Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Labours framgång visar att väljarna längtar efter Socialdemokratisk vänsterpolitik.

Precis som jag förutspådde så blev det brittiska valet en riktig rysare och ett val med ett oerhört jämt resultat – Detta trots om Tories vann valet på så sätt att de fortfarande är det största partiet med tillägget att de förlorade positionen som varande ett parti med egen majoritet.

Att Labour och Jeremny Corbyn gör ett kanonval och stärker sin position trots att han av de allra flesta experter avfärdats som varande alldeles för långt till vänster för att få stöd av de breda massorna påvisar något jag sagt länge – Människor längtar efter traditionell socialdemokratisk vänsterpolitik.

Att Labour fått stöd av många unga väljare ger ett enormt hopp inför framtiden då de precis som övriga som röstade på Labour sannolikt gjorde så därför att de upplever att Labour mer än något annat parti faktiskt lyssnade på väljarna.

Att UKIP mer eller mindre utraderades och blev helt utan representation i underhuset är underbara nyheter som påvisar det jag anfört tidigare – Att nationalism och högerpopulism är döda som politiska idéer.

Att de misslyckas kapitalt ger säkert svenska SD huvudbry och visar vilken vandring SD står inför – En vandring nedåt vad gäller väljarsympatier i likhet med vad jag anfört tidigare.

I vilket fall har det rätt länge funnits paralleller att dra mellan Labour i Storbritannien och Socialdemokraterna i Sverige och kan vi socialdemokrater flytta vår politik åt vänster på samma sätt som Corbyn gjort i Storbritannien så är min övertygelse att vårt stöd i samband med nästa val kommer att ligga närmare 40%.

Vad väljarna längtar efter är traditionell Socialdemokratisk politik – Politik som bygger ett jämlikt samhälle och ser till att vinsterna av allas arbete fördelas mer rättvist.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

28 kommentarer

  1. BB

    Vänsterpolitik närmaste utraderade populisthögern i UK. Frågan är hur man får Socialdemokratin att bli ett vänsterparti igen, och hur man får bort timbro-sponsrade socialdemokrater som Niklas Nordström från partiet.

  2. Jonny Disenfeldt

    Det finns de som inte förstår det brittiska valsystemet och börjar dra märkliga slutsatser.

    Hur är det då i verkligheten ?
    Hur såg det ut föregående val – 2015 , jo till exempel ser vi :

    Ukip , 12.7% – 1 mandat
    DUP , 0.6% – 8 mandat
    Lib , 7.9% – 8 mandat
    SNP , 4.7% – 56 mandat
    Tories, 36.8% – 330 mandat
    Labour, 30.5% – 232 mandat

    Som synes en helt vansinnig och helt oproportionerlig fördelning.
    184 000 röster på DUP gav 8 mandat.
    2 400 000 röster på Lib gav lika många mandat som de 184 000 rösterna på DUP
    1 400 000 röster på SNP gav 7 gånger mer mandat än 2 400 000 röster på Lib.
    3 900 000 röster på UKIP gav endast 1 enda mandat, om val vore proportionella hade de då fått 82 mandat !!!

    Nu 2017 har t.ex Tories ÖKAT från 36.8% till 42.4% av väljarna, dvs +5.4% men får MINDRE antal mandat

    Vänsterextremisten Corbyn står inte för traditionell socialdemokratisk politik, han står långt till vänster om den.I det val som kommer efter EU utträdet där inrikespolitiken är allenarådande för väljarna kommer Corbyn att misslyckas fatalt. Han kommer att dra ner labour som Juholt gjorde med S. Labour är ett konglomerat av en mycket bred skala av grupperingar, mycket bredare än svenska S.

    http://www.bbc.com/news/election/2017/results

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den enda sanningen är att Tories förlorade egen majoritet och att Labour stärkts ordentligt under Corbyn.

    • Bertil

      Bra politiken går mot vänster man behöver bara läsa migranten Disenfelsts blogg så ser man vilket hat en del bär på.
      Med Castro skulle sådana som Disenfeldt och högerivrare som Reinfeldt Littorin
      Sclongman med märkliga efternamn inte haft det lätt.

