Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Arbetsrelaterade frågor kommer att bli S-kongressens huvudfokus.

Det råder inga som helst tvivel om att arbetsrelaterade frågor såsom anställningsvillkor, anställningstrygghet och arbetsvillkor kommer att bli den kommande S-kongressens huvudsakliga fokusområde – För ett arbetarparti som Socialdemokraterna är detta naturligt.

Därutöver är jag helt övertygad om att en stor del av kongressen kommer att handla om hur vi på bästa sätt sätter människor i arbete utan att försämra ingångslöner och anställningstrygghet med speciellt fokus på hur nyanlända bäst integreras och sätts i arbete.

Jag hoppas extra mycket på min egen motion i ämnet anställningstrygghet och arbetsrätt och hoppas att den antas i sin helhet av partiet och blir officiell Socialdemokratisk politik efter kongressen.

Det jag motionerat om är att vi politiskt ska ta ställning till och reglera frågor som rör anställningar och som i egentlig mening ligger utanför de förhandlingar som arbetsmarknadens parter för inför varje lönerörelse.

Det jag motionerat om berör framför allt arbetsvillkoren och anställningsvillkoren i upphandlad offentlig verksamhet då detta är det område vi som politiker bäst kan påverka och ta täten i.

Motionen vill att alla S-styrda kommuner, landsting och regioner ska ställa följande krav i samband med att man upphandlar verksamhet:

  • Att tillsvidareanställning på heltid blir norm för alla anställningar i Sverige.
  • Att alla tillsvidareanställda i den upphandlade verksamheten följer med till den nye entreprenören.
  • Att visstids och timtidsanställd personal som följer med till den nya entreprenören får tillgodoräkna sig den LAS-tid man tjänat in hos avgående entreprenör.
  • Att all den tid en anställd tillbringar på jobbet är betald tid förutom 1 timmes avdrag för mat och fikaraster – Dvs. ett slut för 25%-betalning i samband med raster på borta- och hemmaort och slut för företeelser likt ”sovande natt” som inte betalas fullt ut.

Att dessa 4 punkter är politikens ansvar tycker jag inte att det råder några tvivel om då politikens ansvar alltid måste vara att värna de anställdas bästa när upphandlingar sker av offentliga tjänster – Detta därför att det offentliga alltid måste gå i bräschen och visa hur samhällsbygget ska se ut och vilka byggstenar som ska användas.

En annan hård strid som kommer att utkämpas är den som kommer från bland annat Kommunal och andra fackförbund och som handlar om att avskaffa eller kraftigt begränsa användandet av allmän visstidsanställning.

Sedan hoppas jag på skärpningar i lagstiftningen runt kraven för arbetsgivare att teckna kollektivavtal – Skärpningar som gör kollektivavtal obligatoriska på arbetsmarknaden.

Att värna arbetstagarnas väl och ve har alltid varit en Socialdemokratisk paradgren då det är den kampen som mer eller mindre byggde vårt parti och välfärdslandet Sverige.

Därför är det hög tid att arbetarfrågorna hamnar i fokus på kongressen.

Utöver arbetarfrågorna hoppas jag att vi behandlar de frågor som oroar medborgarna allra mest.

Hur segregationens ska brytas – Hur invandrare och människor som befinner sig i utanförskap integreras och hur skolan, vården, omsorgen och pensionen ska tryggas för framtiden är alla viktiga frågor för folket och därmed viktiga frågor som vi Socialdemokrater måste ha ett svar och en lösning på.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

12 kommentarer

  1. Erik

    Man får ju alltid hoppas att S tar upp segregationen och även migrationen. Förra gången det begav sig, i april månad år 2015, gav man fullständigt F-N i att behandla dessa frågor trots att världen ”trampade” i flyktingkrisen. Snacka om proaktivt parti.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Då jag inte varit med dig i byggbodarna så ska jag varken hålla med eller säga emot.

      • Lars Flemström

        Byggnadsarbetare är säkert inte värre rasister än andra, vilket betyder att högst 2 procent av dem är rasister. Som socialdemokrat ska man ställa upp för arbetarklassen både på hemmaplan och internationellt, vilket betyder att alla arbetare ska ha rätt till jobb – med en skälig lön och skäliga arbetsvillkor – i sitt eget land. I Sverige såväl som i Syrien och Libanon.

        Läste att timlönen för libanesiska arbetare, som bor i närheten av de stora flyktinglägren, har sjunkit från sju till två libanesiska pund. FN håller flyktingarna med mat och logi, så att de kan jobba för fickpengar. Det kan inte de libanesiska arbetarna. Vilket land tar emot dem som flyktingar, om de inte har falska papper?

