Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

En tänkbar lösning på Komvux lokalproblem – Flytta Komvux och SFI till Ersboda.

I gårdagens VK.se går det att läsa en intervju med min partikamrat Peter Vigren (S)  tillika ordförande för gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden om Komvux lokalproblem där de i dagsläget är spridda på 4 olika ställen vilket utgör ett problem – I artikeln sägs att vi måste tänka utanför boxen därav mitt förslag.

Trots att jag är mycket aktiv i Ersboda S-förening och utan att ha förankrat mina tankar hos mina partikamrater i Ersboda S-förening vill jag ändå lämna följande lösning på problemet varande mitt egna förslag byggt på egna tankar och observationer.

Ersboda är ett bostadsområde med 3 grundskolor vilka alla brottas med ett vikande elevunderlag på grund av att en växande andel av alla skolbarn som bor på Ersboda väljer friskolor. Detta gör att alla 3 skolor brottas med dålig ekonomi och dålig elevunderlag.

Utifrån detta förslår jag därför att vi flyttar alla elever som går på Östra Ersbodaskolan till Ersängsskolan och Ersdungens skola och att hela Östra Ersbodaskolan upplåts för Komux och SFI.

En sådan åtgärd skulle innebära att grundskolorna på Ersboda får ett bättre elevunderlag och därmed en bättre ekonomi samtidigt som Komvux och SFI får lokaler där hela deras verksamhet kan inrymmas – Dessutom lokaler som sannolikt innebär att dessa verksamheter kommer närmare den plats där merparten av deras elever bor.

Som kommun ska vi sätta medborgarnas bästa i fösta rummet och samtidigt göra det som är bäst ekonomiskt.

Genom att flytta både Komvux och SFI till Ersboda frigör vi den mark som idag huserar Fridhemsgymnasiet och SFI på Berghem. Genom att riva dessa skolor och istället bygga bostäder på den marken slår vi två flugor i en smäll då vi får en bättre skola och fler bostäder i centrumnära läge. Dessutom undviker vi dyra renoveringskostnader för Fridhemsgymnasiet.

Detta framfört som en ”tanke utanför boxen” och utan att med säkerhet kunna påstå att detta är den bästa lösningen.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

4 kommentarer

  1. Nisse N

    Hej Anders! Åntligen ett utomordentligt förslag från sossarna! Jag stöder tanken till 100 procent, men tror aldrig, aldrig att ni får de anställda med er till Ersboda, om ni inte går in och pekar med hela handen.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      De anställda får nog tack vackert åka dit skolan är belägen – Dessutom är det både gott om parkeringar och oerhört bra busstrafik till Ersboda.

  2. Björn

    Många väljer friskolor för att sedan hoppa av och komma tillbaka till den kommunala skolan. Pengarna för det barnet hamnar ändå hos friskolan det året och skolan blir alltså utan pengar för det året vilket leder till personalbrist på den kommunala skolan som inte får neka barnet att komma tillbaka. Det har varit så här sedan friskolereformen och skolans personal har försökt få till en förändring sedan dess. Jag blev förskräckt när vårt barns rektor förklarade att det fortfarande fungerar så här efter så många år.
    Man kanske skulle försöka hitta enkla lösningar på problemen istället för en kostsam flytt av flera skolor?
    Mät antalet elever i skolorna fler än en gång per år och anpassa stödet efter hur många elever en skola faktiskt har!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Visst måste systemet ändras så att pengarna alltid följer med barnet så fort flytten genomförs då allt annat är fel.

      vad gäller Ersboda så är trenden stabil med fler och fler som försvinner till friskolor utan att återkomma och mindre och mindre klasser.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.