Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Vattenfall är ohotad etta på skandaltoppen!

Det faktum at Vattenfall planerar att flytta 40 jobb från Jokkmokk till storstan av besparingsskäl samtidigt som man delat ut 300 miljoner i bonusar till sina chefer är inget annat än en ren och skär skandal.

Jag har inte den exakta siffran i skrivande stund men 40 jobb i Jokkmokk med 5.000 invånare motsvarar flera tusen jobb i Stockholm för att sätta saken i sitt rätta perspektiv. Dessutom är 95% av de 40 jobb som ska flyttas bemannade av kvinnor vilket är än värre då dessa får mycket svårt att hitta nya jobb i Jokkmokk.

Samtidigt ska vi betänka att Jokkmokk med sina 11 kraftverk tillför enorma summor i intäkter både till statskassan och till Vattenfall.

Dessutom hotas enligt uppgifter en stor del av de 300 jobb som finns vid Vattenfalls kontor i Luleå av framtida omorganisationer och centraliseringar.

Vattenfall har som jag nämnde en stor del av sin verksamhet i Norrbotten och hämtar stora delar av sina vinster därifrån. I ett statsägt företag ska och borde detta innebära att företaget per automatik ska tvingas ha så många arbetstillfällen som möjligt i den regionen för att betala tillbaka för de enorma vinster man plockar ut ur Norrbotten.

Dessutom går Vattenfalls planer på att centralisera till storstäder stick i stäv med regeringens ambitioner att flytta ut arbetstillfällen i myndigheter och offentliga företag från Stockholm till landsbygden.

Som regeringsbärare måste vi ingripa och ge klara och tydliga ägardirektiv till Vattenfall – Ägardirektiv där vi säger att en utflyttning av arbetstillfällen från Jokkmokk och Norrbotten inte kommer att accepteras av oss som ägare och att flytten av arbetstillfällen snarare ska gå i omvänd riktning, dvs. från Stockholm till Jokkmokk och Norrbotten vilket ger precis samma rationaliseringsvinster som det omvända.

Som ägare bör vi dessutom starkt ifrågasätta de stora bonusutbetalningarna till Vattenfalls bolagsledning. På detta område ska vi arbeta fram en strategi som ska gälla i alla statligt ägda bolag som styr hur stora bonusarna får vara.

Skulle bonusstorleken sedan inte accepteras av Vattenfalls ledning och styrelse ska vi använda oss av vår position som ägare och entlediga både bolagsledning och styrelse.

Det är inget annat än en myt att tro att man måste betala astronomiska löner och bonusar till en företagsledning för att få duktiga chefer. Skulle det behövas går det med all säkerhet att finna kompetenta framtida chefer i Vattenfalls nuvarande organisation som är villiga att ta större ledaransvar till betydligt lägre lön och ersättning än nuvarande bolagsledning.

Så länge Sverige har en regering ledd av oss socialdemokrater ska statliga företag gå i bräschen för en moral och ett agerande som lever upp till den svenska samhällsmodellens ideal.

Statliga företag ska föregå med gott exempel och inte uppvisa samma GIRIGA beteende som privata storföretag – Statligt ägda företag ska om något präglas av SOLIDARITET och JÄMLIKHET.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

4 kommentarer

  1. Erik

    Vem bestämde och vilken regering tillät Statens Vattenfallverk, som det hette på den tiden, att lägga huvudkontoret i Stockholm? Inte var det i vart fall en borgerlig regering. Det måste vara dina idoler Erlander och Palme som godkände detta. Betongpolitk är bara förnamnet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      På den tiden var det så at statliga verk hade sina huvudkontor i Stockholm. I dag vet vi bättre och dessutom har fler arbetstillfällen försvunnit från landsbygden vilket gör det än angelägnare än någonsin att göra som jag skrev i inlägget.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.