Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Det blev som jag förutspått – Trump blir USA:s näste president.

Jag har under lång tid känt vart vindarna blåser och att Trump skulle vinna det amerikanska presidentvalet. Från början trodde jag att det skulle bli en jordskredsseger – En uppfattning jag för ett tag sedan reviderade till att det skulle bli en mycket jämn fight men med Trump som vinnare.

Frågan de allra flesta ställer sig är hur detta kunde hända? Detta måhända utan att reflektera över varför han blev presidentkandidat till att börja med.

Jag har framfört min uppfattning om varför redan i tidigare inlägg i ämnet och jag upprepar det här och nu – Donald Trump blev vald till president därför att det amerikanska folket är mycket besvikna och frustrerade och framför allt missnöjda med det politiska etablissemanget i USA.

Man är trött på politiker som lovar runt och håller tunt och på politiker som under några månader vart 4:e år påstår sig företräda just dem för att sedan svika och återgå till att leva i sin egen skyddade verkstad.

Man är missnöjd därför att den politiska eliten blivit till just en politisk elit som lever i en egen värld helt skyddad från den vardag vanliga amerikaner upplever varje dag.

Man är trött på politiker som lovar att göra livet bättre för den vanlige amerikanen men trots det levererar en verklighet som består av arbetslöshet för många amerikaner och om att många måste ha både 2 och 3 jobb för att överleva och försörja sina familjer.

Det är därför man i protest röstar på en man som inte har ett politiskt förflutet och därför är obefläckad av den politiska elitens liv och leverne.

Det amerikanska folkets röst för Trump är en missnöjesröst från ett folk som förlorat hoppet på att de etablerade politikerna ska ändra sig och ta deras hjärtefrågor på allvar och göra det som är Trumps slogan ”Make America great again” innebär.

I skrivande stund faller världens börser (i min värld helt i onödan) vilket påvisar än mer vilken artificiell värld vi lever i. I USA har man ett system som innebär att både senat, kongress och presidenten måste vara överens för att få igenom avgörande beslut vilket gör att Trump måste förhålla sig till detta.

Det mesta av det som Donald Trump sagt under sin valkampanj är rent nonsens och sådant som aldrig kommer att hända. En sak hoppas jag dock på och det är att han uppfyller sitt löfte att flytta hem alla jobb som försvunnit till låglöneländer till USA och att han gör allvar av att det som säljs i USA ska tillverkas i USA om så är möjligt.

En sådan utveckling är välkommen och på inget sätt ett hot mot världen. Allt det inebär är att företag som vill sälja i USA måste sätta upp tillverkningsanläggningar i USA och därmed bidra till den amerikanska ekonomins tillväxt i form av löner och skatter.

Om detta händer i USA kommer vi att få se en liknande utveckling i EU och andra delar av världen vilket i slutändan kommer att gynna det stora flertalet. Att det kommer att gynna många råder inga tvivel om därför att en sådan utveckling per automatik blockerar mycket av den skatteplanering som nu sker.

Skatteplanerandet som innebär att man som företag och kapitalägare genom olika upplägg kan minska sin skatt kraftigt eller helt undvika den måste få ett slut om världen ska fortsätta vara en relativt fredlig plats.

Jag vill gå så långt som till att påstå att valet av Donald Trump till USA:s näste president beror på tidigare administrationers oförmåga att se till att världens rika bidrar med de skatter de rimligen borde betala på sina vinster för att välfärden ska fungera.

Därför hoppas jag att Trump infriar sitt löfte och flyttar hem amerikanska jobb till USA.

Sak vi slutligen titta på utgången av det amerikanska presidentvalet i ett svenskt kontext så finns det en viktig sak att lära av det amerikanska valresultatet. Den era när man som politiker kan lova runt och hålla tunt är över – Ska vi fortsatt få folkets förtroende måste vi bli ett med folket och leverera det vi utlovat.

Kort sagt – Valet av Trump som Amerikas näste president innebär att vi som sysslar med politik måste leva som vi lär och leverera reformer som har stort folkligt stöd – Reformer som i akt och mening gör livet bättre för majoriteten av folket.

