Axebros syn på politiken...

Axebros syn på politiken...

Kärrby…

Gunni Kärrby som fortfarande efter sin död är en av Sveriges mest tongivande forskare gällande pedagogisk kvalitet sade bland annat så här:

Kriterier på kvalitet i en pedagogisk situation bygger på en helhetssyn där många komponenter ingår och smälter samman till en enhet. Därför kan inte kvalitet mätas i den bemärkelsen att vissa definierade kvaliteter kan väljas ut och kvantifieras. I stället kan ett antal indikatorer bestämmas och vägas samman till en helhet. En sådan sammanvägning är i hög grad beroende av bedömarens kunskap om de processer som ligger till grund för verksamheten. Den som inte har god kännedom om arbete i vården skulle knappast kunna göra en tillförlitlig bedömning av vårdkvalitet på en sjukhusavdelning eller i hemtjänsten. Den som inte har pedagogisk utbildning och erfarenhet av lärares arbete gör sannolikt inte en bra bedömning av inlärningsmiljön i ett klassrum. Bedömning av kvalitet kan således ses som en del av lärares professionalism.

Detta leder mig till följande slutsats: Även om nu Moa Brydsten råkar vara utbildad grundskollärare så är jag ändå ytterst tveksam till hennes förmåga att, helt utan underlag, kunna göra en korrekt bedömning av de aktuella skolornas pedagogiska kvalitet. Denna kvalitet som hon verkligen trycker på som det främsta skälet för berättigande av hennes/nämndens beslut. Såvida hon nu inte fysiskt varit på plats under en längre tid för att studera hur de olika skolorna arbetar med de pedagogiska processerna, så anser jag henne inte lämpad att göra de bedömningar som hon ändå rimligtvis måste ha gjort inför det aktuella beslutet om skolnedläggning i Bullmark och Botsmark. Men det är väl som med allt annat i detta ärende, det är inte så viktigt med beslutsunderlag när det redan i förväg är klart vilket beslut som skall fattas…

Så återigen gör om och gör rätt!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.