Varje dag…

Av , , 1 kommentar 3

 …en enda fest!

Tänker lite så just nu. Saker blir lite enklare att stå ut med. För det är just det, att stå ut med saker som upprepas likt dåliga repriser dag efter dag som är det svåraste att stå ut med när man har bristande uppmärksamhet och svårt att hantera snabbt uppkomna situationer. 

Från och med nu har jag lugn och ro några dagar. Återkommer på måndag. Ny och krispig hjärna utlovas med en penna vassare än svärdet! Tills dess får alla ni som läser ha en riktigt trevlig helg!

 

MINDFULNESS NÄR DET ÄR SOM BÄST!

 

 

Många strängar på min lyra…

Av , , Bli först att kommentera 0

…kan jag idag med stolthet säga. Där jag funnit verktyg för att hitta igen mig själv när det liv jag lever i positiv bemärkelse ändå tenderar att få mig att vackla på den utstakade vägen jag snitslat ut för mig själv. Där jag då ägnar mig åt ett alldeles fantastiskt intresse där jag med all säkerhet lägger det mest hyperfokuserade tillfällena. 

Laga mat. Prova långbakningar, långkok som blir ljuvliga revbensspjäll och fina abborrfilér imponerar å det grövsta på gemene man. Där jag har en egen kokbok på en alldeles förträfflig sajt där man istället för att köpa dessa förutbestämda matkassar som lanseras för den STRESSADE människan så den kan sätta fokus på det som egentligen inte är något att minnas när livet är  i sitt slutskede. 

Jag pratar om arbetshetsen i samhället där ju mer saker du har desto tyngre kors att bära till staten, gäldenären osv.

Så när stressen att hinna mer än jag tänkt. Ja, då gör jag saker med kropp, händer och hjärna. Där ingen dator eller annat får förekomma.

Utan det är jag, musiken och dofterna som växer fram i köket.

När jag väl är ute ur mina matlagningsorgier, ja då är jag åter i mig själv även på min stig i livet.

Här är dagens utmaningar. 

 

 

Lång rostat sidfläsk i ugn, där jag gnidit in svål och resten av köttet med all möjlig kulinarisk blandning. Kan säga att just nu doftar köket som värsta matkrogen.

 

Nästa projekt står ovanpå spisen och puttrar ikapp med långrostningen i ugnen.

Revbensspjäll med glaze – min stil. Smaken på glazen ligger som en smak kappa i gommen och löften om en helt kulinarisk upplevelse i eftermiddag tillsammans med Annorlunda Familjen.

 

Här är ett gammalt "alster". Smördegsinbakad abborrfilé med brynt vitlökssmör och en färsk svampstuvning till med lättkokta sockerärtor.

 

Jo, gott folk! Jag kan mer än att rabbla upp en massa fakta om ADHD också! För ni förstår… Jag är en tusenkonstnär som många SuperHjältar i vår vida värld. Allt från Pablo Picasso till Steven Spielberger och där kommer också jag med flera in.

Vi kan mer än ni tror bara vi får slippa hetsen kring att pengar är lika med att lyckas i livet. Där vi hellre visar kärlek och respekt. Tyvärr passar man inte riktigt in då.

Idag struntar jag i det. Men det finns en mängd barn som kommer i mitt spår som inget hellre vill än att bara få bli accepterad som dom är, men aldrig blir så pass respekterade att till och med läkare som kallar sig specialister känner till en sådan sak som rebound-effekt även på långtidsverkande centralstimulerande beredningar, där man vid en ordentlig tetrering (inpassning) skulle märka resultatet av hur länge tabletten har effekt. 

Tyvärr är ju inte det en verklighet. Utan barn skickas fortfarande hem utan att ens få ett annat erbjudande i form av behandling. BUP i Umeå erbjuder bara medicin. För de som erbjuds något annat säger jag! Grattis! 

Till er andra. Jag beklagara innerligt…

 

God eftermiddag! Nu är maten klar och det får Herr Effektiv som trevlig överraskning när jag inte är hemma under middagen! Det är roligt att göra andra människor glada genom magen!

