Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Trafikverket ansvariga för den dåliga Umeåluften!

Det är ingen hemlighet att Umeå under lång tid varit utsatt för dålig stadsluft i centrum och längst Västra Esplanaden. Tanken var att förbättra stadsluften genom att bygga en ringled runt Umeå av vilket endast den Östra-länken/E4:an blivit klar medan Västra-länken fortsatt lyser med sin frånvaro trots Trafikverkets löften om motsatsen.

Dessutom har Trafikverket skapat ytterligare ett problem med dålig luftkvalité i Umeå – Denna gång längst den nya E4 sträckningen vid Ålidhem/Carlshem.

Trafikverket har som en del av sin iver att bygga billigt och spara pengar byggt en undermålig E4 som tillfört hela 5 nya cirkulationsplatser/rondeller jämfört med tidigare E4-sträckningen vilket medför ett stort antal onödiga inbromsningar och accelerationer som i sin tur skapar gigantiska luftföroreningar – Inte minst från den tunga trafiken.

Ovanpå detta ska vi lägga att Trafikverket valde att bygga feldoserade cirkulationsplatser därför att detta blev billigare – Något som förutom att de ställer till det för den tunga trafiken vintertid gör inbromsningarna och accelerationerna än större.

Dessutom innebär den nya E4 sträckningen och dess många cirkulationsplatser att delar av den tunga trafiken fortsatt väljer att åka genom stan längst Västra Esplanaden trots att detta är förbjuder för att detta blir mer ekonomiskt och bekvämt än den nya E4-sträckningen och dess många och feldoserade cirkulationsplatser.

Det är hög tid att Trafikverket men även Umeå Komun om de är medskyldiga erkänner att Östra-länken i sitt nuvarande utförande är ett miljömässig likväl som trafikflödesmässigt fiasko och att den måste byggas om för att fylla sin funktion.

Att sträckningen kan innehålla 1 eller ett par cirkulationsplatser är helt i sin ordning men 7 cirkulationsplatser är väl över gränsen för vad som är rimligt både ur ett miljö och ett trafiksäkerhetsperspektiv.

Som jag ser det måste Trafikverket göra om och göra rätt!

Korsningen vid Ålidhem/Täfteåvägen bör byggas om och bli planskild liksom korsningarna vid OKQ8 Carlshem och nere vid Statoil och Ingo macken vid infarten till Carlshem – Cirkulationsplatsen vid övre infarten till Carlshem kan slopas helt och hållet då den trafik som ska dit med fördel kan använda den nya planskilda korsningen vid OKQ8 samt de lokalgator som redan finns.

Dessutom bör Trafikverket med omedelbar verkan infria löftet om en ringled runt Umeå genom att snarast möjligt starta bygget av Västra-länken.

Det är inte rätt att ersätta ett luftkvalitets problem med ett annat genom att flytta den dåliga luftkvaliteten från city till Ålidhem/Carlshem – Eller att som idag skapa ett nytt kvalitets problem med luften i Umeå samtidigt som det gamla kvarstår.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

2 kommentarer

  1. Anders

    Ja du, Anders! Om några år bloggar du igen och kritiserar trafikverket. Men då kritiserar du trafikverket för valet om att dra västra länken längst prästsjön. Vågar du då också vara självkritisk över Umeå kommuns roll?

    Den dragning som kommunen förordat är inte annat ån helt idiotisk!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag vågar vara kritisk till både Trafikverket men även till kommunen om jag tycker att beslutet är fel. Jag kommer att sätta mig väl in i konsekvenserna av olika dragningar för att därför bestämma mig för den jag vill förorda.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.