Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Är avskedandet av James Comey början på Trumps egna Watergate?

Som bekant har Donald Trump sparkat FBI Chefen James Comey från posten som chef för FBI – Detta med hänvisning till skäl som i allra högsta grad verkar krystade, konstruerade och tillrättalagda.

Jag har redan från början anfört att Trump kommer att skapa sitt eget Watergate och att Trump därför inte kommer att sitta mandatperioden ut – Frågan på allas läppar är om det är detta vi nu bevittnar?

Kritiken i USA mot beslutet är enorm och många har redan börjat dra paralleller till Watergate – Detta genom att hävda att Trump med detta beslut likt Nixon försöker stärka sin makt på ett otillbörligt sätt genom att rubba den grundläggande principen om de styrande institutionernas maktdelningsprinciper som råder i det amerikanska systemet.

Att en chef för FBI får sparken har bara inträffat en gång tidigare men då som jag förstått saken därför att det fanns sakliga skäl till avsked – Att avskeda en hög myndighetschef på det sätt som Trump nu gör kan till och med vara ett brott mot den amerikanska konstitutionen.

Kritiken mot Trump för detta är som sagt stenhård både från demokratiskt och republikanskt håll i USA.

Att sparka en chef därför att denne följer regelverket och arbetar oberoende på det sätt den amerikanska konstitutionen stipulerar och därför att sagde chef inte presenterar utredningsresultat i frågan om Trumpadministrationens kopplingar till Ryssland som är tillrättalagda till Trumps fördel på det sätt Trump vill att den ska vara är inte sakliga skäl för uppsägning.

Att Trump avskedar Comey är det yttersta beviset på att Donald Trump inte förstår hur det amerikanska systemet fungerar och att han inte insett att det är en enorm skillnad på att leda ett egenägt företag och ett demokratiskt land med tillhörande demokratiska institutioner.

Experter i USA anför redan nu att detta sannolikt är början till slutet för Donald Trump som amerikansk president och hänvisar till skeendena när Nixons makt begränsades under Watergateskandalens upprullning.

Det experterna säger med en mun är att de andra delarna i maktdelningssystemet kommer att slå tillbaka och begränsa presidentens makt om presidentarbetet blir för starkt – Något jag tror att vi kommer att få se bli verklighet i en nära framtid.

Även om Trumps ”Watergate” ännu inte är officiellt så tror jag att det är precis detta vi kommer att få se rullas upp.

Att det skulle bli så har jag sagt länge – Långt före någon annan vilket finns verifierat på min blogg vilket om så sker är ännu ett i raden på bevis för att jag besitter en god förmåga att läsa skeenden och dra korrekta slutsatser av dem.

En viktig fråga att ställa sig är om det som sker nu faktiskt sker med det Republikanska partiets goda minne och om det som sker är det etablerade politiska etablissemangets sätt att helt enligt plan återta makten om presidentämbetet och återställa ordningen i amerikansk politik?

Svaret på den frågan ska jag lämna obesvarat för stunden men tanken på att  det kan vara så känns mer än trolig.

Blir Trumps egna Watergate verklighet vilket jag är övertygad om att det blir är detta i sådana fall slutet och sista spiken i kistan för nationalistiska och högerpopulistiska rörelser för överskådlig framtid – Något som även det bevisar att mitt utspel och min fingertoppskänsla om att nationalism och högerpopulism är döda som politiska idéer är helt korrekt.

Därför ska det bli spännande att följa utvecklingen i USA och jag är rätt säker på att världens bettingföretag redan nu börjat sätta odds på spelet om datumet för när Donald Trump blir avsatt som USA:s president.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

38 kommentarer

  1. Stursk

    Du pratar i nattmössan. Historien upprepar sig inte. Trump liksom dig vågar ha egna åsikter. När kommer du själv lämna skutan? Människor som inte vågar ta egna beslut är bara marionetter. Tycker du det är bra? Det behövs lite omtumlande beslut inom amerikansk politik också och de flesta säger tillväxt är bra. Han om någon må väl veta vad det är? Vad gnäller ni om alla obildade och avundsjuka både sossar och andra. Liberaler och annat skit.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Förvisso har jag egna åsikter – Det kommer jag alltid att ha. Däremot så följer jag demokratiska beslut och grundlagar vilket Trump sannolikt inte har gjort i detta fall.

