Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Moderaternas tålamod med Anna Kinberg Batra har snart ebbat ut.

Redan samma dag som Anna Kinberg Batra offentliggjorde att hon och Moderaterna avsåg att samarbete med SD för att fälla regeringen i samband med nästa budget förutspådde jag ett stort ras i väljarsympatier för Moderaterna tillsammans med AKB:s nära förestående avgång som partiledare.

Den förutsägelsen ligger nu närmare än någonsin i och med det tapp som redovisas i Expressen/Demoskop senaste opinionsundersökning. Den opinionsundersökningen är sannolikt det som får bägaren att rinna över.

Ser man på Moderaterna väljarstöd i Demoskops opinionsundersökning där stödet nu är nere på 16,6%. jämfört med toppsiffran 28% i april 2016 och valresultatet på 23,3% i valet 2014 kan man konstatera att Anna Kinberg Batra och hennes utspel kostat Moderaterna var 3:e röst.

I början trodde många – Både Moderater och experter att väljartappet skulle vara ytterst temporärt men som saken nu ser ut åker Moderaterna neråt på en rutschkana som är både brant och lång och den stora frågan är nu vart slutet på rutschkanan ligger – Ligger det på 15% eller till och med så långt ner som 10%.?

Jag var måhända lite för snabb när jag förutspådde att AKB skulle bli avsatt eller tvingas avgå redan innan februari månads utgång även om jag aldrig någonsin tvivlat på att hon kommer att bli avsatt i god tid innan nästa val.

Med det resultat som presenterades i Expressen/Demoskop är jag ganska säker på att Anna Kinberg Batras avgång kommer att presenteras mycket snart då Moderaterna varken har tålamod eller råd att förlora momentum på det sätt de nu gör.

Sedan känns det smickrande att Expressen citerar mig och min blogg när de skriver om vad de ser i spåkulan angående Anna Kinberg Batra och hennes framtid som Moderat partiledare – Att bli uppmärksammad i de sammanhangen värmer och visar att mitt engagemang i den politiska debatten spridit sig väl utanför Västerbotten och VK:s normala läsekrets.

Det jag förväntar mig nu är en ordentlig strid mellan ”gammelmoderater” som är oerhört konservativa och de mer moderata Nya Moderater som stödde Reinfeldt, Borg, Schlingman med flera. Den striden tror jag dessutom kommer att ske i öppen dager och inför offentlighetens ljus vilket förhoppningsvis sätter fingret på vilken sorts politik Moderaterna står för i realiteten.

Ska jag spå utgången av den striden tror jag att ”gammelmoderaterna” får ge vika och att Reinfeldts Nya Moderater går segrande ur striden.

Slutligen tror jag att resultatet i Expressen/Demoskop är det som slutligen får Alliansen att upphöra som Allians vilket i sådana fall skulle innebära slutet för blockpolitiken så som vi känner den.

Att det blir så baserar jag på flera viktiga iakttagelser – Till att börja med beroende på att de röd/gröna är väsentligt större än Alliansen och på att framför allt Centern men även Liberalerna tjänat på att frigöra sig från Moderaterna och deras mer konservativa högerpolitik.

Centern och Liberalerna klarar sig bäst på egen hand där de är fria att samarbete med det parti som bäst låter dem få gehör för sin egen politik och med ett svagt Moderat parti och ett KD som åker ut ur riksdagen är en samlingsregering bestående av S + C + L den regering jag tror blir verklighet efter nästa val.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

26 kommentarer

  1. Mr Sound

    Tyvärr är demokratin i Sverige ett skämt, när vi åter röstar 2018 så röstar exv inte moderater för att M ska driva deras frågor utan det kommer bli ett kohandlande för att giriga politiker ska klamra sig fast vid makten.

    Därför bör svenskarna redan nu få det klart för sig att Löfven kommer göra upp med exv C, som dessutom ligger så långt från S, bara för att sitta kvar. Den demokratin är inte jag villig att stödja, och det tror jag inte gemene sosse är heller. Löfven och Lööf, vilket par. Hur de ska få ihop en politik är en saga att se…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Mitt enda svar är att man som politiker ska stå upp för det man tror på och att man ska leva som man lär – Det kommer jag att göra och jag törs lova att jag inte kommer att ha några som helst problem med att få C och L med mig om jag skulle få chansen att bestämma och förhandla efter nästa val – Och då utan att kompromissa med mina ideal.