      Egoister av den sär sorten gör ingen nytta se bara plundrar och kräver skattesänkningar.

      Har ni läst Disenfelsts bittra blogg.
      Läs: Man tycker synd om den stackarn.

      Han har det inte lätt Disenfeldt tur han har en förstående fru som kan lugna ner honom lite med sin cittra.

      • Jonny Disenfeldt

        ”Bertil” fortsätter att visa vilken hatare han är, han önskar tydligen att någon diktatorisk politisk ledare skulle använda Castro’s metoder för att ta hand om mig, Reinfeldt, Littorin och alla andra politiska motståndare. Inget nytt under solen, politiska extremister tänker på det viset.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det finns säkert många teorier om varför Jonny men för mig är det viktiga att de röstade på labour och Corbyn.

      • Jonny Disenfeldt

        Nja, Tories ökade med 5.6%, hade många inte nu proteströstat mot Tories pga brexit så hade säkerligen ökningen för Tories varit det dubbla

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Sanningen är att Tories gjorde ett dåligt val och förlorade den egna majoriteten i underhuset Jonny.

          • Jonny Disenfeldt

            Sanningen är att de opinionsmässigt gjorde ett bra val, att öka med 5,6% från ett val till ett annat skulle de flesta vara glada över, däremot är deras mandatsystem ruttet. Tories (och labour) hade från början på tok för många mandat i förhållande till valmanskåren. Varken Tories eller labour vill ändra på detta system eftersom det är dessa som traditionellt tjänat på detta sjuka mandatfördelningssystem.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Man kan säkert ha synpunkter på britternas valsystem Jonny men jag nöjer mig med att konstatera att Tories förlorade positionen som ett parti med egen majoritet och sett till det var valet en missräkning och ett bakslag för både partiet och May medan det var det omvända för Labour och Corbyn.

  3. Markus Norén

    Vad var det jag sa? Ett återkommande tema i dina bloggposter. Nå, hur var det nu. Socialdemokraterna i Tyskland. Går det bra eller dåligt?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      När förbundsdagsvalet är avklarat ska jag uttala mig i det Markus – Så här långt ser det rätt ljust ut vad gäller det valet.

  4. Linnea Trawen

    Några som uppenbarligen inte längtar speciallt mycket efter socialdemokratisk vänster politik är utlandsfödda kvinnor som enligt den senaste SCB PSU flyr från socialdemolratin. Det här är en för S strategisk väljergrupp. Kommentar? I den här undersökningen ökar SD sin andel i denna grupp.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      När valet kommer är dessa hemma där de har sin rätta hemvist – Dvs. hos oss socialdemokrater.

  5. Daniel

    Du säger att du upplever att ni sakta flyttar er åt vänster. Hur förklarar du den extrema högergir Socialdemokraterna gör nu i Umeå genom utförsäljning av allmännyttan?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har inte sett något skarpt förslag om det än i vårt parti Daniel – Om och när det kommer ska jag uttala mig men jag kan redan nu säga att jag kommer att arbete emot alla sådana planer.

  6. Bergis

    Spelar ingen roll nu längre när Socialdemokraterna I Umeå vill sälja ut allmännyttan. Vår gemensamma välfärd,

  7. Lars Flemström

    Sanningen är ju, tvärtemot vad Forss påstår, att Theresa May har fått uppdrag av både väljarna och drottningen att bilda en ny regering, samt att Corbyn inte kan samla en majoritet i parlamentet för en Labour-ledd regering. Det Socialdemokratiska partiet på Nordirland förlorade samtliga mandat, som partiet haft. Sanningen är också att Labour bara samlade 27,5 % procent av samtliga röstberättigade mot 29, 1 % för Conservatives, vilket torde ge en stark borgerlig övervikt i Parlamentet.

    Det sägs att Corbyn aldrig kämpade för att bli premiärminister, utan bara för att stärka sin ställning i sitt eget parti. Vi får se om han har lyckats med det. Det blir kanske partiledarbyten inom både Labour och Conservatives? Om valresultatet visar att väljarna längtar efter ”socialdemokratisk vänsterpolitik”, vilket Forss påstår, så framgår det inte av det brittiska valresultatet.

