Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Vinsterna i välfärden ska bort – Så även om lagstiftning krävs för att uppnå detta.

EOS (Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi) och jag själv är helt överens om att privata aktörer inom offentlig sektor utgör en kvasimarknad där marknadsekonomins normala strukturer och regelverk är helt åsidosatta – Detta i och med att det inte finns något som helst samband mellan tillgång, pris och efterfrågan.

I och med detta så ska vinsterna i välfärden bort!

En annan sak jag och ESO är helt ense om är att vinsterna i välfärden utarmar välfärden och förslösar våra skattepengar.

Därför ska denna kvasimarknad bekämpas med alla tillbuds stående medel och med samma frenesi som de privata marknadskrafterna bekämpar varje inblandning av det offentliga på det de anser vara traditionell privat marknad – Ska vi ha ordning och reda i Sverige ska samma spelregler gälla för alla aktörer.

Jag har med en dåres envishet hävdat att privata företag inte har något existensberättigande inom den offentliga sektorns verksamhetsområde och då just därför att privatisering inom offentlig sektor utgör en kvasimarknad där varken kunderna eller skattebetalarna drar någon nytta av eventuella produktivitetsförbättringar i form av bättre service eller lägre kostnad.

Kvasimarknaden inom den offentliga sektorns verksamhetsområde har en enda vinnare – Ägarna av de företag som verkar på denna kvasimarknad – Detta därför att varje förbättring i form av färre läkare eller färre lärare innebär större vinst för företaget som verkar på kvasimarknaden utan att samhället i övrigt får ta del av vinsten.

Att samhället skulle spara pengar på LOV och privata företag inom den offentliga sektorns verksamhetsområde är därför en skröna helt utan sanningshalt – Därför ska LOV avskaffas samtidigt som de privata företagen kastas ut ur offentlig sektor.

Skulle vi till äventyrs behålla privata företag inom offentlig sektor måste en ny ordning till som innebär att de vinster dessa privata företag gör tillfaller beställaren (läs skattebetalarna) snarare än företagsägarna.

Som Socialdemokrat tycker jag att det är hög tid att vi gör allvar av detta genom att öppet redovisa och berätta för alla väljare vad nyliberalismens privatiserings och avregleringsvåg ställt till med.

Det är hög tid att vi berättar för alla väljare att den enda effekten av LOV och avregleringen är att deras surt förvärvade skattepengar hamnar i privata fickor i stället för i samhällets fickor på en marknad som inte är en riktig marknad utan snarare en kvasimarknad.

Därför är det hög tid att vi talar om för denna kvasimarknad att deras sötebrödsdagar där de ostraffat kunde skicka svenska skattepengar till skatteparadis är över.

Därför är det är dags att vi förbjuder alla vinster i välfärden som inte tillfaller skattebetalarna precis som en mängd utredningar säger – Gör vi så är jag rätt säker på att aktörerna på denna kvasimarknad försvinner av sig själv.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

28 kommentarer

  1. Urban Bengtson

    Det vore bättre om dagens politiker tar ansvar för att förlusterna i den offentliga verksamheten ”ska bort”. Och det grundar jag på historik och väl beprövad erfarenhet där politiken lyssnar på utifrån kommande idéer och lär av verkligheten. Som för barnomsorg, mitt yrkesområde sedan början av 1970-talet.

    Det var nämligen privata aktörer i England och t o m politiskt engagerade som på mitten av 1800-talet uppfann ”dagis” för att kvinnor/mammor skulle kunna arbeta i fabrikerna.

    Det var HSB:s grundare Sven Wallander och socialdemokrat (tror jag) som var entreprenören för förskola och fritids i Stockholm i slutet av 1920-talet och det vara pedagogerna, tillika systrarna, Ellen och Maria Moberg från Norrköping som var först ut med kvalitetsfrågor för daghem på 1930-talet. Detta fick sedan makarna Gunnar och Alva Myrdal (S) att engagera sig och sedan kom politik och samhälle in.

    Så företagare, utbildningsfolk och idealister är det som lagt grunder för barnomsorg, i världen och Sverige, och som sedan politiken inspirerats av. Samma är det idag, nytänkande sker när man är mer fri, vare sig det är arkitektfolk för utveckling av lokalmiljöer eller personal från fältet med ekonomisk skötsel av förskola/skola.

