Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Det drar ihop sig till Socialdemokratisk partikongress.

Socialdemokraternas partikongress kommer att gå av stapeln den 8-12 april i Göteborg och så här långt är det drygt 2.000 motioner med drygt 4.500 förslag som ska behandlas under dessa dagar.

Det kommer säkert att bli en intressant kongress med många, långa och oerhört intressanta debatter. Får jag hoppas något och vara med och bestämma hoppas jag att det blir en kongress som tar oss Socialdemokrater tillbaka till våra rötter såsom varande ett arbetarparti för alla Sveriges arbetstagare.

Temat för kongressen är ”Trygghet i en ny tid” – För mig är dock frågor som kommer att debatteras mer än allt annat traditionella Socialdemokratiska hjärtefrågor.

Föga förvånande handlar mycket detta år om arbetarfrågor och om fackföreningarnas inflytande i svenskt näringsliv och om arbetsrätten. Att arbetarfrågorna dominerar i ett arbetarparti tycker jag är sunt – Till och med mycket sunt.

  • Återinförd avdragsrätt för fackföreningsavgiften.
  • Slopande av allmän visstid som anställningsform.
  • Förstärkt arbetsrätt för att runda domen om ”hyvling”.

Dessa 3 är de stora stridsfrågorna som jag ser saken och det alla dessa frågor har gemensamt är att de förutom att ha stöd hos hela fackföreningsrörelsen även har stöd hos riktigt tunga partidistrikt såsom Stockholm, Skåne och Göteborg.

Därför hoppas jag att vi kan ta ställning i dessa frågor och direkt efter partikongressen meddela Sveriges samlande arbetarkår att vi Socialdemokrater tagit ytterligare ett steg för att på nytt ställa oss på samma sida som Sveriges arbetstagare.

Därutöver finns starka indikationer bland motioner och förslag, däribland mina egna motioner om att återföra Socialdemokratin till den sorts politik vi förde fram till mitten av 1980-talet.

En återgång till den politik som byggde välfärdslandet Sverige till läget där både Sverige och svenskarna mådde som allra bäst kan aldrig bli annat än rätt.

Svaret kongressen söker på sitt huvudtema ”Trygghet i en ny tid” är således inte svårt att åstadkomma – Allt vi behöver göra är att ge Sverige tillbaka den trygghet som rått historiskt och då med hjälp av samma sorts politik som skapade tryggheten historiskt.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

25 kommentarer

  1. Erik

    ….och äntligen kommer vi att få vet var S står i migrationspolitiken. Senast det begav sig i april månad år 2015 strutade ni att ta upp denna fråga. Trots att ni är ett Statsbärande parti kunde/ville ni inte peka ut riktningen för färden. Det finns ingen som vet var S står i denna fråga. Om man kollar historien stängde ni gränserna den 13 december år 1989 då det beräknade komma in 20 tusen personer.

  2. Alexander

    På vilket sätt är det rätt välkänt var Socialdemokraterna står i migrationsfrågan?Många kommunpolitiker vill återgå till den generösare linjen, och även tyngre personer har uttryckt samma sak.

  3. Jonny Disenfeldt

    Varför ska de som väljer att stå utanför fackförening subventionera via skatt de som vill vara med i fackförening ?

      • Jonny Disenfeldt

        Det var inget bra svar, det är en åsikt. Fackföreningar har visat att de inte är mogna det åtagandet genom att t.ex knyta sig politiskt till ett parti, genom att delta i åsiktsövervakning och hålla nere medlemmarnas löneanspråk för att gynna S-regeringar, man har som senaste exemplet med kommunals ledning visat ett absolut vedervärdigt förfarande med medlemmarnas inbetalade avgifter etc etc.

        Vi har friheten att välja och det finns ingen anledning att de som väljer bort fackföreningen ska betala för de som vill bli medlemmar.