      • Mr Sound

        Hur var det nu igen, ”all offentlig makt utgår från folket”… Att då som politiker, under en mandatperiod, hitta på egna tolkning utifrån sin egen naiva världsbild kommer givetvis få konsekvenser vid ett senare val, för hur trovärdig är egentligen S?

        Först öppnar man upp för en helt okontrollerad inströmning av människor, sen ska man visa sig regeringsduglig genom vissa (SD)liknande åtgärder samtidigt som man inte klarar av att hålla ordning och reda i samhället. Det skjuts och våldtas som aldrig förr.

        Hur ska ni i S få ihop RN politik med friinvandringspartiet C? Och hur får ni ihop skattefrågan? Listan kan göras lång men detta ska man vara tydlig med INNAN valet då människor vet att S kommer fiska över blockgränserna för att klamra sig fast. Min syn är att S är totalt oduglig.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Den migrationspolitik och den hållning vi haft i migrationspolitiken har haft brett stöd i riksdagen och varit helt i linje med EU:s och FN:s riktlinjer så att beskylla S för att det kom många hösten 2015 är att försöka sig på en beskyllning som är fel Mr. Sound.

          Låt mig sedan göra en sak helt klar – S varken gör, har gjort eller kommer att vidta SD åtgärder. S och SD har en helt väsenskild ideologi och i det fall enskilda åtgärder sammanfaller så har dessa tillkommit av andra anledningar än att S tänker som SD.

          Vi Socialdemokrater har altid tagit ansvar för vårt land och uppdagas en situation som blir okontrollerbar så är det självklart att vi måste handla.

          Att vi reagerade och stoppade upp inflödet är en effekt av att vi vill att mottagandet av flyktingar ska vara värdigt vilket det aldrig kunde bli med den anstormning vi såg hösten 2015. Att göra det vi gjorde kommer att öka på vår trovärdighet.

          Sedan kan jag meddela att vi kommer att få ihop ett samarbete med C och L utan större problem.

  2. Jonny Disenfeldt


    Jag har redan från 1:a dagen AKB blev vald insett att AKB måste bort, ett galet val från första början. Det finns betydligt bättre folk inom M för partiledarposten.

    Att M åker ner i opinionen är högst naturligt, det är påskyndat av AKB men detta händer periodiskt hela tiden, M, C och L är kommunicerande kärl och brukar gunga rejält upp/ner gentemot varandra, det vet vi som varit med och sett opinioner och valresultat de senaste 50 åren…

    De rödgröna är väsentligt mindre än motparten alliansen + SD, väsentligt mindre, Väljarna vill ha en icke-socialistisk politik.

    PS – Vilket citat hos expressen är hämtat från din blogg ?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Läs dagens pappersupplaga av Expressen så får du se att jag är både omnämnd och citerad i skriverierna om raset för M och förutsägelsen om AKB:s avgång som partiledare.

      • Jonny Disenfeldt

        Grattis, såg det nu, själv insåg jag som sagt redan från början att det skulle bli vargavinter för M med AKB vid styret. Ett idiotval redan från första början.

        Batra/Tobe sålde ut demokratin i december 2015 (DÖ) och hon har bara varit en ren belastning för partiet.

        Nu behövs det förnyare inom partiet som tar vid.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Tack Jonny även om jag hellre förändrar politiken än förekommer som referens i tidningsartiklar.

          Vad gäller Batra och Tobe så är vi övenens om att de gör bäst i att lämna politiken,

    • Bertil

      När man valde A-K Batra så
      sa jag det var ett ypperligt val.. Perfekt,.
      Det bästa för en sosse som kunde hända.

      Tyvärr så blev det ändå bättre för Centern och SD.

      Tyvärr är folk så lengräddade så de inser inte att den råa kapitaluismen och den fria marknadsekonomin är en fara för hela vår planet.

      Det vi äger gemensamt är så klart det absolut bästa.
      Att av det tillåta lagom marknadsekonomi är det perfekta.

      En socialistisk poltik som styrs klokt där vi äger produktionen tillsammans får tilldelning tillsammans-är det absolut bästa för oss alla.
      Det insåg man redan 1848.

