Ur en 4 årings…

…perspektiv är hjältemod och dylika insatser en väsentlig skillnad mot både vardagshjältar som killen på bussen, bland uppkäftiga nyårsfirande tonåringar, som stoppar en kille som fyrat av en raket i en buss och riskerat att skada många resenärer, som dessutom har mage att käfta mot busschauffören och fyra av en mängd smällar mot dennes ansikte. Där fick denne (i mina ögon) högst välartade samhällsmedborgare nog, stoppade helt sonika killen och inväntade lagens långa arm.

I en liten killes ögon är detta lika med bla bla bla… Eller rent utsagt kattskit kanske. 

För att  vara hjälte i en 4 årings ögon är saker rätt enkelt. Det enda du behöver vara är grym på lego, samt ha stor koll på Indiana Jones och Star Wars. I det fallet är min koll stor. Jag kan fixa fram superfina Indygubbar på Tradera, en fin skinnväska på loppis som visar sig vara Indys gamla avlagda. När så min ljuvlige systerson efter någon timme kommer ned för att visa mig en enorm katastrof där Indys fina legohatt visar sig vara klämd under en dörr, så demolerad att det inte lönar sig för Indy himself att coolt slå den mot sitt legoben för att "skaka ut" den, är goda råd dyra. Med stor mostervana ber jag en  av tonårsflickorna placera den lilla tilltufsade hatten i en panna, slå på vatten och helt enkelt placera den på spisen så att hatten får koka en stund. Det enklaste tricket i världen för att göra sig till superhjältemoster för första gången detta år och då bara 10 dagar in på det nya. Efter någon minut plockas hatten upp, utskrynklad, lätt vitnad där den varit ihoptryckt men på något sätt med en ny fin patina som speglar Indys äventyrliga liv i en fyraårings perception av verkligheten. 

När så min fina syster som vanligt ställer upp för att skjutsa sina älskade tonårsbratz med vänner och pojkvänner till olika aktiviteter stannar jag och den lilla prinsen kvar hemma. 

Han bredvid mig vid köksbordet, lekandes med legoIndy och några andra wannabes. Efter en stund tystnar han, tittar på mig under långa böjda ögonfransar och säger: Moster, du är grym på lego! 

Denna moster med hjärta för fyra plus fyra (ja fem) börjar genast smida planer för nästa supermosters hjälteinsats. 

Medan ledmotivet från Indiana Jones filmerna ljuder från övervåningen där fyraår sitter och nynnar medan han nöjt leker med sin tilltufsade ack så älskade lilla legogubbe, sitter moster på bottenvåningen, inväntandes den finaste av alla. Min lillasyster, mamma till denna underbara älskade individ med en personlighet stor som en ocean. 

Mellan systers springande, barns pipande hinner jag ytterligare en hjälteinriktad insats… Fixa stor Indys trasiga piska. Småsaker som blir innerligt fina när det så enkelt går att ordna välmående till en liten fin kille i sina bästa år.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.