 

Vattentäta plåster…

Av , , Bli först att kommentera 1

 …så beskrev mina SuperHjälte-killar mig och min sort som igår hade en sammandrabbning om det här med – tjallare – "goltuppar" och andra små existenser. Där liknelsen var denna: Jo, du förstår mamma! Vi är vattentäta plåster och du vet, dom där människorna därute som vänder kappan efter vinden, de är vattnet som aldrig kommer innanför det vattentäta plåstret. Stum av beundran lyssnade jag till två helt olika grabbar som diskuterat ihop sig kring detta och enats om att: Japp, så fungerar det i våra hjärnor. Vi är trofasta – till dumhet ibland – där de vi försvarar sällan skulle försvara oss, MEN, man tjallar ICKET.

Tjejhögen i familjen, de som är betydligt elakare med varandra hade haft en dust…

I min värld – den ut och invända hjärnan är de som golar ner andra inte värd ett vitten, såvida det inte är fara för någons person. Dessutom håller man varandra om ryggen, oavsett, i alla lägen. Tills…

…situationen inbegriper några i minoritet i min Annorlunda Familj får en motreaktion av hela pakten SuperHjältar som INTE backar. Den ena värre än den andra, där jag är den med all säkerhet hårdast av alla.

Så… Efter att ha haft en dag med fantastiska mekanismer där vi hunnit med både frisörbesök, styra upp en lite stökig SuperHjälte som VILL ha hjälp att förändra sitt beteende. För om man inte vill förändra ett beteende är det väldigt lätt att lägga ner när en ungdom redan hamnat på glid…

Hursomhelst.

Där står jag i hallen, alldeles för sent på kvällen och upptäcker oordning i Familjen Annorlunda, där jag precis som 14 år har väldigt svårt att i utsatta situationer låta nyanserad i min ton som strömmar genom munnen. Beteendet som alltid infinner sig är: Angrepp är bästa försvar – bättre att förekomma än förekommas och ÄVEN om någon i min pakt gjort fel så backas det icket…

…tills det händer. Lögnen som kommer fram.

Många säger att jag är svart och vit, där inget annat finns däremellan. Men jag har inte så höga krav. Bara två, man borde tycka att de är väldigt enkla.

1 Ljug inte för mig – För mästaren (jag) är slugare och genomskådar det, förr eller senare. Gör hellre så här: Kom före det fuckar upp sig – förekom. Effekten av det blir med all säkerhet en fråga som: Men harreminje? Varför blev det så här nu då? Motsatsen till att förekomma där jag förekommer och finner att jag blivit blåst framför näsan kan få förödande effekter om jag har en sämre dag… För det finns som sagt bara 2 krav. Om man berättar före om dumheterna man gjort så kan man tillsammans fixa det före det får en snöbollseffekt bland andra. 

2 Respekt – Om jag visar dig respekt – lyssnar på dig – då kräver jag det tillbaka. Ett givande och tagande i en relation med en person som har npf-diagnos brukar vara betydligt mer givande i sitt sökande efter tilltro till resten av mänskligheten. Tjat – gnat – pekpinnar suger. Belöningssystemet fungerar dåligt då.

Igår kväll kom situation 1 upp. Två sidor stod mot varandra där skiljedomare behövdes. Där vissa mer hetlevrade än de övriga med hjärnor som i mer utsatta, trängda lägen reagerar med att öka en växel och tänka betydligt snabbare, där med all säkerhet vissa i gänget kan sänka även en vuxen med enbart ord. Där mästaren själv, jag, som vanligt är värst. För då kopplar en SuperHjälte-kraft in som i många lägen och tider varit den främsta fördelen men som i nuläget måste kunna dämpas för att lyssna på alla Annorlunda Familjemedlemmar. 

Så, vad gör man? Jo, man spottar och fräser. Sen tar man de två håriga "lugnande pillren" Pälsklingarna, de två yngre boysen och går ut i friska luften. Snackar, gör andningstekniker och säger: Japp! Är alla lugna nu? Jorå… Där det egentligen är jag som behöver deras lugn för att kunna lugna ner mitt rusande hjärta.

Där situationen för den förekomna som i falsk invaggad trygghet insåg att – Jewlar! Den där mästaren överlistade en gång till, för, hon lyckades stanna upp och hinna ge fler i familjen chans till luft i sina lungor och ge sin syn på saken. 