        Som socialdemokrat ska man inte fega ut och skylla på att man inte vet, när svenska byggnadsarbetare förtalas av kampanjer, som dirigeras av Svenskt Näringsliv, som vill alla att framstå som rasister för att de kämpar för anställningstrygghet, säkra arbetsplatser och avtalsenliga löner. Vänsterextremister, som springer i byggbodar och försöker ”uppfostra” byggnadsarbetarna till politisk korrekthet, kan nog få höra en eller annan kommentar, som de uppfattar som rasistiska. Men är de det, egentligen?

        Svenska byggnadsarbetare har kämpat länge för att – i likhet med de flesta andra löntagare – få fasta anställningar hos samma arbetsgivare, i stället för att tvingas söka jobb på nytt för varje bygge. Men när de väl har lyckats med det, blir de uppsagda på grund av arbetsbrist, därför att arbetsgivaren inte får några nya uppdrag. De stora byggfirmorna tvingas anlita oseriösa underentreprenörer, som dumpar löner, för att över huvud taget få några uppdrag. Detta är verkligheten, Anders Forss, och det är inte rasism att säga det.

        Man är inte rasist ens om man råkar vräka ur sig en eller annan ”groda”, när man blir provocerad därtill. Sluta fantisera om att vi kan klara att ge jobb – med skälig lön och skäliga arbetsvillkor – till alla, om alla som har fått asyl i Sverige ska ha permanenta uppehållstillstånd direkt. Eller att de tillfälliga tillstånden, som ges idag, automatiskt ska omvandlas till permanenta för envar som kan visa upp någon form av anställningskontrakt, även om skyddsbehovet har upphört.

        Vi börjar nu skönja att oändligt stort behov av byggnadsarbete, samtidigt med en skriande brist på byggnadsarbetare, i Syrien inom en mycket nära framtid. Men naturligtvis kommer det att dröja länge – men den tiden kommer – när syriska byggnadsarbetare får ”svenska” löner. Först måste de återuppbygga alla förstörda hus och få samhället att fungera. Jag tycker mer synd om alla hemlösa människor i Syrien än om de flyktingar, som eventuellt tvingas återvända, när de tillfälliga uppehållstillstånden har löpt ut – och de inte längre har något skyddsbehov.

        Det är nu dags att återuppliva arbetarrörelsens gamla paroll: ”Arbetare i alla länder, förena er.” Detta har det vänstersosseriet, som nu försöker vända S-kongressen mot arbetarklassen, förvanskat till att välbeställda personer i andra länder ska betala flyktingsmugglare med sina hopsparade pensionspengar för att komma till Sverige, så att de kommer hit helt utblottade – och att fattiga människor i samma länder ska sätta sig i skuld för att betala smugglarna, vars hejdukar sedan kommer att driva in skulderna med utstuderat hänsynslösa metoder.

        Denna högerpolitik i illröd vänsterskrud måste S-kongressen sätta stopp för. Mycket pengar och andra resurser måste satsas för att ge människor i Västasien och Afrika ett befogat hopp om en bättre framtid i sina egna länder. Det har svenska arbetare råd med, om de inte själva ställs på bar backe. Det är vad det handlar om. Och det är inte rasism. Det är klassolidaritet.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag håller helt med dig vad gäller byggnadsarbetare och för den del alla andra arbetstagare. Jobbar man i Sverige ska svenska löner och svenska arbetsvillkor gälla och den inställningen kommer jag aldrig att backa från.

          Jag vet at du läst alla de inlägg jag skrivit om hur jag anser att integrationen ska gå till och klarar man av den vilket tar 3 år och får anställning och således egen försörjning ser jag ingen anledning att man inte ska få permanent uppehållstillstånd.

          Därför hoppas jag att arbetarfrågorna vinner stort på kongressen och att lagda motioner som säkrar anställningsförhållanden, arbetsvillkor och lönebildning går igenom rakt av.

  2. Lars Flemström

    Vi är inte överens om uppehållstillstånden. Inte ens du är så duktig, om du så själv skulle bli arbetsmarknadsminister, så att du kan undvika negativa effekter för svenska arbetare (inklusive tidigare hitkomna arbetare, av den ”generösa” invandringspolitik, som du förespråkar. När vi diskuterade detta första gången, så trodde du att undanträngningseffekten är något som SD har hittat på. Men du tvingades då att erkänna att det kanske finns en undanträngningseffekt. Därför är jag besviken för att du återigen har bytt fot – denna gång med motivering om allting som du skulle kunna göra i maktställning.

