Brunstuppehåll.

Av , , Bli först att kommentera 0

För att ingen skall missförstå rubriken kanske det är på sin plats att förklara betydelsen. Brunstuppehållet är den tid när älgarna har sin intensivaste parningsperiod och därför är det jaktförbud just nu vilket innebär att det finns tid för annat, skriva på bloggen t.e.x. Jakten har varit intensiv och lyckad, min sambo har hotat med att gå med i någon älgkramarförening om jag kommer hemdragande med mera älgkött, hon är helt enkelt ’less’ på att paketera älgstekar.
Har läst en del bloggar och fastnat för 2 viktiga frågor, flyget i Gunnarn och sjukhusfrågan. Håkan Rombe har på ett lysande sätt analyserat problematiken runt flyget och jag håller med till 100%. Ett gammalt argument för att till varje pris behålla Gunnarns flygplats har varit att Sorsele är beroende av flygplatsen. Då uppstår frågan, hur mycket pengar är Sorsele kommun beredda att satsa vid en ny upphandling på Gunnarn? Samma sak är det med de företag man påstår vara så beroende av ca. 35 minuters kortare restid till Stockholm, finns dom företagen i verkligheten och är dom i så fall beredda att satsa pengar på flyget ? Knappast, företagarna räknar naturligtvis på lönsamhet för det egna företaget och satsar knappast något på ett garanterat förlustprojekt. Gunnarnfältet är inlandets bäst stratediskt belägna flygplats, tyvärr har man på vare sig rikspolitisk nivå eller bland grannkommunerna insett detta faktum. Samarbete över kommungränserna och prestige är uppenbart lika oförenliga som eld och vatten.
Sjukhusfrågan, Marianne Johansson har i sin blogg tagit upp sjukhusfrågan utan att få några svar i sak. Här står uppenbart kampen om ett storsjukhus i inlandet mellan Storuman och Vilhelmina, vi läser ofta i tidningarna om Landstingets svaga ekonomi och frågan uppstår vad händer med Lasarettet i Lycksele, vad händer med sjukvården på den ort som förlorar dragkampen om storsjukhuset, Hur drabbas sjukstugan i Tärnaby och vad händer med sjukvården i Sorsele / Ammarnäs.
Alla vet att närheten till vård oftast är livsavgörande och en bred satsning på vården vid dom befintliga sjukhusen som finns nära människorna torde kunna hjälpa fler sjuka än ett centraliserat storsjukhus. Nog måste det vara effektivare att satsa pengar på god vård framför pampiga skrytbyggen oavsett var dom hamnar. Ingen har väl glömt kapprustningen av flygplatser i inlandet, blir det nu en ny maktkamp om sjukhus där något i förlängningen drabbas av åtstramningar med nedläggning som följd ?????
Allvetarna Håkon och S. Toruman kanske sitter inne med lösningar som ingen annan vet, men håll Er till ämnet.

Förstudie till Nationalpark ?

Av , , 3 kommentarer 0

Läste i VK 11 sept. om Naturvårdsverkets charmoffensiv i Sorsele där en rad frågor ställdes till Naturvårdsverkets ansvarige Rolf Löfgren. I reportaget framgår att misstron mot myndigheternas framfart är ganska utbredd bland fjällbefolkningen och därför säger många nej för att förhindra ytterligare övergrepp mot fjällbefolkningens mänskliga fri och rättigheter.
Argumentet för en Nationalpark är att man får ett starkare skydd för flora och fauna jämfört med nuvarande Reservatbestämmelser och vem drabbas, självklart är det majoriteten av de människor som bor och verkar i närområdet. Oavsett vad utsända befattningshavare från Naturvårdsverket lovar finns det klara och tydliga Nationalparksbestämmelser som gäller för hela riket, först när dessa bestämmelser reviderats på ett sätt som visar hänsyn och respekt till närboende kan en förstudie bli aktuell. Muntliga löften och skönmålningar från någon ansvarig tjänsteman väger som bekant ganska lätt i förhållande till gällande bestämmelser.
För att visa på ett avgörande exempel hur nuvarande Reservatsbestämmelser fungerar är det på sin plats att offentliggöra hur Oltokkens intresseförening blev bemötta av Länsstyrelsens tjänstemän när man ville göra en endagsutflykt med snöskotrar på sina fäders marker inom Vindelfjällens naturreservat. Deltagarnas ålder varierade mellan 1 – 80 år, resultat AVSLAG. Beslutets ärendebeteckning 523-2928-2004 finns på Länsstyrelsen för den som vill ha svart på vitt. Vid en annan charmoffensiv där bl.a Länsstyrelsens chefstjänsteman Björn Jonsson beskrev att himmelriket var nära bara Storumans kommun var positiv till en förstudie tog jag upp det bemötande som Oltokkens intresseförening drabbats av. B.J. påstod sig inte känna till ärendet och kunde därmed inte ha någon uppfattning om hur det hela gått till. När jag senare fick ta del av hela akten kunde jag bara konstatera att Björn Jonsson själv underteckanat avslaget. Tilltron till myndigheten blir inte bättre av liknande händelser och som sagt Nationalparksbestämmelserna är ännu hårdare.
Hur ageras det under mattan i Storumans kommun, jag vet att kommunalrådet Gunilla Lundgren via telefon försökt övertyga turistföretagare i Tärnaområdet om Nationalparkens förträfflighet för hon vet ju bäst. I min roll som politiker är det en självklarhet att det är jag som skall lyssna på medborgarna och ta till mig deras önskemål så långt det är möjligt och inte som G.L bedriva lobbying för sina egna karriärintressen.
Vid det nya maktövertagandet i Storuman deklarerade E.A. Ejderud att frågan om förstudie åter var öppen varför det finns skäl att oroa sig över vad som sker bakom kulisserna. E.A.E. har ju visat sig vara en hejare på att spela under täcket.