Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Snaran dras åt runt världens ”skattesmitare”!

I dagens VK Affärsliv 24 går det att läsa om hur tyska myndigheter delat med sig till övriga EU-länder av information om 100.000-tals konton i 3 banker där ”skattesmitare” gömmer sina pengar undan beskattning.

Den enda banken som är namngiven är HSBC därutöver sägs det handla om en bank i Luxembourg och en inte namngiven och/eller landsplacerad bank.

Utifrån denna information har 54.000 fall/utredningar startats runt om i EU för att sätta dit fuskarna vilket är bra.

Att det är tyska myndigheter som delar med sig av uppgifterna är bra och bevisar att det är som jag säger – Att det nu finns konsensus i de flesta EU-länder att angripa skatteplanering och skattefusk på bredden och på djupet då alla länder inom EU lider av vikande skatteintäkter som ett resultat av aggressiv skatteplanering.

Som expert på området skatteplanering och skatteupplägg är jag fortfarande förvånad över att ingen beslutsfattande politiker vågat lyfta frågan om att förändra de skatteavtal/dubbelbeskattningsvatal som är skatteplaneringens motor.

En enkel omskrivning av alla skatteavtal så att de framgent stipulerar att nedsättning av skatten i det land där vinsten uppstått bara kan medges med lika mycket som man kan bevisa att man betalat i skatt i det andra landet som omfattas av avtalet reducerar möjligheten att skatteplanera till ett minimum.

Skapar vi därutöver strikta regelverk för hur man kan använda royalties och licensavgifter minskar vi ett slag möjligheten att skatteplanera med mer än 90%.

Det är därför vi socialdemokrater ska driva denna linje i EU. Innovatiiva och enkla förslag kommer med lätthet att köpas av övriga EU-länder och NU är tiden att lägga dessa förslag.

Om ALLA betalade sin rättmätiga andel av skatter och avgifter skulle skatterna inte behöva höjas under åtskilliga år framåt – I den bästa av världar skulle ett sådant scenario till och med kunna leda till att skatten skulle kunna sänkas för alla trots att vi bygger ut välfärden.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.