    Tack vare detta sista har kommuner följt efter, t ex att kunna spara och behålla överskott/vinst till kommande år. Och eftersom det är kommunerna som styr barn/skol-pengen och kan kontrollera både det offentligas och de friståendes drift och kvalitet, har Sverige ett system som skulle kunna vara efterföljansvärt utomlands, t o m att exportera av Sverige.

    MEN då behövs att utomstående, debattörer och politiker, inser detta utifrån kunskap och erfarenhet och släpper en låst ideologi förstärkt av enskilda fall kring s k övervinster där man inte gått till botten, ofta pga ideologiskt färgade glasögon.

    Jag vet ovan utifrån över 40 år barnomsorgserfarenhet från och i olika sammanhang. Och arbetar fortfarande för förbättringar i både kvalitet och ekonomi som f ö nära hänger ihop. Har nyligen varit engagerad i skapande av Umeå största förskola och Sveriges första ”campusdagis” med förnyelse i lokaler och arbetssätt.

    Försökte få Umeå kommun intresserad av denna idé i decennier dessförinnan men det blev inget, inte ens att kommunen sedan gjorde det självt. Men som företagare och ihop med fristående förskola, bygg- och fastighetsbolag samt innovationsinstitution finansierad av samhällsmedel, lokalt och riks, blev det ett campusförskoleprojekt och FÖRVERKLIGAT, nu med hopp om att få efterföljare, kommunalt eller privat.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det kan man då jag lägger upp alla där med länk till inlägget i VK på samma sätt som jag alltid gjort men efter att ha kollat så ser jag att de försvunnit från listan och jag har skrivit för att fråga då allt i övrigt fungerar som vanligt med bloggen.

  2. Fredrik

    Privata företag i offentlig sektor ska bort säger du, menar du då att statlig/kommunal verksamhet ska bort från privat marknad? Jag menar, rättvist ska vara rättvist visst?

    Det kommer med andra ord betyda att alla kommunala bolag, såsom AB Bostaden, måste antingen helt frigöras från det offentliga gällande t ex ägande eller sluta med sin verksamhet. Detsamma gäller landstingens verksamheter för regional- och kollektivtrafik.

    Jag kan faktiskt acceptera ”noll” privata företag och ägande i offentlig sektor om detsamma gäller åt andra hållet. Men frågan är om du kan acceptera det?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      AB Bostaden är ett allmännyttigt bostadsbolag och sådan ska finnas för att hålla hyrorna på acceptabla nivåer och för att säkerställa att alla med behov av en bostad med en bostad.

      Det offentliga ska verka så lite som möjligt inom privat sektor med undantag där offentlig inblandning är nödvändig för att värna medborgarnas intressen och rättigheter.

      • Fredrik

        Hyckleri! Hyckleri! Hyckleri!

        Här visar du ditt rätta ansikte. Staten (och/eller kommun/landsting) är alltså kapabla att driva verksamhet på privat marknad, men privata aktörer är inte det i offentlig sektor. Hur kommer det sig? Jo, en övertro på att politiskt tillsatta individer fattar ”rätt” beslut.

        I kommunlagen står det att kommuner och landsting enbast får driva näringsverksamhet som inte har vinstsyfte, men både Umeå Energi och Bostaden visar tydliga siffror i sin bokföring att bolagen går med vinst utan att vare sig investeringstakt ökar eller avskrivning av lån minskar. Alltså, företagen söker vinst till sina ägare vilket är direkt lagbrott. Dessa två exempel är inte de enda, du finner i princip liknande exempel i vilken kommun som helst. Varför får det så fortgå? Jo, det klirr i kassan för kommunen som kan använda dessa klirr på det de vill, utan att de är riktade till visst område. I direkt motsats till vad lagen säger.

        En bostad till alla dem med behov av en bostad? Hur kommer det sig att AB Bostaden inte tillförskansar sig fler bostäder än t ex Lerstenen eller Balticgruppen? Och till sist, AB Bostaden behövs inte för att kontrollera att hyror är korrekta eller att hyresgästers rättigheter tas till vara på, det gör Hyresgästföreningen.

        Att inte se att kommunala bolag (eller statliga/landstingsägda) skulle ha en större chans att växa och därmed generera mer till sin kommun/region visar bara på ideologisk närsynthet. Det är inte pga att du inte tror att detta skulle fungera, det är pga att du inte vill släppa kontrollen av bolagen. För, vem tror att den uppsättning som AB Bostaden har i sin styrelse är den absolut bästa som finns på marknaden för ett bostadsbolag? Ingen så klart. Ja, förutom möjligen du Anders. En styrelse politiskt tillsatt, med liten eller extremt liten kunskap om hur ett företag bäst drivs för att växa.

