Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Norge är ett föregångsland vad gäller standardiserad kollektivtrafik.

Den norska regeringen har varit betydligt mer aktiv än den svenska när det gäller att skapa en enhetlig kollektivtrafik som ser likadan ut i hela Norge.

För ett tag sedan initierade man ett landsomfattande biljettsystem med ett system som ser lika ut i hela landet och där man kan premiera de som reser mycket i kollektivtrafiken genom att ge dem rabatter baserat på hur mycket de reser.

I början av förra året uppmanade Samferdseldepartementet alla kommuner och län/fylken att upprätta gemensamma riktlinjer för standardiserat bussmaterial och samordning av inköp samt användande av samma standardavtal i hela landet. 

Detta följs nu upp genom en skrivelse till inblandade parter där de får beskriva hur långt de hunnit i arbetet med standardisering.

Tanken med ett standardiserat bussmaterial och standardavtal är att det ska leda till bättre utväxling för varje investerad skattekrona i kollektivtrafiken och till en situation där samma material kan användas i hela landet utan onödiga ombyggnationer.

Den norska regeringen är övertygad om at standardmaterial och samordning vid inköp kommer att leda till besparingar som kan investeras i mer och kollektivtrafik och ett stärkt utbud.

Jag delar den norska regeringens syn och har länge efterlyst precis samma sak i Sverige. Det är därför jag tidigare föreslagit en landsomfattande standard på bussar och samma biljettsystem i hela Sverige.

Som regeringsbärare bör vi därför följa Norges exempel och fatta politiska beslut som gör det möjligt att genomföra standardiserade bussar, biljettsystem och samordnade inköp och upphandlingar även i Sverige.

En verklighet där alla bussar följer samma standard i hela landet skapar lägre inköpskostnader och större flexibilitet när de entreprenörer som ska utföra trafiken vinner/förlorar upphandlingar. Det finns ingen anledning att kraven på bussarnas standard ska se olika ut i olika delar av landet.

Med en gemensam standard kan Sverige precis som Norge växla upp och investera sparade skattepengar i en sedan länge efterlängtad utbyggnad av kollektivtrafiken.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.