Det var igår.

Idag är en ny dag och vi startade dagen med Happy Birthday för en liten 10 åring som fyller år idag. Därefter vara jag DJ så alla fick välja en låt var att spela under frukosten.

Pepp! Klart. Alla var mer eller mindre på bra humör. Det är det som räknas. Även om den påkomna SuperHjälten muttrade lite mer än de övriga där insikten om att inget går denna MASTER OF DISASTER förbi och tyvärr en konsekvens kommer att behöva inträffa för att hjälpa denna person att förstå där inget annat fungerar – ändå – kunde dra på smilbanden uppåt.

För oavsett katastrof är alla lika älskade och accepterade. Man kommer ingenvart annars med personer av sk. "min sort".

God morgon, det här är min verklighet, varje dag, en kamp att inte falla in i gamla mönster. Jag får precis som en diabetiker motstår socker – motstå impulser som är jävligare än jävligast. Det gick även igår.

Det kommer även att gå idag! För jag vet! Där även en SuperHjälte som står utanför Annorlunda Familjen vet, att bara man vill och lägger ned garden i situationer man aldrig kommer att vinna – vinner sinnesfrid och insikt om att det går att leva med ADHD-ADD. 

För vi är så mycket bättre – fattar så mycket mer än de döda fiskar som följer strömmen!

Kärlek – Respekt – Förståelse Vi jobbar för det varje dag trots alla som inte fattat knycket!

 

Catharina…

Av , , 1 kommentar 0

 …och den stora morgontröttheten.

Hör ihop med övrig personlighet där jag är kvällspigg. Jag önskar det vore tvärtom. Att jag istället kunde hoppa ur sängen med tjolahoppsansteg, och smidig som en oljad blixt får "familjeriet" (maskineriet) att i symbios med mig springa runt kvittrande, också med dessa tjolahoppsansteg och vara ständigt leende med mungiporna vid öronen…

Det är ju en utopi för vem som helst, eller hur? Det är ju inte direkt kul att masa sig upp i okristlig tid för att gå till något man inte alltid är lika motiverad inför?  Skola, ett monotont arbete osv.

För mig försvårar det lite mer då min hjärna i takt med min ålder blir tröttare då den ska hänga med i ett tempo som inte alltid är anpassat för mig. Det är där min medicinering också kommer till sin yppersta fördel. 

Taktiken är: Väckarklockan ställd på 6 om jag ska upp vid 7. Efter en snoozning (det behövs ett ex antal) tar jag medicin och fortsätter sova… När den allra sista tänkbara ringsignalen ljuder har hjärnan vaknat till liv, kroppen är dock lika trött, men jag kan med viljeansträngning och en snabb mindfulnessövning motivera mig att starta dagen och med mungiporna lite mer böjd uppåt än nedåt. Utan en irritationsrynka mellan ögonen.

Denna morgon var dessutom riktigt extremt fin! SmåKvittret (bonusbarnen) hade skola idag där LillGänget är ledig från skolan, där sonen sov borta hos kompisen på samma gård här Väst på Stan, där en kaffekopp serverades av en kille på snart 14 som också var på extremt gott humör med mungipor upp till öronen och ögon som glittrade av glädje, där en flicka på 10 sjöng ikapp med sin bror och mig till tonerna av Timbuktus – Resten av ditt liv. Med min häpna förvåning över att de uppfattat lyrik i sången och därefter efterfrågade systemet Öst på Stan, där alla väcks till tonerna av glad peppmusik.

För är det något jag lärt mig under dessa månader och dagar efter rätt diagnos träffades rätt på, är att man kommer så mycket längre med positiv förstärkning även om det är dumheter som gjorts. För vill man vända en tanke som etsat sig fast eller ett beteende man inte vill ska fortsätta hjälper sällan pekpinnar, förmaningar utan där man istället gör minsta försök att tänka om – göra rätt, vara snabb som en kobra att berömma och hylla insatsen.

Så idag väntar jag med spänning på hur snart 14 årige killen fixat dagen, med några tips och trix på vägen…

Hur man väljer sin väg till ett liv borde väl vara upp till var och en i vårt land? Där det dessutom är en mänsklig rättighet i internationella sammhang?

