Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Svenska småföretag skär guld med täljkniv.

LRF konsult har gjort en lönsamhetsbarometer för småföretag med 0 – 15 anställda – En lönsamhetsbarometer de presenterat varje år sedan den infördes 2012. Det som mäts är lönsamhet i förhållande till totala intäkter och årets resultat är det bästa hittills och en ökning för 3:e året i rad – Svenska småföretag skär således guld med täljkniv.

Undersökningen som baseras på faktiska bokslut från 2.441 småföretag visar en genomsnittlig vinst på 18,2% av intäkterna för åren 2012 – 2016 vilket får ses som ett mycket bra resultat då alla vinstnivåer överstigande 10% får anses vara ett mycket bra resultat.

Största vinstökningen under 2016 återfinns i Jämtland och Härjedalen där vinsten ökade med hela 4,7% under 2016 samtidigt som den bästa genomsnittliga lönsamheten under hela mätperioden återfinns i Södermanland och på Gotland som stoltserar med hela 23,7% i genomsnittlig vinst under mätperioden.

LRF:s undersökning påvisar därför något jag sagt mycket länge – Den påstådda krisen för svenska småföretag är bara alternativa fakta och en skröna. Utfallet av LRF:s undersökning bevisar även att OECD har helt rätt när de påstår att Sverige är världens bästa land att driva företag i.

Med siffror och bevis som dessa tycker jag att det är hög tid att Sveriges småföretagare slutar klaga och i stället koncentrerar sig på att öka intäkterna för att tjäna än mer pengar.

Därutöver torde dessa fina siffror skapa fler småföretag då det är bevisat att småföretagsamhet kan ske med mycket god lönsamhet – Något som borde stärka de som går i beslutsångest om huruvida de ska starta eget eller inte.

Jag tycker även att det är hög tid att organisationer som Svenskt Näringsliv och Företagarna slutar lägga ut dimridåer för att istället prata om hur bra och hur lönsamt det är att starta och driva företag i Sverige – Kan dessa organisationer ta den rollen och det ansvaret så ser framtiden ljus ut för Sverige och svensk företagsamhet.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

40 kommentarer

  1. olle

    Största vinsterna i småföretagen, skapas i företag med inga anställda. Där företagaren/entreprenören jobbar själv och kan reglera sin egen lön via utdelning.

    Småföretag med flera anställda, redovisar ofta sämre lönsamhet.

    Pensionerad småföretagare med väldigt dålig pension.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Löner ska inte regleras genom utdelning då alla löner – Lön och utdelning ska beskattas lika i det fall där man väljer utdelning framför lön.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den frågan får du ställa till LRF Konsult som är de som utför undersökningen jag refererar till.

  2. Fredrik

    Skär guld med täljkniv säger du, omsättning på 1 miljon, vinst på ca 180 000:-, skatt på det, kvar blir det då ca 130 000:- i bolaget. Förmodligen har då ägaren tagit en väldigt liten lön för väldigt många timmars arbete. Skulle ägaren då ”gud förbjude” vilja ta en utdelning så får vi lite skatt igen, kvar då säg 100 000:-. Det låter ju som jättemycket pengar men slå ut det på ett år så är månadslönen under existensminimum. Tyvärr så måste du nog ut och besöka dessa förmögna företag för att få hela bilden klar för dig. Statistik är jättebra, men kan vara ganska missvisande ibland, t om Umeå kommun lyckas ju med statistik måla upp en bild att det går bra nu, det säger väl allt! Men jag har ett kanonförslag till dig, prova att starta ett AB, alla får göra det och det kostar bara 50 000:- så får du också börja skära guld med täljkniven!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      LRF Konsults lönsamhetsbarometer talar sitt tydliga språk och att den skulle vara missvisande har jag svårt att tro.

      • Fredrik

        Självklart så tar man all statistik som tjänar sina egna syften på allvar, det är väl så alla politiker arbetar. Det enda jag säger är att jag känner jättemånga egna företagare som arbetar oerhört många timmar på ett år med en väldigt blygsam ersättning, många gånger gör man det för inte behöva säga upp personal. Det är i små företag som arbetstillfällen skapas, att då den som skapar dessa skall bli beskyllda med att tälja guld kan tyckas lite onyanserat! Men det är väl er förmån som politiker, gissar jag!

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag är fullt medveten om att många småföretagare jobbar väldigt mycket och då som en kombination av många saker men mest av allt för att detta är den livsstil man valt att leva.

          Sedan är det ingen beskyllning när jag säger att de täljer guld utan bara en reflektion baserat på LRF Konsults lönsamhetsindex som visar hur verkligheten ser ut.

      • Sven

        Tyvärr Anders är den inte supertydlig om man inte kan läsa rapporter och ha kännedom om helheten. Då man märker hur politiker läser rapporter förstår man varför det finns så många lobbyister och varför dessa lägger så mycket pengar på rapporter.
        Man förstår även varför det blir så mycket tjafs och så många korkade beslut. Det krävs helt enkelt en del kunskap och kompetens för att fatta vad som står.

          • Kim

            Om det är så visas det tyvärr vid alldeles för få möten och absolut vid för få beslut. Hur många politiska möten har man inte sett där det är uppenbart att de närvarande inte kan frågorna och inte ens bemödat sig att läsa och sätta sig in i det underlag som skickats ut i förväg. Tyvärr mer regel än undantag.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det finns säkert möten där mötesdeltagarna kommer till mötet dåligt förberedda.

