BUP visar sig från sin bästa…

…sida. Verkligen.

Inte.

Hur kan det komma sig att en sådan instans med en viss insikt i barn med skilda föräldrar "tar för givet" att det förs en kommunikation vårdnadshavarna emellan. Gemensam vårdnad betyder gemensam vårdnad, dvs att beslut som fattas kring det berörda barnet ska innefattas av båda parter. OAVSETT var barnet är skrivet ska detta inte kunna förbises så enkelt. Kan det helt enkelt vara så att jag just på grund av min diagnos anses kunna förbigås, precis som det gjorts i andra lägen? Jag vill hemskt gärna tro att det inte är så, men man tappar hoppet för alla vårdgivande enheter inom denna horribla värld som kallas psykiatrin. Där det förklaras för mig i mötet med BUP att ADHD inte är en psykisk sjukdom, utan ett funktionshinder…

…så VARFÖR får då detta hända?

Idag har det visat sig vara ett fatalt misstag. Att först komma med frasen "det tog vi för givet" för att sedan säga "hade inte detta hänt hade utredningen varit klar" ger knappast tröst i en situation där tiden är emot oss.

Detta är Sverige 2011. Ett väl utvecklat sådant sägs det gång på gång. Idag har jag lyssnat till ord som lagt sig som en tung filt över hjärtat. Ord där människor därute fortfarande kommer med åsikter som "modediagnos", bristande kompetens vid behandling av människor som INTE är psykiskt sjuka men behandlas som så trots att ett funktionshinder är något helt annat. Där arbetsmetoden innefattar tvång för en människa som skyggar för allt vad överhet och "ska" ord innefattar. Där stress om att passa in i mallen för vårt moderna svenska samhälle stressar så mycket att det istället för att ge ökad vilja att må bättre istället ger mer bränsle för oviljan att passa in i normen för vad ett normalt beteende innebär.

Där utredning i nästa andetag betyder medicinering istället för att andra behandlingsmetoder först betats av, där en sk. "psyksjuk" inte räknas trots att IQ men framförallt EQ är betydligt högre än hos de som ska hjälpa en framåt.

Och ja…

…jag kommer ALDRIG att sluta blogga om detta nutidsfenomen där barn och ungdomar ska behöva slussas in i Umeås vuxenpsykiatri som är under all kritik. Där människor behandlats i över 10 års tid utan framgångsrikt resultat. Med en ovilja att hjälpa människor med vilja att komma framåt, där en medicinering fortgår trots att det är preparat som bör avvecklas då beroende uppstår vare sig man vill eller inte. Att som läkare istället för att skynda på licensansökningar och tillmötesgå människors vilja att passa in i vårt fyrkantiga samhälle istället skriver ut ännu mer beroendeframkallande preparat istället för att hjälpa till att trappa ut skiten och säga: "Men oj vad glad jag blir att du inte vill äta skiten, att du är beredd att prova andra vägar" istället bara rycker på axlarna och säga… "Den där medicinen ska du inte ha för höga förhoppningar kring". VARFÖR säger man så till en person som kämpar för sitt liv, för sin familjs skull och för att känna att man faktiskt tillhör resten av samhället istället för att konstant känna sig rotlös? Att avfärdas med två nya recept á 100 tabletter på vardera med vetskap om att det inte blir bättre, där vårdgarantin för länge sedan passerat bäst före datum, med frågetecknen hopande inom sig varför man överhuvudtaget tillåter sig att förnedras på detta sätt av andra människor?

Ingen vettig människa genomgår detta. Drivkraften? För mig är det barnen, för många andra likaså. För de som inte har barn är väl viljan att leva tillräckligt övervägande känslan att inte vilja.

Varför ges vi inte chansen då kan man fråga sig?

Ännu värre…. Hur kan man vara så in i helvete vidrig att man nekar en minderårig att få chans till ett bra liv innan det är för sent?

Fy fan!!!! Idag är stridsyxan inte nedgrävd och argumenten för att vilja förändring väldigt diffusa om detta är vad som serveras en när man försöker. Ilskan är genomgående och kanaliseras än så länge rätt för normalt beteende och därmed inte ansedd som "instabil".

Skäms till er som utan att kalla er rasister, inskränkta och andra skällsord, ÄNDÅ tillåter dessa scenarion fortgå i vår värld!