      • andersforss (inläggsförfattare)

        Min tro och övertygelse Bertil är att de väljare som lämnade Socialdemokraterna för att under en tid rösta på Moderaterna kommer att återvända till Socialdemokraterna – Detta givet att vi kan föra vår politik och berätta för väljarna varför den är bra samtidigt som den politik vi för levererar.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag publicerar som din kommentar och ditt ansvar för innehållet i länken då jag inte klickat och kontrollerat vad den säger. Sedan är youtube inte ett pålitligt media i sig då de inte källkontrollerar innehållet,

  3. Krister

    Hon åker nog men det kommer också Löfven göra när han syltas in i Lula affären.
    http://www.di.se/nyheter/lula-lofven-bor-vittna-om-gripen-affaren/
    ”Åklagarna har bland annat lämnat in ett brev från Stefan Löfven där han ber om ett möte med Lula da Silva. De hävdar nu att affären ska ha gjorts upp under ett möre mellan da Silva, Löfven och Brasiliens dåvarande president Dilma Rousseff.

    Lula da Silva ska ha fått sju miljoner kronor för besväret enligt åklagarna.”

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Hur det blir med den saken återstår att se men mitt stalltips är att Löfven är helt oskyldig. man kan säkert beskylla honom för än det ena än det andra men korrupt är dock något han inte är.

  4. Lars Flemström

    Det intressanta är att M har tappat lika mycket på de vaga antydningarna, som dock förstorades upp av media, om samarbete med SD, som S har tappat på partiledningens tilltag att skänka ministerposter till mp 23 månader före valet 2010 och ett halvår före valet 2014. Väljare gillar inte den här typen av maktspel, när partiledningar tar ifrån väljarna rösträtten – om man med rösträtt menar att väljarna ska avgöra regeringsfrågan.

    Väljarna begriper mycket väl att man måste bilda en koalitionsregering, om inget parti får egen majoritet.Men väljarna vill avgöra vilka partier, som i så fall ska ingå i den koalitionen. Eftersom inget alliansparti någonsin ens har varit i närheten av 50 % har de borgerliga väljarna accepterat att uppfatta fyrpartialliansen som ett parti. Det gnisslade lite under alliansens första regeringsår (2007 ,och 2008) vilket gav S chansen att få de c:a 48 % av rösterna, som behövdes för egen majoritet i riksdagen efter valet 2010.

    Man kan förstå att Mp fick stora skälvan. Men tydligen också den interna oppositionen inom S., som hoppades kunna ta hjälp av Mp för att driva igenom det som de misslyckats med att få igenom på de socialdemokratiska partikongresserna. Vi har nu en ny S-kongress framför oss och de socialdemokratiska kärnväljarna avvaktar om de ska stödja S i valet eller proteströsta på SD eller något annat parti En seger för vänstersosseriet på partikongressen, kan bli Kinberg-Batras stora chans att sitta kvar som partiledare för M.

    Det var otroligt klantigt av den moderata partiledningen, AKB och TT, att inte kalkylera med att media, som dryper av notoriska faktabortförklarande Mp- och V-sympatisörer, skulle utnyttja situationen och proklamera M + SD som den nya alliansen. För partitrogna borgerliga väljare var fyrpartialliansen en tillräckligt stor påfrestning, som dock visat sig mycket lyckosam sett ur borgerlig synvinkel. Och för de borgerliga marginalväljarna, som turnerar mellan de borgerliga partierna, men aldrig har gjort någon utflykt vänsterut, var samtalen mellan M och SD närmast högförräderi.

    Samtliga fyra allianspartiledre, och inte minst AKB själv, hade satsat hela sin politiska prestige på att Löfvén skulle fällas på valdagen och inte förr. För det var ju endast genom en seger för alliansen genom ett val, som man kunde vara seger på att inte Löfvén skulle återkomma som statsminister efter en misstroendeförklaring i riksdagen.. Vägen till en alliansregering stavas UTHÅLLIGHET, men AKB själv brast i uthållighet. Hon drabbades av Mona Sahlin-syndromet – samma brist på uthållghet, som Löfvén drabbades av ett halvår före valet 2014.

    Men det är säkert inte bara otrohetsaffärerna som har legat Sahlin och Kinberg-Batra i fatet. Det fanns ett starkt missnöje bland S-väljarna med Sahlins företrädares, Göran Perssons styre, och ett tvivel på att Sahlin. skulle bryta med arvet efter Persson. På samma sätt har AKB burit på ett ont arv från Fredrik Reinfeldt, som fegt lämnade över den sjunkande skutan, som ha själv borrat hålen i, till AKB direkt efter valet.

