Vapstens sameby på offensiven.

Älgjakten, fjällbefolkningens heliga ko är snart bara ett minne om samebyns planer blir verklighet. Egoismen skördar offer och nu skall ortsbefolkningen offras. En sviktande älgstam i fjällområdet har medfört minskade tilldelningar för alla, vilket samebyn nu vill kompensera genom att ta både mark och tilldelning från ortsborna. Jakten för fjällbefolkningen är både kultur och tradition. Men framförallt allt ett värdefullt tillskott för försörjningen för många lågavlönade och pensionärer som lever under EU:s fattigdomsnivå. Vi betraktas uppenbart av samebyn som människor man inte behöver ta någon hänsyn till – trots att många ortsbor också är samer och att vi även fortsättningsvis skall leva i samma område. Om inte detta är hets mot folkgrupp vad är då hets. Många människor är upprörda och förtvivlade över vad som uppfattas som en ren krigsförklaring.
Här visar det sig att Länsstyrelsen och Vapstens sameby ligger i nära symbios med varandra. Det framgår av handlingarna att redan 2013-08-22 uppmanade Lsty. samebyn att komma med synpunkter på ortsbojakten. 2014-05-26 kom svaret från samebyn.
Samebyn förfogar redan över så stora marker att man inte hinner jaga dessa marker utan att anlita s.k. gästjägare, nu kommer det att krävas ännu fler av den sorten.
Ett gästjägarsystem som Länsstyrelsen beslutat om och som innebär att dessa gäster inte behöver registreras eller kontrolleras. Dörren är vidöppen för underupplåtelser vilket inte får ske enl. RNL. Den enda lösning jag ser just nu är att länsmyndighetens jurister lär sig att det finns andra lagar än RNL.

20 kommentarer

  1. Viola Eriksson

    När skall dåraktigheterna ta slut?
    Mer skall ha mer eller allt?
    Det hör ju till att samebyn redan förfogar över alla områden och kan jaga alla dagar på hösten i princip.
    Vi ortsbor får jaga 16 dagar totalt och har varit nöjd med det.

    Sen är det märkligt att Norska medborgare kan agera som gästgägare åt samebyn!

    • Bengt-Göran Burman (inläggsförfattare)

      Bra Viola att du påminde om att vi jagar max 16 dagar på kronoöverloppsmarken. All annan tid har samebyn och deras gäster ”obegränsad” jakt. Putin framstår jämförelsevis helt plötsligt som demokrat. Vad är det för land vi lever i ?

  2. Marianne R Johansson

    Och den sviktande älgstammen, kan den ha någonting att göra med skogsbolagens krav på masslakt, och samebyarnas utförande av densamma? Allting går bara ut på att tjäna maximalt med pengar nuförtiden! Det finns ingenting längre som heter i symbios med naturen? Det är mycket märkligt att ett ”naturfolk” ägnar sig åt att ta död på älgstammen? Det är väl också ganska ”märkligt” att ”vissa” ortsbojaktlag undkommer nämnvärda inskränkningar?!

  3. bengt

    Jag har länge undrat över myndigheten Länsstyrelsen att man inte har läst vad som verkligen står skrivet.Verkligheten är den att samebyarna har ingen mark och med mark följer jakträtt.Länsstyrelsen saknar fångeshandlingar för den mark som dom ivrigt överlåter åt andra bla.Samebyar.Vi skall se vad som händer när detta börjar granskas av internationella krafter.Vi skall framledes jaga älg på våra marker precis som det står skrivet.

    • Bengt-Göran Burman (inläggsförfattare)

      Som det är nu kan vi enbart hoppas på att internationella krafter kan stävja det maktmissbruk som Svenska staten bedriver.

  4. Östen Stenlund

    Vi måste med gemensamma krafter få ett slut på det maktmissbruk som Länstyrelsen tillämpar mot fjällbefolkningen. Låt mig börja med Regeringsformen RF. Här är äganderätten inskriven RF 2:18 men Rennäringslagen är ej inskriven i RF, det är däremot Samer som folk. Jag vill se den Länstyrelse som kränker grundlagen i dagens läge efter de domar som varit. Kronoöverloppsmark och Kronoparker skapades vid jorddelningsförrättningen som kallas avvittringen och är inte att anse som laga fång i den jordrättsliga egendomsordningen. Har skattemännen inte sålt någon mark till Staten måste de fortfarande äga den och därmed innehar man jakträtt, fiskrätt och brukningsrätt. Det vill säga, det är jakträttsinnehavaren som Länst. och Samebyn ska förhandla med. Läs Jaktlagen § 10 A.

