Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Gårdagens partiledardebatt var en hetsig tillställning men jag saknar ideologisk touché.

Gårdagens partiledardebatt hettade till rätt mycket och i vanlig ordning vill tidningarna utse vinnare och förlorare i debatten. Vem som påstås ha vunnit debatten varierar beroende på vilken tidning man läser och läster man Aftonbladet så har de i samarbete med Inzio Stefan Löfven som vinnare.

Nu är det inte vinnare och förlorare jag ska skriva om i detta inlägg utan snarare mitt intryck av debatten och det mest bestående intrycket är att det saknas ideologisk återkoppling i debatten och att det i egentlig mening inte finns någon egentlig Allians kvar.

Partierna i Alliansen står numera så långt ifrån varandra i en rad frågor att jag har svårt att se hur dessa ska kunna producera ett gemensamt valmanifest som är både gemensamt och trovärdigt att gå till val på inför nästa val.

Ett annat intryck är att både Jimmie Åkessons SD och Jonas Sjöstedts V är rätt ensamma på var sin kant liksom KD som distanserat sig från alla andra och står till höger om alla andra partier i de allra flesta frågor.

Speciellt SD har på senare tid visat sitt rätta ansikte vilket fick Stefan Löfven att med rätta beskylla Åkesson för att leda ett rasistiskt parti med nazistiska rötter. Anna Hagwalls motion avslöjar vad SD innerst inne vill när hon motionerar om att begränsa ägandet av medier så att ingen etnisk grupp får äga mer än 5% av medier. Tilläggas ska att hon efter att ha lagt motionen med all rätta anklagas för antisemitism.

SD:s position blir inte bättre av att Oscar Sjöstedt avslöjas med att dra grova skämt om judar vilket får åtminstone mig att utgå från att detta kommer att skynda på SD:s väljartapp till i vart fall ensiffrigt väljarstöd vid tidpunkten för nästa val.

Detta reser frågan om det inte är dags att rita om den politiska kartan i Sverige genom att bryta sönder den gamla blockpolitiken och söka nya konstellationer.?

Jag har i ett par tidigare inlägg påstått att detta är vägen framåt. Den väg jag ser som mest trolig är att ett framtida regeringssamarbete mellan S, L och C är det som kommer att skapa störts stabilitet och ha bästa förutsättningarna för att söka stöd från resten av partierna i olika frågor.

Jag bygger mitt resonemang på att KD med största sannolikhet hamnar under 4%spärren och på att den sista tidens utspel från SD där de tagit klar ställning för att föra högerpolitik, och där SD ledamoten Anna Hagwall ondgjort sig över media och framför allt över vem som äger medierna i en motion till riksdagen kommer att kraftigt accelerera SD:s väljartapp och förpassa dem ner under 10% i väljarsympatier.

I detta nya läge kommer Socialdemokraterna och Moderaterna sannolikt att öka sina väljarsympatier – Dock utan att få egen majoritet och i det läget är bästa lösningen en regering bestående av S,L och C då inte heller den gamla Alliansen kommer att bli större stöd än S och MP efter nästa val.

I övrigt var debatten uppfriskande med många heta debatter även om jag även denna gång tycker att debattformatet tar död på hela den ideologiska sida som borde vara huvudtemat i en politisk debatt för att få fram vilken typ av samhälle partierna vill bygga med sin politik och framför allt för vem man vill bygga detta samhälle.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

10 kommentarer

  1. Erik

    Lövfen anklagade borgarna för underskott i Statsbudgeten under de perioder de haft makten. Lövfen gick av naturliga skäl inte till botten med detta. Han glömde till exempel att nämna att Mona Sahlin och för övrigt hela det socialdemokratiska partiet vill införa strejk-löne- och prisstopp år 1990. Det vill säga ett år före Regeringen Bildts tillträde. Och naturligvis har inte heller finanskrisen med början i september år 2008 inte heller funnits. Vidare anmärkte Lööf på att utsläppen ökat under de två år som de rödgröna regerat. Medan under Alliansen tid minskade utsläppen. När det gäller utsläppen är det nog rimligt att anta att utsläpp har en tendens att minska under lågkonjunktur. Och vice versa öka under högkonjunktur. Och Fridolin berömde sig själv för att de rödgröna nu surfar på en konjunktur som i vart fall är bättre än stora delar under allianstiden. Och kan det vara så att det är sossarnas magiska händer som gett den bättre konjukturen. Eller kan det vara så att Alliansen under sin tid grundlade viktiga fundamenta som nu bär frukt. Hur som helst så är stora delar av politiken rena Kalle Anka man för det mesta för fram floskler och även berättar om vattnets betydelse för sjöfarten.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Tittar du på historien så kommer du att finna att socialdemokratin alltid tvingats städa upp i statens finanser varje gång vi haft en borgerlig regering – Att det är så är fakta och inget annat.

      Sedan får vi aldrig glömma att allt Alliansens politik handlade om var att gynna de redan välbeställda på övrigas bekostnad vilket lett oss till ett läge där inkomst- och förmögenhetsklyftorna växer snabbast av alla OECD länder som ett resultat av borgerlig politik.

      Arbetslinjens införande är det enskilt värsta som någonsin inträffat i Sverige.