      Vill man ändra på saker får man se till att skaffa majoritet för att ändra lagarna så att de medger det man vill göra – Den vägen skulle jag gå.

  2. Fredrik

    ”Jag har redan från början anfört att Trump kommer att skapa sitt eget Watergate och att Trump därför inte kommer att sitta mandatperioden ut – Frågan på allas läppar är om det är detta vi nu bevittnar?” Seriöst? På allas läppar? 7 miljarder människor på jorden och alla pratar om President Trump? Wow, du utmålar Trump för en hel massa konstigheter men frågan är om inte du har större storhetsvansinne än han?

    Sen, det är inte olagligt för en sittande president att avskeda en chef – vare sig det är en departementschef eller chef för en federal organisation. Samma rättighet har en svensk statsminister gällande minister alternativt generaldirektörer. Och, det amerikanska systemet vilar på tre ben. På samma sätt som det svenska systemet, med:

    1. Den dömande makten – Högsta domstolen
    2. Den lagstiftande makten – Kongressen (Riksdagen)
    3. Den verkställande makten – Presidenten (Regeringen)

    Det som är oroväckande, men inte alls överraskande, i ditt inlägg är att du stipulerar att det är bra med två ben. Att Kongressen ska återta makten från Presidenten och återställa ordningen i amerikansk politik. Alltså så ska en President, eller svensk statsminister för jag menar att samma princip borde gälla även i Sverige, bara vara en förlängning av Kongressen/Riksdagen? Och då står det klart att du inte alls förstår något om amerikansk politik. Ett, en president är folkvald. I USA är det en av 537 nationellt valda företrädare. I motsats till Sverige som inte får chansen att folkligt välja sin statsminister så får amerikanarna göra det. Det finns alltså två av tre ben i den amerikanska politiken som är folkvald, ben som ska dela på makten.

    I Sverige pushar socialdemokratin sina förlag genom Sveriges Riksdag, precis på samma sätt som President Trump gör i USA. Du slår på stora trumman när President Trump misslyckas med sin politik, som t ex att införa förbud mot vissa visum eller att försöka ta bort Obama Care men du målar inte upp dina egna misslyckanden? Varför? När du misslyckas med att genomföra politiska beslut, som inte ens når Riksdagen för röstning utan stoppas i utskott redan så skyltar du inte med detta? Varför inte?

    Du säger också att om det blir ett ”Trumpskt” Watergate så är det ännu ett i raden på bevis att du kan läsa skeenden och dra korrekta slutsatser från dessa. Hm, om detta är ett i raden, vilka bevis är de andra i den raden? När du sedan, hysteriskt roligt, gör en referens till bettingföretag i slutet av ditt inlägg så tänker jag att nu måste du väl ändå förstå, men icke! Du har satsat allt på att Trump inte sitter hela sin mandatperiod. Jag menar allt. OM han gör det, då är du slut. Allt är borta. Jag har påtalat detta förut till dig, men du viftar bara bort det som att du vill lösa ett problem i taget. Men, skulle du få rätt – vilket inte finns några bevis för än idag – så kliver VP Mike Pence in som President. Om du tycker att Trump är höger och aningen ”gooofy”, ja det är inget jämfört med Mike Pence som dessutom är strikt religiös. Vad händer då? Eller är det ett problem att lösa ”när” det problemet kommer?

