Åsa Ögren

Slarv för miljarder

Jag har engagerat mig hårt i att stötta byggbranschen till att producera mera hållbara hus. När man analyserar frågan om varför det byggs icke hållbara hus så kommer man fram till att det är flera olika politiska frågor som behöver åtgärdas men även förhållningssätt, kunskaper och brist på vilja. Min utgångspunkt i miljöfrågorna är att alla omfattas av ansvaret att förhindra slöseri, alltså även byggbranschen.

För tillfället har jag själv fyra fokus: Lägre energiförbrukning, bättre tillgänglighet, varsamhet och ansvar för äldre hus och sist men inte minst få bort det gigantiska och onödiga slöseriet av vattenskador.
 
Årligen betalar Länsförsäkringar ut 5 miljarder kronor i försäkringskostnader för åtgärder av vattenskador i våtutrymmen. Det är 100 miljoner i veckan!!! 
 
Ni tänker säkert som jag gjorde tidigare, att detta beror på att hobby-snickare och gör-det-självare misslyckats med sina reparationsarbeten och att dessa borde anlitat en ackrediterad hantverkare istället. Men så är det faktiskt inte. Det beror på slarv!
 
Förutom gamla uttjänta ledningar och rör så beror det på slarv av branschkunnigt folk som själva inte behöver ta ansvar för de skador som följer av deras brist på respekt för hur jobbet ska göras. En fallstudie som gjorts av Anders Jansson på SP visar att dessa hantverkare chansat på att golvbrunnen sitter kvar utan att kortlingen är korrekt gjord, att golvbrunnen installerats utan gummiring, att man struntat i att ta reda på hur olika material fungerar tillsammans osv osv, det ena galnare än det andra. Om man bara skulle följt installationsanvisningarna skulle en stor del av skadorna undvikas.
 
Min uppfattning är att dessa kostnader istället skulle belasta företagens ansvarsförsäkringar och inte försäkringskollektivets premier. Kostnaden måste belasta de som orsakat kostnaden och inte de som beställt jobbet. Jag undrar vad som skulle hända ifall försäkringsbolagen slutade försäkra för nyinstallerade våtrum?
 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.