    Om en majoritet av väljarna längtar efter socialdemokratisk politik, så är det inte vänsterpolitik under socialdemokratisk täckmantel. Om vi ska lära oss något av det brittiska valet inför det kommande riksdagsvalet i Sverige, måste vi se sanningen i vitögat, och inte förtränga verkligheten. Vad Forss nu försöker göra är att vinna de interna nomineringarna i partiet, även om det så leder till ett valnederlag för partiet som sådant.

    1. Ingen vet hur det hade gått i det brittiska valet med en partiledare för Labour som hade stått mer i mitten.

    2. Corbyn har själv rört sig mot mitten i parlamentvalkampanjen jämfört med valet till partiledare. Han torde därigenom inte ha stött bort lika många marginalväljare som med den tidigare vänsterretoriken.

    3. Han har varit otydlig i brexitfrågan, vilket kan ha lockat både anhängare och motståndare till EU, vilka har tolkat in sina egna förhoppningar i hans få uttalanden i frågan.

    4. Valkampanjen på nationell nivå har mer fokuserats på valprogrammet än på partiledaren – som faktiskt är utbytbar.

    5. Det brittiska valsystemet, ”the winner takes all”, har tagit fokus från partiledaren till de lokala kandidaterna och vad de står för. Utan bevis för att de är vänsterextremister av Anders Forss-typen kan man inte dra de slutsatser, som Forss gör. Forss har inte bara skrämt slag på alla villaägare med låga inkomster, utan även på alla hyresgäster som bor i äldre lägenheter med låga hyror idag.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har aldrig påstått att May inte skulle få uppdraget att bilda regering i kraft av att de är största parti Lars – Det jag anförde innan valet var att valet skulle bli jämt och efter valet att det blev som jag trodde och att Tories gjorde ett dåligt val och förlorade den egna majoriteten.

      I övrigt står jag upp för det jag anförde i inlägget.

  8. Lars Flemström

    6. Labour har lovat avskaffa terminsavgifterna till den högre utbildningen, vilket redan är gjort i Sverige sedan lång tid tillbaka. Eftersom inget parti kräver att terminsavgifterna i Sverige återinförs, torde inte mycket finnas att hämta på den fronten i det svenska valet. Unga väljare har troligen ”straffat” konservativa kandidater, som inte stött det förslaget.

    7. Att äldre män, som levt länge i sitt land, är populära som politiker bland unga verkar vara en ny trend. Jag har märkt det själv vid samtal med unga. Corbyn, Trump och Sanders. Hillary Clinton är visserligen ingen man, men hon har dock också uppnått pensionsåldern, och har sina anhängare inom den vita medelklassen, i synnerhet de unga inom medelklassen, medan den amerikanska arbetarklassen i större utsträckning verkar stödja Trump.

    Såvitt jag vet, finns inga ålderskillnader inom arbetarklassen, beträffande sympatierna för Trump, vilket dock övre medelklass-vänstern inom svenska medier försöker påskina, genom att alltid visa medelålders och äldre arbetare som typiska Trump-anhängare. Den svenska mediavänstern hatar den infödda arbetarklassen, som ständigt förtalas för att vara ”rasister”.

    Man ska ha klart för sig att terminsavgifterna till högre utbildning i England och USA har givit mindre rörlighet över klassgränserna, alltså färre klassresenärer i de länderna jämfört med Sverige. Barn till arbetare, vilka själva är arbetare (eller arbetslösa arbetare), kan väl antas rösta som den äldre generationen arbetare?

    8. UKIP har förvisso missgynnats av den brittiska valsystemet. Varför rösta på UKIP, när Storbritannien ska går ut EU, och frågan är vem som ska leda de förhandlingarna, och det i praktiken bara finns två partier att välja mellan? Men UKIP är också ett parti som skiljer sig avsevärt från liknande partier, inkl. SD, på den europeiska kontinenten. UKIP är (enligt vad jag kan se) i mycket högre grad ett rent missnöjesparti, utan tydlig ideologisk linje.

