Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

EU-kommissionen är ute och cyklar i mjölkfrågan!

Det smärtar mig oerhört mycket att EU-kommissionen är villiga att betala uppemot 1,5 miljard kronor för att bönderna i Europa ska minska sin mjölkproduktion för att hålla uppe världsmarknadspriset på mjölk. Därutöver lämnar de fältet fritt för medlemsländerna att subventionera med lika mycket ur sina egna statsbudgetar.

Det som smärtar mig är inte att EU-kommissionen villa att bönderna ska få rimligt betalt för sin mjölk – Det som smärtar mig är att detta görs samtidigt som stora delar av världen svälter och behöver den mjölk som nu ska subventioneras bort med hjälp av skattepengar.

För mig är det bättre att EU -kommissionen beslutar sig för att hålla uppe världsmarknadspriset på mjölk genom att köpa upp den överproduktion de anser finnas och samtidigt uppmanar medlemsländerna att  satsa lika mycket pengar som EU-kommissionen.

Den mjölk som köps upp ska sedan oavkortat sändas till de delar av världen där behoven finns i form av mjölkpulver vilket enligt mitt sätt att se på saken är bra mycket bättre än att minska produktionen på konstlad väg.

I en kärleksfull och solidarisk värld kan vi aldrig prata om överproduktion så länge det finns munnar att mätta.

Jag tror dessutom att det är klokare att investera EU pengar på detta sätt då en sådan satsning sannolikt kommer att leda till mindre behov av stöd och hjälp till världens fattiga länder i form av bidrag.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

En kommentar

  1. Björn

    Dessvärre så är större delen av världens befolkning laktosintollerant, det är bara norra europa som klarar att äta mjölk. Det är bättre att lägga pengarna på hjälp till självhjälp istället för att fortsätta subventionera mjölk. Vi har råd att betala mycket mer för mjölken om vi bara slutar överkonsumera den. Kalcium finns i annan mat än mjölk också.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.