    Till sist, det finns ingen amerikansk rikspolitiker som skulle tycka att din politik Anders är bra politik. Ingen. Jag menar det, på fullaste allvar. Inte ens Bernie Sanders, för om Bernie Sanders är den politiker som står längst till vänster på den amerikanska politiska kartan så står han ändå armkrok med Ebba Busch Thor. Och du Anders, du står lite till vänster om Jonas Sjöstedt och det är lite jobbigt för dig för vår statsminister har förstått att där ute vinner man inga val, så han står i mitten. Lite till vänster om Jonas Sjöstedt, vi säger så här: Om svensk politik var en fotbollsplan, på Friends Arena, så skulle statsminister Löfvén spela central mittfältare, Åkesson höger kantspringare, Sjöstedt ute på vänsterkantens mittfält springandes upp och ner vart efter vinden vänder och du Anders, ja du står

    • andersforss (inläggsförfattare)

      En svensk statsminister har inte ensam samma befogenheter som en amerikansk president så för svensk del finns ingen anledning att ändra på saker och ting.

      I övrigt så förstår jag mycket väl hur det amerikanska systemet fungerar och vad den amerikanska konstitutionen säger – Det är därför jag skriver som jag skriver och redan nu tror jag att vi bevittnat att det jag anfört kommer att verklighet.

      • Fredrik

        Anders, extremt kunniga jurister med lång erfarenhet av amerikansk politik diskuterar fortfarande den amerikanska konstitutionen sinsemellan utan att helt och hållet komma överens med hur tolkningen ska ske. Att då du påstår att du förstår vad konstitutionen säger är ren och skär lögn. Du besitter inte den kunskapen, inte på långa vägar och det är så extremt naivt av dig att ens tro detta.

        Dessutom, när du öppet kritiserar på det sätt som du gör men medvetet undviker att svara på frågor kring din kritik så visar du tydligt hur du vill att politiskt ledarskap ska vara. Den ska styras med järnhand och alla dem som säger emot ska antingen tystas eller ignoreras. Så hur är ditt handlande annorlunda från President Trumps på det sätt som du målar upp bilden av honom?

        Hur blir den amerikanska politiken bättre med Mike Pence som President? Du säger också att Kongressen ska återta makten från Presidenten och återföra en normal amerikansk politik, hur ska detta ske? Och kanske mer viktigt, när i amerikansk politik har det någonsin varit så?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har aldrig sagt att jag sitter på expertkunskaper om den amerikanska konstitutionen – Däremot har jag tillräckligt med kunskap för att kunna göra en bedömning av vad som sägs och rimligheten i det och det jag skrivit tidigare och det jag skriver nu är samma åsikt som experter i USA framför vilket räcker mer än väl för mig.

          Vad slutresultatet i slutändan blir återstår att se och fram till dessa står åsikt mot åsikt vilket är helt i enlighet med demokratins spelregler som stipulerar att vi får tycka olika.

          Om de andra två benen i amerikansk politik begränsar presidentens makt och senare får honom ersatt så blir vicepresidenten president – Huruvida det är bättre och vad det leder till återstår även det att se då han aldrig varit president och därför inte har något track record som sådan.

          Däremot har han länge varit en del av det politiska etablissemanget vilket gör att saker kommer att löpa på samma sätt som det gjort historiskt vilket innebär mer lugn och ro.

  3. Alexander

    Tänker på ”sälj inte skinnet innan björnen är skjuten”….

    De odds Anders pratar om jag funnits länge. Mannen med koll!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om de funnits länge så är ju det ett plus då spelet på när Trump avgår sannolikt intensifieras efter detta.

  4. Lars Flemström

    Märker att jag har lärt dig ett nytt ord: fingertoppskänsla. Att du kan läsa kroppsspråk var din egen innovation. Nu är frågan hur bra du är på dessa saker. Jag tycker att du ska avslöja vilka dina kunder var som medhjälpare till skatteflykt. Vad schweizisk lag säger, kan du strunta i, eftersom du inte är bosatt i Schweiz, och man knappast kan utlämnas från ett EU-land till Schweiz, för en handling som är ett brott i Schweiz men inte i EU. Du påstår ju själv av din verksamhet inte var olaglig (i något land?), men ”omoralisk”.

    Hemlig affärsverksamhet, som du anklagar Trump för, ska naturligtvis upp i ljuset, särskilt bland politiker – även om det var innan vederbörande blev politiker.