    Jag vågar faktiskt påstå att jag själv skulle bli en mycket bättre arbetsmarknadsminister, inte minst på grund av mer gedigna kunskaper om svensk arbetsmarknad och större erfarenhet av Murphus lag, hur den styr politiken och inte minst arbetsmarknadspolitiken. Murphys lag, som även kallas Lagen om alltings jävlighet, beskriver alla typer av oturliga sammanträffanden, som att det bara tycks regna de dagar då man inte har med sig något paraply, etc, etc. Murhys egen formulering av lagen var ett strå vassare: ”Om det finns två eller fler sätt att göra något, och ett av dessa sätt leder till en katastrof, kommer någon att göra det på det sättet”.

    En alldeles utmärkt beskrivning av svensk arbetsmarknadspolitik igår, idag och i morgon – även, ja i synnerhet, om Anders Forss får bestämma. Alla, som har haft med Arbetsförmedlingen att göra i egenskap av arbetslösa VET detta. Inte minst de tiotusentals eller hundratusentals tidigare hitkomna invandrare, som efter många år i Sverige fortfarande väntar på sitt första jobb i Sverige. En arbetslös arbetare tillhör också arbetarklassen.

    Du bortser från verkligheten, att behovet av arbetskraft kontinuerligt minskar, när du tror att politiker kan ”skapa jobb” i takt med invandringen, om den inte är ytterst liten, bar en rännil jämfört med idag, för att inte tala om 2015. Detta är Murphys lag. Den säger också att ju fler arbetslösa, desto svårare för arbetsgivare att hitta arbetskraft med ”rätt” kompetens – även om det gäller s.k. enkla jobb. Vem vill bli industriarbetare idag, med de dåliga framtidsutsikterna för yrket?

    Vem vill bli byggnadsarbetare idag, med de dåliga framtidsutsikterna för yrket? Vem vill engagera sig fackligt, när man tvingas agera ”arbetspolis” gentemot arbetsgivare som låser in sin utländska arbetskraft i logement dit fackliga aktivister saknar tilllträde? Det som du kallar ”svenska löner” håller på att bli låga löner till följd av ett permanent överskott av arbetskraft. Vilket kommer att förvärras med din ”generösa” invandringspolitik. Murphys lag igen! Detta var inte vad vi kämpade för under 1970-talet, då vi fick både den reglerade invandringspolitiken och lagarna om anställningsskydd. Svenska arbetsgivare hade börjat välja bort äldre och handikappade. 45-åriga svenskar ansågs för gamla och ersattes med nyinvandrade 25-årigar. Som även de slängdes på soptippen efter 20 intensiva år i arbetslivet.

    Du har totalt missförstått Olof Palme, som du ständigt helgofnörklarar, men ägnade alltmer av sin politiska gärning till att skapa bättre levnadsförhållanden i den nuvarande utvandrarländerna. Nu behövs mycket stora och dyra insatser för att hejda flyktingströmmarna till Europa.Varifrån ska pengarna til detta tas, om inte från dina svindyra integrationsprojekt – som nu också går ut på att de nyanlända ska gå före både svenskfödda och tidigare hitkomna invandrare? Det enda rimliga är väl att den, som har väntat längst, ska få hjälp först. Om någon politiker skulle lyckas med att ”skapa jobb”…

    Jag ser ingen anledning till att en person med tillfälligt uppehållstillstånd, ska få detta omvandlat till permanent tillstånd, bara för att han har fått jobb. Någon annan – som kanske inte har något annat hemland än Sverige – behöver kanske det jobbet. Jag tycker i stället att graden av

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Låt oss börja från början genom att jag säger at det inte behöver finnan någon undanträngningsefferkt om vi gör rätt saker och om vi fattar rätt beslut.

      Murphy’s lag finns förvisso genom att säga att allting som kan gå fel kommer att gå fel – Dock bara om vi för fel sorts politik vilket jag inte avser att göra.

      Min övertygelse är precis som Palme att vi som samhälle kan klara av att möta de utmaningar vi ställs inför så länge vi sätter människan först i den politik vi för – Det är därför jag envist säger att vi kommer att lösa problemen och att vi kommer at skapa de arbetstillfällen som måste tillskapas för att sättas människor i arbete.

  3. Lars Flemström

    Murphys lag säger att med din trosvisshet (för att inte säga: övertro på dig själv) kommer undanträngningseffekten att bli etter värre. Med lite större öppenhet för att du faktiskt kan misslyckas, blir den kanske mindre. Det var ju just det som ingenjör Murphy sa, att finns det en risk att någon självsäker typ gör katastrofalt fel, så kommer någon självsäker typ att dyka upp och göra katastrofalt fel.

