Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Social housing är ingen bra lösning för ekonomiskt svaga grupper i Sverige.

På den sista tiden har det börjat talas allt mer om behovet av att följa efter Storbritannien med flera länder och även i Sverige bygga bostäder enligt konceptet ”social housing” som i princip innebär att man bygger lägenheter av enklare standard för ekonomiskt svaga hushåll.

Förespråkarna för social housing menar att detta kommer att hjälpa till att lösa bostadsbristen för dessa grupper vilket är en utopi i bostadsbristens Sverige enligt mitt sätt att se på saken. Jag håller med om att ekonomiskt svaga grupper måste få tillgång till lägenheter – Dock löser man inte problemen för dessa grupper genom att bygga billigare lägenheter av enklare standard.

Social housing kommer om det införs i Sverige att öka segregationen och cementera en bostadsmarknad med ett A- och ett B-lag vilket är precis den kritik kritikerna mot social housing framför.

Problemen med bostäder för både starka och svaga grupper ska inte lösas genom att dela in befolkningen i ett A- och ett B-lag. Istället ska problemen lösas genom att tillämpa en kärleksfull och solidarisk bostadspolitik som tar fasta på alla människors lika värde och en politik som insett att segregation skapar mer problem än det skapar möjligheter.

Att bygga bort bostadsbristen och över tid skapa en situation som innebär att tillgången på bostäder är aningen högre än efterfrågan är en nödvändighet – Både för att kunna erbjuda människor en bostad samt för att hålla hyresnivåerna på en rimlig nivå.

För att nå dit krävs hållbara lösningar. För mig är den enda hållbara lösningen ett återinförande av en reformerad och stark bostadsförsörjningslag – En bostadsförsörjningslag som i solidarisk anda tvingar landets kommuner och allmännyttiga bostadsföretag att förse alla med behov av en bostad med en bostad.

För ekonomiskt svaga grupper är billiga lägenheter av låg standard ingen lösning. Lösningen för dessa grupper ska bestå av 2 komponenter. Till att börja med ska allmännyttiga bostadsbolag förbjudas att titta på hyresgästernas ekonomiska bärkraft innan ett hyreskontrakt beviljas. I nästa steg ska ekonomiskt svaga grupper ha bidrag för att klara av att betala sin hyra om de inte klarar av den med nuvarande regelverk. Dessutom bidrag som grundar sig på den faktiska hyran utan att kommunernas socialtjänster ska kunna beordra människor att flytta till en lägenhet med lägre hyra.

Vad jag säger är att landets socialtjänster aldrig ska ha veto över hyresnivåerna i de allmännyttiga bostadsbolagen – Så länge en som uppbär socialbidrag bor i allmännyttan i en lägenhet av den storlek som socialtjänstlagen stipulerar ska socialtjänsten betala bidrag till hyran oavsett vilken nivå den har.

Att leva på socialbidrag ska således inte innebära att man måste flytta från hus och hem – Snarare till att man får bidrag för att kunna fortsätta livet och arbeta sig ur situationen av bidragsberoende.

Sammanfattningsvis är därför lösningen på bostadssituationen för ekonomiskt svaga grupper en återinförd bostadsförsörjningslag, avskaffad bedömning om ekonomisk bärkraft vid beviljande av hyreskontrakt inom allmännyttan samt bidrag för att klara hyran när så stipuleras i socialtjänstlagen.

Det är så vi socialdemokrater ska göra för att bygga det JÄMLIKA Sverige som har sin grund i vår övertygelse om att KÄRLEK – SOLIDARITET – ALLA MÄNNISKORS LIKA VÄRDE är viktiga parametrar i bygget av ett harmoniskt och välmående Sverige.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.