Osannolik Umeå-värvning

Udominate Baskets stora prestigevärvning är en 195 centimeter lång rysk stjärna som spelat OS (bland annat med brons 2008 i Peking och fjärdeplats i London 2012), spelat VM och vunnit Euroleague. Efter spel i många storklubbar, exempelvis UMMC Ekaterinburg, är Marina Kuzina-Bas till nästa säsong klar för Umeå.

Mer läsning (Plus): Hegethorns tidningskrönika ”Värsta värvningen”

Den 32-åriga ryskan snittade förra säsongen 16 poäng per match i Turkiet (avslutade säsongen i Osmaniye) och 17 poäng per match i Euroleague (med Hatay).

– Hon är 195 centimeter och kan springa golvet, ofta är hon först upp på snabba uppspel. Lira basket kan hon och dessutom skjuter hon 41 procent på trepoängare på högsta nivå. Hon är fullt aktiv och spelade förra säsongen i snitt 37 minuter i tuffa turkiska ligan, säger Udominates sportchef Bo Ågren-Malm.

– Marina kan spela på positionerna 3, 4, 5 (forward/center) och kommer att ha rejäl respekt med sig mot de ryska lag vi ska möta i Eurocup och även lagen i östeuropeiska ligan. Jag tror knappast de haft funderingar på att vi skulle kunna komma med Kuzina i vårt lag, säger Bo Ågren-Malm.

Mer läsning (Plus): Sportchefen ”Det är sjukt”

– Vi har ju sett henne i två EM och på TV när hon spelat OS. En önskespelare och nu känns det allt lite surrealistiskt att hon är klar för Udominate, säger Oscar Stenberg, som genom sitt arbete med sponsorer sytt ihop ett paket för att lösa den här affären.

– Den ordinarie spelarbudgeten har vi skurit ned med runt trettio procent från förra säsongen och bygger nya laget efter de pengarna. Det här blev möjligt tack vare en helt extern finansiering av ett internationellt konsortium, tack vare att det handlar om just den här spelaren och att vi den här säsongen ska spela mycket ute i Europa och inte minst i Ryssland, förklarar Stenberg.

– Marina har utöver alla sina meriter med spel i en rad toppklubbar och närmare 90 landskamper för Ryssland egenskaper som vi tidigare saknat i vårt lag. En mycket rutinerad ”lagmamma” som kan hjälpa de andra – men också ställa krav, samt att vara caochens högra hand på planen. Hon kommer även att kunna vara en bra kontaktyta mot sponsorer.

Udominates nye coach Julian Martinez Alman har som tidigare varit mycket involverad i rekryteringen och har snackat med Kuzinas tidigare coacher.

– Julian har bra fingertoppskänsla när det gäller spelare, säger Oscar Stenberg.

x x x x x

Udominate Basket ska kommande säsong spela minst femton internationella tävlingsmatcher. Motståndare blir bland annat Spartak Moskva i Fiba Eurocup – som är den mest prioriterade turneringen för klubben.

Redan på försäsongen blir det resor och tuffa träningsmatcher. Umeå-laget är under september månad inbjudet till turnering hos ryska mästarlaget UMMC Ekaterinburg. Inplanerat är även ett matchläger i Prag, Tjeckien.

x x x x x

Umeås spelartrupp består nu av åtta spelare.
Förlängt kontrakt: Frida Modig.

Nyförvärv:
Sandra Hansson (Uppsala)
Danielle Elvbo (Östersund)
Mante Kederaviciute (Litauen)
Gintare Mazionyte (Litauen)
Lisa Koop (Tyskland)
Tiffany Brown (USA).
Marina Kuzina-Bas (Ryssland).

Sportchef Bo Ågren-Malm om truppbygget:
Kuzina är det största jag varit med om, om vi för fem år sedan sagt detta så hade vi skrattat ihjäl oss.
– Vi ska ha sex utländska spelare och sex svenska spelare, så det återstår tre svenska och en utländsk…

Bloggens kommentar: Känslan är nu stark att Udominate framöver kommer med förlängda kontrakt med spelare från fjolårstruppen.

x x x x x

Här är höjdpunkter från förra säsongen med turkiska lag:

Här en maffig block från EM 2015

Liten lista över vad Marina Kuzina-Bas pysslat med i karriären:

FIBA EuroBasket Women 2017/Qualifiers (Russia)
EuroLeague Women 2017 (Hatay BB)
EuroCup Women 2017 (Hatay BB)
EuroLeague Women 2015 (Nadezhda)
EuroBasket Women 2015/Final Round (Russia)
EuroBasket Women 2015/2nd Qualifying Round (Russia)
EuroLeague Women 2014 (Nadezhda)
EuroBasket Women 2013/Final Round (Russia)
EuroLeague Women 2013 (Sparta&K Moscow Region)
EuroLeague Women 2012 (Sparta&K Moscow Region)
EuroBasket Women 2011/Final Round (Russia)
EuroCup Women 2011 (WBC Dynamo)
EuroCup Women 2010 (WBC Dynamo)
EuroCup Women 2009 (WBC Dynamo)
EuroBasket Women 2009/Final Round (Russia)
EuroLeague Women 2008 (UMMC Ekaterinburg)
EuroLeague Women 2007 (UMMC Ekaterinburg)
EuroCup Women 2006 (Nadezhda)
U20 European Championship Women 2005/DIVISION A (Russia)
FIBA Europe Cup Women 2005 (Nadezhda)
EuroBasket Women 2005/Final Round (Russia)
European Championship for Women U20 2004/Qualifying Round (Russia)
European Championship for Women U20 2004/Final Round (Russia)
European Championship for Junior Women 2002/Final Round (Russia)
European Championship for Cadettes 2001/Challenge Round (Russia)
European Championship for Cadettes 2001/Final Round (Russia)

 

3 kommentarer

  1. Jan Danielsson

    Hej! Svensk basket är ”sjuk” och Umeås basket än ”sjukare”. Utan pengar värvar man den ena spelaren efter den andra. Allt prat om externa pengar (svarta pengar?) är vilseledande. Den stora frågan är när skulderna till kommunen och skattemyndigheten är betalda. Och lika illa ser det ut på herrsidan. Känner du inget ansvar som sportchef/journalist för att ge hela sanningen om ”elitbasketten” i stan eller är du helt förblindad av ditt intresse för sporten.
    Jan Danielsson

    • Peter Hegethorn (inläggsförfattare)

      Svar: Hur sjuk idrotten är på en skala ligger i betraktarens öga. Uppenbart är att en lång rad svenska klubbar (ja även i andra länder) har svårt att få ihop intäkter och utgifter.
      Svensk baskets stora problem är för låg attraktionskraft vilket bland annat innebär svagt riksintresse och avsaknad av TV-avtal.
      Till det mer lokala:
      Udominate entledigade sin huvudtränare redan i november förra säsongen, ett dyrt beslut med kostnader ända fram till sommaren. Klubben jobbar med godkända överenskomna månatliga avbetalningsplaner för dels skatteskuld och dels skuld till kommunen. När det gäller spelarbudget för nästa säsong är den bantad som en viktig del i planen att komma i balans.
      Umeå BSKT har kort sagt svårt att skapa intäkter.

      När alla skulder är betalda? Svårt att svara på, verkligen. Minst lika intressant är vägen dit. En klubb kan lägga ned, en klubb kan gråta ut hos kommunen och säga att det blir konkurs i morgon för att räddas, ett annat alternativ är att jobba vidare för att skapa en intressant verksamhet.

      Extern finansiering av ett stjärnförvärv är inget ovanligt, det kan vara intressant för exempelvis företag som kanske inte är intresserade av svenska ligan men som vill synas i samband med en internationell satsning.
      En rysk stjärnspelare måste vara anställd av klubben och det krävs arbetstillstånd, därmed hamnar löneutbetalningar och annat i bokföringen och kan granskas i revision.

      Till sist. Den som följer VK:s sportbevakning finner såväl lättsam läsning och kritisk granskning. Oavsett sport.
      P.s.
      Undertecknad gillar många olika idrotter.

      • Louie Söderberg

        Jan, Peter är en av de svenska basketskribenter som skrivit mest om Umeås katastrofala ekonomi och som gjort det absolut bästa oh största jobbet kring det grävandet. Peter skriver om såväl smått som stort i svensk herr- och dambasket och det skall han ha en stor eloge för och precis som han har skrivit om ekonomi för svenska elitlag så skriver han om värvningar och annat för elitlagen. Det låter på din kommentar som idealet hade varit om Peter vid varje nyhet om Umeå lyfte upp deras kassa ekonomi, men även jag som är väldigt skeptisk till skötseln av den klubben anser att det ibland faktiskt saknar helt relevans. Nyheter om värvningar är nyheter om värvningar och nyheter om klubbens ekonomi är nyheter om klubbens ekonomi.

        Peter gör ett fantastiskt jobb i den djungel av basketskribenter där många självutnämnda experter struntar i saklighet eller ens faktakoll och Peter är onekligen den mest objektiva och neutrala i basketsverige.

        Mvh
        Louie

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.