Det är dagens läxa till övrig befolkning i detta avlånga land som är lika splittrat som min perceptionsförmåga förr. 

Om att pausa…

Av , , 2 kommentarer 1

 …mitt i pågående händelser har varit en svårighet i mitt förra kaosartade liv. 

Gårdagen sov jag bort efter nattliga händelser jag inte tänker gå in på här. Men jag skickar en tacksamhets tanke till de SuperHjälte-killar som i natten fanns där för en annan SuperHjälte i svårmod! Mitt innerliga, innerliga tack och all respekt till er ungdomar som visar ADHDn ett stolt ansikte!!!

Sen fick jag även en glimt i utelivet under några minuter. Energi som tankades på effektivt sätt!

Idag är det en helt annan sak. Jag kan prioritera, göra saker i rätt ordning. Hittills denna söndag har jag varit ute med Pälsklingarna, strosat i vått gräs så skorna blev blöta, tittat på solens försök att tränga fram och haft en liten frysande LillPälskling under jackan och tittat på den lite störres glädjeskutt bland skogens träd. 

Jag har planerat upp veckans mat, lagt in familjens olika händelser och skrivit lite mer på begynnande projekt. 

Samtidigt i kulisserna ligger sorgen som en blöt illaluktande filt på vissa av familjemedlemmarna. Det otäckaste man gör är att sörja en människa som lever men aldrig mer kommer att finnas ibland oss. Där den enas hat måste ges tystnad till svar, där vi istället ökar kärleken ibland oss och fortsätter på samma utstakade bana där vi började i våras. Tillsammans i Annorlunda Familjen verkar vi överbygga de äckligaste incidenter, de vidrigaste människor för vi mår bra. I både själ och hjärta, där dessa ynkliga existenser fortsätter i samma leriga skit. Men raka ord som informerar är utdelade till alla och envar i kollektivet!

Vi slipper det och framförallt slipper vi er! 

Vi tillåter oss att sörja så inte trycket inombords tar över och energi som personer inte är värd den får ta över. 

Ju dåligare ni mår och hankar er fram i förnekelse, desto längre försprång får vi! 

Ha en fin vecka alla därute!!!

Mitt i natten konstaterar jag…

Av , , 3 kommentarer 6

 …ett stycke mini-Dexter på magen, en lurv-Texas snarkandes bredvid mig. En kärlek som just kommit från jobbet där det just nu fixas nattmackor, då det är det godaste på hela dagen!

Det är skönt att veta i stunder när man tvivlar, att även han tyckt jag gjort rätt som lämnat ut mig, hur mitt liv fick en ny chans där det blev så himla fint.

Idag är det ledigt för både mig och kärlek. Då ska vi titta in en ny bil så hushållet förhoppningsvis blir lite mobilare än vad vi varit nu. Kylan kryper in på oss och cyklarna måste snart ställas bort. Ja, inte för alla men i alla fall för mig.

Min ford focus har gått vidare till någon annan. Istället satsar vi på volvo och en ford ka. 

Idag är det fredag, i nådens år 2011, och första året jag varit lycklig allt igenom, varenda dag.

 

Soffhäng med Pälsgänget där jag med min hårman ingår.

Pälsklingarna Texas och Dexter som myser i höstsolen.

Jag och min mini side-kick Dexter under intervjun i måndags. Fotograf: Per Landfors

 

Jag har fina dagar med de jag älskar och värdesätter varje dag jag får med dom. Det är visst det här människor kallar livskvalitét.

Ännu en dag till ända…

Av , , Bli först att kommentera 4

 …där den slutar som de allra flesta andra. Så går det en dag i vårt liv och aldrig kommer den åter….

Med all säkerhet vet jag efter att ha funderat över en kommentar som jag fick idag, att målsnörena som skulle forceras redan är gjorda. 

Det jag ser framför mig idag är bara glädje med vetskap att allting går. Bara man vill. Att jag inte hade fel, det var inget fel på mig, trots att så många försökt hävda det, förminska mig, där jag förvirrat i perioder förtvivlat funderat på vad jag gjort för fel?