    Detta gäller inte bara tekniska konstruktioner, såsom vapen som är farligare för den egna sidan än för fiender, utan i högsta grad även ”samhällsbyggen”. Edward Murphy var vapenkonstruktör i det amerikanska flygvapnet. Men hans ”lag” visade sig snabbt vara allmängiltig och lika giltig i civil som i militär verksamhet. Om det är något som kan koma att fälla Trump, så är det hans benägenhet att inte räkna med Murphys lag som en realitet.

    Det gör däremot den socialdemokratiska delen av regeringen, som säger bestämt nej till en återgång till den näst intill fria invandringen före 24 november 2015. S-ministrarna fick en rejäl bakläxa på Murphys lag då de (för att citera Trump) fick problem som de inte trodde att de skulle få. Migrationsminister Morgan Johansson sa idag ”Om det blir fred i Syrien i morgon, så kan det bli en ny kris någon annanstans i övermorgon, med en massa flyktingar”.

    Precis så är det. Tänk om Sverige i det läget skulle vara första asylland. I så fall kan vi inte stänga gränserna med hänvisning till att Sverige redan är fullt med flyktingar och hänvisa de nya flyktingarna till andra länder, som de har passerat på vägen hit. Nu blundar vi för flykringkatastrofen i Sydsudan och prisar grannlandet Uganda för dess generösa flyktingpolitik. Frågan är hur länge Uganda kan fortsätta. Hur länge jordbruksmarken kommer att räcka till både ugandiernas egen och flyktingarnas försörjning.

    Innan Uganda tvingas göra som Tanzania gjorde 1978 – 1979, då Tanzania skickade in sin armé i Uganda och avsatte den ugandiske diktatorn Idi Amin, så att ugandier inte längre behövde fly till grannländerna. Naturligtvis fördömdes Tanzania, som dittills sett som ett halvsocialistiskt mönsterland, av den svenska vänster, som nu tror att Sverige kan lösa hela världens problem med flyktingmottagning. Tanzania beskylldes för att ha startat krig i strid med folkrättens principer…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om du läser det jag skrivit så är jag inte för invandring utan snarare för en kontrollerad invandring som innebär att vi inte tar emot fler än vi effektivt och värdigt kan integrera och sätta i arbete så att de får egen försörjning.

  4. Lars Flemström

    En förklaring till Ugandas generösa flyktingpolitik kan vara att så otroligt många ugandier själva har varit flyktingar. Men har de glömt vad som gjorde det möjligt för dem att återvända hem? Tanzania försvarade sig naturligtvis med samma argument som Indien försvarade sig med, när Indien anklagades för att ha startat krig i dåvarande Östpakistan (nuvarande Bangla Desh).

    Nämligen att det inte var Indien som kränkte den suveräna staten Pakistan, utan precis tvärtom, att det var den pakistanska armén som hade kränkt Indien med sin exempellösa terror mot den östpakistanska befolkningen, som hade flytt till Indien. Och bosatt sig på indisk jordbruksmark, så att indiska bönder inte kunde försörja sig på sin egen jord. Det var alltså Uganda, under Idi Amin, som hade kränkt Tanzania, som därför tvingades försvara sig med militära medel.

    Även Sverige måste lära sig att massiv flyktingmottagning inte kan vara någon långsiktig lösning på de massflyktkastrofer, som nu rullas upp inför våra ögon. Flyktingar ska återvända hem så snart de kan, om de inte har exceptionella skäl att stanna i vårdlandet.

    Vi kan inte ha en dominoeffekt, så att värdländernas egna befolkningar börjar fly från arbetslöshet och helt förvandlade länder. Eller tvingas permanent stänga sina gränser för nya flyktingar.De som har störst behov av skydd, ska ha skydd. Inte de, som inte längre har något skyddsbehov.

    Jag har bott i Sverige i hela mitt liv. och har sett flyktingar komma och återvända hem. Permanenta uppehållstillltånd redan från början, är inte någon gammal socialdemokratisk politik. De som påstår det, spelar SD i händerna. Jag tycker i stället att graden av anknytning till Sverige ska avgöra rätten till permanent uppehållstillstånd. Inte om man har jobb, eller ej. Jag stödjer definitivt inte en integrationspolitik, som försvårar flyktingars återetablering i sina hemländer, den dag då de kan återvända dit.

    Det är dessutom en kränkning av människor från andra kulturer att framställa svenskheten som överlägsen allting annat. Jag har faktiskt hört flyktingar protestera mot att de har utsatts för en i praktiken påtvingad försvenskning. Speciellt de som har flytt, för att hemlandets regering inte har låtit de behålla sin etniska, språkliga och kulturella särart.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det enda vi kan konstatera Lars är att vi har olika uppfattning i frågan och så måste det få vara ibland.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.