    • Bengt-Göran Burman (inläggsförfattare)

      Tack Östen, jag hör av mej. Du kommer att behövas som sakkunnig ganska snart.

  5. Ursamen

    Ja Ja…
    Då var det dax igen för ett avsnitt i detta sorgesamma drama. Ett drama iscensatt av myndigheterna med LST i Västerbotten som flitig takthållare.
    Det hårdnackade gänget, (nämner inte närmare vid namn), de gör sig som vanligt lite mer omöjlig bland oss övriga. Det är tragiskt. Och det ännu mera tragiska är att detta fått och fortfarande tänker få fortgå. Eller!? Finns en chans att nu byter vi verklighet, till en verklighet där inte bara vi vanliga kommenterare här hos Marianne och B-G B skriver våra vanliga instämmelsekommentarer. Det räcker inte. Vi måste få den demokratiskt valda majoriteten i exvis sametinget att reagera och VÅGA sätta ner foten. Håkan J! Det är din uppgift att kanalisera det oerhörda missnöje som finns i Vapstenområdet och i Västerbotten, att kanalisera det till beslutsfattare och visa på att här finns en annan demokratisk vilja.
    Ni kommunala politiker… Ja det finns fler än Marianne J och B-G B. På våra politikers axlar lägger den aktuella samebyn ett ansvar. Och vilket ansvar? Jo att ta denna fråga om en konflikt mellan människor i hemkommunen på så pass stort allvar att inte någon annan hinner före och tar taktpinnen. Förstå att en sådan här fråga är rena guldgruvan för de nyfaschistiska krafter som i dag gör sig gällande. Jimmy Åkessons henchmen ligger bara och väntar på att få ta samefrågan på dagordningen. Då släpper ni in de bruna lössen. Ni från Sossar till Moderater. Visa att ni vågar ta ansvar och ge nu inte Vapstendilemmat till det mera suspekta i dagens svenska politik.
    Att förvänta sig ett ansvar av Vapstens sameby är mindre att hoppas på.
    Hoppet att ortsbojaktens fråga inte hamnar i händerna på SD hör samman med hur pass ansvarskännande jaktorganisationerna visar sig och även hur pass ansvarskännande våra vanliga lokala politiker ter sig.
    Nu handlar det om att ta ansvar, ja faktiskt är det kanske av historisk dignitet att i dag välja rätt.
    Vi skall strida för vår rätt med den humanistiska fanan i den ena handen och vår historia i den andra.
    Att Vapstens Sameby inte förstår vidden av den tragedi man nu är i färd med att starta upp i en tid som denna när man ger en grupp henchmen allt i händerna. Ger dom ett argument att basunera ut i sommarens valrörelse.
    Vapstens Sameby tigger ett flertal SD- mandat till Storumanpolitiken. Det är Tragiskt!

    • Bengt-Göran Burman (inläggsförfattare)

      Du sätter ”tummen i det politiska ögat”. Storumans kommunlföråd eller kommunalråd vad det nu heter är själv drabbad av inskränkningar, men som vanligt han bryr sig inte. Han är nöjd och belåten med sin position och lön. I dagsläget är det bara v-partister som vågar öppna käften.

    • Marianne R Johansson

      Det tragikomiska är att Vapstens sameby drar röster till SD, genom sitt beteende, som är SD!!!!

    • Stig Vännberg

      Vet inte du som ursame att de bruna lössen är redan etablerad i landet Sverige gm Sv Jägareförbundet,
      som utnämnde Herman Göring som hedersledamot i förbundet, han utsågs till kommendör av Svärdsorden av dåvarande kung Gustav V, bruna löss har vi haft länge och dom har uppträtt i olika skepnader.
      Stig Vännberg

  6. Bengt-Göran Burman (inläggsförfattare)

    Fick just veta att Länsstyrelsen avser att ta beslut i frågan nästa vecka. Vi kan bara hoppas på att Lsty. ser allvaret i konflikten och tar ansvar för att den inte förvärras ytterligare.

