Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Badhuset Navet – En veritabel Succé!

Det finns många kritiker mot Badhuset Navet inte minst Urban Bengtsson så därför känns det extra tillfredsställande att kunna skriva att Badhuset Navet blivit den veritabla succé jag förutspått att det skulle bli.

Med fler än 900 besökare i genomsnitt alla veckans dagar trots att den riktiga badsäsongen för badhus ännu inte startat har vi med råge överskridit den besöks och lönsamhetsbudget Umeå Fritid gjorde när beslutet om att bygga badhuset Navet gjordes.

Kritiken mot Navet har gällt allt från placering och att badhuset skulle vara placerat i ett trafikfarligt läge till att Umeås simmare inte skulle uppskatta möjligheten att träna i 50 meters bassäng – Kritik som helt kommit på skam av besöksantalet att döma.

Ska vi titta enbart på besökssiffrorna är Badhuset Navet en veritabel succé!

Som kommun ska och bör man beakta många olika bevekelsegrunder innan man fattar ett politiskt beslut – Viktigast av dem folknyttan. Att döma av besöksfrekvensen har Umeå Fritid gjort precis rätt analys i det avseendet när beslutet om att att bygga Navet togs.

Därför vill jag ge all cred till Ari Leinonen och Lennart Johansson med flera ledamöter i Fritidsnämnden för beslutet att bygga Navet på den plats där Navet byggts.

Över tid tror jag att dessutom att besökssiffrorna kommer att öka än mer därför att Umeås barnföräldrar inser att det går alldeles utmärkt att kombinera nytta med nöje genom att lämna sina barn på Navet samtidigt som man som förälder går på stan för att handla och uträtta andra ärenden.

Därutöver tror jag att det är till Navets fördel att Navet ligger vid Vasaplan dit det är lätt att åka med kollektiva transportmedel.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

12 kommentarer

  1. Jonas E

    För att kalla det för en veritabel succé så bör man också se till vilka som besöker badet – inte bara till antalet !.
    Jag vet många som Inet kommer att fara dit på grund av att det är alldeles för dyrt !.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Så kan det mycket väl vara men besökstalen är viktiga indikatorer och besökstalen är högre än förväntat. Äventyrsbad är dyrare än andra bad och jämför vi med t.ex Övik och Piteå så sticker våra entré avgifter inte ut mer än deras.

  2. Urban Bengtson

    Ang. kritiker mot badbygget i stan anger du mig, ”inte minst Urban Bengtsson”, skriver du. Först, jag stavar Bengtson med ett s, framgår av min egen blogg. Sedan jag är endast kritiker av placeringen, mitt i trafikfarliga (särskilt för barn/ungdomar) city och utan utvecklingsmöjligheter samt missat 50:a-SM och en SM-vecka sommar.

    För dessa brister är vi många kritiska. Själva badbygget i sig har jag varit pådrivare av, framför allt 50:an som, faktiskt, utan min aktivitet nog hade bara varit en 25:a. Så ditt påstående om ”att Umeås simmare inte skulle uppskatta möjligheten att träna i 50 meters bassäng” och då gälla mig som kritiker, är alldeles befängt!

    Hur kan 900 besökare/dag i snitt visa på veritabel succé? Var finns de siffrorna? Inte på Facebook-sidan för badet. Och vad ingår i 900? Bara de som betalar och badar/simmar enskilt? Eller också skolornas simelever, yngre simskolebarn och medföljande vuxna, föreningsbarn och dito vuxna?

    Och avgifterna, nog är Umeå klart dyrare än Övik, se här från resp hemsidor
    Övik barn/ungdom 3-17 år 90 kr, vuxen 120 kr, familj 2 vuxna 2 barn 380 kr
    Umeå barn/ungdom 2-19 år 135 kr, vuxen 195 kr, familj 2 vuxna 2 barn 390 kr

    Om placeringen mitt i citytrafik och med krogar omkring, fick aldrig Fritidsnämnden yttra sig om. Beslutet tog i Näringslivsutskotter och sedan Kommunstyrelsen, därefter hade fritidsnämndens politiker bara att följa detta. Inte ens Kommunfullmäktige fick yttra sig om olika alternativ.

    Vore bra med mer korrekta fakta innan man bedömer succé eller ej!

    F ö tycker jag att föräldrar ska vara med barnen vid badande/simmande och inte se besöket som anledning att handla på stan, det är inte därför man har en bad- och simanläggning.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      jag ber om ursäkt om jag stavat ditt namn fel Urban då rätt ska vara rätt och hoppas att du accepterar min ursäkt.

