Trakasserier via internet och SMS…

…är nog mer förekommande än vad vi alla tror. Speciellt tror jag att många föräldrar som har ungar i "mobiltelefon-ålder" inte har någon aning om vad ungarna egentligen skickar och tar emot via sina mobiler / chattcommunities.

Handen på hjärtat alla blivande fjortisföräldrar.

TROR ni att just ER dotter/son kan skriva saker som dessa till sina "kamrater":

  • Jävla hora
  • Äckliga bögjävel
  • Du ska DÖ!
  • Fatta vad alla HATAR dig
  • Du ska få så jävla mycket stryk…
  • Du är ful
  • Jävla CP                          

Jasså inte? Då tycker jag att ni ska tänka efter igen. För jag kan lova att om ni kunde vara en fluga på väggen bara för en liten stund i närheten av era barn under skoltid till exempel så skulle ni nog få höra både ett och annat så att håret krullade sig på er.

Det bästa är såklart när man träffar andra mammor och pappor som förstår att just deras barn inte är några änglar utan tar tag i problem som dessa när de uppstår.

I helgen har vi haft en liten mobiltelefon incident med smstrafik som absolut INTE är okej. Men det hela slutade med ett jättebra samtal med en förstående förälder som genast tog itu med situationen vilket innebar att barnen kunde bli sams i skolan på måndagen och allt är än så länge frid och fröjd.

jag skickade även ett mail till klassföreståndaren där jag gav som förslag på någon slags "vett och etikett" skola gällande uppförande via teknik som internet och SMS.

Det är alldeles för lätt för barn idag att gömma sig bakom elaka SMS och tro att det är okej att vräka ur sig vad som helst bara för att man skriver, skickar iväg och sen inte behöver stå med konsekvenserna efteråt.

För anser man att ens tio-elvaåring är mogen nog att ha en mobiltelefon så måste man som förälder också vara beredd på att hålla kollen och se till att reglerna följs.

För mig är det självklart att hålla koll på in och ut trafik i mobilen eftersom jag är tveksam till att min dotter ska ha en mobil överhuvudtaget. Dessutom medför mobilen en sån stress för en unge i den åldern så jag är egentligen inte road alls av att hon ska ha en egen lur.

MEN.. vi har arbetat fram en bra kompromiss som verkar fungera än så länge och det är att dottern får ha sin mobiltelefon från Fredag EFTER skolan, tills på Söndagkväll. Mobilen skall vara avstängd nattetid och mobilen får ALDRIG användas i syfte att mobba / reta någon. Konflikter tar man öga mot öga och inte i fåniga sms dueller.

Så, alla morsor och farsor därute som INTE tror att det förekommer dumheter i barnens mobiler.. Tänk efterr igen och gör era barn en stor tjänst. Snacka med ungarna och lär dem hur det ska gå till.

"Ett sms tar ett par sekunder att skriva och skicka, men kan ta åratal att skaka av sig för den som tar emot det…"

 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.