Dessa människor är inte i mitt liv längre, de är med all säkerhet glad över det också. Då dessa tenderat stoppa huvudet i sanden och belasta någon annan för sina problem och det kan jag verkligen vara utan. 

Istället har jag levt mitt liv så mycket som det går. Lärt mig älska min Annorlunda Familj där kärleken fått mig att tro på en gemensam framtid, där vi skyndar långsamt och siktar på långsiktigt, där förutsägbart numer är helt underbart och övergår till trygghet. För att varje morgon vakna upp med samma känsla i magen som kvällen före, där ångest inte existerar och känslan av att vara älskad med alla fel och brister går inte att beskriva. Jag upplever det varje dag just nu och jag är så innerligt tacksam.

Tack till er som trott på mig, såg mig för den jag var bakom den rädda fasaden. Ni är ovärderliga.

Mycket fint har hänt och här ger jag en liten inblick i mitt nuvarande liv, det jag aldrig trodde var möjligt i januari när jag startade DBT-behandlingen.

 

Vi har bland annat firat min fina flicka som fyllt 18 år. 

Där ni med all säkerhet ser hur lycklig och glad jag är över att åter ha henne som en del av mitt liv, det jag aldrig trott i februari då jag skrev blogginlägget nedanför. Men vi har samtalat, jag har fått upprättelse genom henne och jag kan inte med ord säga hur mycket jag älskar denna underbara storhjärtade tjej.

Jag har sålt gammalt sorge-guld och gjort nya löftesrika ringar. En för varje barn, guldet i mitt liv och en för mig i silver, i mitten av de fyra jag fött.

…och som grädden på moset. Där elaka tungor säkert får vatten på sin kvarn ska jag säga: Detta är Texas och Dexter! De allra mest älskade småhundar som med all säkerhet funnits. Dessa två får mig att varannan vecka fortsätta i samma struktur som när lillgänget bor hos mig. De är underbara sprudlande Pälsklingar som får mig att glömma sorger i ett endaste ögonblick genom att med livsglädje ge mig så mycket kärlek när alla andra är i skola och på jobb. 

Jag har fått alla önskningar jag någonsin uttryckt. Jag är inte ensam på en ö längre, jag vågade stirra mot fastlandet och ta emot en hand. Slänga mig ut i det okända.

Detta är resultatet. Jag är tacksam.

Vi är sällan de som mobbar…

Av , , 5 kommentarer 15

 Idag lyfter jag fram detta blogg-inlägg i samband med VKs artikel om mig i pappersupplagan. Det speglar hur jag känt mig under hela mitt liv fram till rätt diagnos och hjälp med medicin och rätt behandlingsform.

Läs!

 
…vi är dem de mobbar.
 
Jag är inte längre rädd.
Vänd mig ryggen om det är svaret på ert problem med mig.
Jag kommer inte att sluta bete mig som mig själv.
 
