Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Nu förstår jag vad Robert Axebro letar efter – Men Robert det du letar finns inte!

Efter att ha spenderat 2 dagar med att borra i skolfrågan i Bullmark och försöka få fram sanningen bakom vad som inträffat måste jag tillstå att jag blir argare och argare över det ”fulspel” Axebro, Centerpartiet och Vänsterpartiet håller på med angående skolfrågan i Bullmark – Detta ivrigt påhejade av KD.

Ett fulspel som går ut på att försöka vinna nya röster till ett mycket högt pris – Ett pris som består av alla skolelever i Umeå som valt att gå i den kommunala skolan.

Att göra så är långt ifrån okay Robert Axebro!

Det ni ägnar er åt är oerhört smaklöst därför att ni använder fakta tagna ur sitt sammanhang parade med halvsanningar och vad som får anses vara hörsägen för att försöka skapa problem för oss Socialdemokrater och fördelar för er själva – Allt detta med alla Umeås skolelever i potten.

Till läsarna vill jag ge följande upplysning:

Det Robert Axebro och övriga försöker åstadkomma är att ställa resten av Umeås skolelever som valt kommunala skolor (även de elever som saknar skollokaler på t.ex. Tomtebo och därför måste bussas till andra skolor) mot elever i Bullmarks skola som redan har en fungerande skola om än inte av nyaste standard – En situation de för övrigt delar med många andra elever i Umeå och andra kommuner runt om i Sverige.

Att ställa elever som har skollokaler mot sådana som saknar skollokaler är FEL Robert – Till och mycket fel!

Jag har full förståelse för att Centerpartiet och Kristdemokraterna tycker att det är okay att ställa grupper mot varandra – Men att Vänsterpartiet i Umeå ägnar sig åt sådana aktiviteter förvånar åtminstone mig även om Vänsterpartiet i Umeå på senare tid försökt sno åt sig äran av socialdemokratiska beslut.

Att ni dessutom gör så genom att hävda att skollokalerna i Bullmark är utdömda som olämpliga för skolverksamhet och dessutom hävdar att det finns en rapport som ni inte kan hitta som påvisar detta när detta bara är hörsägen är direkt smaklöst.

Det är först efter att ha analyserat alla kommentarer från andra kommentatörer än Axebro som jag förstått vad Axebro och övriga letar efter – Nämligen den rapport som aldrig funnits om att skollokalerna i Bullmark skulle vara bedömda som otjänliga för skolverksamhet.

Låt mig därför upplysa dig om följande fakta Robert – Det du letar efter finns inte därför att det aldrig existerat från första början annat än möjligen i huvudet på före detta Centerpartistiska och Vänsterpartistiska ledamöter i Sävars före detta kommundelsnämnd.

För att komma vidare i hela denna ”soppa” är det viktigt att förstå vad som hänt historiskt så låt oss därför göra en tillbakablick och uppdatera oss i vad som hänt i detta ärende från första början och hur hela denna ”soppa” startat.

Roten till allt det onda är att den kommundelsnämnd som tidigare fanns i Sävar i sina investeringsplaner för framtiden fattat beslut om att bygga en ny skola för årskurs 4-6 i Bullmark likväl som en ny skola för dagis och klass 1-3 så fort detta medgavs ekonomiskt.

Dessa förslag var just förslag och inte skrivna i sten som nu hävdas då kommunen inte slutgiltigt anslagit pengarna för detta ändamål.

För ordningens skull bör sägas att Sävar kommundelsnämnd präglades av stora och svulstiga planer och att nämnden i motsats till kommundelsnämnderna i Hörnefors och Obbola/Holmsund skyndade sig att fatta en massa beslut för framtiden som de inte hade mandat för att fatta då finansieringsfrågan för fattade inriktningsbeslut inte var slutgiltigt lösta.

En kommundelsnämnd kan inte fatta beslut som tar kommunens pengar i anspråk utan att få klartecken för detta av Kommunstyrelse och Kommunfullmäktige.

Sävars tidigare kommundelsnämnd, och då speciellt vissa ledamöter från framför allt Centerpartiet och Vänsterpartiet utmärkte sig på många olika sätt – Framför allt genom att försöka fatta beslut man saknade mandat att fatta för hela kommunens räkning.

Hade dessa fått sin vilja igenom hade Sävar och Sävarådalen med råge slukat det mesta av hela Umeå kommuns investeringsbudget på en rad områden för åtskilliga år framåt.

För att nämna ett exempel hade man bestämt sig för att bygga och bekosta en gång & cykelväg mellan Sävar och Täfteå trots att man inte ägde marken och trots att detta är Trafikverkets och inte kommunens ansvar.

När Sävar kommundelsnämnd upphörde och Sävar gick upp i Umeå kommun på samma sätt som kommundelsnämnderna i Hörnefors och Obbola/Holmsund visar vissa av de Centerpartister och Vänsterpartister som satt i den gamla kommundelsnämnden alla tecken på att vara dåliga förlorare – Detta därför att deras tagna inriktningsbeslut inte vann gehör i kommunfullmäktige och i de olika nämnder där de numera behandlas.

Att vara dåliga förlorare och dessutom använda ALLA Umeås skolelever och Axebro för att hämnas och för att försöka vinna egna fördelar är lika fel som det är smaklöst.

Det är här missförståndet finns – De Centerpartister och Vänsterpartister och även Kristdemokrater som var med och tog inriktningsbeslutet om en ny skola i Bullmark i den numera nedlagda kommundelsnämnden är sura därför att kommunen på grund av ändrade ekonomiska förutsättningar tvingats prioritera om och fatta beslut som ryms inom den budget man numera har att arbeta med.

Jag vill till och med gå så långt som till att påstå att Centerpartiet och Vänsterpartiet driver en oärlig kampanj där ett otal osanningar eller åtminstone missförstånd och uteblivna förklaringar används. Att de gör så har ett enda syfte – Att försöka skjuta Socialdemokraterna i sank och att försöka vinna väljarsympatier för sina egna partier.

Till er vilket inkluderar Axebro vill jag därför skicka ett klart och tydligt meddelande – Berätta hela sanningen och utelämna inget om ni vill ha sympati för er ståndpunkt.

Påstår ni att tagna beslut i Sävars tidigare kommundelsnämnd inte kan ändras av den nu styrande majoriteten vill jag att ni bevisar att så är fallet sett ur legal synvinkel.

Därutöver vill jag att den som läst protokollet som utpekar skollokalerna i Bullmark som olämpliga för skolverksamhet träder fram och ärligt berättar vart och när hen har läst detta protokoll.

Det fanns och har aldrig funnits något löfte ritat i sten som med garanti utlovat nya skollokaler för årskurs 4 -6 i Bullmark. Vill någon påstå att så är fallet tycker jag att det vore rätt om denne person i sådana fall träder fram och står för det hen har sagt.

Att Gravmark – Bullmarks S-förening gjort ett ”hästjobb” med att ändra beslutet om att lägga ner mellanstadiet i Bullmark och bussa barnen till Sävar råder inga som helst tvivel om. Att så skett både på egna meriter och därför att föräldrainitiativet kommit till är sanningen bakom S-föreningens intensiva kamp för att få behålla mellanstadiet i Bullmark.

Som socialdemokrat tycker jag att det är bra att de lokala S-föreningarna står upp för sin bygd och för sin sak – Starkt jobbat Gravmark – Bullmarks S-förening.

