Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Arbetsrätten är under attack i den kommande avtalsrörelsen.

Efter att ha följt upptakten och utspelen inför årets avtalsrörelse går det att dra en konkret slutsats och det är att arbetsrätten är under kraftig attack.

Att arbetsgivarsidan därutöver vill ha frusna och/eller mycket låga löneökningar är samma ingång som i tidigare avtalsrörelser då arbetstagarna alltid enligt arbetsgivarna har för hög lön.

Hur ter sig då angreppet mot arbetsrätten?

Som jag ser saken så är det ett angrepp som nu bedrivs mot arbetsrätten ett samordnat och väl regisserat frontalangrepp från arbetsgivarhåll!

Det arbetsgivarsidan efterlyser är rätt att använda sig av ”hyvling” rakt av utan förhandling med facket – Dvs. rätten att ensidigt minska arbetstagarnas arbetstid efter eget välbefinnande.

Därutöver efterlyser man mer ”flexibla” avtal som gör att arbetsgivarna ensidigt kan bestämma när och hur mycket en arbetstagare ska arbeta vid varje givet tillfälle för att parera konjunktursvängningar.

Lägg ovanpå detta kraven på sänkta ingångslöner och kraftigt försämrade OB-ersättningar så blir saken klar och tydlig – Sveriges arbetstagare ska behandlas som boskap som kan utnyttjas efter ”marknadens” och arbetsgivarnas eget välbefinnande med fokus på bibehållna och/eller ökade vinster.

De krav på avsteg från turordningsregler i samband med uppsägningar mm. som funnits tidigare följer givetvis med även i denna avtalsrörelse.

Den linjen måste LO och fackföreningarna stå emot med alla till buds stående medel. Arbetsrätten är helig och alla angrepp mot den arbetsrätt vi slagits för i generationer ska slås ner med omedelbar verkan.

Årets avtalsrörelse borde om allt står rätt till handla om hur vi kan se till att arbetstagarna får större löneökningar än tidigare – Detta för att minska klyftorna i samhället och för att se till att vinsterna av allas arbete fördelas mer rättvist.

En annan lösning jag tycker att fackföreningarna ska driva hårt är en övergång till 6 timmars arbetsdag med bibehållen lön.

Införs en sådan kan jag acceptera att ge arbetsgivarna rätt att utnyttja skillnaden i årsarbetstid mellan 6 och 8 timmar under givna premisser för att parera konjunktur svängningar – Då utan att öka lönen givet att vi hittar en mekanism för detta som kan accepteras av bägge parter.

Arbetstagarsidan har landat i krav på 2,8% vilka är helt rimliga eller till och med i underkant om man tittar på vinstutvecklingen i företagen under senare år.

Att arbetsgivarsidan förespråkar individuella löner är förståeligt sett ur deras perspektiv då individuell lönesättning fyller det som är arbetsgivarorganisationernas huvudsyfte – Att slå sönder den fackliga gemenskapen genom att sätta individen före kollektivet.

Det var den ordningen vi hade innan Ådalen 1931 då arbetstagarna snällt fick stå med mössan i hand utanför fabriksporten i förhoppning om att få jobba den dagen. Det läget ska vi inte tillbaka till och enda vägen att undvika en återgång dit är kollektivavtal och kollektiva löneökningar lika för alla.

Självklart ska arbetsgivarna utöver avtal kunna belöna de medarbetare de anser vara extra duktiga – Dock inte på övriga arbetstagares bekostnad utan rakt av från egen kassa.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

10 kommentarer

  1. Krister

    Du vill också införa en produktionsskatt och kanske andra skatter.
    Hur skulle det påverka sysselsättningen och lönsamheten dvs möjligheter
    till reallöneökningar?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att byta ut arbetsgivaravgiften till en produktionsskatt som utgår oavsett av om arbetet utförs av en människa eller en maskin handlar om att återställa ordningen till vad den var förr. Det som hänt och händer är at företagen går över till maskinell tillverkning och ökar sina vinster vilket skapar ökade klyftor samtidigt som det dränerar pensionssystem och sociala trygghetssystem på intäkter.

      Den trenden ska som sagt brytas genom att företagen inte ska kunna göra vinster på at byta ut människor mot maskiner. Kan vi sedan få storföretag som SCA, Assa Abloy med flera att sluta skatteplaner och betala skatt i Sverige vilket är mitt mål kan vi kanske sänka skatterna för mindre företag.

