Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Peter Eriksson gör rätt när han kritiserar Schlyter och Sjöstedt.

Enligt mitt förmenande har Peter Eriksson helt rätt när han kritiserar sin egen partivän Carl Schlyter och Jonas Sjöstedt och beskyller dem för populism.

Kritiken från Eriksson är saklig och rakt på sak. Hur någon ens i sin vildaste fantasi kan påstå eller tro att Sverige kan lägga ner en brunkolsverksamhet i Tyskland utan att tyska myndigheter ingriper övergår mitt förstånd.

Tyskland är beroende av sitt brunkol för överskådlig framtid i och med beslutet att lägga ner kärnkraften och att i det läget tro at Sverige och svenska företag kan bestämma över tyska intressen gränsar till vansinne.

Självklart var det ett misstag från Vattenfall och dess styrelse och de politiker som godkände affären att köpa verksamheten – Lika självklart som att göra det bästa av situationen och sälja verksamheten nu när köpare finns.

Peter Eriksson gjorde sitt bästa för att köpet inte skulle bli av men den politiska majoriteten vid den tiden hade en helt annan agenda och köpet gick igenom vilket kostat svenska skattebetalare stora pengar i form av uteblivna vinster i Vattenfall.

Att MP nu stödjer försäljningen visar dessutom att Stefan Löfven gjorde helt rätt när de plockade in en så erfaren man som Peter Eriksson i regeringen och gjorde honom till minister.

Dessutom är det tragiskt att Jabar Amin visar samma världsfrånvända syn på försäljningen genom att säga att MP aldrig borde ha accepterat beslutet att ge Vattenfall tillstånd att sälja brunkolsverksamheten i Tyskland.

Låt oss därför lägga detta bakom oss och gå vidare och koncentrera oss på frågor där Sverige verkligen kan göra skillnad – T.ex. i reformerandet av EU i stället för att ägna oss åt populism som hör hemma på sandlådenivå.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

6 kommentarer

  1. Jonas E

    Hur tänkte man när man avskaffar kärnkraften innan man faktiskt i praktiken kan ersätta den med annat än Brunkolen ??, för att sen gnälla över brunkolens smutsighet !!……. Dom vill ju göra samma i Sverige, och problematiken blir ju den samma här då – populism och kortsiktighet, blir ju sämre för miljön då !.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Hur tyska politiker tänkte kan jag inte svara på då jag inte har del i beslutet. Däremot så har vi i Sverige valt att gå en annan väg genom att kärnkraften ska fasas ut – Men bara i samma utsträckning som den kan ersättas med förnyelsebar energi vilket gör beslutet både hållbart och långsiktigt och inte det minsta populistiskt.

      • Jonas E

        Eh……vi importerar ju Brunkolskraft lite nu och då – låter inte långsiktigt i mina ögon !!

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det händer att vi köper in el när våra kärnkraftverk står stilla eller när resurserna inte räcker till vid tillfälliga toppar – Dock är detta ovanligt och något vi kommer att bygga bort när nu energiuppgörelsen är klar.

          • JonasE

            Man får ju hoppas det, men man kan ju undra hur vi skall försörja ett framtida elbilsbestånd när vi inte ens klarar tillfälliga toppar själva……..elbilar förresten – materialet i dom lär visst ha gått ca 4 varv runt jorden redan under produktionen ( tror det var batterimaterialet ), och vilken miljöpåverkan är det för tex vindkraftverk under tillverkning och utplacering, eller tillverkning av solceller och dylikt kan man undra ??. – ”klimatsmart” eller inte, tycks mest vara en fråga om vem som tycker än reella fakta !!.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            När jag tar ordet klimatsmart i min mun innebär det att jag vill säkerställa hur klimatsmart och miljövänligt något är mätt i hela ledet och genom alla moment då det precis som du påtalar handlar om att veta hur miljövänligt något är i slutändan.

            Det absolut bästa sättet att skapa klimatsmarta lösningar är som jag ser det att vi övergår till cirkulär ekonomi vilket jag bloggat om ett antal gånger samt att vi verkar för en ordning i världen där allt tillverkas så nära slutanvändaren som möjligt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.