Precis som jag sa i mitt förra inlägg riktat till Axebro så är konkreta förslag mycket bättre än sabotage som bygger på fakta som inte finns och/eller är fiction.

Socialdemokraterna i Umeå skulle aldrig – Och då säger jag ALDRIG sätta skolbarn i lokaler som inte är lämpliga för ändamålet. Därför är nuvarande lösning som blev resultatet av beslutet en bra lösning. De minsta barnen får nya lokaler medan de äldre barnen får hålla till godo med de gamla lokalerna.

De gamla lokalerna som ska användas för årskurs 4-6 må vara aningen slitna och omoderna jämfört med en nybyggd skola vilket på inget sätt är speciellt ovanligt för skolor i Sverige – En verklighet som barnen i Bullmark delar med tusentals andra barn både i Umeå och på andra platser.

En annan sak vi måste förstå att skolan och hur den ska dimensioneras är en fråga som ändras hela tiden – Ett faktum som gör att det aldrig går att skriva fast sig för och tvärsäkert lova att det beslut som tagits aldrig ska ändras.

Moa och hennes ledamöter i För & grundskolenämnden har gjort sitt absolut bästa i detta ärende precis som i andra ärenden och tvingats anpassa kraftigt minskade anslag med en ökad mängd skolbarn till en fungerande lösning för alla.

Sedan undrar jag hur Axebro ser på skolbarnen i andra delar av Umeå kommun?

  • Vad vill du säga barnen och föräldrarna på Tomtebo som inte ens har någon skola att gå i och därför måste bussas till andra stadsdelar?
  • Hur ska du förklara för Tomtebobarnen och deras föräldrar att det är viktigare att bygga en ny skola i Bullmark när Bullmark redan har en skola som fungerar även om den inte är av senaste snitt?

Det är på detta vis vi måste sträva framåt Robert. Det är inget fel med att kämpa för sin sak men ska man skapa förändring så ska sådan förändring ske på demokratiska grunder och med korrekta och adekvata argument och fakta.

Till de boende i Bullmark säger jag följande – Jag är självfallet ledsen över att vi som kommun inte har tillräckligt med pengar för att bygga ytterligare en ny skola i Bullmark utöver den som redan är beslutad.

Dessutom säger jag förlåt till alla som tycker att vi inte varit tillräckligt tydliga i våra förklaringar till det beslut som tagits och varför det tagits på det sätt som det gjorts.

Finns intresset erbjuder jag mig till och med till att komma upp till Bullmark för en öppen debatt i frågan trots att jag inte varit delaktig i beslutet.

I den bästa av världar hade vi kunnat bygga skolor både i Bullmark och andra delar av kommunen om tillräckligt med pengar funnits. Vill vi skapa det ekonomiska utrymmet för detta finns bara en väg – Höjd kommunalskatt.

Jag har ytterligare en fråga till dig Robert och det är vad du och din grupp vill folkomrösta om?

  • Hur ska frågeställningen se ut?
  • Ska frågan lyda huruvida Umeås röstberättigade kommuninvånare vill prioritera barnen i Bullmark och en ny skola där framför fungerande skolor i andra behövande delar av kommunen?

Avslutningsvis säger jag följande till dig Robert Axebro och även till dina kamrater i Vänsterpartiet, Centern och Kristdemokraterna – Gräv ner stridsyxan och koncentrera era ansträngningar på att hjälpa till att hitta de pengar som behövs för att ge ALLA skolbarn i Umeå nya och uppdaterade skollokaler i sitt närområde.

En annan fråga jag vill ställa är hur du tror att du ska kunna se barn och föräldrar från andra delar av Umeå kommun i ögonen när du förklarar varför det var viktigare för dig, Centern och Vänsterpartiet att ersätta en fungerande skollokal med en ny och flashig?

Till mina läsare säger jag följande: Det Centern och Vänsterpartiet och Axebro föresatt sig att åstadkomma är inget annat än ett röstfiskeri i Sävarådalen. Ett röstfiskeri som dessutom innebär att man vill göra livet sämre för ALLA skolbarn som inte bor i Bullmark därför att man vill är att ersätta en fungerande skola i Bullmark med en ny trots att det saknas skollokaler på andra håll i Umeå.

Det Axebro, Centern och Vänsterpartiet gör är inget annat än att ställa barn mot barn – Något som det i min värld bara finns ett ord för – USCH!

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

32 kommentarer

  1. Jonas Aronsson

    Anders, jag tycker att det faktiskt är du själv som hittar på det här argumentet att Bullmarks och Botsmarks skola prioriteras mot andra skolor i kommunen. Aldrig har det i debatten nämnts avundsjuka på andra skolor men däremot stort agg mot andra, i föräldrarnas ögon, helt onödiga investeringar i kommunen som istället kunna bekosta skolor BÅDE i Bullmark och på Tomtebo (torg, Opera, Guitars m.m.). Det är också av den anledningen vi lyft frågan utanför FoG, nämligen till de politiker som satt den snåla budgeten för FoG. Det går nämligen bra att skuldsatta kommunen upp över öronen i andra investeringar…
    Ang. rapporten och rapporter så handlar det för min personliga del till största delen om trovärdighet. Kan man inte presentera vettiga underlag (än åt vilket håll frågan slår) så är det otroligt svårt att tro att någonting överhuvudtaget görs ordentligt med MINA skattepengar.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      När du bryter ner hela skolfrågan i Bullmark så blir det till slut precis som jag skrivit så att man ställer barn i Bullmark som har en fungerande skola mot barn som inte har någon skola alls och därför måste åka buss till andra delar av kommunen för att gå i skola.

      Alla nämnder har en egen budget att förhålla sig till och alla nämnder har fått minskade anslag och tvingats anpassa sig till den nya verkligheten.

      Vi ska inte ställa saker mot varandra i vår kommun och inte heller i andra kommuner. Det finns inga motsatsförhållanden mellan kultur och byggnationer å ena sidan och skolan å den andra sidan.

      Visst kan vi ta en diskussion om hur vi ska skaffa fram mer pengar så att vi kan investera än mer. För & grundskolenämnden vill inget hellre än att bygga skolor där sådana behövs men den ekonomiska verkligheten ser annorlunda ut. Sedan är själva byggandet inte För och grundskolenämndens ansvar utan ett ansvar för fastighet inom kommunen med det tillägget att för & grundskolenämnden ska bekosta driften.

      Om det handlar om trovärdighet så borde du ställa de som påstår att det finns rapporter som påvisar att nuvarande skola i Bullmark är olämplig för skolverksamhet mot väggen. Handlar det om trovärdighet borde du även ställa den eller de som påstår att den tidigare kommundelsnämndens beslut inte kan ändras mot väggen – Detta om argumentet om trovärdighet ska vara trovärdigt i sig.

      Sedan är det så att våra skattepengar tillhör det individuella och inte oss som individer – Det är därför det finns en ordning där vi går till val vart 4:e år och en ordning att det är de vi valt som avgör vad som ska göras med de pengar vi alla betalar i skatt på våra inkomster.

      Så Jonas – I slutändan kokar det ner till just det jag sa i blogginlägget – Är det rätt att ställa skolbarn i Bullmark mot andra skolbarn och är det rätt att använda dessa skolbarn för att försöka vinna egna politiska fördelar?

      Avslutningsvis så ska jag säga att jag gärna bygger ny skola både i Bullmark och på andra platser – Ska så ske behövs mer pengar och i ställt för att koncentrera all tid och energi på att leta sådant som inte finns och på att gräva i sådant som hänt historiskt borde vi ägna oss åt att försöka förändra framtiden.