      Det är bra om du kämpat för en 50 meters bassäng och det är bra att kommunen beslutade att bygga en sådan till gagn för alla simmare. Att man sedan inte kunde bygga en som passar simförbundets storsvulstiga krav på publikkapacitet är en helt annan fråga och den du borde kritisera för detta är simförbundet och inte kommunen då simförbundet ställer orimliga krav.

      Ett förbund ska inte ställa krav på publikkapacitet bara på själva bassängen och dess beskaffenhet och lämplighet.

      Siffran 900 besökare per dag kommer från badhusets egen badstatistik som finns hos kommunen. Vad siffran består av har mindre betydelse för mig då det är antalet besökare som räknas och att dessa är fler än budgeterat vilket gör att Badhuset navet är en succé.

      Tittar man på familje priset är detta inte mycket högre i Umeå än i Ö-vik men att priserna är högre i Umeå än i våra grannstäder slår igenom på alla områden t.ex vad gäller fastighetspriserna så att Umeå är aningen dyrare än omgivningen är naturligt.

      Den jämförelse som är intressant att göra är hur stor prisskillnaden är mellan det nya badhuset och det gamla badhuset och hur många fler aktiviteter denna prisskillnad ger.

      Placeringen av Badhuset Navet är perfekt – Ett cityläge gagnar alla ur bekvämlighetsperspektiv då föräldrar numera kan lämna barnen på badhuset medan de själva ”gör” stan i egen takt. Jag är helt säker att näringsidkarna i Centrum över tid kommer att hylla Näringslivsutskottets beslut av den anledningen att Näringslivsutskottet sannolikt tog beslutet baserat på vad som skulle ge största folknyttan för alla och inte minst för näringslivet.

      För mig finns bad & simanläggningar för att bereda nöje åt den som gilla att bada och simma. I min familj och säkert i de flesta andra är ordningen vad gäller detta att mina barn formligen skulle kunna bo på badhuset om de fick välja själva emedan jag själv nöjer mig med mac 1 timmes bad per gång.

      Det är utifrån detta jag bedömer ärendet efter att ha pratat med många andra föräldrar än mig själv. Att förena nytta med nöje är ett framgångskoncept.

  3. Urban Bengtson

    OK för ett s. Men vilka har sagt att Umeå simmare inte vill ha 50:a? Var har du fått det ifrån? Umeå simmare, och jag har varit med sedan 1960, har ALLTID velat få en 50-m-bassäng. Vilken är källan här?

    Svenska simförbundets krav är inte storsvulstigt. För ett långbane-SM, simningens största nationella tävling är 1500 – 2000 platser fullt rimligt. Och det klaras av många städer då man har 50:an utomhus och kan få dit mobila läktare. Hade Umeå utformat smart och flexibelt hade detta kunnat klaras i stan.

    Det är väl klart att specialidrottsförbunden ska ställa krav på publikkapacitet, det är ju dessa som sanktionerar SM-tävlingar, så gäller för andra idrotter. Och kommunerna vet om detta. Som sagt planera smart så går det med flexibilitet, men så blev det inte nu.

    MEN andra problemet är inga uteytor för den kringverksamhet som behövs vid stora tävlingar med många klubbar som behöver sina ställen att vila och ladda, samt värma upp, sponsorer, media, mm som följer på SM-arrangemang. Och detta visste politiken i Umeå vid citybeslutet.

    900-siffran är av största betydelse då man i kalkylerna separerar betalande besökare, skoleleverna och föreningsbarn/ungdomar då dessa ger olika intäkter, det framgår av Fritidsnämndens budget från 2013 då man hade 250 000 betalande och totalt 375 000.

    Jag har mött flera näringsidkare som menar att badbyggets besökare tar P-platser och därmed hindras många till centrumbesök. När man far och badar/simmar gör man det och inte för att hinna på stan, det är en liten andel.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Som jag tolkat allt det du bloggat om så vill du inte se en 50:a om den hamnar i nuvarande läge av den anledningen att läget innebär att man inte kan söka SM och andra större tävlingar. Har jag tolkat det du skrivit fel ber jag om ursäkt.

      Att kräva den publikkapaciteten i simning som är en mycket liten sport i Umeå är just storsvulstigt även om det sannolikt kommer åskådare från andra orter som är närmast sörjande till de som ska simma.