        Men jag förstår, det är dit du strävar Anders. En styrelseplats hos AB Bostaden eller liknande, så att du kan dels lyfta lön som politiker och sedan också arvode för ditt styrelsearbete. Att du inte är kvalificerad för jobbet spelar mindre roll, du har ju blivit tillsatt av högre makt.

        Hyckleri. Hyckleri. Hyckleri.

        Det absolut rätt borde faktist att göra helt tvärtom. Ta bort offentlig sektor. Gör hela offentlig sektor till privat. De landsting som vill driva sjukvård får göra det utan skattemedel. Drygt 10% mer i min plånbok får jag då. Och jag blir aldrig sjuk så det är en win-win för mig och de allra flesta. Dessutom, när jag väl blir sjuk så får jag välja sjukhus. Samma sak med skolan och omsorgen. På så sätt tar vi bort alla socialister och kommunister i ett enda svep, perfekt. För är det några som står i vägen för utveckling så är det socialister och kommunister, dem som vill tvinga individer till något i det förflutna, tvinga individer till något de inte vill och tvinga individer att inte tro på sin egen vilja och tanke.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är inget hyckleri Fredrik. Den modell som fungerade allra bäst för Sverige var den blandekonomi vi länge tillämpade i vårt land – En ekonomisk modell som byggde välfärdslandet Sverige och den ekonomiska modell som skapade jämlikhet och ett läge där Sverige och svensken mådde som allra bäst.

          I den modellen ingick tillskapandet av allmännyttiga kommunägda bostadsbolag likväl som statsägda energibolag mm. På områden som är viktiga ur ett samhällsperspektiv för att säkerställa samhällets funktioner ska vi ha statlig och/eller offentlig inblandning.

          I övrigt ska vi ha en ordning där aktörerna håller sig på sin kant.

  3. Jan

    Håller med. Det där har jag sagt hela tiden. Emellertid kommer det inte att ske. Det ledande skiktet av socialdemokrater är nämligen nyliberaler.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att så kan vara fallet har jag själv framfört ett antal gånger och det är väljarna som väljer vilka som ska röstas fram och partimedlemmarna som röstar fram partiledning – Vad gäller det sistnämnda så upplever jag att det nu börjar svänga internt till vänstersossarnas fördel.

  4. Leif Petersson

    Hej Anders.-

    Du har fel i det du säger. Varken kommun, landsting eller staten klarar av att driva verksamheter. Du kan bara titta på Landstingen i Västerbotten och Västernorrland. De klarar inte sina uppdrag. Det finns inte en klink på NUS som klarar sin verksamhet. De har förlängs väntetider överallt. Verksamheterna fungerar dåligt. Det finns alternativ till den vården som landstinget skulle kunna köpa in till ett billigare pris. Alla skulle vara nöjda och glada. Och det kostar inte mer för det.
    Sedan kan vi titta på ett ytligare exempel. Tegssjukhem. som Carema drev. Alla var nöjda med driften där. Det kostade inte kommun mer pengar för det. När kommunen tog över så blev både brukarna och personal missnöjda. Varför är det fel att ha privata intressen i vård, skola och omsorg? Jag kan hitta minst lika många privata vårdgivare och kommunal/landsting verksamheter som inte funkar.
    Det kostar inte samhället mer med privata vårdnadsgivare. Det gäller att skriva riktiga avtal, så kommer man förbi vinsthetsen. Som ett exempel i Stockholm Där kommunen skrivit ett avtal på 3A sidor. Samma kommun skrevavtal om inköp av 50 st datorer. Det då var avtalet på närmare 60 sidor. Det är ju kommunerna som inte klarar av upphandlingen av privata vårdgivare.
    Så utbilda kommunen i upphandling istället och skriv riktiga avtal. Så kan verksamheter i privat regi finnas. Det ger effektivisering och lönsamhet med god kvalitet.

    Leif

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att landstingen har problem beror till stor del på brist på personal och på enorma kostnader för hyrpersonal. Att skrota LOV och se till att all vård, skola och omsorg driv av den allmänna utan privat inblandning skulle avhjälpa de problemen du beskriver.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har inte pratat om företagets förmåga eller skicklighet på något sätt Petter – Det jag pratat om är att alla vinster inom offentlig sektors verksamhetsområde ska gå tillbaka till skattebetalarna.

  5. Micke

    Stjäl man skattepengar från det det är avsett för får man mindre ut av varje skattekrona i form av försämrad välfärd. Färre anställda, sämre kvalite och lägre löner för anställda.