      Om folkinitiativet gör gemensam sak med oss och debatterar och argumenterar för höjda skatter är jag helt övertygad om att den nya skolbyggnad ni vill se blir verklighet.

      • JonasE

        Nu är det ju ändock en stor skillnad på att bussas inom Umeå, eller att bussas mellan olika byar – så det är egentligen knappast jämförbart, det blir bara mer nära hemma för Politikerna – det är nog där skon klämmer mest, då det som sker i ytterområden är lättare att ignorera !.

        Det finns ett uppenbart motsatsförhållande mellan kultur och skola – det har jag påtalat tidigare = NO och Skolan är just det mest uppenbara !.

        Att folkinitiativet skulle göra gemensam sak med de som misskött detta så mycket att folkinitiativet startades från början – kan du knappast tro på själv !.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Att bussas i Umeå kan ta minst lika mycket tid i anspråk beroende på vart man bor och vart man ska bussas. I Umeå är det inte speciella skolbussar som gäller utan den reguljära Ultratrafiken.

          Tidigare tyckte även jag som inte alls är intresserad av opera att det fanns ett motsatsförhållande mellan NO och kommunal kärnverksamhet – jag tyckte till och med att all kultur som inte kan bära sina egna kostnader borde läggas ner och inte stöttas med skattepengar. jag har dock fått ompröva denna min inställning då jag förstått hur viktig NO är för att lyckas rekrytera många av de specialister som i sig skapar mängder med arbetstillfällen i Umeå bara genom att finnas här. Dessa specialister med familj hade aldrig gått att få hit utan NO och andra kulturinstitutioner.

          NO finansieras inte med pengar som skulle gått till skolan då finansieringen av NO ligger direkt i kommunstyrelsens egen budget. Även med ett helt slopat stöd till NO skulle skolan inte få något kapitaltillskott.

          Att folkinitiativet startades hjälpte Gravmark-Bullmarks S-förening att få till ett nytt och förändrat beslut för klass 4-6 i Bullmark vilket jag även nämnt i inlägget – Det som nu händer är inte drivet av folkinitiativet utan av en liten grupp som ingick i densamma. Axebro, hans granne som är centerpolitiker i Umeå kommun samt Vänsterpartiet är de som nu lever om för att vinna egna politiska fördelar på en fråga som redan är löst.

          Vad denna grupp gör är precis det jag skrivit – Nämligen att ställa barn i Bullmark som har en fungerande skola mot barn i andra stadsdelar t.ex Botsmark som inte har en fungerande skola,

  2. Niclas

    Anders, är det allvarligt det bästa du kan komma med? Höjd kommunalskatt för att komma till rätta med kommunen ekonomiska bekymmer som gått under socialdemokratiskt styra under en så lång tid?

    Gång efter annan så är det skattehöjningarna som ni vill se som lösning på problemen. Få fler människor i arbete så kommer skatteinkomsterna för kommunen öka kraftigt. Det hoppas jag du själv förstår.

    Tycker även att det är skönt att det till slut kryper fram, att du verkligen är socialdemokrat. Jag har länge väntat på det men nu äntligen kom det fram. Dina tidigare inlägg med ”kritik” mot det egna partiet har ju gett en hopp om att det kanske finns någon på insidan som vill gå till botten med detta. Men inte då. Nu väljer DU att ställa skolor och barn gentemot varandra i ett hopp om att rädda röster. Vi på landsbygden har ALDRIG sagt att barnen i Tomtebo, Täfteå eller någon annan trångbodd skola inte ska få sina investeringar.

    Sörfors skola håller på att ruttna bort, istället för att renovera den så väljer ni att flytta pengarna till att renovera gamla Skärgårdsskolan i Holmsund. (Där för övrigt Hans Lindberg bor, Holmsund alltså)
    Behöver jag säga att den nya skolan i Holmsund som sitter ihop med badhuset är för trång? Trots att den är nybyggd och lovades att den skulle rymma alla skolelever?

    Allvarligt talat, du kan ALDRIG någonsin påstå att döda ting, såsom parker, torg osv ska få gå före skolbarn och dess skolgång. Det är rent ut sagt VIDRIGT hur man kan stoltsera över parker och torg, eller ja, soon to be får vi hoppas, när skolbarn får sina skoldagar förlängda, inte på schemat men pga bussåkande.

    Sen Anders, du måste förstå att vara landsbygdsbo är ett val. Vi är väl medvetna om de saker vi faktiskt får avstå ifrån. Och även de saker vi får på köpet när vi bor på landet. Problemet är inte heller vi vuxna, det är inte vi som har ett problem med att bo där vi bor. Det är barnen som hamnar i kläm. Pga er usla politik. Du säger att urbaniseringen pågår i hela landet. Din ordförande och ledare i (S) har spytt galla över Sthlm som gjort precis detta. Men ni väljer ju att följa i samma spår. Hur ska vi kunna ta er på allvar när ni gör precis samma sak själv? Det är nästan som om det skulle vara synd om er, när du skriver det. Det är det inte alls, det handlar om prioriteringar.

    Jag citerar dig från svaret du gett på Jonas Aronssons kommentar:
    ”Vi ska inte ställa saker mot varandra i vår kommun och inte heller i andra kommuner. Det finns inga motsatsförhållanden mellan kultur och byggnationer å ena sidan och skolan å den andra sidan.”

    Det är EXAKT det som MÅSTE göras. Ni måste ställa saker mot varandra. Fungerar SKOLA, VÅRD och OMSORG bra (vilket det inte gör idag) så är det fritt fram att investera flera miljoner i renoveringar av torg och parker. Jag och många andra skulle inte ens bry sig. Men när barn runt omkring i kommunen sätts på bussar, får dagar som är 12-13h långa innan dem får komma hem igen, då är det något som är VÄLDIGT skevt i er människosyn. Eller rättare sagt, syn på barnen.

    Du verkar stolt över urbaniseringen på som pågår. Du vill att byar ska utarmas, du vill att familjer med belånade hus (för att dem inte har råd med hus inne i staden, och NEJ, lägenhet är inte för alla) ska sälja med förluster pga urbaniseringen som pågår över hela landet. Som om det är en ursäkt? Skämmes! Du och dina partikamrater ska skämmas. Sluta skyll ifrån er, gör något åt det. Få fler människor i arbete. Om nu (S) ska slå sig för bröstet som Sveriges arbetarparti, visa det då genom att få fler människor i arbete. Inte skatta ihjäl de människor som redan har arbete. Ett bidragssamhälle mår ingen bra av, varken bidragstagaren eller bidragsgivaren.

    Men, jag måste ge dig det Anders, till slut rämnade fasaden som en förstående sosse, du visade ditt riktiga jag och det måste jag ge dig cred för.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Landets kommuner har fått mindre och mindre i anslag – Dessutom har jobbskatteavdrag och annat minskat skatteintäkterna så att balansera upp dessa med ökade anslag från staten eller genom att höja kommunalskatten är inte fel väg utan rätt väg att gå om vi vill bygga ut den kommunala servicen.

      Vi ska självfallet kombinera detta med god kommunal hushållning och god användning av kommunala pengar för att få maximal effekt. När det gäller sysselsättningsgraden bland Umeås medborgare så får den anses vara god – Alldeles speciellt så mot bakgrund av att vi är en studentstad.