Därför är det nu hög tid för alla och då inte minst för oss Socialdemokrater at återgå till en politik som i allt den gör och allt den säger lever upp till devisen ”Av alla efter förmåga – Åt alla efter behov”.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

22 kommentarer

  1. Olle

    Då kanske också svenska politiker skärper sig ,bättre att lova mindre och fixa det i stället än att lova allt och sumpa det mesta .
    Detta speglar väl också svensk politik, många som är missnöjda med våra större partier väljer SD som en form av protest inte för att de alla är främlingsfientliga.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Visst är SD en och det stöd de har och har haft en missnöjesyttring mer än något andra – Det har jag påtalat länge. Det är därför jag hoppas at detta blir den ahaupplevelse som behövs för att vi som verkar som politiker ska återgå till att bli en del av folket och driva de frågor de vill vi ska driva – De frågor som gör det bättre för fleratlet.

      • Olle

        När makteliten pissar på folket blir det så här,blir likadant här nästa val om inslagen politik fortsätter som nu.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är precis det jag skrivit i slutet av inläget – Vi ska lära av det som hänt i USA så att detta inte upprepas i Sverige och Europa vilket innebär att vi som politiker måste börja leva som vi lär.

  2. Eva

    Du fick rätt,och analysen du beskriver varför Trump vann,är väl närmare sannheten än vi gillar! Får hoppas att det inte ställer till mer elände i världen än vi har nu. Så tror vi väl att det har varit tryggare med Hillary vid makten,men derom tviste de lärde!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis och jag är långt ifrån övertygad om att Hilary blivit bättre då hon är med slipad på att dra igenom dolda agendor.

  3. johansson

    Du har helt rätt och naturligtvis kommer Trump inte starta något kärnvapenkrig som en del tror och inte blir det något stängsel mellan Usa-Mexico. Det som förvånar mig när man ser på Tv är att ledande svenska politiker är både chockade och ledsna, dessa politiker lever verkligen långt ifrån vanligt folk, vad hade man förväntat sig efter Brexit, en riktigt hård spark i baken skulle kanske göra att de vaknar upp

  4. Lars Gidlöf

    Hej

    Leva som Ni lär som politiker, det kommer aldrig att hända. Politikerna blir förblindade pga att de har för höga löner, för goda övriga avtal. Det är därför politikerna inte vågar ta de svåra besluten som är impopulära.

    Som jag skrev i tidigare tråd, politikerna har det som en karriär nu, se bara Anders Ågrens CV på riktiga jobb. Men ändå ska han ha en lön på 7-800000 per år. Medellönen med hans utbildning, gymnasielärare, ett mkt mer viktigt och mer ansvarstagande jobb än oppositionsråd är drygt 28000:-, dvs hälften av vad han har som politiker.

    Hur kan det rättfärdigas?

    Se bara Mona Sahlin, misstag på misstag på misstag, men nog hålls hon under armarna av andra politiker med fina utredningsjobb etc. Hade hon varit en arbetar i statlig tjänst och misskött sig så så hade hon fått sparken.

    Inte lär Ni som Ni lever.

    Och sen, som jag skrev, hur kan man vara förtroendevald och inte ens orkar svara på kommentarer till sina inlägg i VK Blogg?

    Jag förstår att Umeås egen bagdad Bob, Edward Riedl fick pris som en av de riksdagsmän som besökt flest skolor. Han besökte väl de lägre årskurserna och de enda frågorna han fick var väl typ ”Hur stort är Riksdagshuset”, men det är väl i och för sig de enda frågorna han kunde svara på.

    Nej, man ska nog starta en politikerföraktande blogg

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Allt går att förändra Lars – Även politikerlöner så vi ska aldrig ge upp.

      Om du letar i min blogghistorik så kommer du att hitta inlägg där jag skrivit specifikt om detta.

      För mig är det viktigt att vi genomför förändringar så att vi börjar leva som vi lär. Det är därför jag vill tillbaka till den sorts politik vi socialdemokrater drev fram till Palmes död.

  5. Alexander

    Även Sveriges politiker lever ju i en egen värld. Det är så tydligt att det nästan blir larvigt när det gäller invandringen, man fortsätter att hävda hur fantastisk mångkulturen är. Och media backar upp. Sedan bosätter man sig så långt bort från den som möjligt…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      jag har svårt och förstå varför du är så hatisk mot invandringen Alexander. Visst finns det problem med en del invandrade men man löser inte problemen genom at stoppa invandringen utan snarare genom en effektiv och fungerande integrationspolitik.

      Sedan ser jag inget fel i mångkultur så länge alla följer samma lagar och regler – Att vi är olika berikar.

      • Alexander

        ”Jag har svårt att förstå varför du är så hatisk mot invandringen”

        ”Att vi är olika berikar”

        Och med detta bekräftar du vad jag skriver. Du fortsätter, som ett mantra, att påpeka hur bra invandringen är. Något som definitivt inte delas av dina väljare.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          De allra flesta av mina väljare har inget alls mot invandring. Vad både jag och väljarna däremot är kritiska till är avsaknaden av fungerande migrations- och integrationspolitik och det är denna jag arbetar oförtrutet för att förändra så att den börjar fungera.