        Hjärt&lungfonden och cancerfonden finns där för allas bästa, enligt den logiken borde alla bidrag dit vara avdragsgilla.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          LO-facken har av tradition tillhört arbetarrörelsen och där hör de hemma. När vi Socialdemokrater och LO krokar arm och gör gemensam sak för alla Sveriges arbetare blir det bra för alla.

          • Lars Flemström

            LO-facken har inte av tradition ”tillhört” arbetarrörelsen, utan har LO-facken har varit arbetarrörelsen. LO-medlemmar, som inte är partimedlemmar, tillhör alltjämt arbetarrörelsen. Partibidragen från de LO-medlemmar, som inte vill vara med och finansiera SAP:s partiarbete, kunde i stället gå till lobbyverksamhet gentemot de partier, som dessa röstar på, så att de inte lägger så många arbetarfientliga förslag.

            Avdragsrätt för fackföreningsavgifter är en gammal surdeg, som socialdemokratiska finansministrar helt velat slippa. Anledningen är att de flesta skattebetalare är eller har varit löntagare, så att avdragsrätten i stort sett skulle bli en omfördelning av skatterna för samma skattebetalare. Det vore dessutom ologiskt att införa nya avdrag för löntagare, när man samtidigt kritiserar jobbskatteavdragen och kräver sänkt skatt för pensionärer och arbetslösa.

            De, som skulle gynnas är i första hand tjänstemän med höga löner och starka fackföreningar och en hög andel fackligt anslutna. Det är mycket tveksamt om en avdragsrätt skulle leda till högre andel fackligt anslutna bland låginkomsttagare med svaga fackföreningar och höga förhandlingskostnader p.g.a. många småföretagare, som man har att förhandla med.

            Om några fackförbund, som borde subventioneras via skattereglerna, så är det just de förbunden. Men det är ju inte förbunden som kommer att få några skattesubventioner genom avdragsrätten, utan medlemmarna. Och inte bara medlemmarna i de förbunden …

            Dessutom tycker jag att det är dags att KRÄVA partibidrag till S även från tjänstemannafacken, som länge nog har gömt sig bakom sin förmenta partipolitiska ”neutralitet”. LO-medlemmarna finansierar faktiskt politisk verksamhet, som även gynnar deras medlemmar, och det kanske i högre grad än LO:s medlemmar.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            För egen del tycker jag att fackföreningsavgiften ska vara avdragsgill och alldeles speciellt så när fackavgiften och avgiften till a-kassan många gånger är högst för de grupper som har de lägsta lönerna.

          • Lars Flemström

            Nej, det är ingen bra idé att dela ut en massa pengar till de välbeställda för att de fattiga ska få smulor. och de fattigaste inget alls. Det är ju just det som är felet med jobbskatteavdragen, som ger mer till högavlönade än lågavlönade och inget alls till pensionärer, arbetslösa och sjuka. Hur kan det vara borgerlig politik, som ska bekämpas, i ena fallet, men inte i andra fallet?

            Det vore väl bättre med en direkt subvention till de fackförbund, som har höga förhandlingskostnader p.g.a. många arbetsgivare med få anställda, och vars medlemmar har har låga löner och låg andel fackligt anslutna?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Fackföreningsavgiften ska fortfarande vara avdragsgill det är en viktig principfråga för arbetarrörelsen tycker jag.

      • Johan

        Nu får du bestämma dig för vad du vill!
        Tidigare i din blogg diskuterade vi gällande ränteavdrag om bostad där du skrev Varför ska de som bor i hyresrätt tvingas subventionera de som äger sitt boende!

        Varför ska vi som inte vill tillhöra facket tvingas subventionera de som är medlemmar?
        Nä, Anders ditt tankesätt är mycket snurrigt just nu och dina ståndpunkter börjar blekna.
        De flesta jag känner i arbetarrörelsen som du säger bor i villor!

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Av en enda anledning som stavas att facket är viktigt för arbetstagarnas rätt och därför att även de som inte är med i facket åker snålskjuts på de som är medlemmar.