      Att jag är Socialdemokrat hoppas jag att det aldrig rått några tvivel om. Helt rätt så har jag kritiserat vissa delar av det som skett och kritiken kvarstår i de delar som berör att vi uppfattats som otydliga vilket jag även skriver i inlägget.

      Men som i all debatt så måste de skäl man använder i debatten vara sakliga och korrekta vilket är anledningen till att jag skrev detta inlägg.

      För att sätta in allt i sitt sammanhang så var det viktigt att berätta hur denna fråga uppkommit historiskt och vad som är kalla fakta och vad som är tyckande, rykten och lösryckta sanningar tagna ur sitt sammanhang.

      Skolan likväl som många andra kommunala ansvarsområden kommer aldrig att vara statiska – I stället är det så att att detta förändras hela tiden t.ex vad gäller antalet som behöver en skola att gå till i Holmsund.

      Sedan får vi aldrig glömma att friskolornas tillkomst som en effekt av det fria skolvalet påverkat kommunens finansiering av skolan negativt – Bland annat därför att man inte i förväg vet hur många som väljer kommunal skola och hur många som väljer friskola.

      Du skriver att du som valt att bo på landsbygden är fullt medveten om vad du avstår från då du gör ditt val, samtidigt klagar du på att barnen kommer i kläm vilket är att säga emot dig själv. Barnens situation är en av de saker man måste väga in i ekvationen när man väljer vart man ska bo.

      Barnen i Bullmark har en fullt fungerande skola även om den inte är den allra modernaste och jag vidhåller att kraven på en ny skola står i strikt motsatsförhållande till en skola i områden där skollokaler saknas. Sanningen är kanske obekväm men den måste fram för att sätta saken i sitt rätta perspektiv.

      Som jag sa så skulle vi gärna bygga mer och renovera mer om det fanns pengar till detta.

      Jag håller helt med om att vi ska satsa på välfärden och på kommunala kärnverksamheter vilket bäst görs genom att rulla tillbaka de avregleringar som gjorts och ta tillbaka välfärdens utförande i egen regi – Därutöver genom att öka de ekonomiska resurserna genom högre skatteuttag.

      Du har helt rätt i att vi ska ha en fungerande skola vilket vi har i Bullmark. Om du anser att skolan i Bullmark inte fungerar ber jag dig i sådana fall att precisera hur.

      Jag är på inget sätt stolt över urbaniseringen – jag är varken för eller emot urbanisering, snarare tycker jag att människor själva ska få välja vart de ska vara bosatta vilket jag hoppas framgår i det jag skrivit.

      Som politiker tvingas man ofta prioritera både ur ekonomisk och ur ideologisk synvinkel. Att prioritera och spara är alltid svårt och i alla frågor där man tvingas prioritera kommer det att finnas vinnare och förlorare varför det alltid kommer att finnas någon som är besviken och känner sig förbigången.

      Med detta sagt så är inlägget skrivet ur en enda utgångspunkt – Nämligen att man ska driva en kampanj på saklig grund. Att driva politiska kampanj för att vinna nya röster för sig själv och sitt eget parti och göra detta med alla Umeås skolelever som insats är inte korrekt. Vi ska ha debatten men på saklig grund.

      • Niclas

        Anders, jag säger inte emot mig själv. Vi flyttade utanför staden dels för att jobbsituationen med pendling blev bättre samt att vi ville inte bo inne i betongsmeten där man ser vad grannen har på middagsbordet. Vi flyttade även hit då vi visste att det fanns F-6 skola som fungerade och som våra barn skulle få gå i. Sakta men säkert så plockas skolan ner, med motivering att den är för trångbodd och i dåligt skick. Dessutom finns barnunderlaget för att behålla F-6 i Bullmark. Men det är klart, underlaget från tjänstemännen var ju inte rätt gällande antalet barn. Inte ens det kunde bli rätt, även om de hade facit. Det fattades barn i några årskullar och prognosen som användes som måttstock var gjord utifrån ett beslut som inte var taget än. Är du förvånad över att vi ifrågasätter tjänstemän och politiker då?

        Barnen ska istället åka buss till en av Sveriges största skolor redan från 4e klass. Du är inte redo för det när du är 10 år gammal. En skola som dessutom redan nu har stora problem att rymma skolklasser som det är, samt att vissa klasser får äta lunch redan kl.10, dvs 2 timmar efter deras skoldag börjat. Äter du din lunch kl.10 Anders, om du börjar jobba kl.8 på morgonen?

        Gällande vad kommunen väljer att satsa pengar på så kan du aldrig någonsin påstå att pengar inte finns, när det renoveras parker och torg för 100 miljoner kr. Då finns det pengar, som kan användas till bättre saker. Såsom skola, vård och omsorg. Du kan aldrig smita undan att prioriteringen är skev och väldigt dum. Men det skyller vi väl på urbaniseringen…

        Det spelar ju ingen roll huruvida sysselsättningsgraden är hög i förhållande till att det är en studentstad, uppenbarligen är den ändå för låg om er enda utväg är att höja kommunalskatten istället för att få fler människor i arbete. Problemet med er politik är att den bygger på att någon annan betalar. Ni är alldeles för bidragsvänliga i (S). Ni bör implementera ”Är han duktig ska han ha mat” i er politik. Dvs, är du duktig på att jobba och sköter dig får du lön efter det. Det ska aldrig någonsin vara så likt mellan bidrag och löntagare att du kanske överväger att inte jobba för att du får tillräckligt i bidrag för att leva. Då är det något som är väldigt skevt.

        Visst, det finns människor som faktiskt inte kan arbeta pga olika orsaker. Och dessa ska vi ta hand om. Men människor som är fullt friska och kan arbeta, dem ska in i arbete. Bidraget ska vara lågt och piskan ska vina kring dem för att få dem att leta jobb varje dag. Bidrag ska ALDRIG vara lönsamt.
        Men ni vill ju höja bidragen med motiveringen att skillnaden ska inte vara så stor. Varför?

        Gällande Axebros grävande i denna soppa så är han inte värre än någon av er politiker. Ni skyller på varandra. Ni hyllar varandra för korkade beslut.

        Du har även nämnt att nämnder aldrig får ta så stora beslut som påverkar barns skolgång. Märkligt då att FoG-nämnden bestämt att 4-6 ska läggas ner i Bullmark en gång, och sen ändrat sig igen och tagit tillbaka 4-6 till Bullmark. Efter en ”fantastiskt bra dialog” med den lokala S-föreningen.

        Om ni politiker körde med öppna kort, mot alla, så skulle vi slippa denna soppa kring skolornas vara eller icke vara. Men det är klart, Moa & co kunde väl aldrig ana att föräldragruppen skulle vara så stark och motstridig som vi faktiskt varit, bara för att ärendet är skött uselt, och barnen hamnat i kläm.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          jag har full förståelse för dina skäl att flytta till Bullmark och dessa har jag aldrig ifrågasatt. Det jag ifrågasatt är påståendet om att det inte finns fungerande skollokaler in Bullmark för årskurs 4-6.

          Jag frågar därför på nytt finns det eller finns det inte fungerande skollokaler för F6 i Bullmark?

          Så vitt jag vet finns det en fullt fungerande F6 skola i Bullmark efter det att beslutet förändrades efter påtryckningar från folkinitiativet och Gravmark-Bullmarks S-förening. Barnen behöver därför inte bussas vilket var kontentan av det beslut som nu ändrats så Bullmark och Bullmarksborna har fått det de kämpade för – En bibehållen F6 skola i Bullmark.