          För mig spelar det ingen roll vem jag arbetar med vad gäller etnicitet, kön, sexuell läggning etc. Vi är alla människor av kött och blod och att alla inte är stöpta i samma form och att vi ifrågasätter och debatterar är berikande och utvecklande.

          • Mr Sound

            Och hur vet du det? Kan nog gissa att den gamle sossen på hemmet, som dessutom är sossarnas kärnväljare, som slitit och kämpat för att bygga upp välfärden är rätt sur på den politik ni för då man i princip inga resurser ger åldringar.

            Att du tycker mångkultur inte är något fel borde rimligtvis visa hur verklighetsfrånvänd du är. Med tanke på hur samhället blivit de senaste 10 åren av massinvandring från kulturer vilt skilda vår är facit nog. Otrygghet, ökad kriminalitet, no go zoner och kraftigt bidragstagande är väl charmen med mångkulturen för att inte tala om de länder som inbördeskrig härjat kan hänvisas till mångkultur – så som forna Jugoslavien.

            Nädu, en invandringspolitik där man hjälper flyktingar är helt ok och ett måste. En politik där dumstrutar helt tappat greppet, som dessutom kommer straffa sig vid valet 2018, klarar vi oss utan.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            jag är på inget sätt verklighetsfrånvänd och jag har större erfarenhet än många andra på området då jag bott i många länder där det fungerar alldeles utmärkt med mångkultur och med att leva sida vid sida.

            jag har aldrig påstått att vi inte har vissa problem men problem är till för att lösas och med en fungerande integrationspolitik så kan vi lösa problemen. Sedan har jag i inlägg efter inlägg skrivit att flyktingpolitikens största utmaning handlar om att skilja ekonomiska flyktingar från de med legitima asylskäl.

  6. Petter

    Nu hoppas jag att även våra egna lokala politiker sätter sig ner och tar sig en funderare på vad de ska ändra i sitt tänkande. För samma sak håller på att hända lokalt som i USA. De folkvalda i kommunen kör sitt eget race utan folklig förankring. Då tänker jag på skolfrågan ,pengar till Guitars ,ombyggnader av parker oerhörda pengar för kultur osv. Folk i dagens Umeå tycker att kommunledningen tänker mer på de som kanske kommer att flytta hit än vi som redan bor och verkar här. Givetvis måste de se framåt men de måste också ta av sig sina skygglappar och lyssna. Politiker som visar med hela handen och kallar de som tycker olika för belackare (Hans Lindberg i blogginlägg) de ska inte göra sig besvär att bli politiker . Sen går det inte att kalla medlemmar i ett demokratiskt valt part för rasister osv (SD) hur gärna än vi vill få bort dom. Detta ger bara mer bränsle på brasan ,det gäller att bli bättre och våga ta upp frågor som folket har. Politikerna efter valet i USA har en rejäl läxa att lära.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är helt klart så att vi som politiker måste lyssna på folket och folkopinionen. Det vi framför allt måste bli mycket duktigare på är att förklara saker och ting på ett begripligt sätt – T.ex. Om och i sådana fall hur kultur och andra investeringar påverkar den kommunala basverksamheten. Jag vet att den inte gör så – I vart fall inte i någon större utsträckning men bara för att jag vet och förstår betyder det inte att alla förstår det på samma sätt som jag så där har vi stor förbättringspotential jämfört med idag.

      Som kommun ska vi först och främst tänka på de som redan bor i kommunen då allt anat är fel. Detta sagt så måste vi givetvis planera för framtiden och för den framtida tillväxten. Utmaningen ligger i att förklara hur planen för detta ser ut och hur saker och ting hänger ihop både på kort och lång sikt.

      Avslutningsvis – Vi måste bli bättre på att möta och ta upp frågor som folket anser viktiga och det är detta som är mitt viktigaste mål som politiker. Att leva som jag lär och att vara en av folket och leverera det folket vill ha.

      • Petter

        Låter sunt ,men detta blir svårt för dig att få med andra på . politikerna är så inrotade och förblindade av sin egen makt och livrädda att förlora ”jobbet”.Och de flesta håller varandra om ryggen

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har aldrig påstått att det kommer att bli enkelt men med idogt arbete kommer det att lyckas då allt annat är uteslutet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.