Lösningen på Ungdomsarbetslösheten


Lösningen på ungdomsarbetslösheten

På S-kongressen var jag Västerbottensbänkens representant i ungdomsfrågor. Jag har därigenom fått en unik inblick i ungdomars svåra samhällssituation. Det sliter mitt hjärta att så många ungdomar inte får in en fot på arbetsmarknaden. Något måste göras.

Jag diskuterade detta med Pär Lärkeryd igår kväll och tillsammans började en gemensam idé att mejslas fram i våra huvuden. Skulle det vara möjligt att omforma kravet på löneökningar på 2,6% till att istället ta ett helhetsgrepp på ungdomsarbetslösheten. Tänk om vi i centrala förhandlingar kunde få arbetsmarknadens parter att överenskomma att alla som har arbete solidariskt avstår från lönerevisionen nästa år och att arbetsgivarna istället åtar sig att, för samma kostnad som lönerevisionen skulle innebära, istället anställa arbetslösa ungdomar.

Ett litet räkneexempel: Vi är idag cirka 4 miljoner svenskar som har privat eller offentlig anställning. 4 miljoner x 2,6% blir cirka 100000. Tänk om vi istället för lönelyft anställde 100000 ungdomar i Sverige. Tänk vilket lyft för alla arbetsplatser denna extra arbetskraft skulle innebära. Dessutom skulle ungdomsarbetslösheten utraderas i ett enda slag. Vilka spinoffeffekter skulle inte detta få på svenskt samhälle? Tanken svindlar. Gjorde vi dessutom så att anställningarna styrdes så att arbetsplatser med sned könsfördelning huvudsakligen anställer ungdomar av det motsatt kön som de som redan är i arbete. Vad skulle inte detta göra för jämställdheten på svensk arbetsmarknad?

Nu har jag och Pär bollat denna fråga vidare till både SSU och till Svenskt Näringsliv. Blir intressant att se ifall någon av dem tar upp bollen.

Tänk stort – Tänk Visioner!

Kommentera gärna denna blogg och hjälp mig och Pär att förädla vår idé. Låt oss tillsammans hitta en smart lösning på ungdomsarbetslösheten.

/Dan
 

Etiketter: , , , ,

11 kommentarer

  1. Håller inte med

    Tycker förslaget är mycket dåligt.

    Om det finns behov att anställa så är det efter kompetens m.m arbetsgivaren anställer. Därför är det utbildning som vi ska satsa på. Svenska ungdommar ska ha så bra utbildning att de är attraktiva att anställa. Sen så finns det fördelar med unga, t.ex att de oftast är friskare m.m.

    Så varför subventionera till att anställa Sveriges framtid?

    Jag tycker att man ska gå tillbaka till det gamla, dvs möjlighet att studera medans man går på a-kassa. Det är kompetens som ska vara argumentet, inte omfördelade avtalde extra ”ungdomspengar”

  2. Vatten över huvudet

    Nu börjar du spåra ur Dan. Bollar ideér med Lärkeryd. Borde du inte bolla detta med IF Metall i stället?

    Låter som om att du är på uppdrag av svenskt näringsliv. OM du hade förslagit 2,6 % till alla, samt extra pengar i avtalsrörelsen för ungsommarna hade det låtit bättre. Men att ta utav den lilla reallöneökning som 2,6 % utgör känns helt fel.

  3. sosse

    Så här står det på http://www.sap.se, under jobbkongressen:

    ”En socialdemokratiskt ledd regering kommer att investera i utbildning, praktik och jobb till ungdomar, för att betvinga ungdomsarbetslösheten. Det beslutade kongressen idag”

    Du har väl själv vart med och jobbat för detta. Varför ska då fack och arbetsgivare fördela om lönepotten?

    Detta är en fråga för regeringen. En fråga som dagens Moderatregeringen inte har rott i land. Om sossarna står för vad dom säger kommer dom fixa detta.

  4. Kreativt

    Vad roligt att det finns någon som vågar tänka annorlunda. Ser tyvärr av andras kommentarer att de flesta som vanligt mest tänker på sig själva. Skulle en bråkdel av idén gå att genomföra så vore det en bra chans för ungdomar som vill ut och jobba. Det är inte alla som vill eller har möjlighet att studera. Unga människor vill jobba lika mycket som ni som redan har jobb.

  5. Dan Oskarsson

    Härligt med era kommentarer. Era svar är lika provocerande som min fråga var. Dvs, vad kan vi göra för Sveriges ungdomar? Eftersom vi saknar en aktiv ungdomspolitik från sittande regering kommer ansvaret att hamna hos arbetsmarknadens parter. En regering kan vi byta ut nästa år, men vad gör vi nu? Är det möjligt att LO och Svenskt Näringsliv tar ett ansvar för ungdomarna i den kommande avtalsrörelsen? Ska verkligen Sveriges anställda subventionera arbetskraft med ett löneavstående? Ska arbetsgivarna ta ett ännu större ansvar? Varför ska regeringen gå utan ansvar?? Fortsätt kommentera. Dan 🙂

  6. Pär Lärkeryd

    Det är bra att ungdomsarbetslösheten debatteras. Den idé som jag och Dan spånade fram var väldigt spontan. Det finns säkert tusen hinder och svårigheter. Att arbetsgivare och politiker tillsammans försöker hitta nya typer av lösningar hoppas jag ses som något positivt. Möjligheten att lösa problemet borde väl då vara mycket större.

    Ifall vi gör som vi alltid har gjort får vi också förvänta oss att resultatet blir som det alltid blivit. Är vi nöjd med det? Skulle i alla fall tro att Sveriges unga inte är nöjda med vad vi med traditionella medel åstadkommit så här lång.

  7. Kreativt?

    Vart är problemet?

    Vem är det som anställer?

    Svar ”ARBETSGIVAREN”!!!!!

    Det är där skon klämmer. OM arbetsgivaren anställer ungdommar så är problemet löst. Men arbetsgivaren vill inte göra det. I stället vill dom att regeringen eller facken ska fixa det.

    Man kan jämföra det med jämställdhetsfrågan. Där krävs det en lagstiftning för att arbetsgivaren ska fatta. Kanske är det som måste till för att unga ska få jobb…

    Sen är ju nästa femma att det måste finnas jobb för att anställa! Detta är ju grund förutsättningen, och det kan inte ett ”avtal på 2,6%” lösa!

  8. 23 och utan jobb

    Signaturen ”Håller inte med” tycker att unga skall utbilda sig mera. Jag har nog med utbildning redan nu. Jag vill ha ett jobb inte utbildningsplats eller a-kassa.

  9. Arbete och kapital

    23 och utan jobb säger att han/hon vill ha ett jobb.

    Om vissa företagsägare kunde dela mer på vinster skulle fler arbetstillfällen kunna skapas. Ta Indexator som exempel. De har kickat ca 60-70 arbetare trots att de i många år har gjort otroliga vinster.

    Nu är inte Indexator dom riktigt bovarna, utan det är ju stor företag som t.ex Volvo. Sjuka vinster försvinner ur företagen, samtidigt så båkar LO om att försöka få 2,6%.

    De jag vill säga är att proportionen mellan arbete och kapital är för stor. Fler skulle kunna jobba och ägarna skulle ändå få vinst!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.