Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Nu inför EU de begränsningar gällande skatteplanering som jag förutspått länge.

Det kommer goda och positiva signaler från Magdalena Andersson runt EU:s arbete med att täppa till kryphålen i olika medlemsländers skattelagstiftning och tillse att hybridlösningar och transit genom ett EU-land till 3:e land för att minska skatten stoppas.

Att effektivt stoppa den skatteplanering som handlar om att använda ett transitland inom EU på väg till 3:e land för att undvika beskattning helt och hållet är efterlängtad sedan länge av både mig själv och EU:s finansministrar.

Som jag ser saken är ett stopp för denna typ av skatteplanering dessutom ett rättvisekrav – Ännu mer så om man kritiskt granskar hela förfarandet med skatteplanering och hur och varför den struktureras på det sätt den görs.

Skatteplanering vars enda syfte är att undvika beskattning och vars resultat inte ökar företagens och/eller samhällets vinster utan endast ser till till att beröva samhället skatteintäkter är ohälsosam verksamhet och röveri i modern tappning – Därför ska den stoppas och stoppas permanent.

Att detta är på gång och att detta varit planen inom EU har jag framfört länge trots att det funnits många som tvivlat och påstått att jag har fel. Därför känns det extra tillfredställande att få belagt att det jag påstått skulle komma nu genomförs.

Företag och förmögna privatpersoners skatteplanerande har blivit till ett stort problem för alla EU-länder som både direkt och indirekt lider av stora tapp i skatteintäkter på grund av sagda skatteplanering – Skatteplanering som förutom att den äventyrar välfärden och de sociala trygghetssystemen i länderna även skapar osund konkurrens mellan företag som skatteplanerar och de som inte gör det.

De förändringar som nu är på gång är därför både angelägna och välkomna och det vi nu kan hoppas på är att Magdalena får gehör för och genomslag för synen att EU:s medlemsländer inte ska konkurrera inbördes genom att ägna sig åt skattekonkurrens.

I den bästa av världar så betalar alla företag skatt i alla länder där de är verksamma. Detta för att därigenom ta sitt ansvar och bli en tillgång snarare än en börda i samhällsbygget.

Därför säger jag starkt jobbat Magdalena med flera finansministrar i EU – Fortsätt på inslagen väg så att vi kan återupprätta tron på den typ av solidariska samhälle som innebär att alla bidrar efter förmåga.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

15 kommentarer

  1. Jonny Disenfeldt

    Skatteplanering är lagligt, sluta hitta på egna betydelser på ord, använd istället ordet skatteflykt OM DET SOM STRIDER MOT LAGAR.

    Det som är lagligt ska inte kallas röveri eller liknande, det är en omogen form av argumentation du för.

    Det finns ingen som påstått att det är fel att försöka stoppa skatteflykt så där har du som vanligt FEL Anders.

    Det som t.ex jag kritiserade var de löjliga summor som du förde fram, summor som var större än EU’s hela ekonomi

    Avslutningsvis, I rubriken skriver du att EU NU ska införa begränsningar, vilka då och när då Anders ?
    En länk till detta tack.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har inte påstått att skatteplanering är olaglig – vad jag sagt är att den är omoralisk och att den kan anses som en modern form av röveri där man tar från de svaga dvs. från alla övriga i samhället.

      Den inställningen är min bestämda åsikt och den står jag upp för i alla lägen.

      Förutom information från mina egna källor i EU maskineriet i ärendet så kan du läsa om det på flera ställen – Bland annat här:http://affarsliv24.vk.se/1938687/eu-tapper-till-i-skattefusket

      • Jonny Disenfeldt

        Du kallar något helt lagligt för röveri , det senare är olagligt om du nu inte visste det.

        Omoraliskt ?

        Enligt DIN moral kanske men det är din moral, jag anser att du uttrycker dig högst omoraliskt av och till när du bloggar. Moral är inte lag, moral är inte absolut.

        Din rubrik var ju en ren lögn. EU ska INTE NU införa något alls. Det som t.ex din länk anger är att målet är senast 2020 och då ska något införas men det är ju upp till vidare förhandlingar med EU-parlamentet.

        Det är OMORALISKT ATT LJUGA (men inte olagligt annat än under ed i domstol).

        Slutligen, väntar fortfarande på länk och exakt citat från SCB rörande ditt påstående om svenska arbetstagares medianlöner, för du har väl inte varit omoralisk Anders ???

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag kallar det för röveri Jonny och då därför att skatteavtal och övriga regelverk inte skapades för att härbergera sketteplanering,

          Det man bestämt sig för är att stoppa detta från 2020 då det är den tiden det tar att ratificera EU-lagstiftning och köra den både genom ländernas parlament och genom EU-parlamentet.

          Således är det ingen lögn Jonny.

