Politisk inavel. Del 1

KF-mötet i Storuman den 18 jan 2010 går lätt till historien där den politiska inaveln fick ett tydligt ansikte. På dagordningen skulle flyget i Gunnarn avgöras ännu en gång, för att få slut på en vansinnig miljonrullning som äventyrar kommunens kärnverksamheter, bl.a vården, skolan och omsorgen.

Hela den uppkomna situationen beror på en rad omständigheter där  FPL-bolagets styrelse visat sin totala inkompetens. Kalkylen för 2009 års verksamhet var 4 milj. som i verkligheten stannade på 14 milj. (jag har för enkelhetens skull slopat decimalerna). När vi påpekar denna grova felkalkylering möts man av attityden att detta bara är lite "felräkningspengar" som man inte behöver orda om. Den aktuella upphandlingen gällde till den 10 jan. 2010 men styrelsen visade än en gång prov på inkompetens när man inte  varslade FPL-anställda i tid, uppenbart hade styrelsen räknat med nya friska skattemiljoner för 2010-2011. Man kan tycka att nu får det väl ändå vara nog men icke. Trots att avtalet med flygbolaget skulle upphöra den 10 jan. underlåter styrelsen att stoppa bokningar av biljetter, plötslgt visar det sig att det sålts biljetter till den 28 febr. och att man nu måste fortsätta flyga till dess. Vid KF den 24/ 11 togs beslut att inga mera kommunala pengar skulle satsas på flyget, däremot skulle flyget kunna fortsätta om styrelsen hittade extern finansiering, därmed trodde vi i (V) att styrelsen skulle fortsätta jobba efter det beslutet. KF är trots allt kommunens högst beslutande organ. Men än en gång visar styrelsen sin avsky för demokratiskt fattade KF-beslut och återkommer nu med nya äskanden om kommunala bidrag. Att hantera våra skattepengar så vårdslöst som nu har skett innebär att (V) totalt har förlorat förtroendet för FPL-styrelsen. 

Vid extrainsatt KF möte förelåg 3 förslag på hur flygfrågan skulle lösas.

* Vänsterpartiets förslag var  att FPL-bolaget skulle försättas i konkurs vilket skulle ha inneburit stora besparingar för kommunen t.e.x. lönekostnader för anställda som inte varslats i tid, vissa har 1 års uppsägningstid. 

* Kommunstyrelsens förslag var att satsa 10 nya milj. för att flyga till den 28 febr. och  sedan lägga flygplatsen i malpåse. Flygplatsen skall hållas öppen och personalen blir kvar för det kan ju eventuellt komma något plan som vill landa på Gunnarn.

* Patrik P föreslog i enlighet med FPL-styrelsens förslag att satsa ytterligare 2 milj. och fortsätta flyga fram till nästa upphandling med Rikstrafiken.

Den första frågan H. Rombe ställde var om styrelsen kunde ställas ansvarig om V:s konkursförslag antogs, svaret blev att den risken fanns och därmed lade sig den gode Rombe platt och glömde allt han tidigare sagt om omsorgens behov av pengar, nu gällde helt plötsligt att rädda skinnet på inblandade kompisar som brustit i ansvar. På samma sätt resonerade övriga partier, här gällde det att rädda kompisarna och därmed röstades vårt förslag ner.

Nu blev det en kamp mellan de återstående förslagen där KS förslaget med Gunilla L i spetsen vann slaget. Detta innebär att 10-15 anställda efter den 28 febr. fortsätter att jobba utan att ha några arbetsuppgifter. Det måste nog vara ett kommunalt bolag i det rika Storuman för att driva den sortens politik.

Återkommer med del 2 inom kort.

2 kommentarer

  1. Håkan Rombe

    Håller med dig i allt väsentligt Bengt-Göran. Frågan om personligt ansvar för styrelsen var endast en del av problemet. Man skulle begärt sig i konkurs när kontrollbalansräkningen visade att över ½ av aktiekapitalet förbrukats. Sedan har man 8 mån på sig att återställa aktiekapitalet.Man får en smygande känsla att spektaklet var planerat från första början.Börja med att visa en önskebudget okt 2008. Sedan mörka större delen av jätteförlusten till juni 2009. Och resten av jätteförlusten till nov 2009. ”Nu när vi ändå förbrukat 13 milj, 22 milj etc är det ju bara fråga om ett par miljoner till”.

  2. Piff och Puff Tallegren

    Bengt-Göran har rätt i mångt och mycket i sitt inlägg. Vi delar faktiskt händelsebeskrivningen i alla väsentliga delar.
    I slutet på inlägget ifrågasätter han dock varför personalen ska gå runt och inget göra under året, och vi undrar precis samma sak. Men vi skiljer oss på vad vi tycker att de borde göra under tiden.
    Dock har vi aldrig varit så nära att vara överens med Bengt-Göran Burman.
    Känns lite spännande.

    Slut från tallegren

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.