Jag har i hela mitt liv brottats med Gud.
Inte förstått hur man kan tro på något som inte syns, som aldrig hjälper när man ropar i desperation om att bli älskad, räddad.
Aldrig kom det någon Gud. Inte för att rädda mig i alla
Istället hade Gud alltid med sig fördömande, ständigt påpekande mina fel och brister.
Jag ville inte. Jag trodde inte, aldrig någonsin. Försökte anpassa mig, för det ska gudarna veta, jag försökte. På alla sätt som en liten flicka kunde göra.
Men jag ville inte.
Jag var annorlunda redan från början, det enda jag ville innerst inne,  var att passa in, vara som ”dom andra” delta i deras liv och kretsar.
Jag fick inte.
Jag var ett enkelt offer.
Det värsta minnet var i sexan…
Jag hade funnit kläder som jag formligen älskade, men i vanlig ordning var jag helt fel.
Killarna i klassen skrattade, under en lektion försvann två av dessa djävlar ut ur klassrummet och jag visste att jag var anledningen till att de gick ut.
Väl tillbaka i klassrummet satte de sig ner, skrattade, viskade runt…
Min ångest föddes inte där men eskalerade kraftigt, för att efter detta alltid hänga med få mig att vara på min vakt och agera med aggression där rädsla förlamade.
Jag reste mig gick ut i korridoren, upptäckte att min fina hemstickade mössa som jag älskade så mycket var borta.
Svetten och paniken kom. Varför gör de så här? Vad har jag gjort för att förtjäna det här?
Utan att bry mig om lektion, lärare, med paniken stigande letade jag febrilt tills jag fann henne, min älskade mössa. I papperskorgen på toaletten, under en mängd handdukar som äckliga människor torkat sina händer på.
Skammen som inte borde vara min. Jag passade inte in.
Jag var aldrig en vacker flicka när jag var barn. Fick alltid ha kort hår, glasögon jag inte ville bära.
Redan där var jag fel, jag var inte söt och snäll. Jag var ett argt barn kämpande med näbbar och klor för att behålla mitt egenvärde som jag innerst inne visste att också jag var värd att bära.
Gud kom aldrig i dessa situationer, jag sa sällan något. Försökte vara klassens utstickare, hon som kastade sudd på lärarvikarien, som skolkade för att visa mig tuff och åtminstone få tillhöra de som inte heller ville vara som ”dom andra”.
Ingen såg, ingen förstod, jag var bara som jag alltid varit redan från småbarnsben. Hyperaktiv redan vid fyra års ålder då jag med glädje för blommor sprang över till grannen och rensade hans rabatt på de vackraste blommor jag sett för att gå hem till mina föräldrar och ge dom de vackraste jag kunde. Blommor. Historien har återberättats många gånger om hur jag aldrig satt still, plockade på saker som var vackra, pratade frågade och var allmänt klättrande på väggarna.
Kvällarna med många sömnlösa timmar innan tröttheten tog över där min tapet med små prickar och bubblor fylldes i med blyertspenna för att jag inte kunde sova.
Gud fanns inte där heller, hörde mina barnsliga böner om löften att bara han hjälpte mig skulle jag bli snällare mot mina syskon, försöka vara en bra flicka.
 
Idag satt jag med i Sessans förskoleklass och ångesten kom krypande som en tjock filt. De hade arbetspass. Matte i lekform där barnen skulle få mäta olika saker i rummet. Längd, bredd, you name it. Jag slutade lyssna, trist. Matte är något personer med ADHD har gemensamt att inte finna intressant. Oftast ska man bara lära sig, utan att behöva förstå, bara lära. Alla har inte matte som problem, men många. Jag är en av dessa, som trots ointresse,  på en termin läste in A och B matte med ett svagt G som avgångsbetyg på komvux. Jag var tvungen att ha dessa betyg för att kunna komma vidare till universitetet. Jag gjorde det, kommer inte ihåg ett smack. Har inte heller kommit vidare. Påbörjat många projekt men aldrig någonsin ägt uthålligheten att slutföra.
 
Efter en stunds frånfälle i skallen riktar jag så åter fokus på den lilla barngruppen. Min älskade Sessa sitter och himlar med ögonen, snurrar på kroppen, är inte med i huvudet utan någon helt annanstans där det förmodligen var betydligt roligare att vara än att lära sig längden och breddens betydelse.
Fröken uppmärksammar henne och frågar henne en fråga som hon givetvis inte uppfattat eller bemödat sin intelligenta skalle att lyssna till. Ointressant helt enkelt.
Mönster jag inte tycker om hos mig själv infinner sig genast, kallar henne till mig och upprepar frågan hon fått för några sekunder sedan. Svaret jag får är, jag vet inte, kommer inte ihåg. Min egen rädsla från barndomen om följderna att vara annorlunda växer sig ännu starkare.
Känner hur jag ökar min ångest, ser i hennes ögon att hon ser. Genast stannar jag upp, skakar bort det som är på väg. Hon behöver inte, hon är inte jag. Hon är en unik varelse. Det vackraste jag skapat.
Pussar om henne och säger, det gör inget, vi fixar det sen om det behövs, tillsammans hemma.
Hon lyser upp, springer tillbaka och sätter sig med de andra.
För där jag förut krävt högsta betyg, avkrävt i absurdum, där ser jag idag. Det gör så innerligt ont inombords av insikten men den är behövlig för att komma ihåg när förändringar sker.
Jag kommer alltid att fånga upp om Sessan inte orkar, inte kräva något, hjälpa, ge verktyg så hon fixar sitt liv. Det gäller även min vackraste brunögda. Om jag genom dem kan bevisa för mina äldre barn att jag inte är samma mamma,  då är det en livsuppgift jag inte kommer att släppa, inte orka hålla fast vid.
 