    • Henry Cruz

      Kan denna ivriga länsstyrelsebrådska från aug. 2013 bero på att hösten 2014 utreds dubbelregistreringen ?. I vart fall om lsty i ac län tar beslut i vapstens samebys favör kan nog myndigheten upptäcka att dom öppnat pandoras ask!

  7. LJ

    Av någon anledning så tar kraven från renägarna sådana proportioner att de fjällbönder och andra jägare MÅSTE sätta ner foten. Renägarna verkar bara ha rättigheter och vill utvidga dessa men inga skyldigheter. Detta är en, som en fjällbo sa i västerbottensnytt, en krigsförklaring. Renägarna blir aldrig nöjda oaktat att de favoriseras i ALLA sammanhang. De överskjutningar mm som Vapstens sameby
    misstänktes gick inte föra till åtal trots den bevisbörda som fanns. Rättsväsendet ”har inte kraften” att
    föra denna typ av misstänkta brott. Rädslan är att bli utpekade för hets mot minoritetsgrupp. Fy f:n för detta hyckleri. Alla som jagar på kronans mark ovan odlingsgränsen SKA ha samma möjligheter till den jakt som bedrivs. Detta daltande med renägarna kommer att bli en problematik som länsstyrelsen inte kommer att kunna försvara i en framtida utveckling som nu sker. Heja på er ”gubbar” i Tärnabyområdet. Renägarnas oinskränkta rätt har blivit ett problem som kan utlösa oanade konsekvenser. Detta gäller även samebyar inom Vilhelmina. Rättigheter men inga skyldigheter. Renägarna har 62 miljoner i rovdjursersättningar men får alltid ”skyddsjakt” på rovdjuren och då är det ett stort mörkertal på den illegala rovdjursjakten och dess metoder. När ska sanningen om de förhållanden som råder komma fram i ljuset?

  8. Anders

    Jag har jagat på samma marker sedan slutet av sextiotalet. jag hoppas att länsstyrelsen inser det absurda i att förbjuda oss att jaga på de marker vi har jagat under senaste 40 åren. Samerna har redan i dagläget jakträtt på dessa områden så det handlar inte om att öka sina möjligheter till jakt utan det handlar om att utestänga oss som nyttjat våra jaktområden under ett halvt sekel. Det kan inte vara varken rimligt eller i enlighet med lagstiftningen.
    Det är dags för länsstyrelsen att bevisa att man har någon rim och reson i sina beslut.

  9. henry Cruz

    Ber även att ALLA som nu prenumererar på vk noterarar att vk inte rapporterar om länsmyndighetsskapade konflikter i västerbottens fjällvärld som svt västerbottensnytt och lokaltidningen gjort och att Ni ALLA bojkottar denna korrumperade länstidning!!! Släng den för alltid i söppelburken!!!!! Den är INTE värt namnet nyhetstidning!!!!!!!

  10. Henry Cruz

    Ber även ALLA att informera resp. partiledare för det parti Ni ämnar rösta på i höstens val på Länsstyrelsen i västerbottens ivriga konfliktproduktion som utövas och har utövast mot fjällbefolkningen utanför rennäringen under lång lång lång tid och avkräver svar från resp.partiledare kring detta innan Ni ALLA ger partiet eran Riksdagsröst i höstens val!!!!!!!!!!!!!!!

  11. bengt

    jag ser att Lst skall ta beslut i frågan om någon vecka.Det blir intressant eftersom Lst själv har skrivit att de inte tar hänsyn till de fastighetsrättsliga utan vad de anser är bäst i samhället.Jag tycker Lst skall ta kontakt med vapstens egen jurist för hon bör kunna läsa vad som står i propositionerna som skrevs med anledning för avvittringen.Glömmer hon då inte sin juridiska edgång då blir det här bra.

  12. Nicklas

    Har både sett å hört när medlemmar av berörda sameby skjutit älgar från bil på ståndskall efter mina hundar! Eller ska man tro på berörda samer när dom säger att dom suttit å lockat älg ! När man kommer dit å ska hämta hunden så står det en bil mitt på vägen med dörren öppen!!!Men vad vet jag???

  13. Ingrid Persson

    Bara för att försöka förstå – heter det inte ”hjälpjägare” ? Funktionen är självklart densamma, men kanske inte den juridiska statusen. Var det inte det här rennäringsdelegationen bäddade för för ett antal år sedan?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.