Etiketter: , , , ,

14 kommentarer

  1. Lärare

    Brukar inte kommentera, bara läsa bloggar. Tycker du sen länge gått över gränsen då du gjort dig själv till ett kännt psykfall som många talar om och inte så positivt. Dina barn drar du in också vilket på skolan inte är så kul. Du skriver nog bra ibland, men börja tänka på barnen. Skämmas själv är ok, men barnen?

  2. Catharina Alperud

    Bäste lärare…
    Människors åsikter kring mig och som ”känt psykfall” är rätt ointressant i ett större perspektiv.
    Tråkigt att skolan inte tycker om detta och att du som lärare inte stavar bättre, hellre vågar stå för vem du är.
    Jag är varken psykfall eller en person som drar in barn i något.
    Men att som du skriva något du inte har större vetskap kring känns beklämmande, men framförallt fegt då jag vet att jag har stort stöd från just skolan. Att skriva om ett samhällsfenomen, där människors press resulterar i ett ökat behov av adekvat psykvård anser jag inte vara fel att belysa.
    Dessutom när jag inte är ett sk. psykfall utan diagnostiserad med ADHD om nu detta undgått dig. Att stå upp för sig själv som människa ser jag som en självklarhet för att öka förståelse och inblick i hur det ser ut i vår värld.
    Vad barnen anbelangar har du inte så stor koll ser jag.
    Att tänka på barnen är väl det genomgående temat.
    Innan du väljer att kommentera ett inlägg kan du fundera på vad sådana som du ger för signaler…
    …att ADHD är fel? Att vara psykfall är fel?
    Nej… Jag är fel person att tillägna en kommentar av denna dignitet då sådana som du förminskar och förfular något som är ett växande samhällsproblem. Där människor som du grundar värderingar på gamla begrepp och okunskap.
    De enda signaler som du sänder är att skolan inte tycker om olika människor, att det inte finns rum för oliktänkare och psykfall…
    Intressant formulerat, ska föras vidare till rektor för verksamheten kanske?

  3. Labolina

    Du gör ett kanonjobb för oss med denna diagnos, och som kämpar för oss själva och för våra barn!
    Blir SÅ förb….. då folk säger psykfall, vilket sägs om mig också.
    Jag har också ADHD.
    Tycker Catharina är modig som törs gå ut offentligt vad som händer och sker bakom dessa dörrar!
    Jag vet att det är sant!
    Go´girl…vi är värda lika mycket som alla andra!!!

  4. Åsa

    Men Herregud! Jag hoppas verkligen att du inskränkta ” lärare”inte har det som arbete!! Det är sådana som du som får tiden att stanna och fördomar att fortsätta att gro! Att stå för den man är oavsett hur man är är väl något man ska uppmuntra till. Att lära barnen att stå för den man är, tycker jag är en av de viktigaste sakerna som förälder! Att lära barnen att olikheter finns och att det är okej att tycka och tänka olika skapar större förståelse och acceptans.
    Det känns som om du lever kvar på medeltiden!
    Människor är olika och skall få vara det! Alla människor har sitt sätt att uttrycka sig och det är ok! Jag är evigt tacksam att du inte finns i mitt eller mina barns liv!!!

  5. Jenny

    Tycker att du gör det bra… Man ska inte skämmas för sin ”sjukdom” utan man ska stå upp å vara stolt över den man är. Att man sedan vågar ifrågasätta olika myndigheter ä bara bra å det skulle bara finnas fler som vågar göra det, då tror jag att samhället skulle se mycket annorlunda ut.Nä fortsätt precis som du gör.. 🙂

  6. Anna

    Jag känner Catta privat och hon är en bra mamma. Men det var inte sakfrågan. Det var att hon drar skam över sina barn. Att känna skam är något man känner om ens känslor eller ens förälder ”är” något som anses vara ”fel”. Att behöva känna skam över en mamma med ett funktionshinder för att hon öppet slåss för rätten för denna grupp människor, är isåfall pga att det anses vara konstigt. Udda. Barn lär av sina föräldrar och andra viktiga vuxna vad som är rätt och fel. Det är de vuxna som överför värderingar till barn vad som man drar skam över. Om ingen står upp för att minska stigmatiseringen hur ska då detta nånsin bli något som ingen behöver skämmas över. Varken vuxna och barn. Hur ska då något barn våga sträcka ut handen och be om hjälp då de mår psykiskt dåligt?