Börjar må så dåligt över mitt beteende att jag känner att jag måste påtala bästa ”strängdaste” fröken. Påtalar mina rädslor, den ångest jag känner över att mina barn ska dömas utifrån mig.
Hon tittar lugnt, lyssnar och säger: Vet du? Oroa dig inte, vi ser henne som vilket barn som helst, en otroligt skärpt tjej med stor empatisk förmåga. De svagheter vi ser hjälper vi henne med och hon är mottaglig, har förmågan att stanna upp, fokusera, lyssna och ta in. Göra om, göra rätt. Hon äger inte dina problem, hon är en underbar flicka.
Då vet jag med insikt. Mina barn är där de ska vara, i rätt miljö, med struktur och verktyg som behövs. Struktur ger trygghet får en att växa.
 
 
Jag har känt mig så vilsen i hela mitt liv, som den fula ankungen i H.C Andersens saga. Idag är de fula fjädrarna borta, utseendemässigt, men fortfarande en utstickare med mina tatueringar och utseende. Inombords jobbar jag på att bygga upp vackra vita fjädrar tillhörande en graciös svan.
 
Vi talar aldrig öppet i min familj. Vi tiger ihjäl saker, låtsas som att allt är ok. Men helt ärligt, det är inte ok.
Jag är inte den ni säger att jag är och som ni även försökt få mig att tro. Era ord om att det inte är så studsar fortfarande tillbaka utan att kunna tas in. Att leva i en känsla att vara oälskad under en barndomstid där man skulle vara lyft, sedd sätter spår…
Jag är en fuck-up i era ögon, den diskreta klappen på benet när jag fått nog av kränkande behandling där ord som….nu ger vi oss, nu börjar hon…, påtalandet om hur slarvig och besvärlig jag är verkar aldrig tvättas av mig, hur mycket jag än försöker. Ingen som står upp för en när man verkligen innerligt skriker inombords, snälla!!!! Gör det en gång, bara en gång, säg att h*n har fel, säg att jag är bra, en fantastisk dotter/syster…
 
Ointresset av att lära sig något om mitt funktionshinder, där fördomarna florerar stenhårt. Jaha….? Är du inte psykiskt sjuk nu, eller….? ADHD….är inte det bara ett sätt att…? Allt sammantaget gör att jag inte orkar mer, bryr mig inte längre för att tala öppet om hur jag upplevt mitt liv och situationer. Utan ord, ingen sinnesro. Det här är min upplevelse, den är kanske inte alltid rätt, men den är min. Skäms personer över mig, det är inte min skam. Den äger inte jag. Jag står med rak rygg, öppna ögon och för det jag säger.
 
ADHD:n har haft kontroll över mig i hela mitt liv, fått mig att överleva situationer där jag känt att jag håller på att drunkna. Kontroll över mig i negativ bemärkelse, fått mig att vilja hämnas på hela världen, tvingat mig till att vara en tyrann över mina äldsta barn bara för att jag känt att vi är de svarta fåren och därför försökt bevisa genom hot och rädsla att vi minsann är bäst. Att genom att uppfostra dem till att bli övermänniskor där jag fallerat kunna bevisa för min familj, att se, där lyckades hon minsann! Priset jag fick betala är omänskligt högt. Jag kanske förtjänar det, kanske inte.
Så blev det inte. Istället är min egen familj i tusen bitar, mina barn spridda på skilda håll, där min kontakt med de stora är obefintlig.
Allt på grund av människors fördomar och oförståelse för min situation, att något var fel på mig, att jag var annorlunda.
Men inte på det sätt det ni tror. Jag har bara ADHD, ett funktionshinder som genom diagnos och behandling hade kunnat förhindra många destruktiva saker jag utsatt mig för.
 
Det här är att blotta sig, visa en inblick i den sorg en människa som går utan hjälp i en hel levnadstid kan utsättas för.
 
