Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Alliansen och välfärdsföretagen har blåst svenska folket!

Nu finns det bevis skrivna svart på vitt som publicerats i Kommunalarbetaren om hur vinsterna i välfärdens privata vårdföretag uppstår. Bevis för att det är som jag påstått länge – Nämligen att stor del av vinsten beror på lägre personaltäthet och på fler deltids-, visstids- och timtidsanställningar än hos landets kommuner.

Artikeln som bygger på ett gediget faktaunderlag påvisar dessutom att de 6 största vård- och omsorgsjättarna gjorde vinster på 1,5 miljarder under förra året och att skatten på den största delen av dessa skatteplanerat bort därför att bolagen använt sig av skatteupplägg som innebär att de inte betalar skatt i Sverige.

Precis som i tidigare inlägg så påstår jag att detta är rena rånet och en modern form av röveri. Inte nog med att man tar våra skattepengar – Man har dessutom mage att ta skattepengarna och låta bli att betala skatt på de vinster man gör på svenska skattebetalares pengar.

Vårdsektorn är på inget sätt ensam om detta – Samma sak har tidigare rapporterats från skolans värld där lärare i friskolor har lägre lön och färre kollegor än lärare som arbetar i den kommunala skolan tack vare att lärartätheten är lägre och anställningsförhållandena sämre.

Lägger vi ihop de vinster företagen inom vårdsektorn och skolan gjorde under förra året så når vi den hisnande siffran 4,9 miljarder – 4,9 miljarder som kunnat användas till mer och bättre vård och till mer och bättre undervisning.

Självklart ska det inte vara på detta sätt och personligen tycker jag att Ilmar Reepalus utredning och framför allt hans förslag är för blygsamt. Det ska inte finnas privata aktörer och vinster inom välfärden och i de fall sådan finns och vinster uppstår ska dessa vinster återinvesteras i verksamheten i form av bättre kvalité, mer personal och högre löner för personalen.

I grund och botten tycker jag att det är helt fel med privata aktörer inom välfärdssektorn och helst av allt ska Lagen om valfrihetssystem skrotas helt och hållet. Välfärdssektorn ska skötas av det allmänna utan privat inblandning. Går inte detta att genomföra ska vinsterna inom välfärdssektorn stoppas helt och hållet.

Privata företag ska ägna sig åt verksamheter som traditionellt skötts av privata företag – Vill privata företag verka inom offentlig sektor ska offentligt ägda företag tillåtas att verka inom privat sektor.

Dessutom ska vi aldrig tillåta att privata företag lönedumpar och skapar osäkra anställningsförhållanden – Alldeles speciellt så om vi säger oss vara Socialdemokrater.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

10 kommentarer

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Kommunalarbetarens undersökning är trovärdig och samma sak gäller med SCB. Jag har inte kritiserat SCB utan det faktum att den undersökning du refererar till hos SCB inte gör skillnad på grundlön och lönetillägg vilket inte är ett misstroende mot SCB.

  1. Jonas E

    En grundregel borde väl vara att om man skall få ta del av skattemedel så måste man sen skatta i Sverige också, sen så tror jag att välfärdspiratismen är en väldigt bra valfråga, då det i princip bara är Vänsterpartiet som öppet är helt emot i nuläget, men många vill inte rösta på Vänsterpartiet just för att dom är för mycket vänster, så om S skulle ta upp den bollen istället så tror jag att många av de 80% som ser problemet med vinster i välfärden också kan tänka sig rösta för S – då många hoppar mellan blocken från valår till valår – dessutom så tycks även SD gilla välfärdspirater, och det tror jag knappast att alla SD:are gillar heller så !.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag delar din uppfattning Jonas och det är därför jag som socialdemokrat vill stå upp för vår ideologi som säger att vi inte ska ha ”välfärdspirater” inom offentlig sektor.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      I exakta nummer vet jag inte men av stödet på representantskapsmöten att döma rätt stor och växande.

      • David

        Jag tror också det finns ett massivt stöd bland sossar liksom hos befolkningen i stort. Dessvärre tycks Socialdemokraterna i Umeå vara för fega för att våga driva en hård linje i frågan -och det tycks ju också gälla på riksplanet.
        Sossarna tror helt enkelt att de kommer att förlora röster på att ta bort LOV:en och därför kommer Sossarna att förbli ett mellanmjölksalternativ som inte vågar stå för vad de tycker. Om de nu tycker något alls. (Det verkar oklart.)

        Samtidigt har vi tjänstemän bara här i Umeå Kommun som gör raka motsatsen. Man gör sina egna verksamheter dyrare, mer ineffektiva och de kör medvetet ekonomin i botten för att ”bevisa” hur mycket billigare och bättre de privata aktörerna är -för att sedan enkelt kunna motivera en total privatisering av verksamheterna. Skattebetalarna kommer inte i all oändlighet att köpa att kommunens verksamhet inte går runt medan privata alternativ gör mångmiljonvinster och badar i pengar.
        Det är ett fult spel som pågår och frågan är om de styrande politikerna i Umeå Kommun är medvetna om det.
        I vilket fall kan spelet inte vinnas av några mellanmjölkssossar.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är detta jag avser at ändra på David. För egen del är jag allt annat än ”mellanmjölk” och jag både vill, kan och har förmågan att driva saker framåt. Förändring sker inte över en natt men jag kommer aldrig att ge upp och LOV ska skrotas.

  2. Jan-Erik Vahlström

    Jag läser med behållning dina ståndpunkter i din blogg.En Socialdemokrati som då skulle fungera som bäst.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Tack Jan-Erik- Det jag hoppas på är att jag kan tillföra något till Socialdemokratin som gör att den återgår till att fungera på samma goda sätt som den gjorde tidigare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.