    Reinfeldt var ju en extrem ultraliberal och högeranarkist, som hade gjort upp med de extremt individualistiska vänsteranarkisterna i Mp, och öppna gränser. Reinfeldt var samtidigt en högerpopulist, som förde en klassisk högerpolitik riktad mot arbetarklassen, under fagert tal om M som ”det nya arbetarpartiet”. De tidigare S-väljare, som röstat på M 2006 och 2010, hade genomskådat bluffen inför valet 2014, och gick då till SD i hopp om att där finna det nya arbetarpartiet.

    Det kraftiga raset för M är till förmodligen inte så liten del en senkommen reaktion mot Fredrik Reinfedlts ”Öppnar era hjärtan”. När han sa det visste ingen utom han själv vilket stort kaos det skulle bli under hösten 2015. M har visserligen gjort upp med den politiken, men AKB har alltså inte varit uthållig nog att hålla en rak kurs. Mormors kråka skulle ut och åka, än slank hon hit och än slank hon

  5. Lars Flemström

    Du har glömt de borgerliga väljarna. De har mycket konsekvent straffat borgerliga partier, som ens antyder att de kan tänka sig att samarbeta med eller ingå i en S-ledd regering. Om inte C, och särskilt L, inte hade bränt sig rejält av tidigare vänsterpiruetter, hade båda partierna och särskilt L idag varit betydligt större.

    Annie Lööf har tydligt sagt att hon inte tänker sätta sig i en S-ledd regering. När hon talar en lösning tillsammans med socialdemokraterna, om det blir nödvändigt för att hålla SD borta från makten, så handlar det givetvis om eftergifter till S för att S ska stödja en ny alliansregering.

    Du är mer än tillåtet naiv för att vara en blivande politiker, när du skriver att du inte kommer att ha några som helst problem med att få C och L med dig om du skulle få chansen att bestämma och förhandla efter nästa val . Och det utan att ens kompromissa med dina ideal.

    KG Bergström i Expressen, som ändå är ganska träffsäker i sina analyser med sin långa erfarenhet som politisk kommentator, tror att det kommer att bli svårt att hitta en ersättare till Kinberg-Batra. Att den finns några kompetenta moderater, som skulle kunna driva moderat politik med större framgång än AKB, räcker inte.

    Den utraliberala och högeranarkistiska Reinfeldtfalangen är körd och kommer inte att komma tillbaka. Skillnaden mellan Reinfeldt-falangen och de, som du kallar oerhört konservativa gammelmoderater, är att för Reinfeldt-falangen inte fanns några gränser, för den girighet som du gisslar i parti och minut, medan det för gammelmoderaterna faktiskt finns gränser för just girigheten. När det går ut över andra människor och / eller samhället.

    Reinfeldt, som på ytan ville hålla sig väl med LO, hade som strategi att försvåra facklig kamp och dumpa löner genom att våldsamt öka utbudet av arbetskraft. Men det sambandet ser du inte. ”Gammelmoderaterna” vill inte ha ett anarkistiskt kaos – inte ens ett marknaddsekonomiskt anarkistiskt kaos. De ser riskerna med ett alltför splittrat samhälle.

    Reinfeldt hade temporärt en stor framgång med ”det nya arbetarpartiet” – men glöm inte att det var i kombination med en enad, och därmed regeringsduglig, borgerlighet. Denna slogan lockade tidigare S-väljare till M i valet 2006. De hade gått tillbaka till S 2010, om inte Mona Sahlin hade lovat ministerposter till Mp. I stället fortsatte de till SD i valen 2010 och 2014.

    De hade möjligen lockats tillbaka till M, om AKB konsekvent hade hållit fast vid linjen ”För att vara säker på att få en alliansregering, måste man rösta på något av de fyra allianspartierna”. Det säger Annie Lööf, och därför utmanar hon AKB som alliansledare. Sakpolitiskt har hon lagt sig till höger om M. Hon är uppvuxen i den gediget borgerliga sydsvenska myllan. Tro inget annat.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag delar inte uppfattningen att det skulle vara skadligt för varesig C eller L at samarbeta med oss Socialdemokrater så länge samarbetet sker med öppna kort och tillåter partierna att behålla sin särart.

