Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Skrota landstingen.

Jag har på tidigare på denna plats skrivit om att jag anser att tiden är inne när det är dags att reformera landstingen och i stället skapa större regioner. Allt i mått och mening satt skapa en bättre och mer kostnads effektiv sjukvård.

Det är säkert uppenbart för de allra flesta att dagens sjukvård kostar stora pengar. Anledningarna är många, men framför allt är den utrustning som idag behövs för kvalificerad sjukvård mycket dyr, samtidigt är antalet specialister för få för att handha och använda utrustningen på rätt sätt.

Med detta sagt måste vi som medborgare acceptera att antalet specialist sjukhus måste bli färre i framtiden, samt att alla sjukhus inte kan ha alla specialist funktioner.

Sammanfattningsvis är därför detta mina förslag för en bättre och mer jämlik sjukvård:

  • Åter reglera och lägg tillbaka all sjukvård till den offentliga sektorn.
  • Skrota dagens landsting och ersätt dessa med 5 regioner med 1 till 2 Universitets Sjukhus per region
  • Förbjud stafettläkare och annan inhyrd personal. All personal som hyrs ut ska hyras ut av regionen, och regionen som hyr ut fakturerar sedan den hyrande regionen. Den uthyrande regionen betalar sedan lön på vanligt sätt till läkarna och övrig uthyrd personal.
  • Se till att tillräckliga utvecklings och forsknings resurser finns i varje region så att personalen stannar och samtidigt får chans till personlig utveckling.
  • Återgång till en verklighet där verksamheten består av yrkesgrupperna läkare, sjuksköterskor, undersköterskor och vårdbiträden.

Görs detta på rätt sätt kommer mycket pengar att sparas på administration i och med att de nuvarande landstingen läggs ner. Dessa pengar kan sedan användas till löner för den personal som jobbar med själva sjukvården. Dessutom skulle läkarna få mer tid att behandla patienter om läkarsekreterarna kommer tillbaka i full skala. Samtidigt skulle sjuksköterskorna få mer tid för sjukvård med fler undersköterskor och vårdbiträden.

Dessutom är det så att en sådan reform med säkerhet skulle skapa många nya jobb inom den offentliga sektorn, jobb som behövs både för att råda bot på de höga arbetslöshetstalen, likväl som för att höja kvaliteten och minska arbetsbelastningen för de som jobbar i vården.

Och bäst av allt vinnarna blir patienterna som får mer och bättre omvårdnad utan att samhällets kostnader ökar märkbart. 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.