    Förstår man inte detta samband (eller vill inte förstå) har man en ideologisk agenda som är destruktiv för skola/vård/omsorg.

  6. Jonas E

    Tycker personligen att det skulle folkomröstas om det – för det finns allt för många med egenintresse som aktivt bromsar alla försök till att få ordning på detta, en folkomröstning skulle ju hindra dessa från att agera/bromsa !.

  7. Nils Lindholm

    Men dom verkar inte ha brist på personal, Landstingen sålde ju ut vårdcentraler dom inte lyckades bemanna för att tvinga in läkaren till Landstingscentralen, hux flux vart dom bemannade då dom vart privat och personalen verkar mer nöjda.

    ”Det kanske inte är så märkligt att di rödgröna är emot vinster i välfärden vad gäller vård och skola. De är ju van att driva dessa instanser med förlust.”

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vård, skola och omsorg är inte verksamheter som ska gå med vinst Nils då dessa drivs med hjälp av skattemedel.

      • Nils Lindholm

        Eftersom dom privata kan gå med vinst på SAMMA peng som kommunen har, så drivs kommunens – Landstingets del dåligt.
        Det är mycket enkelt, se till att kommunerna Landstingen driver effektivt då sjunker kostnaden o ’pengen’ till privata.
        Att kostnaderna INTE sjunker, njaee klart, det är ju kommun o Landstingens kostnader som är grund för hur mycket peng som ska betalas ut till privata, sänker inte Kommun o Landsting sina kostnader så . . .kostar det ju lika så klart.
        VARFÖR ska den som är duktig få sämre betalt
        Äre inte konstigt att som ni påstår skitföretag med vad ni påstår dåligt arbetar-policy INTE har problem att få personal mens ex.v. Landstinget alltid saknar personal o ska dom få in dom sista blire till att slanta uppåt det dubbla genom hyr, har ni aldrig funderat över sånt ?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det behöver in te nödvändigtvis vara så att landsting och kommuner drivs dåligt Nils – Skillnaderna där sådana förekommer kan lika gärna bero på att landsting och kommuner får behålla de med större vårdbehov samtidigt som de privata tar hand om de som de kan tjäna pengar på.

          Helt klart är dock att vi inte hade haft några stafettläkare om vi inte genomfört LOV och att stafettläkarna fördyrar tror jag vi kan vara överens om.

          Sedan är i vart fall jag helt på det klara med att vi måste prioritera lönesatsningar på de som jobbar inom offentlig sektor – Prio på deras löner och en personalförtätning så att arbetsbelastningen minskar är ett måste om vård och omsorg ska bli bättre och effektivare.

  8. ErikJ

    Anders
    Fördelen med privata företag är att dom testar nya idéer. Inom skolan finns nya idéer som är bättre än den kommunala skolan anser jag dom förälder. En sådan ide som socialdemokratin har plockat upp är ”ordning och reda”. I Umeå under socialdemokratiskt styre var det inte ”ordning och reda” när mina barn gick i den kommunala skolan. Nästa punkt är att om man är ett privat företag så måste man gå med vinst och då tvingas man att tänka hur man kan vara mer effektiv. Huvuddelen av alla föräldrar viss sina barn bästa så min uppfattning är att det effektivaste är att förbättra den kommunala skolan så krymper den privata.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      LOV och privata företag inom offentlig sektor leder till ännu större svårigheter att förbättra den kommunala och statliga verksamheten i och med att onödiga pengar rinner ut ur systemet. Jag står därför fast vid det jag anfört i inlägget.

  9. Micke

    Varför focusera på vinster? Det är väll kvaliteten som är det viktiga och där ligger vårdbolagen före kommunerna. Både när det gäller personalen och brukarna.

  10. ErikJ

    Anders
    De pengar som användes av en privat skola för att utbilda mina barn var INTE onödiga. Vad jag försökte belysa är att entreprenörer söker nya lösningar som kan hjälpa alla aktörer inom skolan. Var snäll läs Urban Bengtsons kommentar en gång till där han belyser detta väl

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det kan visst stämma att det finns privata skolor som gör ett mycket bra jobb – Att det inte skulle vara så har jag i sak aldrig påstått då ett sådant uttalande måste vederläggas med bevis i sådana fall.

      Det jag anfört är att LOV och privata intrång i offentlig sektor lett till ökade kostnader för samhället och det är den utvecklingen jag vänder mig emot.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.