Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Varför ökar hyrorna snabbare än inflationen?

I dagens nyhetssändningar i Godmorgon Sverige finns ett inslag om hur hyreshöjningen ökat snabbare än inflationen, och det konstant sedan 1969 med en start för de riktigt stora skillnaderna mellan hyreshöjningar och inflation efter det att borgerligheten inledde skrotandet av bostadsförsörjningslagstiftningen i början på 1990-talet.

Den statistik svt presenterar handlar om att hyrorna inom allmännyttan ökat dubbelt så fort som inflationen mellan 1969 och 2015, och att detta även spiller över på privata fastighetsägare i och med att allmännyttan är riktmärket för vilka hyresnivåer som ska gälla.

Varför ökar då hyrorna snabbare än inflationen? 

Det riktiga svaret på den frågan kommer sannolikt aldrig att se dagens ljus vilket öppnar för många olika tolkningar om orsaken av vilken jag presenterar min egna – Dessutom kompletterad med ett förslag på hur problemet ska lösas för framtiden.

Vi socialdemokrater måste ta på oss vår del i skulden då vi har minst lika stor skuld till skenande hyror som borgerligheten och alliansen. Det kan till och med vara så att vår skuld är större än deras – Detta därför att vi inte agerat kraftfullt trots att vi haft alla fakta på bordet.

Min teori (som kanske är en önsketeori) är att vi socialdemokrater initialt tillät hyrorna att stiga mer än inflationen för att möjliggöra mer byggande och en initialt snabbare takt på allmännyttans återbetalning av tagna lån för byggandet av miljonprogrammen.

Denna snabbare ökningstakt borde dock ha stoppats upp någon gång runt 1975 genom införandet av lagstiftning och regelverk som inte medger hyreshöjningar utöver inflationen. Avsaknaden av sådan lagstiftning och skrotandet av bostadsförsörjningslagstiftningen accelererade problemet med större hyreshöjningar än inflationen och det är från mitten av 1990-talet fram till idag vi sett de riktigt stora skillnaderna växa fram.

Om vi återgår till frågan om varför hyrorna ökar snabbare än inflationen så är mitt svar att det är därför att den nyliberala politikens företrädare och förespråkare ville se en sådan utveckling därför att det gynnar landets privata fastighetsägare och innebär att de kan göra högre vinster.

För att nå dit var man tvungen att låta allmännyttan visa vägen – En allmännytta som man för övrigt avväpnat då den genom den skrotade bostadsförsörjningslagstiftningen precis som privata hyresvärdar tvingas titta på en persons ekonomiska bärkraft innan uthyrning av en lägenhet sker.

Den andra orsaken till större hyreshöjningar än inflationen stavas bostadsbrist – En bostadsbrist som medvetet framkallats för att kunna ta ut än större hyror. Dessutom har man efter skrotandet av bostasdsförsörjningslagstiftningen tillåtit värdeöverföring av allmännyttans inarbetade och fonderade vinster till kommunerna och höga vinstuttag ur privata fastighetsbolag.

Det är på grund av dessa 2 orsaker alliansen nu propagerar för höjda hyror och/eller ett införande av marknadshyror. Man motiverar höjningarna med att dessa behövs för att klara av framtidens renoveringsbehov och med att det kommer att sätta fart på bostadsbyggandet.

Tillåt mig tvivla säger jag! Landets renoverings och bostadsbrists problem löser vi inte med höjda hyror och/eller marknadshyror – Problemen kan bara lösas av en förstärkt och re-vitaliserad bostadsförsörjningslagstiftning och av en lagstiftning som sätter stopp för hyreshöjningar utöver inflationen och för värdeöverföring och vinstutdelning av det kapital som är öronmärkt för framtida renoveringar.

I ett jämlikt samhälle byggt på KÄRLEK – SOLIDARITET – ALLA MÄNNISKORS LIKA VÄRDE ska det inte vara så att landets hyresgäster betalar 2 gånger för samma sak vilket blir fallet om man höjer hyrorna kraftigt för att klara renoveringsbehovet. I ett sådant samhälle är det inte heller rätt att hyresgästerna ska föda fastighetsägarna med oproportionerligt stora vinster bara därför att dessa under lång tid medverkat till att vi idag har bostadsbrist.

Den lösning vi socialdemokrater ska sträva efter är därför att återinföra en re-vitaliserad bostadsförsörjningslag som mer eller mindre tvingar landets kommuner att bygga massivt i allmännyttig regi för att tillfredsställa lagens krav om att alla med behov av en bostad ska tilldelas en bostad.

När vi ändå är på gång ska vi förutom att lagstifta om en ordning där hyreshöjningarna alltid följer inflationen samt tillse att de allmännyttiga bolagen i sitt framtida uthyrande återgår till en ordning där hyresgästens ekonomiska bärkraft saknar betydelse för om man tilldelas ett hyreskontrakt eller inte.

Avslutningsvis ska denna lagstiftning ackompanjeras med större kommunalt självstyre i plan & byggärenden och med en förenklad överklagandeprocess i PBL-ärenden som innebär att dessa prövas i högsta instans direkt utan överklagandemöjlighet efter denna instans beslut.

Om viljan är stor nog går det att lösa alla problem – Dessutom på ett enkelt sätt. Därför uppmanar jag mina partikamrater att göra gemensam sak med mig och se till att vi tillsammans skapar folklig förankring för ett genomförande för dessa enligt mig nödvändiga förändringar.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.