          • Jonny Disenfeldt

            Röveri är kriminellt, skatteplanering är inte kriminellt.
            DU HAR ALLTSÅ FEL.
            Den som gör anspråk på att arbeta som politiker bör lära sig grundläggande saker om vårt samhälle och lära sig att uttrycka sig korrekt.

            Du ljuger eftersom du skrev att NU SKULLE EU införa begränsningar. Det kommer tidigast att ske 2020 och då endast om man kommer överens och får igenom det i EU parlamentet.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Som vanligt försöker du märka ord Jonny. Röveri behöver inte vara kriminellt utan ordet kan användas som en liknelse vilket är vad jag gör i detta fall.

            Jag märker inte ord utan målar med bred pensel och ur ett ideologiskt perspektiv.

            Sedan ljuger jag inte Jonny. Ljuga är för övrigt ett ord du gillar att framhäva. Beslutet är fattat bland finansministrarna i EU-länderna. Att processen i EU sedan innebär rundor i ländernas egna parlament innan det kan beslutas om i EU-parlamentet och bli verklighet tar så lång tid att beslutet inte kan införas förrän 2020 betyder inte att EU:s finansministrar inte bestämt att detta ska genomföras.

            Därför har jag rätt när jag säger att de gör precis som jag länge påtalat att de bör göra och att de handlar i enlighet med den information jag får från mina källor inom EU-maskineriet.

            Således visar beslutet att jag vet vad jag pratar om när jag hävdar att något är på gång.

  2. Alexander

    Anders är speciell. Han tycker inte att nödvärnslagen ska tillämpas och anser att om man följer skattelagen är man omoralisk.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det tror jag du fått om bakfoten Alexander – jag har aldrig sagt att man inte ska följa nödvärnslagen.

      • Alexander

        Du tycker inte att man ska följa den på så sätt att man gör vad som krävs för att försvara sig. Hellre bli våldtagen än slå gärningsmännen med en stol. Det är faktiskt det du skriver…

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det jag säger att man får göra är att följa det lagen medger men att min åsikt är att man inte ska beväpna sig.

  3. Alexander

    Nej du har sagt att man inte ska försvara sig med tillhyggen. Säg det till kvinnan som blir insläpad i skogen. Aja Baja, inte slå snuskgubbarna med en pinne….

  4. Jonny Disenfeldt

    Du skriver ”Röveri behöver inte vara kriminellt ”

    Jo, det är den gängse betydelsen av ”röveri”, en kriminell aktivitet Som aspirerande politiker bör du lära dig ords betydelse

    Synonymer till röveri
    plundring, rån, stöld, rov

    Sedan har vi den uddare formen
    Röveri kan uppstå om biodlaren lämnar en honungsram eller skattlåda oskyddad i bigården. Tusentals bin lockas och rövar den …

    Du skriver ”Nu inför EU de begränsningar gällande skatteplanering”

    Det är inte en korrekt beskrivning av verkligheten. DEN ÄR FEL. Jag har inget emot att man täpper till oönskade hål i skattelagstiftningen men du utlovar något som vi i nuläget inte vet om det blir av. Detta ska godkännas i flera instanser av många parter så att beskriva det som att det är klart och ska ske nu är felaktig information. Att något är på gång är en korrektare beskrivning, det är alltid något på gång och har så varit och kommer så att fortsätta att vara. När något senare är godkänt av alla inblandade parter och instanser så kan man införa något, det föreligger inte en sådan situation i nuläget vilket du ger sken av.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är du som vill märka ord Jony – För mig är röveri synonymt med ett oönskat beteende och som sådan fungerar ordet bra.

      Det beskriver fullt ut det jag vill säga – Skatteplanering och att lyfta pengar undan beskattning är röveri oavsett av om det sker på laglig eller olaglig väg då det indirekt är stöld från samhället – Detta i likhet med operationer vars enda syfte är att undvika skatt.

      • Jonny Disenfeldt

        ”För mig är röveri synonymt med ett oönskat beteende… skatteplanering … stöld från samhället”

        Ja, för DIG som hittar på egna betydelser, egna begrepp och egna alternativa fakta. Det går inte i längden att leka politiker på den vägen Anders, du måste lära dig att uttrycka dig korrekt.

        Det som är lagligt är inte olagligt, det som är lagligt är inte röveri och inte stöld.
        Du, som socialist, utgår från synpunkten att allt tillhör staten och att det är staten som sedan lämnar lite smulor till arbetaren. En högst odemokratisk ståndpunkt.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          PÅ min blogg är det jag som bestämmer vilka begrepp jag använder Jonny bara för att klargöra den saken.

          Jag har aldrig sagt att skatteplanering är olaglig utan bara att den är omoralisk och att den är en modern form av röveri.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.