      Med dagens situation är det inte konkurrens på lika villkor därför att de stora drakarna skatteplanerar för att sedan använda delar av det de borde betalat i skatt för att konkurrera ihjäl mindre och växande företag.

      • Olle

        Kan du med säkerhet säga här att SCA skatteplanerat efter 2014 ??
        Att de har sålt ett finansbolag till sig själva 2004 det vet vi ,och att de hade fått ett klartecken på denna affär av skatterättsnämnden via ett förhandsbesked. Sen har väl detta fortsatt. Men som sagt var finns info om att SCA fortsätter skatteplanera på ett olagligt sätt.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          SCA har skatteplanerat allt sedan 1990-talets mitt och fortfarande. Jag har inte sagt att SCA begått något lagbrott men väl att de skatteavtal vi har med andra länder parat med vårt EU medlemsskap leder till en typ av skatteplanering som lagstiftaren aldrig avsett.

          Det är därför vi ska skriva om skatteavtalen så att det blir omöjligt att göra som SCA och för den linjen växer stödet i EU för var dag som går.

          För mig som professionellt arbetat med just skatteplanering finns kunskapen om hur den effektivt kan stoppas och det är den kunskapen jag nu använder för att driva på för beslut i den riktningen.

  2. Johan

    Du glömde åter att ta upp det största hotet mot svensklönesättning!
    Utländska företag med lågavlönade anställda som hugger sönder marknaden i Sverige för oss seriösa företagare!

    Att ni Sossar inte lyckas stävja detta ännu är för mig en gåta då du varje gång jag påtalat detta sakt att det är så lätt att få igenom saker i EU .
    Varför händer inget?
    Som jag sakt tidigare fega politiker som inte vågar säga stopp.

    Hur hade du tänkt att ett företag ska finansiera de två timmarna som försvinner i produktion men inte i lönekuvertet?
    Du som politiker får en budget för en skola men, för den budgeten kräver jag att du bygger två skolor!
    Hur löser du problemet?
    Att tro att 6 timmars arbetsdag ger fler jobb är extremt fel.
    Det leder till högre arbetsbelastning och fler sjukskrivningar.

    Om alla företagare lägger ner sina firmor på Fredag. Vi går till arbetsförmedlingen på Måndag och söker jobb.
    Hur fort hamnar alla i sysselsättning då Anders?

    Sossarna måste ändra inställning till företagarna skapa bra villkor och förutsättningar för att växa.
    I Västerbotten vill 93 % av småföretagen växa här finns alltså en stor tillväxt och jobbpotential om rätt förutsättningar skapas.

    Dagens tips: Att skapa goda villkor för företag att starta, expandera och anställa är att ta ansvar för vår gemensamma framtid! Som sedan via skattsedeln bidrar till det gemensamma!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har lyft den frågan massor av gånger i många inlägg men det betyder inte at jag måste lyfta den varje gång.

      Sverige har kämpat hårt och fått den skrivning vi vill ha i det nya utstationeringsdirektivet. Detta är nu ute på remissrunda innan beslut ska tas i EU-parlamentet och förhoppningsvis kommer beslutet snart at fattas så at direktivet kan börja gälla. När det gjort så är största delen av problemet löst.

      Företagen har redan oerhört goda villkor – Till och med bäst i hela världen (OECD) om man ska tro Forbes.

  3. Petter

    Nu lyser ditt företagarhat igenom igen ,det är väl en vanlig förhandlingsvända igen mellan löntagare och företagare. Utan löntagare/anställda inga företag . Idag är det inte lätt att hitta duktiga medarbetare till yrken som kräver utbildning tex snickare elektriker osv. Så nog betalar vi extra för att kunna behålla de anställda vi lyckats hitta. Dit skitsnack kan du lägga ner du får oss företagare att framstå som vi behandlar våra anställda som nån boskap. Och det kanske det gör ,men dra inte alla över en kam i alla fall .

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag drar inte alla över en kam Petter – Allt jag gör är att titta på arbetsgivarorganisationernas krav och läser man dem så är den slutsats man kan dra den jag framfört i inlägget.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Sannolikt med den effekten att många deltidsbrandmän kastar in handduken och slutar efter vad jag förstått.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.