  4. Lars Flemström

    De för svensk arbetarklass förödande migrationspolitiska överenskommelser, som ingicks mellan Mp och alliansregeringen under ledning av den ”nyliberala” extremisten Fredrik Reinfeldt, är naturligtvis inte en politik som grundas på socialdemokratisk ideologi. Att inte ta emot ”fler än vi klarar av att hantera och integrera på ett bra sätt” är naturligtvis inte heller en politik som grundas på socialdemokratisk ideologi. Det är borgerlig mörkläggningspolitik.

    En återgång till den socialdemokratiska politiken före 1985 måste också inbegripa en återgång till den reglerade invandringspolitik, som växte fram under 1970-talet och framåt, när rekordåren var över. företagsnedläggningarna blev allt vanligare och arbetslösheten bredde ut sig med utslagning speciellt av äldre och lindrigt funktionshindrade, som dittills haft jobb. Anders har ju också en S-blogg, där jag nyss har skrivit en kommentar om arbetsrätten. Slutet återges här:

    ”En persons arbetskraft är en oskiljaktig del av personen själv. Man kan inte lämna kvar arbetskraften, som man gör med andra varor som man säljer. Och själv gå därifrån. Man kan inte heller skicka sin arbetskraft till ett annat geografiskt område, utan att följa med själv, som man kan göra med andra varor, som man inte lyckas sälja på hemmamarknaden.

    Därför måste den vanliga avtalslagen kompletteras med speciallagar, som gäller inom arbetsrättens område. Därför kan vi inte ha en fri invandring, utan måste ha en reglerad invandring, för att inte de som redan bor i landet, själva ska tvingas emigrera för att sälja sin arbetskraft.

    Därför måste vi också vara tydliga med att ”egen försörjning” inte bör vara nog för att få ett permanent uppehållstillstånd, utan det måste finnas ett varaktigt skyddsbehov eller en särskilt stark anknytning till Sverige.

    Därför måste den fackliga solidariteten över gränserna stärkas och åtgärder sättas in i migranternas hemländer, så att de kan försörja sig där.

    Jag anser för övrigt att provanställningar bör förbjudas, och att arbetsgivare skyddas mot konsekvenserna av ”felanställningar” på något annat sätt. ”

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar som ett inlägg i debatten med följande tillägg:

      Att vi ska ta emot så många som vi effektivt kan integrera till ett värdigt liv är på inget sätt borgerlig politik utan väl i linje med vår Socialdemokratiska politik och ideologi om alla människors lika värde.

      För egen del avser jag inte att vi ska begränsa invandringen i sig sett mot normalnivån utan snarare att vi ska anstränga oss så att vi kan ta emot så många som möjligt med god integration som en naturlig del av mottagandet.

      • Lars Flemström

        Du skriver bara om god integration för dem, som kommer. Men inte ett ord om den ofta förödande desintegration, som drabbar dem som redan finns i landet (och då syftar jag både på etniska svenskar, tidigare hitkomna invandrare och deras barn, den s.k andra generationen invandrare.) Det som du ”anser” är extremt nyliberal borgerlig politik, och inte socialdemokratisk politik.

        Det ska väl jag veta, som har bott i Sverige under alla år, och var aktiv i både LO och SAP, när vi fick de nuvarande arbetsrättslagarna och den restriktiva invandringspolitiken. Det var journalister i bl.a. den socialdemokratiska pressen, som utifrån sin klasstillhörighet (medelklassen) ville något annat, det drevs kampanjer, som ofta urartade till ren förföljelse mot socialdemokratiska migrationsministrar.

        Det finns för övrigt ingen ”normalnivå” för invandringen. Skyddsbehovet ska avgöra. Och kommer man senast från ett land, där man kunnat söka asyl, har man inget skyddsbehov längre vid ankomsten till Sverige. Det finns för övrigt ingen som helst anledning att belöna brott mot både Sveriges och andra EU_länders lagar, genom att ge permanenta uppehållstillstånd till dem som medvetet har brutit mot de lagarna. Om du tycker det, talar du med kluven tunga, när du säger att invandrare ska följa våra lagar. Vilka lagar ska de inte följa?