    Jag ägnar mig inte åt vadslagning, men tror inte alls på slutet för all nationalism. Skapandet av en supernationalstat i Europa fortsätter som vanligt trots brexit, och kommer snarare att påskyndas än förhindras av resultatet i det franska presidentvalet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Kroppsspråk och hur man läser det är inte min innovation Lars även om det smickrar att du vill utse mig till upphovsman till det.

      När det gäller mina forna kunder så lever jag upp till de avtal jag skrivit under och att leva upp till det man avtalat är en hederssak.

      • Lars Flemström

        Det är ingen hederssak att hålla skamliga avtal. Jag tvivlar dessutom väldigt starkt på att ett EU-land kan lämna ut någon till Schweiz för brott mot schweizisk lag, när man inte kan straffas för samma ”brott” i ett EU-land.

        I ditt förra svar till mig i samma frågan, skrev du ju att det hade varit ett brott mot schweizisk lag att avslöja dina forna kunder, som du har hjälpt att slippa skatt, eftersom du har ingått avtal med dessa kunder att inte avslöja dem. Men en sådant avtal om tystnadsplikt är ett skamligt avtal, och behöver därför inte hållas. Jag har ägnat det senaste dygnet åt att ta reda på vad rättsordningen egentligen säger. Jag visste detta, fastän inte i detalj. Eftersom du tidigare har påstått att du är jurist, borde du också känna till detta.

        Om du är rädd för att bli utlämnad från Sverige till Schweiz råder jag dig att söka asyl i Danmark som politisk flykting från Sverige, eftersom den danska lagstiftningen är ännu tydligare än den svenska på det här området. Men det finns rättsfall även i Högsta domstolen i Sverige med motsvarande innebörd. Jag vill minnas att den banktjänsteman, om dömdes i för att ha lämnat ut uppgifter om bankkunder själv var schweizisk medborgare, och hade gjort misstaget att återvända till Schweiz efter avslöjandet.

        Det var en modig man. Och så även andra avslöjare. Det vore djupt ohederligt av dig att inte avslöja något av det som du påstår dig veta (för det är väl inte bara skryt?), eftersom du avser att kandidera i val för ett parti, som uppfattar skatteflykt som omoraliskt. Särskilt illa är det, om du har hjälpt korrumperade politiker och /eller offentliga tjänstemän i länder, som samtidigt har erhållit ekonomiskt bistånd från Sverige. I så fall är det ju stöld även från svenska skattebetalare.

        Jag begär inte att du ska offentliggöra en komplett lista på alla som du har hjälpt på detta skamliga sätt, och hur mycket var och en har undandragit från beskattning. Men jag råder dig att använda en del av de pengar, som jag förmodar att du har stoppat undan för att driva en personvalrörelse, för att bli uppkryssad till en maktposition, till att betala en bra advokat, som är expert på internationell avtalsrätt.

        Som kan hjälpa dig med avslöjandena – så att du uppfyller kriterierna för ogiltigförklaring av avtalen om tystnadsplikt på grund av pactum turpe. Börja med de mest flagranta exemplen. Visa nu att du är lojal mot det parti, som du har tänkt tillkämpa dig en maktställning i, och att du inte är en svensk Emmanuel Macron.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Vi har uppenbarligen olika syn på avtal och på vad som är rätt och fel angående efterlevnaden av dessa. Sedan är avtalet jag ingått om sekretess ett avtal med Schweiziska staten och dess lagstiftning och inte ett avta med mina forna kunder.

          Sedan är det på sin plats att påpeka att jag aldrig bidragit till något som är olagligt – Snarare har jag i allt jag gjort lagt mig vinn om att säkerställa att de som görs följer lagens råmärken. Det jag gjort är således inte olagligt men väl omoraliskt vilket jag sedan länge gjort avbön för och bett om ursäkt för.

          Det vore betydligt mer klädsamt och fruktsamt om du väljer att debattera det jag skrivit i inlägget och argumentera runt det snarare än debattera något som sedan länge är avklarat och färdigdebatterat.