          Alla Sveriges kommuner tvingas till prioriteringar vad gäller den kommunala verksamheten och min fråga och mina påståenden i inlägget är oerhört relevanta. I och med att beslutet ändrades och F6 skolan i Bullmark blev kvar är det Axebro och Bergner med flera ägnar sig åt inget annat än att ställa barn i Bullmark med en fungerande skola mot barn i andra områden i Umeå utan skola mot varandra för att vinna röster för det egna partiet. Till in hjälp har de Vänsterpartiet som även de hoppas kunna vinna röster på att angripa socialdemokraterna.

          jag ställer därför frågan på nytt Jonas – Finns det eller finns det inte fungerande skollokaler för F6 i Bullmark?

          När du påstår att S är alldeles för bidragsvänliga så pratar vi helt andra frågor då vi där är inne på vilken typ av samhälle vi ska bygga – Detta ska på inget sätt blandas in i skolfrågan i Bullmark då det ena är kommunpolitik medan det andra är rikspolitik.

          Att situationen ser sådan ut att vi måste prioritera kan i sådana fall om något skyllas på Alliansens skattesänkningar som gett mindre pengar i den kommunala plånboken och på Alliansens reformer på andra områden som gjort om statliga kostnader till kommunala kostnader. Ett exempel på detta är arbetslinjen och stupstocken i sjukförsäkringen som kastar ut sjukskrivna ur sjukförsäkringssystemen som är en statlig angelägenhet in i socialbidragsberoende som är en kommunal angelägenhet.

          Tittar vi på skolan specifikt så är den största anledningen till mindre pengar att röra sig med för för & grundskolenämnden inte byggande av parker och torh utan reformen om fritt skolval. Det fria skolvalet har inneburit både högre kostnader och lägre intäkter för för & grundskolenämnden och utan det fria skolvalet hade vi kanske kunnat bygga nya skolor både i Bullmark och på andra ställen utan att tvingas använda den prioriteringsordning vi använder oss av i nuläget.

          Din syn på de som behöver bidrag skrämmer därför att du utgår från att de är lata utan att ha handfasta bevis på att så är fallet. Det finns säker sådana som ryms inom ditt påstående men dessa är få till antalet och betyder därför lite i den totala ekvationen. Rätt är att vi ska sätta så många som det någonsin går i arbete – Ska detta lyckas måste vi återinföra rätten att vidareutbilda sig på komvux så att man får den kompetens som arbetsmarknaden efterfrågar och då med bibehållen a-kassa vilket alliansen tog bort som möjlig väg att komma ut ur arbetslöshet.

          men som du märker Jonas så är vi nu inne på riskpolitik och hur vi ska bygga vårt samhälle och för vem samhället ska byggas. Jag är helt med på att föra en debatt om det men låt oss inte blanda in denna debatt i fråga om huruvida skolan i Bullmark finns kvar eller inte.

          Att använda sig av en fråga som redan är löst genom att påstå att den är olöst bara för att vinna egna politiska fördelar är fel – Ännu mer fel när man använder sig av alla Umeås skolelevers väl och ve som pris i kampanjen.

          Folkinitativet och Gravmark-Bullmarks S-förening ska ha all cred de kan få för att ha varit delaktiga i ändra beslutet till ett nytt som är bättre för barnen och föräldrarna i Bullmark – Att så skett visar att demokratin fungerar i Bullmark och i Umeå kommun.

          Om Moa varit fylld a

      • Jonas E

        Det är saklig grund att man inte räknat korrekt på Botsmarks skola !.
        Det är saklig grund att man inte tagit fram korrekta underlag innan senaste beslut !.
        Det är saklig grund att man försökt hindra oss från att granska underlagen !.
        Det är saklig grund att Sävar kommundelsnämnd ansåg att det fanns pengar till att bygga i Bullmark !.
        Det är saklig grund att Sävar kommundelsnämnd hade kompletta underlag för sina beslut !.
        Det är saklig grund att om det finns pengar till torg och parker så finns det pengar till skolan om man vill !.

        Att det finns massa omständigheter såsom friskolereformen och mindre anslag råder det ingen tvekan om, men då måste man prioritera rätt, och att prioritera bort skolan är fel !.
        Dessutom så återkommer jag till dumsnålheten när nämnderna bara räkna på sin egen börs, och skjuter över kostnader på andra stället för att göra en skenbar besparing – det är ju ändock kommunen som betalar i slutändan, och då måste man räkna på totalen – något som Kommunen vägra att se när det gäller ”besparingarna” på Botsmarks skola – som ger en besparing för en nämnd, men som totalt räknat sett lär bli en fördyring för kommunen istället !.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Av de skäl som du anför som saklig grund så medger jag att vi använt fel hyressättning på Botsmarks skola i kalkylen vilket beror på att Fastighetsförvaltningen inte angett rätt summa – Detta är dock rättat till så numera är det korrekt.

          Med den organisation som nu gäller så spelar hyreskostnaden lite mindre roll då kostnaden för detta ligger på fastighet men rätt ska vara rätt och även med den rätta kostnaden i kalkylen så skulle beslutet blivit samma vad avser klass 4-6 – Detta därför att för & grundskolenämnden fått kraftigt bantade anslag och därför tvingats minska kostnaderna för alla och prioritera enligt principen om hur många som drabbas av de besparingar man tvingas göra för att klara budgeten.

          Däremot har jag inte fått fram några som helst bevis på att någon blivit hindrad från att granska underlag och handlingar – Finns något sådant exempel får du gärna delge mig detta.

          Sävars kommundelsnämnd ansåg säkert att det skulle kunna finnas pengar i en framtid för att bygga en ny skola – Dock är det så att detta är just en åsikt och inte ett bindande beslut. Dessutom kände den gamla kommundelsnämnden inte till att anslagen skulle krympa på det sätt som de nu gjort. Krympta anslag leder till minskat investeringsutrymme.

          Slutligen hade aldrig Sävars KDN mandat att ta investeringsbeslut för hela kommunens räkning utan blott för de pengar som tilldelats dem i den egna budgeten – Pengar till skolan i Bullmark har aldrig blivit tilldelade så vitt jag vet.

          Alla nämnder har en egen budget och alla nämnder har en budgetram att hålla sig till – Därför går det inte att ta pengar från andra nämnder hur som helst och tillföra dessa till skolan. Ska skolan ha mer pengar måste nya pengar fram.

          Det sista du skriver håller jag helt med om och som du vet har jag skrivit et helt inlägg om att vi måste ändra sättet på hur vi bereder kommunala ärenden och beslutsunderlag och dessutom som jag föreslagit komplettera dessa med en ekonomisk kalkyl för hur olika beslut slår mot ekonomin totalt och mot ekonomin i andra nämnder som berörs av beslutet. Den uppfattningen kvarstår jag vid och den uppfattningen kommer jag att driva politiskt för att skapa den förändring jag vill skapa.

          Efter vad jag förstått så måste paviljongen i Botsmark renoveras grundligt om mellanstadiet ska finnas kvar och kostnaden tas av fastighet men hyreshöjningen träffar för & grundskolenämnden som ska drifta skolan och det är detta som inte ansågs rymmas i befintlig budget så länge kommunens styrsystem för nämndernas ekonomi ser ut som det gör och beräkningarna sker nämnd för nämnd snarare än för kommunen som helhet.

