Lokalproducerad/närproducerad mat bör bli norm i Sverige.
Det är helt klart så att kvaliteten på den mat vi serverar i skolor och andra offentliga sammanhang måste bli bättre – Framför allt genom att närproducerade råvaror används i högre utsträckning än idag. Bara i undantagsfall ska vi använda sådant som inte är producerat lokalt – T.ex. när det gäller ris och frukt & grönt som inte kan produceras lokalt och/eller i Sverige.
Jag vill dessutom se en utveckling som innebär att all mat bereds från grunden i respektive kök utan att halvfabrikat används.
Förvisso kan detta bli dyrare i det korta perspektivet. Långsiktigt blir det dock billigare därför att vi blir av med många av de E-tillsatser som används i halvfabrikat.
Dessutom skapar lokalproducerad mat och närodlade råvaror lokala arbetstillfällen både i köken och inom lantbruket samt inom lokala transporter vilket över tid stärker skattebasen för landets kommuner i och med att fler kommer i arbete.
Man brukar säga att vi blir vad vi äter och med högre förädlingsgrad direkt i respektive kök ökar kvalitén på det vi äter vilket i en förlängning leder till en mer välmående befolkning med färre sjukdomar.
Ska jag våga mig på en gissning utan att ha vetenskapliga bevis som grund för mitt antagande så tror jag även att lokalproducerad mat baserad på närodlade råvaror kommer att ge friskare elever som producerar bättre studieresultat.
Något jag baserar på egna upplevelser i min egen familj då jag är gift med en kock som lagar all mat hemma från grunden nästan utan inslag av prefabricerade halvfabrikat. Även ekonomiskt är detta en vinst då kostnaden för det vi äter vida understiger kostnaden för jämförbara familjer som till stor del använder sig av prefabricerade halvfabrikat.
Egna jämförelser visar att vår matkostnad över tid är ca 2/3-delar så hög som för de som till stor del använder halvfabrikat. Dessutom är jag övertygad om att hälsoeffekterna och näringsvärdet är bättre i det vi äter än för de som äter mycket halvfabrikat som innehåller mängder av E-tillsatser.
En utveckling mot lokalproducerat och närodlat leder dessutom till ett öppnare landskap och till att hela Sverige kan leva vilket gynnar landsbygden. Genom att övergå till lokalproducerat främjar vi jordbruket lokalt vilket i förlängningen gynnar alla och inte minst vår miljö. När vi går över till lokalproducerat/närodlat ska denna övergång självklart kombineras med kravet på att allt ska vara odlat med ekologiska odlingsmetoder utan kemiska tillsatser.
”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”
Senaste kommentarerna