  2. Alexander

    Anders

    Socialdemokraterna har inga problem att lägga en budget med Vänsterpartiet som har en riksdagsledamot som är dömd för våld mot en polis….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är en väsentlig skillnad mellan et parti som har enstaka dömda riksdagsledamöter och ett som ägnar sig åt att lägga motioner med den i stil med Anna Hagwalls.

  3. TP

    För rättvisans skull måste vi väl visa resultaten från andra mediers undersökningar gällande vem som vann debatten igår. I SVT-s fick Åkesson 66% och Löven 8% och i Dagens Industri fick Åkesson 73% och Löven 3% av rösterna.Är Löven verkligen så korkad att han tror att hans angrepp på SD ger fler röster till Socialdemokraterna. Har man fått en tia för varje gång han sagt järnrör hade man varit rik.i dag.Välfärden är starkt hotad , skolorna fungerar inte, bilar brinner, kriminella gäng styr i vissa områden, sexuella övergrepp, våldtäkter, industriproduktionen minskar och antalet fattigpensionärer ökar för varje dag.Men såna här problem som jag räknatt upp, och listan kan göras mycket längre är inte så viktiga att diskutera när det finns en så kallad järnrörsskandal( när några försvarade sig mot aggressiva personer med ett aluminiumrör)och en 10 år gammal jude historia att fokusera på.Hoppas du inte själv tycker att Löven vann debatten i går:Är det så ska du nog inte köra buss, för då är du både döv och blind

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Varsågod i rättvisans namn publicerar jag din kommentar då jag sa precis det i inläggets början – Att vem som vann beror på vilken publikation man läser.

  4. Jonas E

    I rättvisans så bör det också påpekas att rena webbundersökningar kan kapas ganska lätt, och man vet inte bakgrunden på de som röstar just där ….. den mest neutrala är nog Aftonbladet/Inizios undersökning som hade en opinionspanel som speglar svenska folkets politiska fördelning – och den stora skillnaden mellan dessa undersökningar pekar ju på att det är bara vissa som röstat på dessa webb-undersökningar !.

    Att kalla järnrörs skandalen för att ”några försvarade sig mot aggressiva personer med ett aluminiumrör” – är väl verklighetsfientligt, då man bara behöver titta på filmen för att se att det var dom andra som försvarade sig mot 3 aggressiva fyllon som tillhörde SD:s partiledning !…. I varje situation på filmen så var dessa 3 fyllon i majoritet mot dom andra, men ändå så tyckte dom sig behöva järnrör – för det var galvade järnrör och inte aluminiumrör !.

    Enligt BRÅ så har ju brottligheten minskat – det är bara anmälningsfrekvensen som ökat !.

    Att välfärden är hotad kan du tacka SD för – dom hjälpte ju Alliansen att hota den, och röstar konsekvent nu mot allt som kan styra upp situationen i efterhand – senast lönedumpningen !.
    Det är samma med fattigpensionärer – SD hjälpte Alliansen till fler jobbskatteavdrag istället för att hjälpa fattigpensionärer…. det är ju så SD nyttjat sin vågmästarställning genom att konstant förstöra välfärden och situationen för fattigpensionärer….. så dövheten och blindheten får du nog leta hos SD själva !.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Webbundersökningar och då speciellt Yougov har jag kritiserat länge då dessa inte speglar verkligheten utan snarare de som du påpekar kan kapas.

      Aftonbladet/Inzio och SIFO är trovärdiga men trovärdigast av alla är sannolikt den sammanvägning av alla trovärdiga undersökningar som görs. I den undersökningen har SD förlorat konstant.

    • TP

      Tror du själv på på det är SD-S fel att välfärden är hotad, kan det inte ha det minsta med kostnaderna för immigrationen till Sverige att göra. Och BRÅ-S rapporter om minskad brottslighet är som vanligt ett skämt, i de fall dom där dom misslyckas med att förvanska statistiken och måste påvisa en ökning av vissa typer av brott, beror det på ökad anmälningbenägenhet inte på att antalet brott har ökat.Och gällande ökad anmälningsbenäghet så rimmar det illa med alla rapporter om att folk har slutat anmäla till polisen när dom utsätts för brott, för dom får ingen hjälp ändå. Men skulle det hemska hända att sossarna vinner valet 2018 så gör det inget för min egen del. För då bor man i ett annat land med bättre klimat lägre skatter och ingen Löven och bevittnar katastrofen därifrån. Nu kommer du säkert påpeka att jag själv blir immigrant och det stämmer väl, men en självförsörjande.

      • andersforss (inläggsförfattare)

        Jag har aldrig sagt att S hotar välfärden snarare är det så att jag har sagt många gånger att hotet mot välfärden består i Alliansen och deras arbetslinje – En allians ivrigt påhejad av SD.

        Allt som händer påverkar självfallet så även invandring och huruvida välfärden stärks eller försvagas avgörs av många faktorer – I invandrarnas fall på hur effektiv migrations- och integrationspolitiken är och för välfärden i gemen vilken typ av samhälle vi bygger och för vem vi bygger det.

        Huruvida du är svenskfödd eller invandrad spelar ingen roll och vad gäller vilket av de två som gäller i just ditt fall så har det ock kommer det aldrig att spela någon roll för mig i mitt sätt att se på dig eller andra kommmentatörer då vi alla är människor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.