          Jag ska villigt tillstå att jag känner mer för Botsmark därför att situationen där är helt annorlunda än den i Bullmark där kampen handlar om att vinna röster genom att kräva att en fullt fungerande skola ska ersättas med en nybyggd skola.

          • Jonas E

            JO vi har blivit hindrade från att ta del av underlag – finns inte som upprättad handling hette det, men ändock har ju kommunen räknat på något, men vad fick vi inte se – så vi har jagat fram detta själva….såsom att Paviljongen var överdebiterad rejält – fick vi fram helt själva….. sen så tillkommer då erinran från JO och domar som påtalat bristen på öppenhet, nu senast uppmanade Moa nämnden till tysthet dessutom – glömde du det ?.

            Paviljongen är det inget större fel på – den är redan nyligt genomgången och fixad, som skolan i övrigt alltså – sen att dom måste ta minst 3 miljoner ur investeringsbudgeten för att bygga om det som sen finns kvar till F-3 tycks alla glömma bort – blir det verkligen ingen justering å hyran efter en sådan stor utgift ?…. måste ju vara billigare att lösa ut paviljongen istället !.

            Jag har hört att man har fukt och mögelproblem i Bullmarks skola i nuläget, och har visserligen fixat lite av det, men vissa lär inte kunna vara där alls på grund av astma och liknande – det är vad jag hört i alla fall !.

            Jo det är lite underligt att Botsmark kommit i så mycket skymundan nu, då det finns mest felaktigheter i underlaget just där !.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Om man letar på rätt ställe och begär ut underlag från rätt kommunal enhet så får man tillgång till dem så jag tror snarare att det är så att det in initialt letades på fel ställe som är orsaken till att ni inte fick ut den dokumentation ni hoppats få ut.

            Jag är inte insatt i hur hanteringen för att köpa loss paviljongen ser ut eller om detta är möjligt så jag ska inte uttala mig om det specifikt – Däremot tror jag att fastighet i likhet med andra kommunala instanser alltid navänder sig av den bästa lösningen vilket innebär att man sannolikt köpt paviljongen om detta är bättre än att fortsatt hyra densamma.

            Ärendet mot Moa är något vi får avvakta med att bedöma tills dess rättvisan haft sin gång om detta över huvudtaget blir till ett ärende som ska utredas.

            För & grundskolenämnden hade kallat till ett möte för att återuppbygga och stärka förtroendet mellan politiker och tjänstemän bakom stängda dörrar vilket alla utom Vänsterpartiets delegater som förlorade omröstningen accepterade – I demokratisk ordning blev detta beslutet som gällde för mötet. Att då få kännedom om att pressen fått kännedom om allt som sades på mötet trots detta beslut i vad som närmast kan betraktas som realtid är givetvis frustrerande och jag kan förstå Moa’s frustration även om jag personligen skulle ha hanterat frustrationen på ett annat sätt. Att därifrån påstå att hon medvetet försökt tysta nämndeledamöterna på ett diktatoriskt sätt är inte rätt då beslutet om att göra så togs i demokratisk ordning.

            Det mesta för att inte säga allt rörande att Bullmarks skola skulle vara i otjänligt skick är just hörsägen och inget annat – Det finns ingen rapport som påvisar detta och det är därför jag efterlyser både rapporten och att de som påstår att en sådan rapport ger sig till känna för att berätta vart och när de sett en sådan rapport samt vilka av skollokalerna i Bullmark detta gäller.

            Nuvarande beslut innebär att F3 och fritids/dagis får nya lokaler samtidigt som F6 flyttar till F3:s gamla lokaler som enligt det jag tagit del av aldrig klagats på.

  3. Caanita

    Om det inte finns/funnits något underlag som visat att skollokalerna i Bullmark varit utdömda/olämpliga, varför har man då anlitat en konsult för 78 tusen kronor, för att få reda på det man redan visste?
    Visst är det väl ändå mycket märkligt att underlag som ska visa både ”för och emot” saknas.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Därför att Moa och för & grundskolenämnden krävde att få handfast information och verifikation på det man redan visste. Det har aldrig påstått att det skulle ha funnits några skriftliga underlag för att skollokalerna är okay för att bedriva skolveksamhet i enligt Moa – Allt både hon och tjänstemännen sagt är att det föreligger besked om att så är fallet.

      Att konsulten anlitades beror på de falska rykten som Axebro med flera spridit om att skollokalerna i Bullmark skulle vara utdömda och för att säkerställa detta för de ledamöter i för & grundskolenämnden som fattade beslutet om att behålla F6 skolan i Bullmark.

      Att det inte finns och aldrig funnits någon rapport som påvisar att lokalerna skulle vara utdömda visste vi redan – Det är därför Axebro med flera aldrig kommer att hitta något sådant underlag oavsett hur mycket de letar och det är därför jag uppmanar Axebro att be den som påstår att så är fallet att ge sig tillkänna och berätta när och var hen läst eller sett ett sådant dokument.

  4. Johan

    Bland det värsta är att skoldirektören beställt en besiktning av skolan i bullmark för 78000 kronor och det ända som finns är en faktura el?
    Borde varit smart med ett protokoll från den om det skulle behöva för eventuell renoveringar. Så den existerar lika mycket som den tidigare utdöma som du påstår inte finns!
    Nä, nu är det högtid att alla ransakar sig själv och står upp för sanningen!
    Hur kan någon beställa något för en sådan stor summa pengar å inte bevisa dess existens. Den är finansierad av skattepengar!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vad skoldirektören beställt och inte beställt är frågan som borde dryftas – har man beställt en besiktning med muntlig redovisning eller har man beställt en redovisning i skriftlig form det är frågan – Varken skoldirektören eller Moa har någonsin påstått att en skriftlig redovisning är beställd varför jag inte ser något underligt i det som skett. Att kommunen får en faktura oavsett vilken redovisningsmetod som används är naturligt och en effekt av att ett uppdrag är beställt från angiven entreprenör.

      Det är Axebor och andra som påstår att det finns protokoll på att skolan är utdömd – Protokoll som kommunen inte har vetskap om och som inte existerar. Ingen i kommunen har därutöver påstått att det finns protokoll som bevisar motsatsen dvs. att skolan är ok.

      Din sista fråga är i sig mycket relevant – Dock är den frågeställningen en helt annan än om en beställning faktiskt gjorts och hur denna beställning sedan skulle levereras.

      Allt jag försöker göra är att skapa begriplighet i hur allt detta skett – I min värld är det inte ok att blanda in tyckande av vad som borde skett med det som faktiskt skett då detta blir hörsägen snarare än hårda och verkliga fakta.

  5. Anders

    En väldigt intressant fråga är ju hur alternativet att fortsätta undervisningen i den bef. skolan inte var med som ett alternativ från början om den nu aldrig har varit utdömd? Och sedan skulle detta kännas mycket bättre om det inte brasklappen som nämns i beslutet att ”såvida ingen större investering krävs”,fanns med. Känns ytterst olustigt att om det dyker upp nått som kräver en ”stor investering” lagom till 2018, då det tidigare beslutet att bussa barnen till Sävar skulle träda i kraft, så kan hipps vips beslutet rivas. Skulle gärna vilja ha definitionen på ”större investering” också… Men jag håller med att, om nu skolan inte är utdömd, så är det ett bra beslut att utnyttja den, men då måste det vara mindre ”om” och ”men” och istället göra det tydligt att kommunen tycker att det ska finnas en F6 verksamhet i bullmark/bodbyn då underlaget av barn är så stort som det är. Och medtanke på alla turer i detta ärende och oviljan från FoG att köra med öppna kort så blir man minst sagt en smula skeptisk att så verkligen är fallet..

