Hembränningen över!

”Snart är hembränningen ett minne blott i Norrbotten.” Så står att läsa på nätet. Men är det riktigt sant? Man handlar numera i Tyskland och Danmark står det. Visst finns nog flera som kommer över tyskspriten, men avståndet dit från Sveriges norra delar gör ju att lönsamheten för inköp så långt bort blir närmast obefintlig, eller möjlig. Vem orkar hålla på tänker jag. 

Hembränningsapparat, beslagtagen av polisen, i samband med en stor hembränningshärva i Västernorrland 2011.

För 15 år sedan hade polismyndigheten en speciell enhet som bara arbetade mot olaglig kokning av sprit. I dag är enheten borta.

Är det kanske därför beslagen minskat? 😉 Mig veterligt va ju inte sprithandeln från Tyskland etablerad då som den är idag. Nja nog tror jag det puttrar på här och där fortfarande, men att kanske folk är försiktigare med försäljning och vem dom säljer till samt att bristen på konstaplar är större.

På tal om hembränt kom jag tänka på en dokumentär om barn i fritidsålder från 70-talet som jag såg på TV för länge sedan. Ett filmteam följde några barn i deras vardag. Vid ett tillfälle stod dom utanför trapphuset till en av pojkarnas bostäder och pratade då en av killarna ville följa den andre in och leka varefter killen som bodde där svarade
”Jag får inte ta hem kompisar just nu, för pappa kokar sprit” skratt….
Det va sjuttitalet det och rakt in i kameran. Vem kommer inte ihåg hur det va 😉

//Big Papa

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.