Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Tack för snabbt besked om Grand Hôtel Thomas Hartman & Region Västerbotten.

I går skrev jag ett blogginlägg där jag krävde besked av Region Västerbotten om arrangemanget Västerbotten som traditionsenligt gått av stapeln på Grand Hôtel i Stockholm – Kort därefter kom Thomas Hartman och Region Västerbotten med beskedet att man utreder och undersöker saken och hur man ska handskas med situationen.

Tack Thomas och tack Region Västerbotten för ett snabbt besked i frågan!

Grand Hôtel har förvisso gjort en pudel och går ut och säger att man ångrar sig och att man borde brutit avtalet vilket är en förklaring man kan ha många synpunkter på.

För egen del tror jag att effekterna av detta kommer att förfölja Grand Hôtel under lång tid och att journalister och media kommer att ta upp det inträffade varje gång stora officiella arrangemang ska gå av stapeln på Grand Hôtel så länge nuvarande ägare och ledning leder hotellet.

Bara misstanken om att så ska bli fallet borde få Region Västerbotten att flytta arrangemanget till annan plats i Stockholm. Arrangemanget Västerbotten är mycket viktigt för Västerbotten och dess företag och företagare och en plats där kontakter knyts och kultiveras – Kontakter som senare och över tid leder till affärer för både privat och offentlig sektor.

Därför ska vi vara rädda om arrangemanget Västerbotten och se det inträffade som en chans att utveckla arrangemanget än mer och göra det ännu framgångsrikare.

Arenor och mötesplatser för företag och företagare där de dessutom har tillgång till möten med politiska beslutsfattare och tjänstemän på en och samma plats är unikt och viktigt för Västerbotten.

För mig som har ett förflutet i bank & affärsvärlden är det lätt att inse vikten och kraften i detta arrangemang. Mötesplatser för affärsfolk och politiker leder sälla till omedelbara affärer och resultat – Däremot är de kontakter man knyter viktiga för framtida affärer och det är i det ljuset arrangemanget Västerbotten ska ses.

Arrangemanget Västerbotten är ingen kostnad – Snarare en investering i länets och länsföretagens framtid och ett sätt att marknadsföra Västerbotten som en del av världen.

Därför skickar jag med följande budskap till Thomas – Se inte det inträffade som något negativt – Se det istället som något positivt som kan användas för att göra ett redan bra arrangemang ännu bättre.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

10 kommentarer

  1. Oberoende Observatör

    Du skriver att du fått ett snabbt besked på din fråga ?????? En utredning är inget besked det är bara ett sätt att inte svara konkret vad man ska göra. ( S ) brukar generellt använda sig av den möjligheten om de får en direkt fråga, då säger man vi ska tillsätta en utredning som blir klar nästa år. Du skriver att arrangemanget är viktigt för företagarna i V-botten och att det leder till nya affärer. Jag har under lång tid efterfrågat vilka affärer som skapats tack vare mötet på Grand men tyvärr saknar jag fortfarande dessa uppgifter vilket i sig är märkligt då de borde vara reklam för fortsatt deltagande.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag kan lova att jag kommer att följa upp saken så att vi region tar beslut i frågan. Den ska definitivt inte tigas ihjäl.

      I affärsvärlden är kontaktskapande det absolut viktigaste och alldeles speciellt så med utländska gäster. Ta Asien där jag bott och verkat länge. Där träffas man ett antal gånger först för att lära känna varandra innan man ens börjar prata affärer. I extrem fall som i Japan t.ex. är det dessutom inte ovanligt att ens familjer lär känna varandra innan man gör affärer – Detta därför att en affärsrelation anses likvärdig med ett äktenskap – Dvs. den ska pågå en hel livstid och helst skickas vidare till nästa generation som fortsätter där den första börjat.

      Vad jag försöker säga med detta är att det inte är lätt att peka ut vilken affär som är resultatet av vilket möte. Vad jag med säkerhet kan säga är att kontaktskapande och kultiverande av befintliga kontakter är viktigt för framtida affärsrelationer och för detta ändamål är arrangemanget Västerbotten ett oslagbart bra instrument.

