Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Vansinnesdådet i Nice är sannolikt en ensam dåres verk.

Till att börja med vill jag framföra mina kondoleanser till alla som drabbades av terrordådet i Nice i går då en lastbil medvetet mejade ner människor längst ett promenadstråk – Jag är med er både i själ och hjärta.

Som det ser ut är dådet ett verk av en ensam 31-årig fransk-tunisisk man, känd av polisen sedan tidigare, dock inte för terrorbrott men för annan kriminalitet.

Även om President Hollande väljer att kalla dådet för ett terrorbrott tycker jag att vi ska besinna oss innan vi lägger skulden på religion och religiös extremism och avvakta vad utredningen kommer fram till innan vi lägger skulden i den ena eller andra riktningen.

Det är viktigt att sanningen kommer fram om vad som utlöste detta vansinnesdåd – Mitt tips är att orsaken ligger mycket djupare än i religion och religiös extremism i just detta fall.

Frågan vi alla måste ställa oss är hur en människa hamnar i ett läge där man är beredd att hämnas på samhället och ta livet av helt oskyldiga medborgare?

Min övertygelse är att detta beror på exkludering och en känsla av utanförskap, hopplöshet och av att inte räcka till och av att inte värderas på samma sätt som övriga människor i samhället.

Att just Frankrike drabbas så hårt är inte speciellt underligt då Frankrike under lång tid varit ett land där människor med rötterna i de forna kolonierna behandlas som andra klassens medborgare. Det är i sådana miljöer grogrunden för extremism ligger.

Alla människor har lika värde – Den principen måste gälla ALLTID och överallt i samhället för att undvika situationer som denna.

Lyckliga och välmående människor utför inte dåd som detta – Lyckliga och inkluderade människor är fullt upptagna med familjeliv och med vad morgondagen har i sitt sköte.

Dåd som det i Nice är självklart avskyvärda men ska vi lösa problemen och minimera risken för att de inträffar igen så är det människornas levnadsbetingelser vi måste koncentrera oss på – Inte deras religiösa tillhörighet.

Det Frankrike och många andra länder måste göra är att se till att segregationen bryts och att ALLA i samhället inkluderas.

Det är händelser som dessa som borde öppna ögonen på oss alla och då speciellt på oss som sysslar med politik. Vi ska inte begå samma misstag som Frankrike och tillåta att segregationen och därmed grogrunden för extremism växer.

Arbetet med att bryta segregationen i Sverige måste intensifieras så att människor som idag känner sig exkluderade och mindre värda inkluderas och ingjuts med hopp om att deras framtid är ljus.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

4 kommentarer

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag tror inte att det är speciellt naivt att tro att han var ensam och att dådet har helt andra orsaker än religiös extremism som sakskäl för dådet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Tror inte utredningen är klar ännu men har jag fel har jag inga problem med att erkänna det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.