    För mig är det som att säga att man inte får visa öppet att man är homosexuell, eller muslim, för att man har barn. För barnen kan bli mobbade. Mobbing minskar som sagt om man lär ut värderingar kring människors olikheter och att alla har lika värde.

    Att stå upp för rätten på denna blogg har personligen för mig lett till att jag lever. Att mina barn har en mamma. Att mina barn har vänner i Cattas barn som kan stödja varandra. Stöd behövs, men inte skam.

    Hemma hos mig lärs barnen att man kan älska varandra oavsett kön, att människor har olika religioner och ändå är alla människor. Och mina barn accepterar detta. än så länge, eftersom de ännu inte behövt stöta på människors fördomar. Men jag kommer heller aldrig att dölja något, varken för barnen eller andra. Jag kommer stå upp för de svaga. Och jag känner tryggheten i att mina barn kommer kunna vara dem dom är så gott det går i detta samhälle utan att tryckas ner. Även om jag är medveten om det kan bli svårt med de fördomar som finns. Och såklart ännu mer skrämmande om dessa värderingar dessutom innebor hos lärare.

    Utan kamp hade svarta varit slavar än idag och deras barn ansetts som mindre värda. Läraren anser kanske att denna kamp också var fel?

  7. Behörig lärare

    Lärare…

    Som liberal tycker jag att Catharina Alperud har all rätt att uttrycka sin frustration och framföra sin åsikt när det gäller hennes kontakter med olika myndigheter/ instanser. Själv har jag ingen större erfarenhet av BUP eller vuxenpsykiatrins verksamhet. Därför ska jag inte uttala mig om det. Generellt sett känner jag dock igen mig i hennes berättelser om det bemötande hon ofta får. Från myndighetssida finns för mycket förgivet tagande angående föräldrarnas relation och förmåga till kommunikation. Informationen bör skickas till föräldrar/vårdnadshavande, oberoende var barnet är mantalsskrivet. Gemensam vårdnad betyder gemensam vårdnad, punkt slut.

    Det som för mig har varit frustrerande, och kanske illustrerande, är de meningslösa kontakterna jag har haft med ett flertal tjänstemän hos myndigheter, till exempel Försäkringskassan. Personer som arbetar vid myndigheter är ”tjänstemän” som har som uppdrag att stå medborgarna till tjänst. Att bli behandlad som kriminell är nästan ”standard procedure” hos ett antal personer som arbetar vid dessa myndigheter. Myndighetsutövningen har mer än ofta resulterat i för mig negativa beslut. Min bakgrund som man och invandrare kan har haft betydelse och påverkat dessa tjänstemän. Det är en vild gissning, och sådana mörka tankar vill jag inte fördjupa mig in just här och nu.

    Det är bra att någon öppnar munnen och visar på de fel och orättvisor som tyvärr finns när medborgarna möter myndigheternas tjänstemän. Vi lever i ett fritt land och har yttrandefrihet. Du behöver inte läsa Catharinas blogg. Det hade utan tvekan varit bättre om du hade läst vidare, utan att ens kommentera denna blogg. Enligt min bedömning har Catharina inte gått för långt, hon tänker mer på barnen än du tror, och hon behöver inte skämmas. Du kanske borde undervisa lite mer om verkligheten.

  8. Catharina Alperud

    Svar till Behörig lärare (2011-03-15 19:31)
    Tack för infallsvinkeln! Precis som du säger är myndighetsförfarande många gånger för mig ett fall av överförmynderi där rätten att själv ha åsikter inte en känsla som är aktuell. Att ha bli fråntagen den rätten under några år ger mer luft åt mitt missnöje mot ”överheter”. Yttrandefriheten är till för alla och tack för visad förståelse, där du ser mig och det jag försöker förmedla. Minska okunskap och öka empati för de som egentligen inte behöver den. Mänskliga rättigheter är min rätt och att talla på det gång på gång ger bränsle att fortsätta mitt skrivande…..

  9. Catharina Alperud

    Svar till Anna (2011-03-15 18:13)
    Så här är det ju kära Anna…
    Så länge ”dom” tillåts sparka på de som redan ligger behöver de inte se sina egna fel och brister.
    Att tysta en hel folkgrupp där en nyupptäckt genetisk defekt på hjärnan verkar vara ”grejen”.
    Precis som judar, oliktänkare skulle raderas från jordens yta, där budskapet förts ut med styrka bör även människor få kännedom om ett sekel välkänt och omdiskuterat fenomen. ADHD idag, igår DAMP, före det ett annat ord. Aldrig galen, psykfall. WHO tecknar kriterier kring detta. Vi är olika men med hjärtat på det rätta stället även om det inte alltid passar ”dom” vanliga.

