Axebros syn på politiken...

Axebros syn på politiken...

Inget OFOG idag…

Förtroendevald eller karriärpolitiker?

När jag valde att bli politiker var det för att jag trodde (och tror) att jag på ett framgångsrikt sätt kan driva de frågor som mina väljare vill att jag skall driva. Det tycker jag borde vara varje politikers rättesnöre, att driva de frågor som de som valt dig vill att du ska driva. Därför är det tråkigt att se hur snävt våra socialdemokrater i kommunen agerar. Där tillåts man inte ha någon annan åsikt än partilinjens…

Ovanstående är inledningen på en insändare från en desillusionerad politiker som publicerats i lokalpressen i en annan, inte så avlägsen, Norrlandskommun. Men det skulle lika gärna kunna vara något vi hade fått läsa i VK eller VF. Det är nästan lite otäckt hur väl detta speglar den interna kampen i framförallt socialdemokraterna här i Umeå. Det här med att man inte tillåts ha en annan åsikt än partitoppen känner vi ju alltför väl igen från den interna striden som pågår mellan partiledningen och Umeås landsbygdsavdelningar.

Så här lyder slutet av insändaren: 

Jag vill därför uppmana de sunda sossar jag känner att släppa fram de sunda idéer som finns och gräv inte ner er i skyttegravarna som makthungriga karriärpolitiker skapat på grund av prestige och vallgravsstora avstånd till sina väljare.

Återigen så låter det exakt som om det gällde Umeå! Och jag kan inte annat än instämma i detta. Strunta i era maktgalna politikerkollegor som tänker mer på karriären än det faktum att de faktiskt är förtroendevalda, med allt som det innebär. Släpp fram de sunda ideal som vi vet att många av er har och kliv in i era nämnder och arbetsutskott och gör det som är rätt och riktigt, inte det som karriäristerna anser vara mest gynnsamt för deras karriärer.

Så idag på För- och grundskolenämndens arbetsutskott bör ni som är socialdemokrater åtminstone försöka komma ihåg er egen ideologi (se nedan), för den borde vägleda er i en helt annan riktning än den som partiledningen slagit in på:

  • ”För socialdemokratin är det viktigt att hävda den svagare partens rätt att utöva sin frihet. Vi vill värna den som har svårast att göra sig gällande på egen hand”
  • Jämlikhet innebär att vi erkänner varandras rätt av vara olika, men lika mycket värda. Jämlikhet kombineras med friheten att hävda sin uppfattning, ha sin livsstil och forma sitt liv efter egna önskemål.”
  • ”Solidaritet för oss socialdemokrater handlar om ansvar och medkänsla. Ett ansvar att agera på den medkänsla vi känner för andra människor. Men solidaritet är inte självuppoffring. Det är ett ömsesidigt förtroende mellan människor, ett förtroende som vi alla dessutom tjänar på.”
  • ”Det är också helt centralt att vi känner solidaritet med de människor som ska leva här i framtiden. Barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Vilken framtid de ska gå till mötes bestämmer vi som lever i dag. Hur skulle du vilja att vi agerade om situationen var den omvända?”

Moderater, Liberaler och Miljöpartister ni bör också fundera ett steg längre än vad ni hittills mäktat med och det skadar nog inte om ni läser igenom åtminstone den sista punkten här ovan och försöker förstå innebörden av era beslut utifrån detta perspektiv!

Lycka till…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.