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Anders – I skolans värld och i skolfrågor likväl som i många andra frågor är inget beslut ritat i sten och huruvida det finns eller kommer att finnas renoveringsbehov och hur stora dessa kan komma att bli finns ingen kännedom om i nuläget.

      Mitt svar är att vi får ompröva saken om nya fakta dyker upp vilket sannolikt är det ärligaste svaret någon kan lämna just för stunden. Även om vis idag skulle fatta beslut om att en F6 skola ska finnas i Bullmark/Bodbyn så innebär det inte att ett sådant beslut inte kan ändras i en framtid av den enkla anledningen att ALLA beslut kan förändras om verkligheten förändras.

      Att FoG inte kör med öppna kort är nog snarare en verklighet som är skapad av media och de element som jag beskyller för att driva kampanj och röstfiskeri på falska grunder än det som är sanning i detta ärende.

      Att man inte kan få ut handlingar som inte existerar är inte att dölja sanningen utan snarare att berätta hur verkligheten ser ut.

  6. Anders

    En väldigt intressant fråga är ju hur alternativet att fortsätta undervisningen i den bef. skolan inte var med som ett alternativ från början om den nu aldrig har varit utdömd? Och sedan skulle detta kännas mycket bättre om det inte brasklappen som nämns i beslutet att ”såvida ingen större investering krävs”, fanns med. Känns ytterst olustigt att om det dyker upp nått som kräver en ”stor investering” lagom till 2018, då det tidigare beslutet att bussa barnen till Sävar skulle träda i kraft, så kan hipps vips beslutet rivas. Skulle gärna vilja ha definitionen på ”större investering” också… Men jag håller med att, om nu skolan inte är utdömd, så är det ett bra beslut att utnyttja den, men då måste det vara mindre ”om” och ”men” och istället göra det tydligt att kommunen tycker att det ska finnas en F6 verksamhet i Bullmark/Bodbyn då underlaget av barn är så stort som det är. Och medtanke på alla turer i detta ärende och oviljan från FoG att köra med öppna kort så blir man minst sagt en smula skeptisk att så verkligen är fallet..

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den lösning som nu antagits är en nybyggnation för F3 och en flytt av F6 till F3:s gamla lokaler. Den lösningen fanns inte med inför det ursprungliga beslutet . Den lösningen är en lösning som kommit till tack vare hårda påtryckningar från Gravmark-Bullmarks S-förening gentemot resten av socialdemokratin inom Umeå kommun.

      Det är därför S-föreningen förtjänar det beröm Andreas med flera givit dem för gott arbete.

      Det alla måste förstå är att inget beslut – Och då säger jag inget beslut är skrivet i sten för evig tid därför att förutsättningarna som gällde när beslutet togs kan förändras över en natt.

      Med det sagt vill jag säga att det inte spelar någon roll även om vi tagit bort de delar av beslutet som du kritiserar. Låt oss istället glädjas åt att beslutet ändrades och att skolan blev kvar och göra det bästa av det så att beslutet inte behöver ändras framgent.

  7. Johan

    Ojdå!
    Visst blir livet genast lite jobbigare för vissa som stort och brett kastat skit på andra partier i denna fråga och en viss bloggare! I min värld är det inte ok att blanda in svävande fakta av vad som finns eller inte då detta blir hörsägen snarare än hårda och verkliga fakta.
    Som du har borrat i två dar så borde du borrat i några dagar till innan du skrivit ditt blogg inlägg!
    Tror att det är dags för vissa personer att rannsaka sig själv.
    Att skoldirektören är en mästare på att ljuga eller fantisera kan alla som hängt med i detta se i Vk i morgon men, frågan är hur mycket det ljugs i kommunhuset! En tidning som gör ett jätte bra jobb!
    Media träning av socialdemokrater borde nog ni nog fundera på en eller två gånger till!
    När man läste I Lennart Holmlunds blogg gällande insändaren av oberonde observatör trodde då jag att det var en Nord koreansk blogg jag hamnat på.
    Hans Linbergs blogg är en saga för sig!

    Kan inte förstå eller acceptera att den nyligt genomförda besiktningen ej dokumenterats tänk så enkelt allting vore. Du Anders som du skrev tidigare att du ser inget problem i om den var skriftlig eller muntlig. Utveckla gärna ditt resonemang kring det för jag har verkligen svårt att förstå ditt ställningstagande i det!

    Ställer mig mycket frågande i Skoldirektörens lämplighet i sitt tjänsterutövande och om det ligger lögner bakom och generellt till sitt jobb! Sedan så tycker jag även att som ordförande i en nämnd så bör man väl med all det massiva kritik som varit försöka se över sitt agerande. För tro mig alla kan vi göra fel och det är ett stort steg att stå för sina brister.
    Som du själv skrivit så finns det ingen ursäkt för att inte kritiskt granska alla underlag i en nämnd.

    Folkinitiativet startades av föräldrar i Bullmark, Bodbyn och Botsmark och stöds nu av Partier som insett brister i underlag och beslutet av dessa.
    Att de fiskar röster kan så vara men, tror de inte behöver anstränga sig med bete för här nappar det som aldrig förr!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Fakta i ärendet kvarstår – Det finns ingen rapport som dömer ut skolan i Bullmark som olämplig som skollokal och konsulten som gjort besiktningen säger heller aldrig att han dömer ut skolan och att det är så framkom mycket väl i den artikel som publicerats i VK om man läser mer än själva rubriken.

      Att det gjordes en besiktning 2013 och att den besiktningen pekade ut saker som bör rättas till omedelbart och saker som bör åtgärdas i en framtid för att undvika problem är en helt annan sak än en påstådd rapport som pekar ut lokalerna som olämpliga som skollokaler. Att Kommundelsnämnden i Sävar ansåg att detta var skäl till att själva internt bestämma sig för att byggnaden enligt dem var olämplig för skolverksamhet trots att konsulten aldrig framfört den uppfattningen är ljusår från verkligheten och blott och allena ett bevis på hur den gamla kommundelsnämnden i Sävar tänkte och varför densamma i denna fråga likväl som andra frågor hade stora och svulstiga planer och visioner som inte nödvändigtvis speglade verkligheten.

      VK skriver att politiken gjorde olika bedömningar 2013 och 2016 men vad man inte skriver är att bedömningen 2013 gjordes av Sävars kommundelsnämnd och inte av För & Grundskolenämnden i Umeå kommun och ej heller av utbildningsdirektören eller tjänstemännen på skolförvaltningen. Att då påstå att FoG och utbildningsdirektören ljuger och far med osanning är inte seriöst.

      Jag har inget annat intresse i denna fråga än att lyfta upp det som verkligen hänt och då på det sätt det faktiskt hänt i avseende om vem som gjort vad och vem som sagt vad. Man kan med råge önska att både Folkinitiativet, Vänsterpartiet genom Elisabeth Forsell och Centerpartiet och till viss VK gjort precis det – talat om hur frågan sett ut historiskt och vem eller vilka som gjort, beslutat och vad påstått olika saker i frågan.