      Simförbundet likväl som många andra specialidrottsförbund borde avstå från att ställa krav på publikkapacitet och istället koncentrera sina krav på själva tävlingsanläggningens beskaffenhet sett ur de tävlandes synvinkel vad gäller bassängen.

      Umeå kommun har presenterat en lösning på problemet vilket simförbundet borde acceptera.

      Simning är en relativt liten sport och vila och uppladdning kan skötas på det hotell vid vilket de aktiva bor och det lilla antalet mediepersoner som bevakar simning ryms med lätthet i Navet.

      Jag är själv både gammal cyklist och gammal skidåkare på längden och då på elitnivå och vid inget av dessa arrangemang var publiken lika stor som den förbunden önskade utan bestod till skillnad från fotboll och andra stora idrotter främst av de närmast sörjande.

      Den uppgift jag har om de 900 + besökarna är att dessa är de betalande besökarna då skolorna ännu inte börjat komma i full utsträckning.

      P-platserna i Navet är ofta tomma och så här långt har jag aldrig haft problem med att parkera i Navet trots att jag inte ska bada och trots att jag kommit långt efter det att näringsidkarna öppnat sina affärer.

      Om du tittar på Ö-vik så är det bara de riktigt små barnen som har föräldrarna med sig – För barn från 7-års åldern och äldre så badar de ensamma utan föräldrar vilket innebär att den slutsats jag dragit gällande Navets placering mycket väl kan bli precis som jag förutspått även om bara framtiden kan verifiera detta.

      • Urban Bengtson

        Kan rekommendera att läsa på Svenska simförbundets hemsida och om anläggningar och tävlingar. Dessa uppgifter hade Badutredningen redan 2005 liksom den privata aktören som fick uppdraget innan ett kommunbolag tog över. Förutsättningen i badprospektet var att klara alla tävlingar, dvs också SM.

        Och kommunens egen utvärdering var att förslagen (alla som visats på kv Nanna) inte klarade dessa. Jag skrev också om detta i min bok 2011 om bad/sim-planerna och förvarnade om att då riskeras SM på långbana och därmed SM-vecka sommar.

        Vid SM-veckan på skidor, 2014, med SM på Gammlia behövdes hela grusplanen och bakom Umeå simhall för skidornas kringytor. På friidrotts-SM samma på friidrottsarenan finns kringytorna både inom arenan och utanför. Deltagare behöver sådana för att värma upp och varva ner, och nära till.

        Simningen i Umeå är en av de största sporterna här medlems- och aktivitetsmässigt och har varit så ända sedan Umeå simhall kom 1970. Umeå SS är en av de flitigaste SM-arrangörerna, ett 15-tal av olika slag, i 25:a tack vare Umeå simhalls smarta utformning och tillfälliga läktare. Så det finns SM-tradition här och därför än mer illa att dagens politiker inte såg till att välja läge för detta.

        Däremot insåg Badutredningen det och avfärdade Nanna-läget i sin slutsats våren 2006. Dåvarande Näringslivsutskott följde rådet och gav uppdrag att utreda vidare kajen och Nolia som var kvar av de tre som valdes ut för närmare granskning.

        Av dessa hade bara Nolia kringytor så med invändigt smartare uformning och/eller öppningsbara väggar hade SM kunnat godkännas. Men så kom partipolitik in, M hade Nolia som förstahandsalt. och S kajen (övriga hade andra alt i första hand, ingen dock Nanna). I stället för att låta högsta demokratiska organ, kommunfullmäktige, få rösta, gjordes en kohandelskompromiss i Näringslivsutskottet. Dvs M avstod Nolla och S avstod kajen, dvs sina bästa alt. och valde januari 2007, det man ett halvår innan sagt nej till, liksom Badutredningen.

        Utredningens nej finns i kommunala dokument och allt ovan finns i mina bloggar, använd sökord så hittas fakta här. Man konstaterade att med ytan klaras inte allt man önskar från planeringen, dvs det blev inte SM, det blev mindre äventyrsbad än i Övik, det blev mindre relax, mm mindre än där. Och det finns inga utvecklingsmöjligheter som Paradiset hela tiden har och gör.

        Som man bäddar får man ligga s a s och med dyr tomt i cityläge blir Nannaläget också dyrare än i fritids/idrotts-lägen och alternativintäkt missas som politiken annars betonar när det ska byggas i stan, inte minst på höjden.

