50 nyanser av livet som pensionär

Emma Watson + Stefan Löfven = sant

På nätet läser jag att Stefan Löfven blivit utsedd till världsledare för ”He for She”-kampanjen vars syfte är att förbättra jämställdheten i världen. Vid Löfvens sida i det världsomfattande kampanjarbetet finns skådespelerskan Emma Watson. Dream team? Vem vet? De har i alla fall ett massivt jobb framför sig.

På hemmaplan har regeringen också börjat arbeta för ett mer jämställt Sverige. Jag hoppas att man startar arbetet inom kommuner och landsting. Där återstår mycket att göra ifråga om arbetstider, löner m m. När det gäller inställningen till vinster i välfärden kan man t ex undra varför de är värre än andra skattefinansierade ­vinster. Manligt ­dominerade byggbolag som ­bygger på statlig eller kommunal entreprenad skapar minsann inga upprörda vänsterprotester.

Att kvinnor är mer sjuka än män är också något att ta tag i. Psykisk ohälsa är den vanligaste ­kvinnliga diagnosen. Dessutom borde man fundera över varför kvinnor som går till läkare ofta kommer hem med recept på läkemedel medan män går hem med remissor till vidare undersökningar. Bekymmersamt är det dessutom att mediciner, redskap och behandlingar i regel är framtagna av män för män.

I Förenade Emiraten är man också bekymrad över att ”Discrimination at workplace” är vanlig. Vi svenskar tar ofta för givet att kvinnor i arabvärlden är underordnade, men även här vill man jobba för att kvinnor inte ska diskrimineras när det gäller t ex löner, förmåner och karriärutveckling.

Idag har fler kvinnor än män här nere högre utbildning, men på arbetsplatserna är det fler män än kvinnor fortfarande. Båda könen har samma chans att få ett jobb, men när de väl är anställda får männen högre löner, fler förmåner och befordras snabbare och oftare. Känns mönstret igen? Jag instämmer med Zarah Leander som sjöng ”Det är skönt jag inte längre är ung”.

Jag läser också att 1700 av de politiska världsledare som deltar i Global Economic Forum i Davos, Schweiz, tar sig dit och därifrån med privatjet. Ett av syftena med mötet är att diskutera klimathotet. Man skulle kunna tro att det inte går reguljärflyg till Schweiz. Så hur tänker dessa ’höjdare’? Hur långt ovanför verklighetens folk befinner de sig?

Ser också att Västerbottens landshövding tagit regeringsplanet ner till Granddagarna i Stockholm trots att Umeå erbjuder ett stort antal flygförbindelser till Stockholm varje dag. Hur tänkte hon? Å andra sidan känns det uppmuntrande att även kvinnor svävar i det blå emellanåt ;O)

En annan höjdare som precis fallit från skyarna och trots välutvecklad fallskärm kraschlandat är SCA:s styrelseordförande Sverker Martin-Löf. Han tvingas nu lämna alla sina styrelseuppdrag redan i vår p g a vad som framkommit av Svenska Dagbladets granskning av honom. Han anser sig missförstådd och ser sig som ett offer för illvilliga rykten och mediadrev.

Vad sägs t ex om en resa till New York i företagets privatjet för 800 000 kronor per person, en till London för 500 000 kronor och en tripp från Stockholm till Göteborg på 120 000 kronor? Eller att en jaktanläggning i Härjedalen renoverats för 100 miljoner kronor och använts flitigt av Sverker Martin-Löf, som gärna åkte dit i företagsplanet, ensam med sina jakthundar eller med sällskap av fru, barn och barnbarn? Han har motsatt sig aktieägarnas krav på en oberoende granskare. Varför det om han anser att han gjort helt rätt och hållit sig inom företagets fastlagda policy? Den policyn måste vara mycket tänjbar ifråga om etik och moral om dessa ens ryms där.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.