        I dagens tidningar står om en spricka inom regeringen, då S vill begränsa arbetskraftinvandringen, medan Mp försvarar de migrationspolitiska överenskommelserna med högerpopulisten Fredrik Reifneldt. Kampanjerna är dessutom i full gång mot statsministern för att han stödjer EU:s avtal med den internationellt erkända regeringen i Libyen, om att EU ska hjälpa till att stärka den libyska kustbevakningen.

        Statsministern talar om att förebygga att miljoner människor lämnar sina hemländer och att tusentals drunknar i Medelhavet. Det är dags att hänga ut de skyldiga till de tragedierna. Och det är de, som förespeglar migranterna om en återgång till den tidigare invandringspolitiken, som dock var en parentes i Sveriges historia. Du måste bestämma dig om vi ska ha arbetarpolitik, eller om Sverige ska styras av pubertala övre medelklassvärderingar och anarki á la miljöpartiet

        Allas lika värde kan inte betyda att de, som har lyckats ta sig till Sverige ska ha alla rättigheter, medan resten folken i de krigshärjade och /eller fattiga länderna ska uppfattas som ”förlorade”. Vi måste frigöra resurser från flyktingmottagningen i de s.k rika länderna till insatser i migranternas hemländer. Det behövs också resurser för att skicka hem de c:a en miljon migranter som befinner sig i Libyen i väntan på att fortsätta den livsfarliga resan till Europa.

        Dessutom måste den internationellt erkända regeringen i Libyen stärkas, så att dess armé och polis kan kontroll över hela landet och få fart på oljeproduktionen och exporten. Löfvén är inne på rätt linje. så låt honom slippa knivar i ryggen.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          När jag pratar om integration så gör jag ingen skillnad på invandrare och svenskar och ej heller på nya invandrare och de som kommit tidigare. Att alla som står utanför arbetsmarknaden integreras/vidareutbildas så att de kommer i arbete bör vara en självklarhet.

          Fler i arbete betyder mer pengar till konsumtion – Mer pengar till konsumtion betyder större efterfrågan och därmed fler jobb så det är den vägen vi måste vandra.

          • Lars Flemström

            Det märks att du inte har någon erfarenhet av svenskt arbetsliv. Som vanligt blandar du ihop, intäkter och utgifter, produktion och konsumtion. Om jag hade haft möjlighet att anställa ett hembiträde, och gjorde det, skulle det inte bli mer pengar till konsumtion. JAG har mer pengar till konsumtion utan hembiträde.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det som är hela grejen är att en redan rik som får mer lägger detta på sparande medan den vanlige löntagaren lägger sina löneökningar på konsumtion därför blir det mer till konsumtion om de lågavlönade får mer.

          • Lars Flemström

            Jag förstår inte alls hur du tänker här:

            ”Arbetskraftsinvandring har undanträngningseffekt vilket asylinvandring inte har om vi ökar antalet arbetstillfällen i samma takt som antalet asylinvandrare.”

            Varför kan vi öka antalet arbetstillfällen i samma takt som antalet invandrare i ena fallet, men inte i andra fallet?

            Resonemanget håller inte. Flyktingmottagning ska vi ha av humanitära skäl, och jag betalar gärna en slant för att hjälpa andra. Men den jag hjälper ska inte äta mig ur huset eller ta försörjningen ifrån mig. Därför ska flyktingarna åka hem, när skyddsbehovet har upphört. Därför ska omvandling av tillfälligt uppehållstillstånd till permanent i princip inte ske förrän lång tid har gått, varunder flyktingen inte har kunnat återända.

