Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Hög tid att vi tar klagomålen från landets poliser på allvar.

Även om det tar ett tag innan en omorganisation satt sig och alla kommit in i sina nya roller så måste man agera om man ser att omorganisationens föresatser inte följer plan. Detta är något som bör ske inom polisväsendet genom att vi tar oss tid att lyssna på och utvärdera alla de klagomål tjänstgörande poliser framfört efter den stora omorganisationen av polisen.

Utan att ha studerat ämnet på djupet och därför inte ha alla fakta på bordet går det ändå utifrån klagomål och tidningsskriverier att förstå att polisen är underbemannad och att idén med större polisområden och färre ledningscentraler inte fungerar som avsett.

Att de som ringer polisen inte ska behöva sitta timtal i kö och att poliserna ska skickas till rätt adress i rätt stad eller samhälle borde vara en självklarhet. Sedan kan vi inte ha en ordning där det inte finns poliser att skicka till pågående brott då detta långsiktigt kommer att leda till att förtroendet för rättssamhället försvinner.

Den genomförda omorganisationen ser säkert bra ut på pappret – Dock vet den som har erfarenhet av omorganisationer att det är stor skillnad på teori och praktik, alldeles speciellt så vid så stora och övergripande omorganisationer som man genomfört inom polisen.

En annan effekt av omorganisationen är att de speciella trafikgrupperna försvunnit vilket per automatik leder till att fler vågar köra påverkade av alkohol och droger samt att fler undermåliga fordon framförs på våra vägar. Fuskandet inom den tunga trafiken – Framför allt bland utländska bilar och chaufförer har ökat mångfalt sedan de så kallade ”tunggrupperna” försvann vilket gör att många lagvidriga lastbilar rullar med chaufförer som kört åtskilliga timmar mer än vad lagen medger.

En undermålig lastbil vars säkerhetssystem inte uppfyller lagens krav i händerna på en trött chaufför som kör för fort är ett minst lika farligt mordvapen som någonsin en pistol eller ett maskingevär!

Utifrån vad jag förstått har även andra specialgrupper inom polisen försvunnit till förmån för ett system där alla poliser blivit mer av generalister vilket är olyckligt om vi ska få ordning på den organiserade brottsligheten.

Som jag ser saken brådskar det med en skyndsam utredning av polisens omorganisation och funktion för att säkerställa att framtidens polisväsende blir minst lika effektivt som gårdagens.

Därutöver behöver vi anställa många fler poliser och höja lönerna till nivåer som gör att det är attraktivt att både utbilda sig till och arbeta som polis. Får jag bestämma så bör vi återgå till ett system med fler specialister och färre generalister och utöka antalet trafikpoliser markant.

Dessutom bör ”tunggrupperna” återinföras och bli fler till antalet för att komma åt fuskande chaufförer och åkerier.

Slutligen tycker jag att vi i avvaktan på den utredning jag föreslår ska gå tillbaka till den gamla organisationen vad gäller polisens ledningscentraler så att polisen kommer dit de ska istället för till fel stad eller fel ort.

En demokratisk rättsstat behöver en effektiv och välorganiserad synlig poliskår som syns i samhället – Inte färre och osynligare poliser vilket är den allmänna känslan efter omorganisationen. Dessutom måste man som medborgare kunna lita på att polisen svarar i telefon och tar upp en anmälan när man ringer.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.