        Mitt och mångas motstånd till en barn-, ungdoms- och idrottsanläggning som badhus/simhall är helheten, samma som Badutredningen kom fram till, och då blir alla förlorare som vill besöka/nyttja, jämfört med vad, t ex Noliaområdet hade klarat.

        Och att klara ett SM hade alla partier gått med på. Kommer dessutom en Sarah Sjöström så fylls Simförbundets publikkrav snabbt i en så stor idrottsstad som Umeå + tillresande samt många avvisas. Simningen var ju främsta sport för Sverige i OS och har så varit vid tidigare OS.

        Till sist, var finns dokumentation om 900 betalande besökande och nog ska väl statistik för skolelever vara med redan från början, även om man inte fullt ut kommit igång? Politiken behöver dessa, liksom allmänheten få veta, för att bedöma om kalkyler håller eller inte.

        Nu är detta mitt sista inlägg här. Kommer mer får det bli på min blogg.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag betvivlar på inget sätt att simförbundet på sin hemsida har regelverket för hur en anläggning ska se ut för att kunna härbärgera SM. Vad jag skrev är att simförbundet kanske borde ompröva och ställa lägre krav då simning på SM-nivå inte är någon jättestor publikmagnet i Sverige.

          Nu var inte min intention att förminska betydelsen av simsporten utan bara ett inlägg som säger att beslutet att bygga Navet på på det ställer där det nu ligger blivit en succé sett ur besökssynpunkt.

          Sedan är det inte ett kommunalt ansvar att bygga och anpassa byggandet av anläggningen så att dessa kan härbärgera SM när man fattar beslut om byggnationer av sportanläggningar och då allra minst ett badhus. De krav de olika förbunden ställer från gång till annan förändras även över tid och bestäms ensidigt av förbundet varför detta inte kan vara bärande när beslut fattas.

          Sport & fritidsanläggningar ska beslutas utifrån hur stor folknyttan av dem är och hur de bäst byggs för att tillfredsställa folkflertalets behov vilket jag anser vara väl uppfyllt när beslutet om att bygga Navet i kvarteret Nanna togs.

          Sedan kan jag trösta dig med att jag fått mig redovisat hur byggandet där det gamla badhuset står ska utformas och jag kan lova att den byggnation och den utbyggnad av Gamlia som finns med i byggplanerna kommer att förbättra skidsportens möjligheter att arrangera SM jämfört med idag.

          Besöksstatistiken för navet finns så vitt jag vet hos kommunen och på Navets FB sida.

          • Urban Bengtson

            Inte mina synpunkter utan en förälders efter badbesök: (finns på FB-sidan):

            ”Badhuset och äventyrsbadet har potential, och skulle kunna bli riktigt trevlig om man utvecklade interiören lite mer och gjorde så att det fanns fler saker att interagera med på barndelen, och piffade till äventyrsdelen estetiskt. Idag känns det som att något saknas. Lite som att projektet inte riktigt har avslutats. Men tanken är kanske att det ska komma mer? Jag skulle också verkligen vilja att fritidsnämnden tar sig en funderare på hur de kan justera prisbilden/prismodellen, framförallt för barnfamiljer. Både för att lyckas bättre med finansieringen, men också för att tillgängliggöra badhuset på riktigt. En bra logistisk tillgänglighet är inte så fantastisk när fritidsnämnden samtidigt har byggt ekonomiska murar runt anläggningen! Med detta sagt, vem har man byggt äventyrsdelen- och barndelen för? Höginkomsttagare utan barn känns som en tveksam grupp att satsa på när man bygger barnavdelning och upplevelsebad ”med god tillgänglighet”. För oss som är en familj bestående av två vuxna och tre barn (10, 4 och 3 år gamla) kostar det 450 kr att bada en stund på kvällen. Idag tisdag kväll var det nästan lika många i personalen som badande i familj och äventyrsdelen. Vad säger det om prissättning/prismodell tror ni?”

          • andersforss (inläggsförfattare)

            jag har inte kommenterat prissättningsmodellen i sig utan bara antalet besökare. Jag kan självfallet kommentera prismodellen men då efter djupare studier i ämnet.

            Sedan är detta bara en bland alla kommentarer Urban – Finns säkert fler som är positiva än de som är negativa efter vad jag sett.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Så vitt jag vet behövs inget vuxet sällskap då jag lämnat mina egna barn som är simkunniga men yngre utan att vara med själv.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.