            Jag har diskuterat det här på S-bloggarna ett antal år, innan du debuterade som S-bloggare. Jag tycker det är trist hur du driver högerpolitik under en väldig svada med vänsterretorik. DU kan inte skapa jobb i takt med invandringen, om vi inte har en väldigt låg invandring. Det kan ingen annan heller, men ändå vill de sänka löner. LO har sagt blankt nej, men då svarar den mest aggresiva lönesänkningsförespråkare. Annie Lööf, att lönesänkningarna ska lagstiftas fram.

            Vilka arbetsgivare ska förses med nyinvandrad lågavlönad arbetskraft? Bussbolagen, kanske, eller hotell och restaurang?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Visst skulle det gå att åstadkomma men för mig ska den rena arbetskfatsinvandringen strukturerar så att fackföreningarna får vetorätt i frågan och att arbetsmarknadsprövning måste göras innan arbetstillstånd medges.

            För asylinvandring kan man inte ha ett sådant regelverk då den invandringen sker på helt andra grunder.

            De som beviljas asyl ska integreras på ett bra sätt och den integrationen ska inte betyda att de tränger ut någon från varken hus eller arbetsmarknad utan snarare ska det vara så att nya hus byggs om så behövs samtidigt som nya arbetstillfällen tillskapas.

            Jag bedriver inte högerpolitik Lars och hur debatten drivits tidigare bryr jag mig inte speciellt mycket om – Den debatt jag driver syftar till att lösa problem och att se till att problemen löses på ett sätt som stämmer överens med den ideologi jag står upp för.

            Kärlek – Solidaritet och alla människors lika värde och ett jämlikt samhälle är mitt fundament och det som styr alla mina förslag.

        • Lars Flemström

          Du verkar inte ens känna till elementära ekonomiska begrepp, såsom den avtagande gränsnyttan. När vi diskuterade det här för något år sedan, kunde du kosta på dig åtminstone ett litet erkännande. Efter att ihärdigt ha förnekat att det finns en undanträngningseffekt (när någon får jobb, blir någon annan kvar i arbetslöshet), svarade du till slut, att om undanträngningseffekten finns, måste vi återinföra arbetsmarknadsprövningen.

          Men vad hjälper det, om vi samtidigt ska ”skapa jobb” åt hela världens alla flyktingar? Och nu spottar du en massa människor i ansiktet och skriver att de också ska ”integreras”. För så här har du skrivit: ”När jag pratar om integration så gör jag ingen skillnad på invandrare och svenskar och ej heller på nya invandrare och de som kommit tidigare.”

          Vi har exempelvis tidigare hitkomna invandrare, som är väl integrerade i det svenska samhället sedan 30 år tillbaka, och nu ska ”integreras” på nytt, för att någon nyanländ yngre förmåga ska ha förtur till de lediga jobben. Det är bättre om de, som vistas här med tillfälliga uppehållstillstånd, åker hem när de inte längre har något skyddsbehov

          Men du stödjer i stället den borgerliga linjen att de ska permanenta uppehållstillstånd och få hit familjen, om de kan visa upp ett anställningskontrakt. Är det din tolkning av kristendomen att de sista ska vara de första? (Jesus jämförde Gud och tillträdet till Guds rike med en dåtida enväldig arbetsgivare, som gav den högsta lönen till de sist anställda.)

          Du tror att de kompromisser, som regeringen har fått med sig den borgerliga oppositionen på (sedan de socialdemokratiska förslagen redan en gång har urvattnats genom kompromisser med Mp) skulle vara klassisk socialdemokratisk politik.

          Du kunde väl åtminstone spela med öppna kort, och erkänna att dina förslag, är Elisabet Svantessons politik, innan de blev dina?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Arbetsmarknadsprövning för arbetskraftsinvandring har jag alltid stått upp för och gör fortfarande. Arbetskraftsinvandring har undanträngningseffekt vilket asylinvandring inte har om vi ökar antalet arbetstillfällen i samma takt som antalet asylinvandrare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.