. Jag var så facinerad att tanten i kiosken kunde hålla reda på hur mycket man handlat för. På den tiden betalade man per godisbit och räknat i ören. Det var tider det! 🙂 Nostalgi!

    Och klart du ska stå på dig! Man ska hålla på sina principer och i slutändan tackar nog dina barn dig. Förhoppningsvis håller de på samma principer när de får egna barn.

    KRAM Lisa

  3. Helena Nilsson Springare

    Svar till Catharina Alperud (2010-02-11 10:38)
    Känns bra att veta att fler resonerar som jag. Jag tycker absolut att man ska vara medveten vad man äter. Vi skulle till exempel aldrig hälla ”fel” olja i vår bil, eller låta datorn få alla möjliga virus MEN när det gäller mat så stoppar en del i sig vad som helst utan att tänka på kroppen det minsta! Ja, man får hoppas att kidsen lärt sig tillräckligt om käket när de e dax o bli vuxen 🙂

  4. Lisbet Olofsson

    Japp det är helt otroligt vad vi konsumerar godis och sånt. Det ska alltid finnas hemma etc. NO WAY – finns det hemma vräker jag i mig. Är svag för godis…mmmm….

    Ja jag är vad jag äter….*så är det bara*

    Hörs

  5. Maria Lundmark Hällsten

    Jag håller absolut med i vad du skriver men…jag har varit överviktig (och skitviktig 🙂 i hela mitt liv. Jag har tre syskon som vuxit upp i samma förhållanden med samma föräldrar och på samma plats, men dom är inte överviktiga. Så teorin stämmer inte riktigt uan mycket beror nog på vem du ärver, din mamma eller pappa och vad dom har i sina gener. I alla fall för många. Ett annat exempel är våran dotter Niccolina, spe som en räka, varför ser inte hon ut som jag? Det är trots allt jag som lagar frukost, lunch och middag på det här placet. Nåt att fundera över. Ha en fin dag!

  6. Linnéa Olsén

    Ja, se där håller jag med Maria Lundmark Hällsten.
    Jag kämpar ju konstant med min vikt medan min man och mina barn är spea som räkor allihopa. Ändå så äter de mer än mig??!Hur kan det komam sig månntro? Rent logiskt så borde vi ju se ut som tunnor allihopa om allt handlade om en sak.

    Det har nog med generna att göra till viss del. sen håller jag med dig om att godis skall serveras på helgerna…PUNKT!

    Vi lever ju i ett konsumtionssamhälle som har eskalerat till det vansinniga. Vi köper och köper utan en tanke på vad det egentligen är vi proppar i oss!

    Må gott!

  7. Helena Nilsson Springare

    Svar till Lisbet Olofsson (2010-02-11 15:58)
    Periodvis kan jag få riktiga godisanfall och vara toksugen på choklad, men jag mår riktigt dåligt om jag får för mycket socker i mig. Fast det är väl ett tecken på att man har en hyfsad kosthållning i vanliga fall och att kroppen inte är så van vid för mycket onyttigheter på en gång! 🙂

  8. Helena Nilsson Springare

    Svar till Maria Lundmark Hällsten (2010-02-11 16:28)
    Mycket ligger nog i generna men jag är lite oroad över hur vanligt det är med diabetes och andra välfärdssjukdomar som vi drar på oss. Sen är jag en sån där mamma som är lite rädd för konstiga tillsatser också.. Inte BARA socker.. Men en bra början är ju fasta måltider med lagad mat, på riktigt! 😀

  9. Helena Nilsson Springare

    Svar till Linnéa Olsén (2010-02-11 16:44)
    Jag känner mig helt nojjig ibland. Det är så många livsmedel idag innehåller ju alla möjliga skräckprodukter som är direkt farliga för oss. Så det är en hel djungel att hålla koll på allt.. Men det är i alla fall skönt att ha en liten regel om just lördagsgodis plus att man har något att se fram emot 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.