      Att som Sävars tidigare kommundelsnämnd föreslå att kommunen bör bygga en ny skola i Bullmark om pengar till detta finns tillgängliga i en framtid istället för att åtgärda nuvarande fel och undvika framtida fel trots att byggnaden på inget sätt är utdömd är inte densamma som att besluta om att så ska ske och att kommunen i sin helhet måste fatta ett sådant beslut. Det inriktningsbeslut som togs i Sävar är just ett inriktningsbeslut vilket är en rekommendation till beslut och inget annat.

      Att detta irriterar Elisabeth Forsell från Vänsterpartiet och Erik Bergner och nyblivne medlemmen Axebro från Centerpartiet och att dessa vill driva frågan med alla till buds stående medel för att vinna politiska fördelar för sin egen och för sitt partis räkning är helt klart. Lika klart är det att skolan aldrig blivit utdömd som olämplig för skolverksamhet vilket borde vara känt för dem då åtminstone Elisabeth förmodligen spm ledamot i SävarKDN tagit del av den åtgärdslista som presenterades 2013

      Läser man vidare i VK så kan man se att de risker och brister som konsulten pekat ut redan börjat åtgärdas – T.ex kylrummet och avloppet med fukt och jag tror inte att någon betvivlar att vidare åtgärder kommer för att rätta till övriga saker som pekades ut 2013.

      Jag upprepar därför det jag sagt tidigare – Det är stor skillnad på en rapport som pekar ut brister och risker som bör åtgärdas och en som pekar ut att skolan är i så dåligt skick att den utgör en hälsorisk och bör bytas ut mot en ny – Så NEJ jag upplever inte situationen som jobbigt på något som helst sätt utan har fullt förtroende för att vi åtgärdar detta som löpande underhåll på precis samma sätt som vi åtgärdar andra lokaler där risker och/eller brister pekas ut.

      Den kritik du kallar massiv kommer dessutom från en mycket liten grupp som hoppats vinna egna fördelar i form av ökade väljarsympatier så att kalla den massiv är nog en överdrift.

      Kritik har framförts det är helt rätt och av kritik ska man lära så att samma sak inte upprepas i en framtid. Det är mot den bakgrunden jag ägnat ett helt inlä

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Titta på det svar jag skrivit till Johan så ser du att kommunen på inget sätt hamnat på pottkanten.

      Konsulten har aldrig dömt ut byggnaden vilket felaktigt påstås med väl pekat ut både sådant som bör åtgärdas och sådant som utgör framtida risker.

      Dessutom viktigast av allt – vem är kommunen i de 2 skilda fallen. I det första fallet refereras till Sävars förra kommundelsnämnd och i det andra fallet till FoG vilket är två helt vitt skilda instanser även om bägge var för sig utgjort eller utgör en del av Umeå kommun. Att i det läget påstå att den andras ljuger därför att den första påstått något är inte korrekt

      • Jonas E

        Tror du allvarligt på att de fel som fanns för 3 år sedan nu bara försvunnit ?. – det frångår all logik !.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Läs artikeln noga Jonas och även den artikeln som handlar om Elisabeth Forsells fråga så ser du att jag har rätt.

          Rubriken säger en sak och innehållet i artikeln en helt annan. I artikeln framgår att Sävar KDN tolkat saken på ett sätt 2013 och att FoG nu tolkat saken på ett annorlunda sätt och att det i båda fallen är så att skolan aldrig varit utdömd och att allt konsulten gjort är att peka ut fel som måste rättas till och sådant som kan leda till framtida brister som även de bör rättas till för att undvika framtida problem.

          Läser man artiklarna noga så framgår det även att kylrummet som hade brister fixats till liksom avloppet i köket samt att FoG hade konsultens rekommendationer på åtgärder som för övrigt överensstämmer med de som inte är åtgärdade från kollen 2013 med sig i underlaget till beslut.

          • Jonas E

            ”Byggnaden har riskkonstruerade golv samt tak med luftläckage” – det problemet är ju i själva grundkonstruktionen och har knappast blivit bättre på 3 år !.

            Problemet ligger snarare här : ”-Det var en viss skillnad i frågeställningen, säger konsulten när han jämför de båda uppdragen.”, och då är ju frågeställningen från Kommunen det som är intressanta här – för som man frågar får man svar, brukar det ju heta !.

            Men eftersom man tycks ha drabbats av kollektiva minnesluckor i detta så lär svaret dröja i vanlig ordning – eller komma fram via andra vägar som sker nu !.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det är framtida riskfaktorer konsulten pekat ut men som möjliga framtida problem och inte som problem som dömer ut byggnaden. Det konsulten påpekar är att dessa saker bör åtgärdas för att undvika problem.

            Frågeställningen den andra gången var om skolbyggnaden var otjänlig eller olämplig för skoländamål den andra gången och på det har konsulten svarat nej. Den första kontrollen var en ordentlig besiktning som inte heller den kom fram till att byggnaden var otjänlig eller olämplig – Att så skulle vara fallet är helt och hållet ett antagande och beslut av Sävars kommundelsnämnd som så vitt jag vet inte är experter på det området vilket är en himmelsvid skillnad från om konsulten skulle sagt så.

            Det har inte kommit något annorlunda svar denna gång då konsulten sagt mer eller mindre samma sak trots olika uppdrag. Dessutom är det viktigt att hålla isär vem som sagt vad – I första fallet kom uttalandet från Sävars KDN i det andra läget från kommunens FoG och dessa båda är inte samma sällskap.

  8. Nicklas

    Man ser tydligt i ditt blogginlägg och efterföljande kommentarer att du också blivit ombedd av (S) högre upp att du ska tagga ner och sluta kritisera ditt parti precis som den lokala S föreningen bad sina medlemmar att lugna ner sig och som Moa Brydsten bad att man ska vara tysta . Synd !!! Trodde nästan att du kunde stå upp för det du tror på ????

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Låt mig klargöra en sak och det är att ingen bett mig tagga ner och att jag även om någon försökte göra så skulle låta denna någon veta att jag gör som jag vill utan att låta mig styras i mitt tyckande och tänkande av någon annan oavsett position.

      Precis som du säger så står jag upp för det jag tror på och det är därför jag gett mig in i debatten om skolan. Som du säkert vet så har jag kritiserat mina egna för att inte ha varit tydliga och att då pådyvlas att man blivit tillsagd att tagga ner för att man kritiserar den andra sidan gällande deras otydlighet och är inte korrekt.

      jag står som jag sa upp för det jag tror på och det är att rätt ska vara rätt och att alla fakta ska upp på bordet från bägge lägren.

  9. Jonas E

    Det här var ju förutsättningarna för ”räddningen” av skolan: ”Detta under förutsättning att behörig och legitimerad personal fortsatt finns att tillgå eller att större investeringar i lokalerna inte krävs”.

    Finns det strukturella problem i byggnaden så krävs det rätt stora investeringar i lokalen, – så någon är det som talar emot sig själv här !.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är upp till bedömning vad de strukturella problemen består av och om de ska åtgärdas då det konsulten pekat ut bara är en risk vilken nödvändigtvis inte behöver leda till framtida fel. Hur stora kostnaderna blir beror givetvis på hur stora åtgärder som behövs och vem som ska åtgärda vilket vi inte vet i dagsläget – Att utgå från att de är stora är att gå händelserna i förväg.

      Det är för övrigt inte ovanligt att t.ex krypgrunder anses vara en strukturell svaghet även om jag inte vet vilken typ av grundläggning just detta hus har.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.