          • Jonny Disenfeldt

            Innebär det att du nu till slut ska lägga ner din verksamhet då … du fiskar ju fortfarande efter klienter …

            http://www.jukana.com/

            ”Tax Optimization with Financial Privacy and Asset Protection”

            Anders Forss, President & CEO

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag fiskar inte efter klienter överhuvudtaget och tar inte på mig några uppdrag – Däremot lever bolaget och hemsidan vilket jag berätat för dig tidigare.

            I sinom tid ska bolaget avvecklas.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Allt som påverkar politiken och det som påverkar världen påverkar Umeå i en eller annan form.

      Däremot är det bra att händelser som den jag beskriver kommer att minska stödet för SD snabbare – Att så sker är en fördel för Umeå,

  5. Alexander

    Som jag förutspådde så fick vi ett terrordåd av en illegal. Anders uttalade sig tvärsäkert om motsatsen så hans fingertoppskänsla är inte alltid så bra.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har aldrig uttalat mig om terrordåd och huruvida de ska inträffa – Än mindre vem som i sådana fall skulle vara gärningsman.

  6. Alexander

    Lena Micko bekräftar i dag en annan av mina slutsatser. F-n, jag är ju lika bra som Anders!

  7. Leif Andersson

    Visst men det är ju också egendomligt att göra som Löfven och inte sparka de statsråd som inte håller måttet. Det är hans ansvar som Statsminister och ett tecken på svagt ledarskap.

      • Leif Andersson

        Det må jag säga var oväntat att du tycker MP:s statsråd har skött sina uppdrag utan anmärkning.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har aldrig påstått att MP sköter sina uppdrag utan anmärkning Leif – Om något har jag kritiserat MP och dess ministrar rätt hårt.

  8. Alexander

    Anders har uttalat sig om att illegala inte ska ställa till några större problem. Nu ljuger han om det. Svagt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det har jag inte uttalat mig på det sätt som du vill påskina Alexander – Påstår du det är du den som ljuger.

  9. Alexander

    Det står tydligt i ett av dina äldre inlägg att du menar att de inte kommer att ställa till några större problem. Varför ljuger du om det när alla kan leta upp det och se med egna ögon? Sjukligt beteende.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om du läser hela inlägget så ser du att jag säger att det förvisso finns sådana som gömmer sig undan utvisning men att jag inte ser det som ett problem på lång sikt då vi nu formar system och metoder för att hitta dem och verkställa utvisningen.

      Det är stor skillnad mellan det och det du försöker få det att framstå som att jag sagt vilket inte är förvånande då du gillar att klippa och klistra för att förändra det som sagts eller skrivits.

  10. Alexander

    Anders ber om ursäkt för det han gjort angående skatteplanerande. Då gör SD samma sak när det gäller deras historia. Fast det godtar inte herr Forss…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det har jag gjort för flera år sedan Alexander – Och det är en himmelsvid skillnad mellan det jag gjort och det SD ägnat sig åt.

  11. Alexander

    Moralen hos herr Forss får i högsta grad anses tvivelaktig…. Eller är det bara att ångra sig och gå vidare?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Hur det står till med den saken överlåter jag till läsarna att avgöra.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Ja det känns bra att få så mycket stöd som jag får från oerhört många håll Alexander.

  12. Lars Flemström

    Bett om ursäkt – för vad då? Det får vi inte veta, förutom att du har hjälpt riktigt fula fiskar att utplundra sina hemländer. Du har gjort och fortsätter att göra precis samma, eller ännu värre, som Trump anklagas för. Enligt dig själv har du skrivit ett avtal med främmande makt (Schweiz) att inte avslöja dessa parasiter på världens ekonomier.

    Du har själv skrivit att det, som du har gjort, är ”lagligt men omoraliskt”. Om detta stämmer är det pactum turpe enligt EU-rätten och då ska du avslöja vad du vet. Eller anser du att schweizisk lagstiftning, som är till för att skydda ekonomiska brottslingars konton i schweiziska banker, står över EU-rätten?

