50 nyanser av livet som pensionär

Lycka

På flera hundra universitet i både Europa och USA bedrivs idag lyckoforskning eller positiv psykologi som den egentligen heter. Man forskar både vad individen själv kan göra för att bli lyckligare och hur politiska organ och myndigheter kan skapa förutsättningar för medborgarnas lycka.

Lyckoforskningen är inte överens om vad lycka är, men oftast handlar det om människors välbefinnande och om man känner sig nöjd med sitt liv. Forskningen har dock kommit fram till ett antal saker som gör oss lyckliga. Nära relationer är kanske det viktigaste för vårt välbefinnande, men 2-3 riktigt nära och äkta relationer räcker. Gifta personer är i genomsnitt något lyckligare än andra.

Att glädjas över det man har och sluta att jämföra sig med andra som är rikare, snyggare etc bidrar också till ökat välbefinnande liksom ålder. Som lyckligast är vi vid ca 65 då vi ofta är känslomässigt stabila och har bättre självkänsla. Jag kan bara instämma i det.

Arbete har stor påverkan på vårt välbefinnande. Det ger oss struktur i vår vardag, social samvaro, självkänsla, meningsfullhet och trygghet. Om månadslönen är 25 000 el 250 000 per månad har i stort sett ingen betydelse för hur lyckliga vi är. Jag håller med, men jag har å andra sidan aldrig haft 250 000 i månaden, så helt säker kan jag inte vara;O)

Våra gener påverkar också. Vår lyckonivå får vi till viss del i arv från våra föräldrar genom att ärva personlighetsdrag som känslomässig stabilitet och social kompetens. I genomsnitt är det ingen skillnad mellan dem som har barn och de som inte har barn.

Intelligensnivå har en marginell påverkan, men de mest intelligenta är i genomsnitt något mindre lyckliga än andra. Man tror att det har att göra med att de mest intelligenta ställer högre krav på sig själva.

Så kan man bli sin egen lyckas smed? Ja, säger forskarna. Träning t ex gör oss piggare, gladare, friskare och starkare och det ökar välbefinnandet. Träning gör att kroppen producerar olika hormoner som främjar välbefinnandet.

Inte minst viktigt är var man bor; ett land med bra ekonomi, jämlikhet, social stabilitet och trygghet gynnar välbefinnandet. Sverige, Danmark och Finland ligger därför i topp medan krigs- och svälthärjade länder i Afrika ligger i botten.

Summan av kardemumman blir att det bl a gäller att tänka på alla som har det värre när man känner sig missnöjd. Här i Förenade Arabemiraten är det lätt att hitta människor som har det sämre, mycket sämre. Man behöver man bara sätta sig in i gästarbetarnas situation för att känna sig nöjd, glad och lycklig.

Jag umgås dagligen med gästarbetare och de har bl a berättat för mig att när de har sin lediga dag, eller slutar sina skift, försöker de sysselsätta sig med annat för att inte sitta och grubbla över sin livssituation och oroa sig för sina familjer som är kvar i hemlandet. Tanken på att det är ännu sämre hemma får dem att stanna kvar här för det är enda sättet att få ihop pengar till familjen. Så kom ihåg att vara generös med dricks i länder där gästarbetare underlättar din vistelse!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.