  3. Leif Andersson

    Det finns fyra huvudorsaker till detta:

    1. Den brinnande högkonjunktur på väg mot överhettning som vi upplevt de senaste åren.
    2. Den konstlat negativa styrräntan som ger en kreditexpansion och lånefinansierad tillväxt.
    3. Den torpederade svenska kronan som gör att svenska företag som bedriver export får minskade kostnader mätt i EUR och USD medan intäkterna i SEK ökar. T.ex. har arbetstagarna mätt i EUR och USD fått lönesänkningar senaste åren vilket gjort inhemsk arbetskraft billigare jämfört med våra konkurrentländer med dessa valutor.

    Det står var och en fritt och tycka om ovanstående är bra långsiktigt för landets ekonomiska stabilitet vid nästa lågkonjunktur. Själv har jag min åsikt klar för mig.

  4. Sven

    Ska vi klumpa ihop män/kvinnor, invandrare/svenskar osv och ge dem egenskaper som klump på samma sätt som nu alla småföretag tydligen går bra och ska hålla käft.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Ett småföretag är ett småföretag och att titta på den i klump ser jag inga fel med.

      • Sven

        Med klumpa det förstår man heller aldrig heller hur olika världar olika företag har.
        Precis som man inte kan fatta om man ger alla invandrare samma egenskaper.

        Men ibland vill man ju inte fatta…

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Att olika företag och individer har olika villkor tror jag att de allra flesta förstår men det förtar inte det faktum att resultatet blir det LRF Konsult kommit fram till.

  5. Urban Bengtson

    Hur många arbetstimmar i veckan, på kvällar och helger samt annan ”ledighet” står det om dessa ”guldtäljande” småföretagare plus hur långa(korta) semestrar de har/tar ut? Sådant behövs i jämförelse med andra som arbetar i Sverige.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Visst kan det vara så men att arbeta att jobba mera istället för att anställa borde räknas med även det då sådant påverkar vintsnivån.

  6. Sven

    Fakta:
    De som mest ondgör sig över företagare och deras förtjänster är de som aldrig själva har kunskap eller drivkraft att själva starta något.
    Hur relevant är då deras åsikt när Sverige är helt beroende av företagen?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag tror att allas åsikt är relevant Sven – Detta därför att vi lever i ett demokratiskt samhälle där alla har rätt att framföra sin åsikt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om du tittar på LRF Konsults rapport så är det jag säger helt korrekt. Sedan behöver staten skattepengarna för att bygga ett jämlikt och välmående samhälle och skattetrycket i Sverige är inte speciellt stort vilket OECD vittnat om när de säger att Sverige är världens bästa land att driva företag i.

  7. Jonny Disenfeldt

    ”skattetrycket i Sverige är inte speciellt stort vilket OECD vittnat om”

    Det har inte OECD alls vittnat om, ren lögn, skattetrycket i Sverige ÄR STORT om man jämför internationellt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Skattetrycket är inte stort i Sverige Jonny – Sedan vet jag att du gärna räknar avgifter som skatt vilket inte är korrekt.

      • Jonny Disenfeldt

        Du vidhåller din lögn ?

        OECD har inte alls vittnat om att skattetrycket är lågt, lär dig att uttrycka dig i det Svenska språket, du framför en ren lögn, skattetrycket i Sverige ÄR STORT om man jämför internationellt. Att du förnekar det är bara löjligt.

        Vi som vill ha ett starkt välfärdssamhälle inser att skattetrycket behöver vara relativt högt MEN att som du då hävda att det svenska skattetrycket är lågt är bara dumt. Vi har ett av världens högsta skattetryck och tyvärr utnyttjas inte skattemedel till rätt saker och på ett effektivt sätt.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          OECD har både vittnat om och klart och tydligt rapporterat att Sverige är världens bästa land att driva företag i.

          • G-A Karlsson

            … förutsatt att du är stenrik FÖRE start.

            Börjar du med två tomma händer, noll kapital och enskild firma så väntar 60+ procents progressiv skatt på HELA inkomsten. Den fattige kommer naturligtvis ingen vart och det vet du mycket väl.

            Sverige har låg skatt – för den rikes bostads- och kapitalklipp – och ockerhög skatt på arbete för den fattige.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det är samma skatt för lönearbete i eget företag som det är om man är anställd.

          • G-A Karlsson

            Just det. För arbete är nivån densamma: cirka 60 procent på lägstanivån, därefter progressivt stigande.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Statsskatten är progressiv och får jag bestämma borde det även finnas progressivitet i kommunalskatten.

          • Jonny Disenfeldt

            OECD har INTE vittnat om att det svenska skattetrycket är lågt vilket du påstod. Det svenska skattetrycket är HÖGT internationellt sett.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            OECD har vittnat om detta Jonny eller vill du påstå att OECD aldrig sagt att Sverige är världens bästa land att driva företag i?

          • G-A Karlsson

            Vad gäller enskild näringsverksamhet så ÄR socialavgifterna en skatt. Jag kan dessutom bevisa detta. Beviset finns på nedanstående länk från Skatteverket självt.

            [citat]
            ”Observera att egenavgifter inte ska bokföras, eftersom de inte räknas som skatter som tillhör näringsverksamheten, utan TILLHÖR dina PRIVATA INKOMSTSKATTER.”

            För säkerhets skull har jag sparat ner hela SKV-sidan på min egen dator. Med vattenstämplat datum, så att jag kan bevisa att formuleringen existerade den 16 april 2017 och att egenavgifter är en PRIVAT INKOMSTSKATT.

            https://www.skatteverket.se/foretagochorganisationer/foretagare/enskildnaringsverksamhet/egenavgifter.4.361dc8c15312eff6fd1f678.html

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Att egenavgifter är likställda med arbetsgivaravgifter torde det inte råda några delade meningar om G-A.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.