    Ja, nog förstår man varför Schweiz har valt att stå utanför EU.

    Du skriver att det är en hederssak att följa detta skammens avtal, samtidigt som du hela tiden uttrycker dig som om du vore en blivande statsminister i Sverige, eller ännu högre (blivande chef för EU-kommissionen?). Hur har du, som nästan ny S-medlem, tänkt dig att uppnå en sådan maktposition innan du faller för åldersstrecket för politiska karriärister?

    Det är ju många rivaler, i sht inom S, om de åtråvärda uppdragen. Men kanske har du, som Trump, en stor personlig förmögenhet, som du tänkt använda till en personvalskampanj? Det har du i vart fall inte dementerat, när jag har frågat. Har du kanske själv ett hemligt konto i någon schweizisk bank? Du kan ju inte själv ha gått lottlös från den – enligt dig själv – omoraliska verksamhet, som du har bedrivit?

    Enligt dig själv har du hemmafru och fem barn att försörja. På en busschaufförslön?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har inte hjälpt någon plundra något land – Jag kan rakryggad stå upp och säga att alla pengar jag tagit in har känt ursprung och har tillkommit genom lagliga transaktioner.

      Jag har således inte hjälpt någon att begå några brott och med det så har jag heller ingen skyldighet att delge någon något.

      När det sedan gäller min person och huruvida jag ska bli invald till politiska församlingar så har jag inte för avsikt att köpa mig någon plats på något som helst sätt – Ska jag acceptera en nominering och bli invald så är det väljarna som ska välja mig och ingen annan – För kampanjandet litar jag på min duglighet och på min förmåga att attrahera väljare och inget annat Lars.

      Vad gäller min familj så är det nog bäst att du vet vad du talar om innan du uttalar dig. Jag har aldrig påstått att min fru är hemmafru – Den rollen skulle hon aldrig acceptera då hon gillar att arbeta. Vi är således två som arbetar heltid och därtill är det bara 3 av totalt 5 barn som bor hemma så att försörja familjen på 2 inkomster är för oss som för andra inget större problem.

      • Lars Flemström

        Vad gäller din familj, så var det frågor i påståendeform enligt svenskt språkbruk som lärs ut i skolan, vilket framgår av frågetecknet. Nu har du rätat ut detta frågetecken, och jag godtar din förklaring. Men det var första gången som du har dementerat något som varit oklart. Du har exempelvis inte dementerat att du avser att driva en personvalskampanj,Tvärtom skriver du att du ska driva en kampanj för att väljarna ska välja dig och ingen annan.

        Det finns ytterst få exempel på socialdemokrater, som har kampanjat för sig själva mot andra s-kandidater, och inte för sitt parti. Det mest kända exemplet är den kontroversielle Jan Emanuel Johansson, som är dömd för bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll. Enligt pressuppgifter har han

        Socialdemokratin motsatte sig i det längsta införande av personval, som emellertid har drivits igenom av borgerliga riksdagsmajoriteter. Jag minns mycket väl debatterna, som föregick besluten, och syftet som var att borgerligheten skulle knipa fler mandat, genom att väljarna skulle luras att rösta på populära kandidater i impopulära partier, för att dessa partier skulle få fler mandat.

        Helt klart ett sätt för personer med egna ekonomiska resurser att köpa sig förbi sina fattigare partikamrater till åtråvärda och ekonomiskt lönsamma politiska uppdrag, samt ett sätt att undergräva den interna partidemokratin.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Vad gäller mitt eventuella valdeltagande och hur nomineringar och kampanjande för det ska se ut är oklart i dagsläget och kommer säkert att klarna med tiden.

          Huruvida den kampanjen blir en personvalskampanj eller inte återstår som sagt att se men skulle det bli så ser jag inget fel i det då den möjligheten utnyttjats av ganska många socialdemokrater sedan detta blev möjligt – Alldeles speciellt så på kommun och landstingsnivå,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.