      För utländska kunder är det dessutom ett extra plus att ett företag associeras med politiker och myndigheter då detta ger mer tyngd åt företaget – Svårt för en svensk att förstå men oerhört viktigt för t.ex. en asiat.

      Kan man dessutom krydda tillställningen med kungligheter växer chanserna att göra affärer än mer då sådana kontakter anses extra värdefulla och ett tecken på att företaget är seriöst på sin hemmamarknad.

      Jag pratar gärna vidare om detta men då helst i samtal ansikte mot ansikte då det skulle bli sida upp och sida ner för att förklara vad som är viktigt när man ska göra affärer i olika delar av världen och vad som specifikt gäller där. Sagt av mig som har egen erfarenhet av detta under lång tid och i alla världsdelar.

  2. Bergis

    Arrangemanget Västerbotten är bara ett svepskäl politiker använder för att få äta god mat och dricka champagne på skattebetalarnas bekostnad. Visste du att Saudiarabien firade sin nationaldag på Grand? Vad säger du nu då? Sluta hyckla Anders.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag hycklar inte och vill Saudiarabien hyra in sig och betala för att fira sin nationaldag där har jag inget problem med det . Det problemet äger Grand Hôtel.

      • Mr Sound

        Vilket hyckleri. Vilka problem tycker du Grand fick av vänstern, som säger sig stå upp för allas lika värde när Saudiarabien firade där tillsammans med bl.a. politiker? Den moraliska kompassen är, som jag redan sagt, trasig.

        För allvarligt talat. Om ni hade en gnutta trovärdighet skulle givetvis ett följe av människor från en av världens mest förtryckta diktaturer fått er att vända på klacken.

        Men enligt dig så kan man bortse detta då Saudiarabien är en exportpartner. Det om något är ett hån mot det ni säger er stå upp för och ett enormt hyckleri.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Om du läser mitt förra svar så ser du att jag skrivit att Saudiarabien inte befinner sig under något embargo från världssamfunden på något sätt – Att de inte gör så innebär att det är legitimt att göra affärer med dem även om viss försiktighet måste appliceras.

          • Alexander

            Det är tydligt att du har mindre problem med ett land som avrättar bögar och inte låter kvinnor köra bil, än ett parti som vill föra en restriktiv invandringspolitik. Du är inte ensam om den inställningen och det framstår som galenskap. ALLT kan offras på invandringens altare.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det handlar inte om att offra något på invandringens altare Alexander – snarare är det så att du verkar ha problem med att det existerar invandring. Allt vi gör är att följa internationella överenskommelser och regelverk och så länge Saudiarabien inte befinner sig under embargo från FN så är de ett legitimt land vilket vi måste förhålla oss till.

          • Mr Sound

            Men det jag egentligen ville ha svar på var hur din moraliska kompass står? Att affärer görs med diktaturer är en sak om inte vapen är ett av varorna, det andra är hur man inte kan känna och handla exakt som du mfl gjorde mot Grand när SD hade gala där?

            Är du rädd för att stöta dig med muslimer? Rädd över att bli kallad rasist? Vad gör SD värre än en diktatur?

            Enligt mig personligen, och alla jag pratat med, är detta handlande sandlådenivå, det är så barnsligt och med en sån hyckleri att det är många utanför er sfär som skrattar åt detta. Men ni tror väl på något konstigt sätt att ni kommer tjäna på detta. På det svara jag bara, lycka till.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Min moraliska kompass fungerar på det sättet att jag i demokratisk ordning måste följa det majoriteten bestämt och så länge inte majoriteten bestämt att Saudiarabien är under embargo är det en legitim nation.

            Man kan inte jämföra ett land med ett politiskt parti och i SD:s fall handlar det om de värden SD står för i Sverige och inte i vår omvärld.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.