      • Lars Flemström

        Din uppfattning väger ganska lätt. Frågan är ju vad de borgerliga väljarna vill – inte vad du vill att L och C ska göra. Hur ska du få med dig L och C utan att kompromissa med dina ideal, om inte de kompromissar med sina?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Den ekvationen går ihop genom att samarbete i de frågor där vi har samsyn vilket är majoriteten av frågorna för att sedan låta partierna söka stöd för sina hjärtefrågor hos väljarna och genom att söka stöd för dem i riksdagen.

          • Lars Flemström

            Så här ser matematiken ut: Om de fyra allianspartierna gör väldigt, väldigt väldigt tydligt att inget femte parti kommer att släppas in i en borgerlig regering:

            – och om de fyra allianspartierna får vardera 17 %, 15%, 12% och 4% av rösterna i valet, så har de vunnit valet och kan bilda regering med egen majoritet i riksdagen. Jag utgår då från att minst ett par procentav rösterna kommer att gå till partier utanför riksdagen. Det kan bli en rysare mellan M och C om statsministerposten.

            Skulle Annie Lööf, som har profilerat sig som Sveriges Margaret Thatcher (långt ut på högerkanten i arbetsrättsfrågorna) kasta bort chansen genom oväntade vänstersvängar?
            L (dåvarande Fp) har straffats hårt av väljarna för ”underbara nätter” med S. Hur kan du ha missat det?

            På andra sidan ser det ut så här: Om S och V får 37% respektive 11 % av rösterna, kan Löfvén skippa Mp och bilda en socialdemokratisk enpartiregering med stöd av V. S hade enligt opinionsinstituten ett väljarstöd på drygt 36 %, när Löfvén skippade V som stödparti och förklarade Mp som en ”naturlig” samarbetspartner till S. Detta svek gentemot de socialdemokratiska kärnväljarna gjorde att S tappade c:a 5 procentenheter fram till valet 2014.

            Förmodligen tappade även V väljare, eftersom Löfvén i övermod hade förklarat att V skulle bli utan inflytande. Och varför rösta på ett parti, som inte kommer att få något inflytande? Ingen röstar längre på ”kommunisterna” som protesthandling, eftersom en röst på SD är en mer kännbar protesthandling, som svider mer för ”etablissemanget”.

            Om M ska byta partiledare, måste de inte bara finna någon, som kan hålla ihop partiet och alliansen, utan någon som dessutom överträffar Annie Lööf i lyskraft. Och någon som dessutom är kvinna. Kanske Jessica Polfjärd? Ulf Kristersson och Johan Forssell är väl de mest tänkbara manliga partiledarkandidaterna…

            Anders Ygeman framstod ett tag som en kompetent efterträdare till Stefan Löfvén. Men hans ovilja att avsätta den ljugande och manipulerande rikspolischefen Dan Eliasson och få ordning på polisen, är ett tecken svaghet och beslutsångest, när det verkligen gäller.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det finns många tänkbara scenarier Lars och mitt stalltips är att Alliansen kommer att spricka vilken den i praktiken redan gjort.

            KD kommer definitivt att få lämna riksdagen då det partiet helt tappat kraft under sin nya partiledning – För M så är de redan intimt förknippade med SD så till den milda grad att många ser en röst på M som liktydigt med en röst på SD.

            Att vi Socialdemokrater inte ska regera tillsammans med MP har jag framfört många gånger vilket lämnar många olika konstellationer möjliga.

            Min syn är att blockpolitiken är död vilket vore bra för Sverige – Sker det är det naturliga valet sett ur ideologisk synvinkel ett samarbete mellan S, L och C.

            Sedan lan jag visst hålla med om att Annie Lööf är betydligt mer höger än vad Centerns ideologi förespråkar vilket blir en nöt att knäcka för oss socialdemokrater.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Till att börja med tävlar jag inte Bergis. För mig är politik något reellt och inte en tävling – Därutöver vet jag inte vilken kommentar du pratar om?

  6. Eva

    Jag tycker Løven har växt med ansvaret. Han fick ju ett ’skitpaket’ av Reinfeldt där han proklamerade Sverige kan allt. Lätt och lira av seg när man bara får lämna skutan till andra,som får ta ansvaret! Så har jag ingen förmening om skillnad mellan gammelmoderater och nymoderater! Dem är lika go å ljug☺

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.