Det är det här jag vill försöka förmedla, stoppa för eftervärldens alla barn. Ingen människa är värd att inte bli sedd för den person man är.
Att fortsätta se ner på människor som inte följer normen ger följder inte bara för den drabbade, utan för de som är runtomkring, de man älskar allra mest men för det mesta känner att man inte är till större nytta för, att man gör bäst i att hålla sig så långt borta som möjligt så att de inte ”smittas”. Förstör fint man upplever så man inte såras ytterligare en gång. Bättre att förekomma än att förekommas.
 
Idag bekräftar lillgänget varje vecka att mamma, du är en 2.0!!! Båda tummarna upp brukar ges som omdöme från min son när människor frågar om jag förändrats något.
Det räcker för mig, det är det enda som räknas.
Att bevisa för lillgänget att jag kan förändras, bli en bättre människa, göra om – göra rätt blir den drivkraft som får mig att vilja berätta, lyfta bort fördomar och ge ADHD i dess värsta och bästa form ett ansikte.
 
Mitt namn är Catharina Alperud. Sorgen jag bär på inombords lyfts sakta bort genom att berätta, förmedla, lära mig förstå hur jag fungerar. Jag har ADHD som inte längre får ha kontroll över mig och mitt liv. Främst är jag människa med mänskliga rättigheter (för vi behöver tydligen det enligt WHO, precis som utsatta människor i länder som förtrycks).
Kanske är vi ett helt eget folkslag mindre än övrig befolkning och därav i behov att tryckas ner, förminskas och förändras.
Jag vet inte….
 
Jag tror inte på Gud eller något mer än att i mitt fortsatta liv ska jag njuta varje dag som den sista och försöka göra rätt där jag förstört. Resa mig när det smärtar som mest, inte hänge mig åt saker jag inte kan förändra.
Att med kärlek ge tillbaka till de som funnits där oavsett när jag legat på psyket, betett mig illa och bara tagit, krävt utan att förstå varför. Agerat i aggression när jag varit så in i helvete rädd. Haft skrämmande diagnoser men ändå inte skrämt bort.
Ni är värd all respekt, ni som har förmågan att se förbi, det faktum att människor kan förändras. Med rätt hjälp, vägledning och en egen inre drivkraft.
 
Drivkraften måste man finna själv. Min drivkraft är de barn jag satt till världen. De vackraste jag någonsin åstadkommit i mitt (förut) miserabla liv. Jag plockar ihop skärvorna, det går sakta behöver inte gå över en natt eller ens ett år…. Jag har inte längre någon brådska.
Kärlek är en stark drivkraft och en dag hoppas jag att den återför de viktigaste i mitt liv.
Under tiden väntar jag, hoppas, arbetar vidare med mig själv, upplysandet om funktionshindret som inte borde vara några problem med rätt hjälp, i god tid.
 
För som de sa på kursen… Kriterierna kan försvinna, och man ses som vilken normal människa som helst.
Där står jag kvar och undrar varför jag ska bli som ”dom” normala? De med fördomar, rättighet att se sig som mobbare och aldrig någonsin behöva reflektera över de saker de gjort som fått oanade konsekvenser för dem som varit deras offer. För de ber inte om ursäkt, söker upp människan med sår öppna så fort något igenkännande inträffar.
 
Jag kommer aldrig någonsin att bli ”som dom”. Jag kan be om ursäkt, be på mina bara knän om förlåtelse där jag gjort så innerligt jävla fel. Det gör att jag inte behöver sälla mig till mängden normala….
De största fuck-upsen, de som ser till att människor förloras, ger upp.
 
Jag heter fortfarande Catharina Alperud. Idag är det fredag den 18 februari 2011.
 
Det här är en del av mitt liv, min historia.

 

I dagens papper VK…

Av , , 6 kommentarer 5

 …kan ni än en gång läsa om mig. Denna gång lite längre, lite bättre! 

Tack Elin Turborn för visat intresse att spegla verkligheten för många av oss!

 

 

 

 

Tack så hemskt mycket alla som trott på mig och försökt hjälpa så gott de kan. Läkare, behandlare och vanliga medmänniskor. Utan stöd kommer man ingenstans.

Ett särskilt TACK till HeadLine Strömpilen för det fina håret och till Annika för lånet av de finaste örhängen jag burit ever!!!

Jag är tacksam idag.