  10. Catharina Alperud

    Svar till Jenny (2011-03-15 18:04)
    Nej skäms verkligen inte. Sen är ”sjukdom” fel uttryckt men ok, funktionshinder där vi har svårigheter med olika saker som lätt kan rättas till utan att ens behöva falla in i diagnoskriterier vid rätt behandling är skrämmande att det finns så lite insikt om. Tänk vad psykvården och skolan skulle kunna minska sina kostnader kring människors mående om saker fångades upp i tid…. Ifrågasättandet hör min personlighet till med en viss nyfikenhet och uppstudsighet. Det kan reduceras till en verklighetsuppfattning idag där krut läggs där det bör läggas. Tack för stöd!

  11. Catharina Alperud

    Svar till Åsa (2011-03-15 17:57)
    Med risk för slag under bältet kommentar verkar lärarens kommentar komma från en icke behörig sådan… Haha!
    Nej, var glad att du och dina barn slipper inskränkthet och oförståelse.
    Omge dig med de som förtjänar allt och ignorera översittande idioter som försöker påbjuda skam där ingen skam ska finnas.
    Skammen ska de behandlare och annan myndighet som beter sig som de maktutövare utsedd av folket men ändå inte behandlar alla lika utan agerar godtyckligt.

  12. Catharina Alperud

    Svar till Labolina (2011-03-15 17:29)
    Hellre psykfall än en av ”dom”.
    Lär man ut att skam är något man bör äga i en situation där man ska bli hjälpt och försöker ta ifrån människor rätten att skriva öppet om hur det ser ut säger det mig att jag är på rätt spår. Att det ska tystas ned och förminskas så ingen blir uthängd. Där andra förstört år av mitt liv ska då jag vara tyst eller ska jag istället berätta för att visa på orättvisor i en vård av människor i nöd och utsatthet? Skulle inte tro det. Aldrig igen.

  13. Helena Nilsson Springare

    OM det nu är en av lärarna på M-skolan så är jag inte förvånad! Finns en personal där som jag har sjukt dåliga erfarenheter av (på fler än ett plan). En riktig stolpis som inte alls borde jobba med barn och unga.
    Vet hur illa snacket kan gå i de där gråa korridorerna i den ”finafina” skolan *uurk*.. MEN.. jag fattar inte varför man anser sig ha rätten att komma med sådant ”tyckande” utan att våga stå för sina ord?
    Ett pucko är det då, oavsett h*n jobbar på skolan eller ej! Skämmas kan H*N fanimig göra själv!! SÅDESÅ! Heja dej! Kram

  14. Lotta

    Inskränkta människor har funnits i alla tider. Dessa människor är livrädda för sanningar, har en begränsad förmåga att ta till sig ny information eller helt enkelt tycker att man ska ljuga/gömma/tysta det avvikande – information kan ju vara farligt och man måste använda hjärnan till att ”tänka om” och mindre energi krävs väl vid fördömelse än acceptans?
    I varje klass finns det barn med funktionshinder, i varje skola, på varje arbetsplats – varje dag träffar man människor med funktionshinder.
    Hur ska ickefunktionshindrade kunna öka sin förståelse om inte sådana som du Catta informerade oss – normalstörda – om detta?
    Jag hävdar att allergi är ett funktionshinder där det är hög prioritet att informera omvärlden att tex inte använda parfym – är denna ”defekt” någonting vi inte ska tala högt om då barnen kan känna ”skam” vid ett astmaanfall?
    Det är pga av denna ”tystnad” om ADHD som har gjort att människor tryggt lever ovissa om sanningen och istället kan klappar sig själva duktigt och tror att ADHD är ett resultat av grannens dåliga fostran eller attitydproblem.
    Människan har en förmåga att höja sig själv genom att trycka ner andra – en olat som varken kräver energi eller särskilt stor intelligens.
    Go Girl – Att kämpa livet ur sig för en minoritet är inte enkelt – Mandela gjorde det och du kommer att lyckas!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.