    Efter framgångarna i EU-parlamentsvalet har UKIP drabbats av samma fenomen, som drabbade det svenska Miljöpartiet under partiets första mandatperiod i Riksdagen: brist på folk, som kunde fylla tomrummen lokalt efter de nya riksdagsledamöterna. UKIP har haft svårt att hitta kandidater till det brittiska parlamentet. Men Mp kom igen med nyrekryterade lokalpolitiker.

    Om UKIP ska lyckas resa sig ur ruinerna återstår att se. Eller om UKIP kommer att ersättas av ett nytt parti, på samma sätt som SD kom att ersätta Ny demokrati i Sverige. Anders Forss alltför tidiga uträkning av SD påminner om långfredagsmassakern 1520. då en svensk bondehär just hade besegrat en professionell dansk armé utanför Uppsala.

    Medan den svenska bondehären upplöstes för att bönderna skulle bege sig hem till vårbruket, samlade den danske befälhavaren resterna av sin slagna armé och anföll de hemvändande svenskarna i ryggen. Så illa kan det gå om man tar ut segern i förskott.

  9. Lars Flemström

    Mitt påstående att äldre män, som levt länge i sitt land, är populära som politiker bland unga skulle vara en ny trend, kan vara både kontroversiellt och paradoxalt som påstående. Hur stark denna trend egentligen är, kan diskuteras. Men jag tror alltså att unga väljare har dragits till både Corbyn och Trump just på grund av deras ålder. Och att det handlar om vissa, inte alla, unga.

    Även Hillary Clinton, som också har uppnått pensionsåldern, har entusiastiska anhängare bland unga väljare. Men hennes unga anhängare tillhör en medelklass, som hört sin föräldrageneration berätta om flydda tiders studentprotester och revolutionsromantik. Som däremot inte alls attraherar unga arbetarklassväljare, som har hört andra berättelser från sin föräldra- (eller morföräldrageneration).

    Jag brukar själv berätta för unga personer, om sådant som de inte kan drömma om, om flydda tider, då man räknades som vuxen efter fyllda 18 år, hade jobb och egen inkomst och ekonomin och risken för arbetslöshet inte hindrade någon ung vuxen att bilda familj. När man dög som arbetskraft, och ingen arbetsmarknadsminister yrade om att ”lågutbildade” inte ens skulle vara ”anställningsbara”.

    När ingen ens hade kommit på tanken att kalla asylsökande i samma ålder (18 – 25 år) för ”barn”. När det var självklart att män i de åldern gjorde sin värnplikt och försvarade sina mammor och systrar och eventuella döttrar mot den lede fienden, och t. o.m. var beredda att dö för deras skull. ”Kvinnor och barn först”. Vi tänkte nog lite till ”mans” att det var naturens ordning.

    När kvinnor riskerar livet (i allra högsta grad i Afghanistan, som är världens farligaste land för kvinnor), för att förse nationen med nya generationer, är det männens uppgift att offra sig, om nödvändigt, för att de ska kunna leva vidare. Man kunde vara stolt över att vara man. Vi hade äldre arbetskamrater, som hade politiska uppdrag och var med och styrde samhället, trots att de bara hade sexårig folkskola. Det var ett samhälle, som utvecklades. Det fanns hopp om en ännu bättre framtid.

    Jag tror helt enkelt att många unga vuxna idag har genomskådat de falska auktoriteterna, som styr samhället och dirigerar nyhetsutbudet och vinklingen av varenda nyhet i media, och därför söker sig nya auktoriteter. De ser åldersdiskriminering i samhället, hur de själva inte räknas, och upptäcker att det är lika illa i andra änden av ålderstrappan; hur illa dagens pensionärer behandlas. De har hört skallet mot ”vita, heterosexuella män”, som nästan alltid är äldre män, som ska tryckas ner.

    Man söker bundsförvanter över åldersgränserna. Det kan vara en Corbyn. Det kan vara en Trump. Det kan vara en Bernie Sanders, ja till och med en Hillary Clinton. Men hon tillhör dock ”etablissemanget”, förstörarna.

    Om det verkligen vore ”socialdemokratisk vänsterpolitik”, som väljarna längtar efter, skulle Vänsterpartiet redan ha ett väljarstöd på över 40 %. Vi lever ju in en tid med drastiska förändringar av de politiska ”landskapen”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.